Болять нирки після алкоголю - вплив спиртних напоїв, причини симптоми і препарати для відновлення

Якщо вранці після пиятики або кількох випитих напередодні келихів пива з'явилася біль у спині – це болять нирки після алкоголю, і такий стан свідчить про те, що тканини внутрішніх органів вже зазнали серйозні пошкодження. Ігнорувати симптоми неприпустимо через те, що вони можуть бути сигналом серйозних захворювань, що протікають безсимптомно.

Як алкоголь впливає на нирки

В організмі людини регуляцію хімічного гомеостазу за допомогою сечоутворення виконує парний орган – нирки. Зовні кожна нирка покрита своєрідним чохлом із сполучної тканини. Основним структурним елементом внутрішнього органу є паренхіма, яка являє собою фільтр, що очищає від шкідливих речовин (у тому числі і від алкогольних токсинів). Після зловживання спиртним організм намагається позбутися потрапив в нього отрути, і нирки беруть активну участь у цьому процесі.

Продукти розпаду етанолу призводять до руйнування паренхіми і ниркових нефронів (функціональних одиниць нирки). Спиртне, особливо пиво, чинить сечогінну дію через те, що фільтраційний орган намагається швидше позбутися отруйних речовин. Однак разом з токсинами з організму вимиваються важливі мінерали (білки, калій, фосфати), і настає зневоднення, наслідком якого є інтоксикація. Більшість алкоголіків відчуває постійні болі в поперековій області, що говорить про те, що організм вже не справляється з отруєнням.

Чи можуть боліти нирки від алкоголю

У парному органі видільної системи відсутні нервові закінчення, тому виникає питання: чи можуть боліти нирки від алкоголю? Біль з'являється при збільшенні об'єму нирки зважаючи на те, що больові рецептори розташовані в зовнішньому сполучнотканинному чохлі. Після алкоголю болить поперек внаслідок сильного набряку тканин ниркової паренхіми, викликаного інтоксикацією організму.

Біль у нирках після алкоголю

Для позбавлення від отруйних організм отруйних речовин, що утворилися внаслідок розпаду алкоголю, нирки починають працювати у посиленому режимі. Наслідком цього стає порушення водно-сольового балансу. Після попадання в організм алкоголю сечовидільна система зазнає такі зміни, які служать причиною болю в спині і особливо виражені у алкоголіків:

  • Порушення процесу утворення первинної сечі. Розщеплення етанолу відбувається в печінці, звідки продукти розпаду потрапляють в клубочковые канальці нирки, де формується урина. Дія токсинів може згубно впливати на процес фільтрації крові, підвищуючи її густину.
  • Вимивання білків із сечею (протеїнурія). Дистрофія нирок і ниркових канальців стає причиною порушення нормальної очищення крові, в результаті чого з неї поряд із токсичними сполуками вимиваються білки.
  • Потоншення ниркової тканини. Будь-який алкоголь здатний впливати на роботу нирок, змушуючи їх посилено працювати. Підвищена навантаження стає причиною прискореного виснаження ниркової структури.

Причини

Алкоголь і нирки (здорові) – несумісні поняття. Навіть після одноразового вживання спиртовмісних напоїв в організмі починають відбуватися процеси, які можуть призвести до серйозних захворювань. Фільтраційні органи алкоголіка практично дисфункціональні зважаючи на те, що під дією токсинів загинуло більшість нефронів. Якщо постійно болять нирки після пива або іншого алкоголю, це може свідчити про наявність наступних патологій:

  • хронічної ниркової недостатності;
  • сечокам'яної хвороби (під впливом алкоголю конкременти, що знаходяться в органах сечовидільної системи, починають рухатися);
  • пієлонефриті (спиртне, особливо пиво, провокує часте сечовипускання, що служить каталізатором для поширення хвороботворних бактерій);
  • закупорці ниркової артерії (найнебезпечнішим наслідком непрохідності артерії є інфаркт нирок).

Симптоми

Найяскравішою ознакою, що свідчить про те, що болять нирки після випитого алкоголю, а не з якоїсь іншої причини, є попередня болів в спині пиятика. Токсичне отруєння організму спиртом супроводжується появою характерних симптомів. Для того щоб зрозуміти, що болить спина внаслідок порушення роботи видільної системи з-за алкогольної інтоксикації, слід виявити наявність наступних ознак:

  • набряклість особи;
  • болючість при сечовипусканні;
  • відчуття сильної спраги;
  • часті позиви до сечовипускання;
  • підвищена світлочутливість;
  • біль різної інтенсивності в області попереку;
  • головний біль;
  • пропасниця, що супроводжується підвищенням температури.

Лікування нирок після алкоголю

Якщо болять нирки після зловживання алкоголем – значить, необхідно терміново приймати заходи по запобіганню наслідків такого стану. Будь розлад видільної системи являє загрозу для організму. Небезпечні камені в нирках, які можуть впливати на поширення інфекції, а відсутність лікування пієлонефриту у алкоголіка може спричинити склероз нирок. Щоб відновити нирки після алкоголю, необхідний комплексний підхід до проблеми, що включає заходи по наданню першої допомоги, діагностику, медикаментозну терапію та народні засоби.

Перша допомога

Першочерговим завданням після п'янки є усунення алкогольної інтоксикації. Першу допомогу при болях у спині можна зробити в домашніх умовах, якщо стан людини характеризується легкого або середнього ступеня тяжкості. При сильних болях може знадобитися внепочечная фільтрація крові (гемодіаліз). Комплекс заходів по очищенню організму від продуктів розпаду етанолу включає:

  • прийом адсорбентів;
  • відновлення електролітного балансу;
  • виключення з раціону продуктів, що сприяють затримці рідини;
  • відмова від прийому спиртних напоїв, зокрема пива.

Препарати

Для ліквідації наслідків негативного впливу етанолу на внутрішні органи необхідно приймати медикаментозні засоби гепатопротекторної, симптоматичного, адсорбуючою дії і відновлюють кислотно-лужний баланс препарати. Ефективні таблетки для нирок після алкоголю – це Полісорб, Зорекс, Гепатрин і Регідрон:

  • назва: Полісорб;
  • опис: порошок-сорбент для приготування суспензії, активна речовина – діоксид кремнію, механізм дії полягає у зв'язуванні токсинів і транспортування їх із крові в шлунково-кишковий тракт;
  • плюси: відсутність побічних ефектів;
  • мінуси: немає.

Засобом широкого спектра дії є препарат Зорекс, який не тільки виводить токсини, але відновлює клітини печінки, пошкоджені алкоголем:

  • назва: Зорекс;
  • опис: таблетки на основі унітіолу, надають антиоксидантну, гепатопротекторну, дезінтоксикаційну дії, посилюють окислення етилового спирту, ніж знижують навантаження на печінку;
  • плюси: швидке дію;
  • мінуси: є побічні ефекти.

Під час алкогольної інтоксикації відбувається сильна дегідратація організму, тому важливо відновити лужний баланс:

  • назва: Регідрон;
  • опис: препарат сприяє відновленню кислотно-лужної рівноваги, порушеного в результаті зневоднення організму після п'янки;
  • плюси: висока ефективність;
  • мінуси: є протипоказання.

Відновлення нирок після алкоголю

Спиртні напої, навіть ті, які містять невелику кількість алкоголю, здатні згубно впливати на організм в цілому, і на нирки в тому числі. Чим раніше приступити до відновлення функціональності внутрішніх органів, тим більше шансів запобігти незворотні руйнівні процеси. Медикаментозну терапію повинен призначати лікар після проведення повної діагностики. До основних рекомендацій з ведення способу життя, що сприяє відновленню парного органу, належать:

  • утримання від вживання алкоголю;
  • дотримання дієти;
  • прийом вітамінів;
  • фізична активність;
  • прийом відварів лікарських трав;
  • прогулянки на свіжому повітрі.

Народні засоби

Якщо болять нирки після алкоголю – відновити їх функції можна за допомогою рецептів народної медицини. Ефективними гомеопатичними засобами при болях у спині після п'янки є наступні:

  1. Настоянка на лікарських травах та лляному насіння. Для приготування необхідно залити окропом суміш з насіння льону, висушених березового листя, споришу, хвоща (в пропорції 5:4:1:1), настояти 2 години і приймати по 1 ст. л. двічі на добу протягом 5 днів.
  2. Трав'яний відвар з додаванням пихтового масла. Суміш з шавлії, споришу, материнки, меліси і звіробою (по 50 г) слід розділити на 12 рівних частин. Протягом перших 7 днів приймати 1 порцію відвару (залити 1 частина суміші 2 склянками окропу, настояти 40 хв), протягом наступних 5 днів до відвару додати по 6 крапель пихтового масла.
  3. Корінь шипшини. Один стакан подрібненого кореня залити 6 склянками води і варити на повільному вогні до тих пір, поки від початкового об'єму не залишиться 2/3. Отриманий відвар можна пити до 4 склянок щодня протягом 3 тижнів.

Лікувальне харчування

Щоб знизити навантаження на хворий орган, раціон при порушеннях функцій нирок повинен бути скоректований. Заборонено вживання продуктів, що містять велику кількість солі і білка. Не рекомендується вживати газовані солодкі напої, їх слід замінити мінеральною водою або трав'яним чаєм. Норма вживання рідини становить не більше 1,1 л в день, загальна калорійність денного раціону – не вище 2800 калорій. Харчуватися рекомендується 4-5 разів на день невеликими порціями. Перевагу слід віддавати круп, овочів, нежирним сортам м'яса і риби, овочевих супів.

Відео

Вплив алкоголю на нирки

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!