Мазь Вишневського при запаленні лімфовузлів - правила застосування, склад, протипоказання

Лімфаденіт – це специфічне або неспецифічне запалення лімфовузлів, викликане впровадженням патогенних мікроорганізмів в тіло людини. Патологія відноситься до групи гнійних захворювань, які проявляються збільшенням одного або декількох вузлів, місцевою гіперемією, роздратуванням, набряком, болем при пальпації.

Склад і властивості мазі

Протизапальні засоби при лімфаденіті, в тому числі мазь Вишневського – це популярна група лікарських препаратів, які застосовуються при лікуванні гнійних захворювань інфекційної природи. Ліки містить ряд речовин-синергістів, до яких відносяться:

  1. Ксероформ - чинить протимікробну, в'яжучу, що підсушує, анальгетичну, кровоспинну дію.
  2. Дьоготь березовий - має антисептичну, дратівливим, протизапальну дію, прискорює розсмоктування інфільтратів і висновок серозного та гнійного ексудату, стимулює регенеративні процеси в ушкоджених тканинах.
  3. Касторове масло або риб'ячий жир: забезпечують більш глибоке проникнення діючих речовин в епідерміс.

Правила лікування

При виникненні будь-яких симптомів захворювання необхідно негайно звернутися до лікаря. Лімфаденіт може бути самостійним захворюванням (неспецифічний), або початковим проявом основного захворювання (специфічний), що став причиною запалення лімфовузлів.

Підходи до терапії специфічного і неспецифічного варіантів нозології можуть кардинально відрізнятися, як наслідок, самостійне лікування категорично виключено.

Застосування мазі при лікуванні дітей

Вважається, що бальзамічний лінімент є безпечним для представників усіх вікових груп. Застосовувати мазь Вишневського можна навіть у дитини раннього віку – до року, але самостійне використання препарату неприпустиме, слід проконсультуватися з педіатром, бо дитячий організм має ряд особливостей, відмінних від дорослого, що може привести до несподіваних наслідків. Також можливий розвиток неспецифічних побічних ефектів, наприклад, місцевої алергічної реакції.

Як застосовувати мазь Вишневського при лімфаденіті

Місце запалення очищають мильним розчином і витирають. Лінімент застосовують як компрес. Лікарський засіб у великих кількостях наносять на марлеву тканину, попередньо складену в п'ять шарів. Отриману пов'язку прикладають до ураженого місця, фіксують за допомогою бинта або лейкопластиру. Після видалення пов'язки шкіру над запаленим лимфоузлом протирають насухо. Курс лікування становить від п'яти до десяти днів, кратність застосування – два рази на добу.

Протипоказання і побічні ефекти

Медикамент, володіючи високою ступенем безпеки, має ряд протипоказань і побічних ефектів. Препарат не можна застосовувати у таких випадках:

  • індивідуальна непереносимість кошти;
  • висока чутливість до одного або кількох компонентів;
  • велика площа ураженої поверхні шкіри;
  • нагноівшіеся кісти сальних залоз;
  • наявність ліпом;
  • не рекомендується застосовувати при наявності ниркової недостатності та вагітності.

Мазь Вишневського позбавлена специфічних побічних ефектів. Можливі небажані реакції, що виникають при тривалому застосуванні:

  • шкірний свербіж;
  • висипання за типом кропив'янки;
  • місцева набряклість тканин;
  • підвищення чутливості шкіри до ультрафіолетового випромінювання.

Відео

Мазь Вишневського - все про препарат

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!