Бурсит кульшового суглоба - причини виникнення, симптоми, діагностика, методи лікування та профілактики

Якщо прогресує бурсит кульшового суглоба, неприємні симптоми зосереджені не тільки в сідничній зоні, але і у всьому організмі; тому консервативне лікування необхідно починати вже при перших скаргах пацієнта. При відсутності лікарських заходів людина втрачає хід, може навіть отримати групу по інвалідності. Запалення суглобової сумки кульшового суглоба схильне до хронічного перебігу, тобто після першого нападу не виключено виникнення повторного, не менш інтенсивного по симптоматиці нападу.

Що таке бурсит кульшового суглоба

Це запальний процес, зосереджений в навколосуглобових сумці, який скорочує виділення суглобової рідини і, тим самим, помітно підвищує навантаження на тазостегновий суглоб, сприяє його травмування. Так втрачається амортизація міцної конструкції, а в патологічний процес залучені вертельная, сіднична, клубово-гребешкова сумки. По симптоматиці стегно продовжує сильно боліти, і при відсутності своєчасної терапії гостра біль набуває постійного, рецидивуючий, посилюється характер. Дане захворювання має код за МКХ-10 М71.1.

Причини

Перш ніж почати консервативну терапію, важливо з'ясувати етіологію патологічного процесу. Частіше появи запальної рідини передують травми і механічні пошкодження кістки стегна, які відбуваються при подразненнях, падіннях або ударах стегна об гострі кути. Якщо людина звикла все робити бігом, він автоматично потрапляє в групу ризику. Прогресуючий бурсит великого вертлюга стегнової кістки пов'язаний з впливом наступних патогенних факторів:

  • тривалі статичні і динамічні навантаження на тазостегновий суглоб;
  • патології хребта;
  • перенесені операції на тазостегновому суглобі;
  • професійні травми стегнової кістки;
  • надлишкова маса тіла, малорухливий спосіб життя;
  • пенсійний вік;
  • інфікування вертлюгової бурси;
  • тривале переохолодження організму;
  • як ускладнення артрозу, ревматоїдного артриту, кісткових шпор, відкладення солей (також властивий ревматоїдного артриту).

Види

Мало знизити фізичне навантаження і обмежити рухливість кінцівки, щоб швидко одужати або хоча б прискорити природний процес відновлення тканин. Необхідно провести діагностику з метою визначити різновид прогресуючого бурситу з залученням в патологічний процес кульшового суглоба. У залежності від локалізації вогнища патології лікарі виділяють:

  1. Вертельный бурсит. Зона ураження зосереджена в місці кріплення до великого вертелу середньої сідничного, грушоподібної, верхній і нижній близнецовых м'язів.
  2. Клубово-гребешкова. Вогнище патології локалізується з внутрішньої сторони паховій області, де зосереджені сухожилля гребінцевої і клубово-поперекової м'язів.
  3. Сідничний. Хворіти може в місці, де до сідничного горба кріпляться сухожилля м'язів задньої поверхні стегна (сідничної зони).

Симптоми

При інфекційних бурситах вогнище патології починає хворіти. На ранній стадії запалення біль посилюється переважно при ходьбі, тоді як в запущених клінічних картинах не відпускає навіть в нічний час доби (в стадії спокою). Інтенсивність загострення захворювання залежить від сідничної зони, де зосереджений патологічний процес. Нижче представлені загальні симптоми незалежно від різновиду бурситу:

  • підйом температури тіла;
  • підвищена напруга широкої фасції стегна;
  • біль з гіперемією і припухлістю вогнища патології;
  • обмежена рухливість;
  • болючість зв'язок, слабкість м'язів;
  • підвищена нервозність.

Бурсит вертлюгової сумки

Найчастіше вказане ураження суглобових тканин спостерігається у професійних спортсменок, яким властивий широкий таз. Така анатомічна особливість жіночого організму провокує тривалість тертя м'язів, сухожиль в області прикріплення, в результаті чого спостерігається знос колись міцних конструкцій. Симптоми, якими можна охарактеризувати вертельные сумки середньої сідничного м'яза, представлені нижче:

  • різка біль в області стегна і колінних суглобів, що виникає при сидінні на корточках, підйомі по сходах, обертальних рухах;
  • болючість при виборі позиції корпусу – лежачи на боці, тимчасове оніміння кінцівок;
  • відчуття вираженого клацання при спробі виконати різкий рух нижніми кінцівками.

Клубово-гребешкова бурсит

Зазначена різновид бурситу має подібну симптоматику з артрит кульшового суглоба, тому характерний недугу потрібно грамотно і своєчасно диференціювати. Болючий рецидив пов'язаний з переохолодженнями або тривалої фізичної навантаженням, а пацієнт озвучує фахівця наступні скарги:

  • біль у стегні нижче паху;
  • посилення больового синдрому у момент згинання і розгинання стегна;
  • обмежена рухливість кінцівок.

Сідничо-ягодичный бурсит

У патологічний процес втягнута сіднична зона в зоні сідничного горба, а визначити етіологію патологічного процесу лікарі так до кінця і не зуміли, проте висунули ряд провокуючих факторів. Знижена вироблення синовіальної рідини при хронічному бурситі проявляється в ураженому організмі такими симптомами:

  • больовий напад при тривалому дотриманні однієї позиції;
  • почастішання нічних нападів болю;
  • візуальне збільшення сідничного горба, відчутне при пальпації кульшового суглоба.

Діагностика

Щоб визначити бурсит, потрібно якісно обстежитись. В даному випадку мова йде про візуальний огляд ортопедом можливого вогнища патології, проведення проби Обера. Це маніпуляції з ногою (згинання під прямим кутом, розгинання, відведення), після чого лікар спостерігає за поведінкою можливого вогнища патології. Як приладової діагностики лікарі рекомендують додатково виконати рентгенографію, щоб з'явилася можливість розрізнити ділянки осифікації сухожиль поблизу великого вертлюга, і остеофіти в місцях їх кріплення.

Лікування бурситу кульшового суглоба

Першим ділом пацієнту рекомендується повний спокій і відмова від надмірних фізичних навантажень. При ураженнях капсули кульшового суглоба лікар проводить системну знеболюючу терапію і повний курс ЛФК. У першому випадку мова йде про застосування нестероїдних протизапальних препаратів, у другому – про лікувальної фізкультури з комплексом нескладних, але ефективних вправ. Додаткові рекомендації ортопеда представлені нижче:

  1. При гострих болях рекомендується використовувати палиці та милиці, тим самим мінімізувати навантаження, забезпечити міцну фіксацію вогнища патології.
  2. Ефективною є реабілітацією сухе тепло, курс масажу і піші прогулянки на свіжому повітрі.
  3. Суглоби і м'язи потрібно додатково тренувати, однак робити це не в стадії гострого нападу болю.

Препарати

Основна мета медикаментозного лікування бурситу – придушити запалення і усунути больовий напад ураженого кульшового суглоба. Тому доречно присутність наступних фармакологічних груп у схемі комплексної терапії:

  • нестероїдні протизапальні засоби: Напроксен, Ібупрофен, Піроксикам;
  • знеболюючі засоби: Диклофенак, Анальгін;
  • кортикостероїди: Преднізолон, Кортизон, Дексаметазон.

Якщо говорити про ефективні медикаменти, що забезпечують позитивну динаміку при бурситі, лікарі виділяють наступні фармакологічні позиції, які не повинні ставати методом поверхневого самолікування. Отже:

  1. Преднізолон. Це гормональний препарат, який має кілька форм випуску. При гострих станах рекомендується починати з загальної дози 20-30 мг/добу, тоді як підтримуюча терапія виконується в дозі 5-10 мг/добу. Курс лікування для видалення бурситу визначається індивідуально.
  2. Дигідрокверцетин плюс. Це природний антиоксидант, що живить суглобову тканина, що забезпечує швидке відновлення мікроциркуляції крові. Активні компоненти звільняють від вільних радикалів, які перешкоджають процесу регенерації травмованих тканин. Приймати всередину належить по 4 таблетки двічі за добу.
  3. Диклофенак. Це потужний знеболюючий препарат, який при бурситі знижує вираженість тривожної симптоматики, надає тимчасове полегшення. За добу рекомендується приймати всередину по 1 пігулці з інтервалом не менше 4 – 5 годин до повного зникнення тривожної симптоматики.

Фізіотерапевтичне лікування

Це додатковий метод інтенсивної терапії бурситу, основне завдання якого – остаточно відновити рухливість ураженого суглоба, повернути хід потерпілому пацієнту. Фізіотерапевтичні процедури бажано проходити повним курсом 10 – 12 сеансів без перерв. Ось про який неоперативне лікування в умовах стаціонару йдеться:

  • електрофорез;
  • індуктотерапія;
  • УВЧ терапія;
  • лікувальний масаж та фізкультура;
  • мікрохвильова терапія;
  • озонотерапія;
  • парафін;
  • сухе тепло.

Хірургічне лікування

При гнійних бурситах і великих поразкою суглобових тканин з підозрою на інвалідність лікарі рекомендують проводити хірургічне втручання з метою спорожнення навколосуглобових сумки, в якій накопичується надмірна кількість синовіальної рідини. Якщо не провести операцію, можна назавжди залишитися інвалідом. Послідовність дій з боку хірурга така:

  1. Насамперед проводиться місцева анестезія з дотриманням правил асептики.
  2. Після цього безпосередньо у вогнище патології вводиться тонка голка.
  3. Через неї за допомогою шприца відкачується і видаляється скупчилася рідина.
  4. При великій наповненості навколосуглобових сумки проводиться бурсэктомия (вкрай рідко).
  5. Організовується реабілітаційний період тривалістю 2 – 4 тижнів.
  6. Лікарі не виключають ендопротезування кульшового суглоба.

Лікування бурситу народними засобами

Довгоочікуване полегшення при прогресуючому бурсит доставляють холодні компреси, однак такий знеболюючий ефект, швидше, тимчасовий, ненадійний. Щоб значно продовжити період ремісії, при характерному недугу доречно застосування методів альтернативної медицини. Ось ефективні народні засоби при відсутності алергічної реакції на складові компоненти:

  1. Приготувати класичний відвар з деревію або лопуха (1 ст. л. сировини на 1 ст. окропу), після чого просочити марлю і прикласти до запаленого суглоба. Не знімати 20 – 30 хвилин. За день проводити до 3 – 5 процедур, курс – 10 – 14 днів.
  2. Підготувати свіже листя капусти, зробити надрізи у зовнішніх прожилках. Примотати до вогнища патології на ніч, використовувати пов'язку. Процедуру повторювати перед сном протягом 7 – 10 днів, поки не настане період ремісії.

Ускладнення і прогноз

Якщо бурсит вчасно не лікувати, характерний недуга набуває хронічну форму, при цьому значно обмежує рухливість кінцівки, загрожує інвалідністю. Пацієнт не тільки відчуває себе неповноцінним, але і поступово перетворюється на такого. В ускладнених клінічних картинах консервативне лікування приносить лише тимчасове полегшення, а повний курс фізіотерапії вже не подовжує період ремісії, як раніше.

Профілактика

Щоб зберегти цілісність кульшових структур і попередити появу неприємних симптомів у суглобах і сухожиллях, необхідно вчасно подбати про профілактичні заходи. Обов'язково попередньо проконсультуватися з терапевтом, ортопедом. З метою профілактики необхідно:

  • скоротити навантаження кісткові структури суглоби малого тазу;
  • контролювати масу тіла;
  • систематично зміцнювати імунітет;
  • здійснювати піші прогулянки на свіжому повітрі;
  • відмовитися від шкідливих звичок і правильно харчуватися.

Відео

Жити Здорово! Бурсит

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!