Акарицидні препарати від кліщів - огляд ефективних хімікатів

У боротьбі з кліщем, знищують сільськогосподарські рослини (павутинним, виноградним і ін. видами), і в забезпеченні захисту людини від цього паразита високою ефективністю володіють акарицидні препарати. Їх дія спрямована на знищення самих комах, їх яєць і личинок за рахунок паралізації особин і гноблення механізму їх розмноження.

Види акарицидных препаратів від кліщів

Акарицидні засоби впливають на організм паразитів, викликаючи у них параліч кінцівок, позбавляє кліща можливості пересуватися і присмоктуватися до шкірі жертви. Поступово знаходяться в основі препаратів речовини (перметрин, альфаметрин або діетілтолуамід) руйнують нервову систему комахи і призводять до його загибелі. За складом акарициди підрозділяють на інсектоакарициди, акарофунгициды і специфічні акарициди. За способом потрапляння в організм членистоногого всі кошти поділяються на такі види:

  • фумігаційні (через дихальні шляхи);
  • кишкові (через травний тракт);
  • контактні (при тілесному контакті).

Захист від кліщів з допомогою акарицидных коштів здійснюється або через обробку територій розмноження паразитів, або з допомогою обробки одягу людини для його індивідуального захисту. З-за високої токсичності основних компонентів таких препаратів наносити безпосередньо на шкіру не можна. Найзручнішою формою випуску засобів особистого захисту є аерозоль.

Кошти для людини

Акарицидні препарати від кліщів для обробки одягу випускаються у формі спреїв або аерозолів. Процедуру проводять за кілька годин до виходу з дому, щоб тканини встигли висохнути. Тривалість дії таких коштів становить 10-14 днів, мочити і прати оброблені акарицидами речі в цей період не можна. Ефективні акарициди для індивідуального захисту представлені в таблиці:

НазваФорма випускуМеханізм діїСпосіб застосування, термін діїЦіна, рублі
Гардекс (Gardex)Акарицидні аерозольЗасіб на основі альфациперметрина, паралізує кліщів контактним способомНаноситься на одяг і спорядження за кілька годин до початку їх використання. Через 10 днів обробку слід повторити450-500

Тайга антиклещ

Акарицидні спрейОсновний активний компонент акарицидної кошти – альфациперметрин (0,17%), позбавляє кліща рухливості і призводить до його загибеліПрепарат застосовують для обробки одягу, протимоскітних сіток, розпилення проводять з відстані 20-25 см. Повторна обробка потрібно через 10-15 днів100-150

Від пилового кліща

Для захисту від пилових кліщів застосування акарицидных препаратів поєднують з регулярною вологим прибиранням, заміною постільних речей (подушок, ковдр), звільненням від старої м'яких меблів. Хімічну обробку поверхонь проводять за допомогою наступних засобів:

НазваФорма випускуМеханізм діїСпосіб застосуванняЦіна, рублі

Acaril

Добавка для прання білизниАктивний компонент метилсаліцилат знищує кліщів, їх яйця личинок під час пранняДодається в пральну машину разом з порошком2400 (240 мл, розраховані на 12 прань)
МилбиолАкарицидні спрейВиробляється на основі акарицидных рослинних компонентів (нетоксичний), пригнічує розмноження кліща і веде до його загибелі, порушуючи обмінні процеси в клітинах паразитаРозпорошується на поверхню килимів та м'яких меблів після їх попереднього очищення; перші дві обробки проводять з інтервалом в 6 тижнів, потім – один раз за 10-12 місяців128-150
АкаросанАкарицидні аерозольОсновний компонент акарицидної препарату бензилбензоат знищує кліщів, їх личинок та яйцяПризначений для обробки текстильних виробів (м'які меблі, килими). Тривалість дії – 6-9 місяців250-320

Для обробки території

Акарицидні засоби захисту від кліщів для обробки територій випускаються у формі спеціальних розчинів або порошків для їх приготування. Засоби, ефективні проти плодових, павутинних, виноградних і подібних видів паразитів представлені в таблиці:

НазваФорма випускуМеханізм діїСпосіб застосуванняЦіна, рублі
МасайАкарицидні водорозчинний порошокАкарицидні препарат нового покоління на основі тебуфенпирада, знищує всіх рухомих особинПроводять 2 обробки від кліщів за сезон, першу – навесні, у пропорції 0,25-0,38 кг/Га, другу – влітку, після появи річної популяції4000 (за кілограм)
СанмайтЗмочувальний порошокКонтактний специфічний акарицидні препарат на основі пиридабена з овицидным дією5 г на 5 л води. Обробку від кліщів проводять двічі за сезон, у період цвітіння рослин і не пізніше ніж за місяць до збору врожаю110 (5 г)
АполлоАкарицидні розчинАкарицидні препарат специфічного типу з контактним дією на основі клофентезина. Знищує личинки і яйця, пригнічує розмноження дорослих особин4 мл препарату на кожні 10 л води. Для різних рослин норми розпилення на гектар становлять від 0,4 до 3,5 л. Обробку від кліщів проводять ранньою весною і в період цвітіння350-580 (280 мл)

Відео

Кліщі !!! Тест препаратів проти кліща / Кліщовий енцефаліт

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!