Насобек - інструкція по застосуванню і свідчення, форма випуску, склад і ціна

З закладеністю носа потрібно боротися, інакше вона призведе до серйозних наслідків для організму. Якщо нежить викликаний алергією або запаленням, позбутися від нього допоможуть спеціальні препарати з сильнодіючими інгредієнтами. До таких відноситься спрей Насобек, з інструкції по застосуванню якого можна дізнатися про дозування, спосіб використання, протипоказання.

Інструкція по застосуванню Насобека

Nasobec випускається ізраїльської фармакологічною компанією Тева. Його активним компонентом є беклометазон, який знімає набряклість, має протизапальну і протиалергічну дію. Використання препарату забезпечує швидке позбавлення від нежиті, медикамент підходить вагітним жінкам, починаючи з 2 триместру, та дітям з 6 років.

Склад і форма випуску

Насобек випускається тільки у форматі спрею, інших типів ліки не існує. Склад:

Опис

Біла непрозора суспензія без включень

Концентрація беклометазона дипропіонату

50 мкг на дозу

Додаткові компоненти складу

Хлористоводнева кислота, фенилэтанол, микроцеллюлоза, ангідрид декстрози, полісорбат, карбоксиметилцелюлоза натрію, бензалконію хлорид, вода

Упаковка

Флакони по 100, 180 або 200 доз

Фармакодинаміка та фармакокінетика

Беклометазон відноситься до синтетичних глюкокортикостероїдів, стимулює виробництво липомодулина – інгібітора ферменту фосфоліпази. Речовина гальмує процес вироблення арахідонової кислоти, знижує запальну ексудацію і синтез лімфокінів, клітина-нейтрофіл, як і бактеріофаг, втрачають свої функції. За рахунок пригнічення макрофагів пригнічуються процеси інфільтрації і грануляції, набряк зменшується, мукоциліарний транспорт як механізм очищення призупиняється.

Тривале застосування засоби добре переноситься пацієнтами, через 2-3 дні прийому настає полегшення симптомів. Якщо вводити медикамент з допомогою інгаляцій, абсорбційна здатність залишиться невисокою. Деяка кількість речовини проникає в шлунково-кишковий тракт, руйнується печінкою. Період виведення беклометазона з організму з калом і нирками складе 30 годин.

Насобек – гормональний чи ні

Краплі від нежитю містять беклометазон, який є синтетичним глюкокортикоїдом. Це дозволяє віднести препарат до гормональних. З його позитивних властивостей виділяють:

  • швидке судинозвужувальну дію;
  • нормалізацію судинного тонусу;
  • можливість використання при гаймориті;
  • відсутність пересушування слизової оболонки носа або медикаментозного риніту.

Показання до застосування

З відомих показань до застосування лікарського засобу в форматі спрею виділяють запальні захворювання органів дихання, що супроводжуються закладеністю носа, посиленим відділенням слизу. Застосовувати препарат можна тоді, коли немає ефективності від звичайних крапель проти нежитю, при:

  • вазомоторний, алергічному риніті;
  • хронічному нежиті;
  • гаймориті;
  • поліпозі.

Спосіб застосування і дозування

Спрей призначений для інтраназального введення. Дітям старше 12 років призначають по 1-2 дози в кожну ніздрю двічі на добу. Дітям 6-12 років належить 400 мкг (добова доза) – по одній дозі в кожний носовий прохід двічі на день. Лікування триває, поки не наступить поліпшення. Перед першим використанням або після довгої перерви флакон треба добре струснути. Інструкція:

  1. Випустіть кілька доз в повітря, поки не побачите біле хмарина.
  2. Розташуйте носика розпилювача між середнім і вказівним пальцями, видихніть.
  3. Затисніть пальцем вільний носовий прохід, розпиліть спрей в інший на вдиху, зробіть видих через рот.
  4. Повторіть ці дії для другої ніздрі.
  5. Очистіть носика розпилювача вологою серветкою.
  6. Додатково прочищайте аплікатор щотижня. Зніміть носик, промийте теплою проточною водою, висушіть, надягніть на флакон.

Особливі вказівки

Уникайте потрапляння препарату в очі. Ефект від лікування спреєм настає не одразу, іноді доводиться чекати до тижня, щоб його отримати. Під час очікування не намагайтеся знизити дозу або припинити прийом кошти. Інші особливі вказівки застосування препарату:

  1. Не можна використовувати спрей на пошкодженій слизовій оболонці, чекайте, поки рани або виразки повністю заживуть.
  2. Якщо у пацієнта постійно йдуть носові кровотечі, перед застосуванням препарат необхідно проконсультуватися з отоларингологом.
  3. Під час лікування Насобеком проявляйте обережність при керуванні транспортом і механізмами.

Насобек при вагітності

На першому триместрі вагітності використання медикаменту заборонено. У другому і третьому це обмеження на застосування засобу знімається. Жінкам, виношує дитину, допустимо застосовувати ліки, але після ретельного огляду у лікаря і під постійним наглядом. Таке обмеження пов'язане з відсутністю даних про вплив беклометазона на плід. Під час лактації краще відмовитися від терапії спреєм.

Насобек для дітей

Протипоказанням використання препарату є дитячий вік до шести років. Таке обмеження пов'язане з недостатньою кількістю інформації щодо безпеки та ефективності засобу при лікуванні пацієнтів цієї вікової групи. Відзначено, що у дітей підвищена абсорбція глюкокортикоїдів, тому вони можуть частіше стикатися з проявом негативних ефектів препарату.

Лікарська взаємодія

Поєднання беклометазона з ефедрином, фенобарбіталом, глютетимидом, рифампіцином і фенітоїном призводить до ослаблення властивостей препарату. Інші лікарські взаємодії та ефекти:

  1. Комбінація препарату з адреноміметиками, антитромботическими, пероральними гіпоглікемічними препаратами, засобами на основі наперстянки, індапаміду призводить до збільшення ризику розвитку побічних ефектів.
  2. Насобек знижує терапевтичну ефективність Ізоніазиду, збільшує ефект системних глюкокортикостероїдів і протиастматичних засобів.

Побічні дії

Пацієнти відзначають хорошу переносимість препарату, але побічні ефекти можуть виникати. До поширених ризиків відносяться:

  • кропив'янка, свербіж, висипання на шкірі, набряк Квінке;
  • кандидоз;
  • головний біль, порушення смаку та нюху, слабкість, сонливість;
  • сухість слизових оболонок рота та носа, кровотечі, кашель, ринорея, печіння і свербіж в носі;
  • виразка слизової оболонки носа, перфорація перегородки;
  • кон'юнктивіт, зниження чіткості зору, глаукома;
  • уповільнення зростання, витончення кісток у дітей.

Передозування

Тривале використання великих доз спрею може привести до появи симптомів гіперкортицизму (синдром Кушинга). Це ожиріння, місяцеподібне обличчя, атрофія м'язів, сухість і лущення шкіри, остеопороз, стероїдний цукровий діабет, пригнічення кори надниркових залоз. Позбутися від передозування можна поступовим зниженням дози і відміною препарату.

Протипоказання

Медикамент з обережністю призначається при гіпотиреозі, глаукомі, після операцій або травм на носі, при виразках і порізах носової перегородки, лактації, у другому і третьому триместрах вагітності, у разі захворювань печінки, амебіазу, нещодавно перенесеного інфаркту міокарда. Протипоказаннями для використання стають:

  • алергія на складові компоненти, індивідуальна непереносимість або підвищена чутливість;
  • геморагічний діатез;
  • перший триместр вагітності;
  • схильність до носових кровотеч;
  • грибкові, вірусні інфекції;
  • туберкульоз дихальних шляхів;
  • вік до шести років.

Умови продажу та зберігання

Купити Насобек вийде тільки за пред'явленим рецептом від лікаря. Ліки зберігається при температурі 10-25 градусів протягом чотирьох років з дня виготовлення. Після розкриття флакон зберігається три місяці.

Аналоги

У продажу можна зустріти препарати, здатні замінити спрей. До таких належать засоби на основі глюкокортикоїдів або з аналогічним терапевтичним властивістю:

  • Беклоспир – аерозоль для інгаляцій, глюкокортикостероїд;
  • Беклазон-Еко – аерозоль на основі беклометазона;
  • Кленил – дозований протизапальний аерозоль;
  • Бекотид – аерозоль з глюкокортикоидным складом і ефектом;
  • Беклат – розчин, порошок, капсули з порошком або аерозоль на основі беклометазона;
  • Ринокленил – назальний спрей для місцевого застосування;
  • Альдецин –спрей і аерозоль для інгаляцій, містять беклометазон;
  • Беклорин – інтраназальний спрей з тим же компонентом.

Ціна Насобека

Вартість спрею залежить від об'єму флакона, рівня торгової націнки і собівартості сировини виробника. Приблизні ціни на препарат в московських аптеках та інтернет-магазинах складуть:

Різновид лаку 50 мкг/мл, кількість доз у флаконі

Ціна при купівлі через інтернет, рублів

Аптечна вартість, рублів

100

140

150

180

190

210

200

197

220

Відгуки

Марія, 23 рокиУ мене алергічний риніт, який турбує мене стабільно навесні і восени. Раніше я застосовувала дорогі засоби, але вони не завжди допомагали впоратися з течією та закладеністю носа. Останній рік стала використовувати Насобек, який порадив лікар. Це стало моїм порятунком – нежить проходить за 4-5 днів, чому я дуже рада.
Ілля, 34 рокиНа роботі дуже жарко, а можливості поставити зволожувач немає, тому я страждаю від сухості слизової оболонки носа. Це призвело до розвитку вазомоторного риніту – одна ніздря у мене дихає тільки в положенні стоячи. Полегшити дихання мені допомагає спрей Насобек. Я застосовую його курсами – раз в три місяці. Результату вистачає, щоб забути про проблему.
Андрій, 46 роківминулого року я переніс гайморит. Недолечил нежить, забув про лікування, а коли схаменувся, вже була перша стадія захворювання. Лікарі сказали, що операція не потрібна, але слід пройти курс лікування Насобеком та антибіотиками. Це поєднання врятувало мене від хірургічного втручання. Я знову дихаю носом рівно, але не забуваю про лікування.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!