Нашатирний спирт від грибка нігтів - показання до застосування та механізм дії, огляд кращих народних рецептів

Нашатирний спирт – 10% розчин аміаку, який використовується медициною як засіб швидкої допомоги для стимуляції дихання, виведення хворих з непритомного стану, виклику блювоти, знезараження уражених ділянок шкіри. Крім того, відомо, що він ефективно зцілює від оніхомікозу – ураження нігтів патогенними грибами різних видів.

Показання до застосування нашатирного спирту від грибка нігтів

Гриби в порівнянні з іншими живими організмами вважаються самої живучою субстанцією, інфікуватися якій легко, а позбутися – дуже складно. Оніхомікоз – грибкове ураження нігтів, що виникає при недотриманні елементарних правил особистої гігієни при відвідуванні громадських місць – бань, саун, басейнів, використанні чужих речей. Він може бути як самостійним захворюванням, так і зовнішнім виявом внутрішніх хворобливих процесів.

На початковій стадії інфікування уражені грибком нігті ніяк себе не проявляють, тому визначити, коли потрібно починати терапію, буває складно. Першим сигналом про наявність проблеми може бути почервоніння, а за ним – лущення шкіри стоп, кистей, печіння, свербіж. Якщо вчасно прийняти заходи, то оніхомікозу можна не допустити. Коли нігтьова пластина змінює колір, структуру, стає шорсткою, можна говорити про вже розвилася патології. Надалі ніготь ще більше втрачає естетичний вигляд – кришиться, потовщується, жовтіє.

Лікування оніхомікозу буває тривалим, не завжди результативним, тому змащувати нігті нашатирним спиртом починають при перших ознаках захворювання. Симптомами патології, при яких терапія аміаком буде ефективною, є:

  • сухість, ламкість, розшаровування, втрата блиску нігтьової пластини;
  • плями, смуги, почервоніння на нігтях;
  • запалення, лущення шкіри навколо нігтів.

Як визначити грибок нігтів. Ознаки грибка нігтів

Дія

Відомо, що хімічні процеси в організмі відбуваються в слабокислою чи слаболужною середовищі, тому всі регулюючі механізми (дихання, обмін речовин та ін) спрямовані на підтримання кислотно-лужної рівноваги (РН). Якщо рівень РН стає занадто високим (кислим) або занадто низьким (лужних), в організмі з'являється багато токсичних викидів, бактерій, мікроорганізмів, для яких відповідні умови є сприятливими. Особливістю грибів є їх інтенсивна регенерація в кислому середовищі.

При високому РН гриби отримують повну свободу дій, стрімко розмножуючись, синтезуючи велика кількість токсинів. Якщо на нігтях з'явився оніхомікоз, значить, слід шукати спосіб вилуговування руйнуються пластин. Відомо, що при взаємодії з водою аміак утворює луг, тому використовувати нашатирний спирт від грибка нігтів доцільно. Під його дією на нігтях пригнічується кисле середовище, клітини мікроорганізму припиняють свій розвиток і гинуть.

Нігтьова пластина складається з 100-150 шарів кератину, які при оніхомікозі піддаються руйнівному впливу патогенного мікроорганізму. Використовуючи нашатирний спирт від грибка нігтів, можна домогтися проникнення діючої речовини в найглибші кератинові шари, поставки до них лужного середовища, прискорення процесу одужання. При лікуванні оніхомікозу важливо вчасно зрізати уражені частини нігтів, які бувають сильно потовщені і ущільнені. Нашатирний спирт розм'якшує пластину, полегшує видалення його хворих ділянок.

Протипоказання

Застосування розчину аміаку в медицині пов'язано зі здатністю речовини дратувати чутливі закінчення нервів верхніх респіраторних шляхів, підвищувати артеріальний тиск, стимулювати діяльність мозкових центрів, активність мозку в цілому. Ці ефекти можуть виникнути при вдиханні парів речовини в процесі зовнішнього застосування, тому не слід призначати аміак хворим на епілепсію, людям з психічними та респіраторними розладами. Протипоказаннями до використання нашатирного спирту при оніхомікозі є:

  • підвищена чутливість до аміаку;
  • порушення цілісності шкіри біля нігтя, рани, пов'язані з травмами, опіками, дерматит, екзему та ін;
  • вагітність, період лактації;
  • дитячий вік до 12 років.

При прийомі всередину нашатирний спирт викликає блювоту, в нерозведеному вигляді – опіки стравоходу та шлунка. Тривале вдихання аміаку сприяє набряку легенів, бронхоспазму, запаморочення, судом, нестачі кисню, утруднення, рефлекторної зупинки дихання, зовнішнє застосування в нерозведеному вигляді – опіку шкіри. Смертельною є прийом всередину дози 10-15 р.

Лікування грибка нашатирним спиртом

Терапевтичний ефект від застосування аміаку при оніхомікозі буде відчутний, якщо процедури виконувати регулярно, протягом тривалого часу, одночасно в цілях зміцнення імунітету приймати вітамінні й мінеральні комплекси. Лікування інфекції нашатирним спиртом буде дієвим, якщо починати його на початковій стадії захворювання. При запущеній хворобі використовувати аміак від грибка нігтів на ногах слід в поєднанні з іншими місцевими і системними засобами, призначеними лікарем.

Щоб лікування грибка на нігтях ніг дало результат, необхідно регулярно нерозбавленим аміачним розчином обробляти взуття. Роблять очищення в гумових рукавичках, з використанням рясно змоченою нашатирним спиртом тампона, протираючи устілки і бічні частини взуття. Потім тампон з розчином аміаку вкладають в носок взуття, поміщають в поліетиленовий пакет, щільно зав'язують, залишають в теплому місці на добу. Якщо взуття сильно зношена, від неї краще позбутися.

Лікування оніхомікозу не зможе відновити пошкоджену грибком ділянку нігтя – його метою є купірування подальшого розмноження мікроорганізму, відростання здорового нігтьової пластини:

  1. Пошкоджену ділянку потрібно максимально зрізати, щоб не допустити поширення інфекції на здорову поверхню. Поверхню частини, яку зрізати поки неможливо, перед нанесенням нашатирного спирту слід злегка надпилить, обробити антисептиком – йодом або перекисом водню. Якщо пластину обрізати складно, її можна розм'якшити за допомогою ванночки.
  2. При лікуванні грибка на нігтях доцільно використовувати гліцерин – сиропообразную прозору маслянисту рідину, що має пом'якшувальну, зволожуючу, захисним ефектом, що використовується в медицині як загусник, основи при виробництві мазей, кремів. Гліцерин – засіб недороге, повсюдно продається в аптеках, не має терапевтичного протигрибкової дії, але зволожує, пом'якшує хворі нігті, усуває їх ламкість і крихкість.
  3. Ефективним народним засобом від оніхомікозу вважається сода. У поєднанні з нашатирним спиртом вона створює сильнолужну середу, згубну навіть важко піддається виведенню грибка Candida. Ефективні при лікуванні інфекції йод, яблучний оцет, господарче мило, перманганат калію (марганцівка). Як антисептичні засоби добре поєднуються з аміаком етиловий спирт, перекис водню – ними слід протирати нігті перед нанесенням протигрибкових мазей.

Тривалість терапії залежить від стадії захворювання, стану імунної системи хворого, правильного, регулярного виконання ним лікувальних процедур, дотримання елементарних гігієнічних правил. Ознаки інфікування грибком можуть зникнути вже через кілька днів, але це не завжди свідчить про одужання. Якщо симптоми не проявляються, припиняти лікування не слід ще деякий час для закріплення результату. Саме правильне в цій ситуації – провести аналіз зішкребу нігтьової пластини на наявність грибка.

Аміачний розчин

Нашатирний спирт проти грибка нігтів можна використовувати в комбінації з наступними компонентами: етанол, кип'ячена вода, гліцерин. У цій композиції етиловий спирт виступає як дезінфікуючий, гліцерин – зволожує, пом'якшує, розчин аміаку – протигрибковий засіб. Всі інгредієнти слід взяти в однаковій пропорції, добре перемішати, збовтати. Після гігієнічної обробки хворих нігтів суміш для кращого вбирання наносять як компрес на всю фалангу, витримують таку рукавичку 2-3 години.

Мазь з гліцерином

В домашніх умовах для лікування грибка на нігтях можна приготувати мазь з нашатирного спирту і гліцерину. Рецепт її виготовлення простий: обидва компоненти треба добре змішати в однакових пропорціях, після проведення гігієнічних процедур втерти в хворе місце. Така мазь довго тримається на нігтьовій пластині, створює лужне середовище у всіх шарах нігтя, затримує в ньому природну вологу.

Ванночки

Для ванн використовують невелику кількість теплої рідини, в яку повністю занурюють палець кисті або ступні з ураженим нігтем на 20-25 хвилин. Після закінчення цього часу ногу або руку насухо витирають, на хвору пластину наносять спочатку антисептичний, а потім – протигрибковий засіб. Склад ванночки можна змінювати кожні 10 днів, його варіанти можуть бути наступними:

  1. 3 частини теплої води, 1 частина перекису водню, 1 частина нашатирного спирту. Перекис водню є хорошим антисептиком, вона знищує грибок, а аміак створює умови, в яких мікроорганізм не зможе з'явитися знову.
  2. 1 л теплої води, 2 столові ложки харчової соди, 45-50 мл нашатирного спирту. Сода у складі ванночки використовують як сильне кислотонейтрализующее і дезинфікуючий засіб. Вона підсилює дію аміаку, знезаражуючи ушкоджену ділянку шкіри і нігтя.
  3. 1 л теплого кефіру (50 °С), 1 флакон нашатирного спирту. Кефір у складі такої ванночки зволожує кератіновую пластину, пом'якшує дію аміаку.
  4. 3 л теплої води, 15 г натертого на крупній тертці господарського або дегтярного мила, 50 мл нашатирного спирту, 30 г соди. Мило має антибактеріальний ефект, згубно діє на патогенні гриби. Нашатирний спирт і сода створюють лужне середовище, в якій мікроорганізм не може розвиватися.
  5. 2,5 л теплої води, 1 столова ложка йоду, 50 мл нашатирного спирту, 1 їдальня ложка соди. 5% спиртовий розчин йоду є потужним дезинфікуючим засобом.
  6. 2 л відвару з рівних частин (30 г) ромашки, череди, кори дуба, 50 мл нашатирного спирту, 3 столові ложки морської солі, 3 столові ложки соди. Відвар з лікарських рослин надає дезинфікуючу, протизапальну, антимікробну, регенеруючу, зміцнюючу дію на нігтьову пластину, шкіру навколо неї.

Відео

Нашатирний спирт від грибка нігтів: рецепти для лікування

Відгуки

Олена, 29 роківу мене в родині є носій грибка на нігтях ніг, це мій дідусь. Чоловік старий, переконати його, що це негарно і небезпечно для оточуючих, не вдається. Спроби змусити лікуватися продовжуємо, а самі для профілактики робимо ванночки з нашатирю і соди. Стомлює і забирає час, але ніхто з нас поки не захворів. Хочу перейти на мазь, напевно, це простіше.
Олег, 47 роківУ мене була травма руки з тріщиною на нігті. Потім ніготь пожовк і відокремився від фаланги. Моя сусідка лікар, вона швидко збагнула, що це оніхомікоз і порадила як можна більше спилювати пластину, змащувати нашатирем і зверху накладати шар гліцерину з вітаміном Е на всю фалангу. Лікував довго, але зараз майже весь ніготь вже здоровий.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!