Ксилометазолин - форма випуску, інструкція по застосуванню для дітей і дорослих, побічні ефекти і аналоги

Засіб з групи альфа-адреноміметиків – Ксилометазолин – використовується для ліквідації закладеності носа при респіраторних захворюваннях. Як правило, медикамент при місцевому застосуванні обумовлює швидке відновлення дихання, яке зберігається протягом 10-12 годин. Препарат випускається в декількох формах: краплі, спрей назальний гель.

Що таке Ксилометазолин

Ефективне судинозвужувальний засіб Ксилометазолин використовується для місцевого лікування органів дихання. Цей препарат знаходиться в списку життєво необхідних ліків. Механізм дії препарату полягає в тому, що при його нанесенні на слизові оболонки активна речовина зв'язується з альфа-адренорецепторами (спеціальними регуляторними структурами), які розташовані в кровоносних судинах, і зумовлює їх звуження. Даний процес перериває розвиток патології в слизовій оболонці, що допомагає природному відновленню нормального дихання.

Ксилометазолин – це альфа-адреноміметик (речовина, що стимулює альфа-адренорецептори). Препарат ефективно усуває набряки слизових оболонок носа і звужує кровоносні судини, зменшуючи застійну гіперемію (кровонаповнення). Засіб полегшує дихання при хронічних ринітах. Судинозвужувальну дію ліки розвивається швидко, вже через 7 хвилин після початку його використання пацієнт відчуває поліпшення дихання.

Склад і форма випуску

Ліки ефективно усуває набряк слизової носа. Препарат сам є активним речовиною, він входить до складу багатьох інших коштів з різними комерційними назвами. Медикамент продається: у вигляді крапель 0,05% і 0,1%, назального спрею і гелю (мазі). Основною активною речовиною всіх форм є ксилометазоліну гідрохлорид. Склад 1 мл (р) ліки представлений у таблиці:

Спрей

Краплі

Гель

опис

безбарвна рідина з характерним запахом масла евкаліпта

безбарвний розчин, рідко буває з легким жовтуватим відтінком

прозора в'язка маса, не має характерного запаху

допоміжні речовини

макрогола глицерилгидроксистеарат, натрію гідрофосфат додекагідрат, сорбітол, натрію хлорид, динатрію эдетата, дигідрат, гліцерин, очищена вода, калію дигідрофосфат, евкаліптова олія, хлорид бензалконію

гліцерин, калію дигідрофосфат, натрію хлорид, натрію гідрофосфат, динатрію едетат, очищена вода, хлорид бензалконію

пропіленгліколь, карбомер, розчин аміаку, гліцерин, метилпарабен, етанол, пропілпарабен, вода підготовлена

Фармакодинаміка та фармакокінетика

Ксилометазолин – це похідне органічного з'єднання имидазолина. Препарат стимулює альфа-рецептори кровоносних судин, з-за цього вони починають звужуватися, зменшуючи набряклість слизової носової. Дихання у пацієнта полегшується через 7 хвилин після початку прийому ліків. Спрей додатково включає евкаліпт, який має протизапальну і антибактеріальну дію, це сприятливо впливає на зменшення набряку носа.

Ліки ефективно позбавляє від почервоніння і запалення слизової носоглотки. Доза прийому кошти, як правило, залежить від віку пацієнта і застосовуваної форми препарату. Фармакокінетика. При місцевому використанні активна речовина майже не абсорбується, тому концентрація його в крові мала (аналітичними методами вона не визначається). Дія медикаменту може тривати до 10 годин.

Показання до застосування

Ліки часто використовують при підготовці хворих до медичних маніпуляцій: для діагностики, наприклад, при риноскопії (інструментального дослідження порожнини носа). При цьому застосування ліків тимчасово звужує кровоносні судини, що знижує ризик появи кровотечі. Засіб також допомагає лікарю точніше обстежити всі ваші ділянки носа. Крім того, медикамент використовується при таких захворюваннях:

  • гострі респіраторні хвороби, які супроводжуються симптомами риніту (нежиті);
  • євстахіїт (запалення слухової труби);
  • гострий назофарингіт;
  • поліноз (алергічний сезонний рінокон'юнктівіт);
  • синусит;
  • середній отит;
  • гострий алергічний риніт.

Спосіб застосування і дозування

Ліки слід застосовувати інтраназально (всередину носової порожнини). Препарат по інструкції призначають дорослим і дітям від 6 років: по 2 краплі або по одному впорскуванню спрею 0,1% у кожний носовий пазуху, використовувати ліки слід не більше 3 разів за добу; пацієнтам від 2 до 6 років: по одному впорскуванню аерозолем або по 2 краплі розчину 0,05% в кожну ніздрю, застосовувати засіб можна не більше 2 разів за добу. Тривалість лікування респіраторних захворювань становить приблизно 7 днів.

Краплі з Ксилометазолином

Засіб в краплях можна придбати у флаконі, на верхівці якого є спеціальний дозиметр. Розчин закапують у ніс безпосередньо з пухирця – пацієнтам не треба шукати піпетку для введення ліків. Краплі Ксилометазолин – це безбарвна або трохи жовтувата рідина, яка містить 0,05% або 0,1% розчину активної речовини. Препарат слід закапувати 3 рази за добу по 2 краплі. Перед використанням засобу пацієнт повинен прийняти лежаче положення. Рідину можна вводити і сидячи, але для цього треба закинути голову, щоб запобігти витіканню крапель.

Назальний гель

Лікарі часто радять використовувати назальний гель (мазь) для усунення сухих кірок у носі. Препарат ефективно розм'якшує гнійні струпы і сприяє їх швидкому відділенню від поверхні слизових. Мазь (гель) – в'язка безбарвна маса без запаху. Випускається ліки в спеціальному тюбику, що містить 5 грамів 0,1% або 0,05% активної речовини.

Перевагою використання даної форми є тривалий лікувальний ефект (більше 10 годин). Пояснюється цей факт тим, що мазь покриває всю слизову носа і затримується там деякий час, а спрей або краплі швидко з неї видаляються. Перед використанням гелю необхідно з туби зняти захисний ковпачок. Далі слід натиснути на дозатор до появи в'язкої субстанції і по черзі ввести наконечник в носові пазухи. Ксилометазолин у вигляді мазі можна знайти в продажу під назвою Галазолін (виробник – Польща).

Спрей Ксилометазолин

Флакон зі спреєм має об'єм 20 або 10 мл Спеціальний дозатор-насадка полегшує застосування ліків. За допомогою аерозолю можна покрити більшу частину носоглотки. Мікрочастинки кошти потрапляють в місця, недоступні для крапель. Назальний спрей містить 0,05% або 0,1% розчину активної речовини. Така форма ліки призначена для лікування лише дорослих пацієнтів. Тривалість терапії не повинна перевищувати 5 днів. Засіб слід впорскувати по 2 рази за добу в кожну ніздрю.

Особливі вказівки

Медикамент може призначити лише лікар, самолікування часто призводить до негативних наслідків для пацієнта. Препарат не можна приймати більше тижня. Як правило, ліки не чинить негативного впливу на увагу і швидкість реакцій. Хоча іноді при тривалому або частому застосуванні можлива поява побічних реакцій, що порушують здатність працювати із складним механізмом і керувати автомобілем. При пропуску дози засіб можна приймати лише через годину або краще дочекатися наступного прийому. Не можна подвоювати дозу.

Ксилометазолин при вагітності

Клінічних повноцінних досліджень, що визначають вплив ліків на дитину, не проводилося. Тому при вагітності використовувати дане судинозвужувальний засіб не рекомендується, адже воно може надати негативний вплив на розвиток плоду. При передозуванні і тривалому застосуванні препарату може збільшитися в крові концентрація активної речовини, що призведе до звуження судин плаценти. Крім того, не виключається проникнення кошти в кровотік плоду, що негативно позначається на малюка.

Лише лікар може призначити прийом препарату, оцінивши можливу користь і шкоду від використання спрею або крапель. Активна речовина ліки здатне виділятися з грудним молоком, тому при лактації застосовувати даний препарат теж не рекомендується. При слабкій або помірній закладеності носа вагітній жінці краще не використовувати цей медикамент, а обійтися місцевими засобами.

Ксилометазолин для дітей

Будь-яка форма судинозвужувального препарату протипоказана дітям, яким ще немає двох років. Застосування засобу в цьому віці може спровокувати появу побічних реакцій, тому його використовують лише в разі крайньої необхідності, узгодивши при цьому схему лікування з педіатром. Після двох років дозволено брати краплі і спрей, але лише з 0,05% концентрацією активної речовини. Препарати 0,1% можна з шестирічного віку. Підліткам можна використовувати краплі, спрей і гель.

Як правило, Ксилометазолин дитячий призначають по одному впорскуванню або по 2 краплі в кожний носовий прохід 2 рази за добу. Тривалість застосування ліків визначається тяжкістю захворювання. Препарат не можна використовувати:

  • дітям з глаукомою;
  • маленьким пацієнтам з тахікардією та артеріальною гіпертензією;
  • малюкам, які перенесли операцію на оболонках мозку;
  • пацієнтам з атрофічним ринітом;
  • дітям з тиреотоксикозом.

Лікарська взаємодія

Препарат не можна одночасно використовувати з інгібіторами моноаміноксидази (МАО) та трициклічними антидепресантами (Тофранил, нортриптиліну або Амітриптилін, Памелор, Елавіл), т. к. їх взаємодія здатне спровокувати гіпертонічний криз. Крім того, лікарські засоби, які збуджують симпатичну нервову систему, здатні посилювати ефект судинозвужувального препарату.

Побічні дії

Негативні наслідки лікарського засобу представлені місцевими реакціями. Системні прояви розвиваються рідко, вони часто пов'язані з кратністю застосування медикаменту і порушенням дозування. При тривалому використанні ліки можуть з'явитися такі побічні ефекти:

  • паління;
  • сухість;
  • чхання;
  • гіперсекреція слизу;
  • підвищена збудливість;
  • роздратування носоглотки;
  • парестезії (відчуття повзання мурашок, оніміння, відчуття поколювання).

Іноді може відзначатися:

  • тахікардія;
  • набряк слизових оболонок носа;
  • прискорене серцебиття;
  • безсоння;
  • аритмія;
  • атрофія слизової носа;
  • головний біль;
  • лихоманка;
  • підвищений артеріальний тиск;
  • депресія;
  • порушення зору;
  • блювота.

Передозування

Рідко при довгому використанні ліків може з'явитися передозування активною речовиною. При нанесенні Ксилометазоліну на слизові носа судини швидко починають звужуватися, тому всмоктування ліків у системний кровотік майже не відбувається. Передозування часто трапляється при використанні крапель, при цьому велика частина кошти проникає в глотку і шлунок. Це приводить до появи таких побічних реакцій:

  • порушення дихання (апное);
  • збільшення серцевих скорочень (брадикардії);
  • тривожним порушення;
  • порушення свідомості;
  • підвищення АТ (артеріального тиску);
  • запаморочення;
  • сонливості.

Протипоказання

При місцевому використанні ліки лише невелика його частина всмоктується в кров. Хоча при деяких хворобах навіть це здатне спровокувати розвиток негативних явищ. Засіб протипоказаний при:

  • тахікардії;
  • гіперплазії передміхурової залози;
  • артеріальної гіпертензії;
  • глаукомі;
  • атрофічному риніті;
  • ішемічної хвороби серця;
  • гіпертонії;
  • цукровому діабеті;
  • вираженому атеросклерозі;
  • гіперчутливості до компонентів препарату;
  • тиреотоксикозі.

Умови продажу та зберігання

Лікарський судинозвужувальний препарат легко знайти в будь-якій аптеці і купити без рецепта лікаря. Зберігати засіб необхідно в місці, недоступному для дітей і захищеному від світла при температурі до + 25 градусів. Ліки не можна заморожувати. Термін придатності становить 3 роки.

Аналоги

Замінники Ксилометазоліну часто теж випускають у вигляді спрею, крапель, а деякі засоби представлені і назальної маззю (гелем). Основними аналогами медикаменту виступають:

  • Отривин. Судинозвужувальний препарат добре переноситься хворими з чутливою слизовою оболонкою. Полегшує дихання при ринітах. Зменшує симптоми сухості та подразнення в носі.
  • Фармазолин. Симпатомиметическое засіб, який ефективно звужує кровоносні судини носа, послаблює набряк слизової і придаткових пазух. Дія препарату зберігається протягом 12 годин.
  • Виброцил. Комбінований препарат, що містить диметинден і фенілефрин. Чинить помірну судинозвужувальну дію. Показання: всі види ринітів, середній гострий отит.
  • Ринорус. Засіб чинить антибактеріальну і протизапальну дію. Це сприяє зменшенню набряклості слизової носа. Дія ліків триває 10 годин.
  • Ксимелин. Судинозвужувальний местнодействующий препарат, використовуваний для лікування риніту. Обережно слід використовувати ліки при цукровому діабеті і муковісцидозі.
  • Називін. При місцевому застосуванні це засіб ефективно зменшує набряки слизової і кількість виділень з носа. Використання ліки попереджає розвиток синуситу, гаймориту, отиту.
  • Риностоп. Ліки чинить судинозвужувальну місцевий вплив, зменшує симптоми нежитю, знімає набряк і закладеність носа. Протипоказано при високому тиску, глаукомі.
  • Оксиметазолін. Адреноміметичну засіб. Надає ефективне судинозвужувальну дію. Зменшує набряк слизових оболонок верхніх відділів дихальних шляхів.

Ціна Ксилометазоліну

Спрей, назальні краплі і гель вважаються безрецептурними медикаментами, тому їх без проблем можна купити в будь-якій аптеці або замовити по інтернету. Ціна флакони 10 мл становить приблизно 30, а спрею – 60 рублів. Як правило, вартість ліків залежить від форми випуску, фірми-виробника і регіону розповсюдження. Приблизні ціни на Ксилометазолин в Москві вказані в таблиці:

Форма випуску

Вартість в рублях

спрей 0,05% 10 мл

59

краплі 10 мл

18

Галазолін гель назальний 0,1% 10 г

139

спрей 0,1% 10 мл

62

краплі 15 мл

Двадцять чотири

Відгуки

Карина, 25 роківВикористовую Ксилометазолин спрей, дуже зручно. Для мене це лікарський засіб просто порятунок – через викривленої перегородки постійно закладений ніс. Інші препарати неефективні, або сушать слизову. Застосовую засіб по необхідності, коли зовсім не можу дихати. Сухість в носі іноді буває, але не сильна.
Олег, 35 роківЧасто сох ніс, постійно після лікування нежиті залишалися сухі кірки. Лікар порадив використовувати цей препарат у вигляді гелю. Мажу засобом кілька разів за добу, слизова добре зволожується. Подобається те, що мазь майже без запаху, та й ціна на неї невелика. Купив гель ще в минулому році, до цих пір половина тюбика.
Марія, 28 роківКілька днів тому у молодшого сина з'явився сильний нежить, потім ніс перестав дихати. Звернулися до знайомого педіатра за допомогою, той порадив купити краплі Ксилометазолин. Використовували препарат 3 рази на добу по 2 краплі в кожний носовий хід. Через два дні ми вже забули про соплі і нездужання. Всім раджу це засіб.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!