Калгель - інструкція із застосування, склад, показання, побічні ефекти, аналоги і ціна

Прорізування зубів у дітей починається в 4-7 місячному віці і нерідко супроводжується такими неприємними симптомами, як неспокій, рясна слинотеча, запалення ясен, підвищена температура, нежить. Щоб полегшити стан малюка і запобігти розвитку інфекційних захворювань, педіатри рекомендують використовувати спеціальні медичні препарати. Одним з них є Калгель.

Інструкція по застосуванню Калгеля

Поява різців, премолярів, іклів і молярів у дітей носить індивідуальний характер, але для більшості батьків цей процес є складним і болючим. Калгель – комбіноване ліки з протимікробним та анестезуючу ефектом, що сприяє зняттю основної симптоматики прорізування зубів. Препарат відноситься до групи стоматологічних засобів для зовнішнього застосування.

Склад Калгеля

Медикамент виробляють у вигляді гелю жовтувато-коричневого кольору з вираженим запахом і м'якою однорідною текстурою без сторонніх частинок. Форма випуску анестетика – алюмінієва туба 10 грамів, упакована в картонну пачку. Калгель для зубів складається з наступних інгредієнтів:

Склад препарату

Доза, мг (1000 мг)

Діючі компоненти:

Лідокаїну гідрохлорид

3,3

Хлорид цетилпіридиній

1

Допоміжні речовини

Ксилітол

140

Некристаллизующийся розчин сорбітолу 70%

210

Гліцерол

70

Етанол 96%

93,6

Гиэтеллоза

25

Лауромакрогол 600

3,3

Карамель (Е 150)

1

Макрогола глицерилгидроксистеарат

10

Макрогол 300

3,3

Сахаринат натрію

1

Левоментол

0,6

Цитрат натрію

8,3

Моногідрат лимонної кислоти

1,05

Ароматизатор трав'яний

4,8

Очищена вода

До 1000

Фармакодинаміка та фармакокінетика

Калгель при прорізуванні зубів чинить знеболювальну, антибактеріальну та протигрибкову дію локального характеру. Анестезуючий ефект забезпечує лідокаїну гідрохлорид. Елемент блокує натрієві канали, що призводить до пригнічення нервової провідності та зняття больового синдрому. Цетилпіридиній хлориду пригнічує життєдіяльність патогенної мікрофлори ротової порожнини, перешкоджаючи розмноженню грибів і бактерій. Суміш швидко абсорбується через слизову оболонку і більшою мірою метаболізується в печінці, після чого виводиться нирками.

Показання до застосування

Калгель для дітей призначають тільки в тих випадках, коли неспокій дитини пов'язане з прорізуванням зубів. Оскільки препарат не є засобом лікування, а призначений для полегшення самопочуття малюка в період формування щелепи, то перед його використанням краще проконсультуватися з лікарем. Медикамент рекомендується в якості допоміжної терапії при зубному болі і стоматиті.

Спосіб застосування і дозування

Препарат Калгель для ясен наноситься тільки зовнішньо, тобто їм обробляють слизисті оболонки рота немовляти. Згідно інструкції, починати використовувати засіб можна з 5 місяців. Під час процедури дотримуються наступних правил:

  • Разова доза препарату становить не більше 7,5 мм.
  • Спочатку суміш видавлюється на кінчик чистого пальця дорослого.
  • Препарат втирається масажними рухами в ті ділянки ясен, де є ознаки запалення і швидкої появи зубиків.
  • Наступне нанесення знеболюючого засобу можлива не раніше, ніж через 20-30 хвилин після попереднього.
  • Максимальна частота використання Калгеля в день становить 6 разів.

Особливі вказівки

Не можна допускати проковтування гелю і перевищувати допустиму дозу. Наявний у складі анестетика макрогол має яскраво-виражений послаблюючий ефект. Потрапляючи у стравохід, цей елемент здатний викликати сильне розлад шлунково-кишкового тракту у малюка. При різкому порушенні стільця або виникнення проблем з роботою травної системи у дитини слід припинити терапію.

Калгель при вагітності

Більшість знеболюючих ліків забороняється приймати вагітним жінкам, оскільки вони можуть принести шкоду виношуваної плоду. Деякі стоматологи при виникненні зубного болю у майбутньої мами призначають дитячий гель для зняття больового синдрому при прорізуванні зубів. Він дає легкий заморожувальна ефект, заспокоює запалену область і захищає від розмноження бактерій. Перед застосуванням засобу краще порадитися з лікарем для виявлення протипоказань та запобігання можливих побічних явищ.

Лікарська взаємодія

Прямого вступу в реакцію складових частин гелю з іншими препаратами не відбувається. Взаємодія лідокаїн гідрохлориду з пероральними засобами спостерігається тільки при внутрішньовенному введенні речовини. До таких лікарських компонентів відносять прокаїнамід, фенобарбітал, фенітоїн, примідон, калийнесберегающие та тіазидні діуретики, карбамазепін, пропранолол.

Побічні дії

Медикамент для знеболювання процесу прорізування зубів вважається безпечним для дитячого здоров'я. Прояв небажаних наслідків настає при передозуванні, неправильному вживанні ліків або індивідуальній непереносимості компонентів. Серед ймовірних побічних ефектів зазначаються:

  • алергія у вигляді кропив'янки або висипань;
  • шкірний свербіж;
  • рідко – анафілактичний шок;
  • утруднене ковтання.

Ризик розвитку тяжких алергічних реакцій невеликий, але при схильності дитини до проявів такого роду потрібно уникати застосування анестетиків, навіть локального їх призначення. Це пов'язано з тим, що деяка частина активних речовин потрапляє в кров малюка, всмоктуючись зі слизової оболонки або після проковтування. При виникненні хоча б однієї із зазначених негативних явищ слід негайно відмінити прийом гелю і звернутися до педіатра.

Передозування

Із-за надмірного вживання знеболюючого засобу може відбутися скорочення фарингеальной чутливості та порушення функції ковтання. Не варто збільшувати дози Калгеля, якщо стандартна схема прийому не дає бажаного результату. Краще дотримуватися комплексного підходу до вирішення проблеми – поряд з медикаментом використовувати спеціальні прорізувачі, робити масаж ясен. Симптоматикою високої концентрації ліків в організмі служать:

  • блідість шкірних покривів;
  • блювання;
  • апное;
  • пригнічення дихального центру;
  • посилене серцебиття.

Протипоказання

Зважаючи на те, що гель в незначному обсязі проникає в організм малюка, існує перелік захворювань і станів, при яких його компоненти протипоказані. До таких випадків відносяться:

  • ниркова та печінкова недостатність;
  • дитячий вік до 5 місяців;
  • гіпотензія;
  • патології серця, що супроводжуються зміною внутрішньошлуночкової провідності;
  • серцева недостатність 2-3 ступеня;
  • брадикардія;
  • непереносимість лідокаїн гідрохлориду та інших інгредієнтів, що знаходяться у складі медикаменту;
  • наявність алергії різного походження.

Умови продажу та зберігання

Анестетик місцевої дії зберігається при температурі до 25 °С у місці, захищеному від доступу дітей. Умови відпустки з аптек – по рецепту лікаря. Термін придатності становить 3 роки, після його закінчення слід утилізувати тубу.

Аналоги Калгеля

На фармакологічному ринку існують лікарські речовини, схожі з гелем для полегшення процесу прорізування молочних зубів за складом і принципом дії. Перш ніж придбати аналог Калгеля, необхідно отримати консультацію лікаря, оскільки кожен засіб володіє своїми особливостями. Виділяють 4 основних замінника медикаменту:

  1. Дентинокс – має практично ідентичний склад і ефект, але коштує дешевше.
  2. Камистал – володіє мінімальною кількістю побічних явищ.
  3. Доктор Бейбі – складається виключно з натуральних компонентів.
  4. Мундизал – відрізняється самим великим спектром дії з усіх аналогів.

Ціна Калгеля

Вартість гелю варіюється в межах 300-350 рублів і залежить від цінової політики і місця розташування фарм пункту. Можна купити засіб в інтернет-аптеці, оформивши відповідний замовлення на сайті. Ось середні розцінки на анестетик в Москві:

Назва продукту

Ціна, рублі

Гель 10 г

314

Гель зубний 10 г

320

Calgel стоматологічний дитячий 10 грам

342

Калгель стомат. 10 г

336

Відгуки

Христина, 25 роківПеріод появи зубів у сина був дуже складним. У шестимісячному віці на яснах утворилися ранки, приєдналися бактерії, і довелося лікувати дитину від запалення. Після цього лікар призначив Калгель. Анестетиком залишилася задоволена – больові відчуття значно зменшилися, нормалізувався сон. Змащували рот 3-4 рази на добу.
Вікторія, 22 рокиЩоб доньку не турбували режущиеся зубки, придбали спеціалізовану латексну іграшку і знеболюючий медикамент Калгель. Не можу сказати, що ці кошти сильно допомогли, тому що ночами дівчинка прокидалася, а вдень була примхливою. Ліки від спостерігався короткочасний ефект, а збільшувати дозування не хотілося.
Євгенія, 30 роківПрочитала на одному форумі, що мами застосовують Калгель при стоматиті у дітей. Коли у сина виявили цю болячку, порадилася зі стоматологом, він призначив своє лікування, дозволивши обробляти уражену область цим препаратом тільки для усунення больового синдрому. Як самостійне речовина гель не допомагає.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!