Таблетки від сухого кашлю дорослим і дітям

Якщо турбує кашльовий рефлекс, потрібно своєчасно звернути увагу на цей неприємний симптом. Необхідно правильно вибрати медичний препарат, в іншому випадку проблема зі здоров'ям набуває вже хронічний характер. Таблетки можуть мати синтетичний або рослинний склад, призначені для прийому всередину повним курсом. При правильному виборі ліків навіть недорогі таблетки від кашлю забезпечують стійкий терапевтичний ефект, забезпечують остаточне одужання пацієнта.

Що таке сухий кашель

Це не самостійне захворювання, а неприємний симптом простудного, вірусного і алергічного характеру, супроводжується бронхоспазмом. Серед додаткових ознак в залежності від природи недуги лікарі виділяють порушення температурного режиму, лихоманку, першіння та біль горла, спад працездатності. Складно не помітити таку симптоматику, а зволікання загрожує серйозними проблемами зі здоров'ям.

Призначити безпечне консервативне лікування може виключно знаючий фахівець, поверхневе самолікування повністю виключено, оскільки захворювання можна запустити. Основна мета інтенсивної терапії – впливати на кашлевые центри, знизити продуктивність та інтенсивність безумовного рефлексу, полегшити дихання, остаточно позбутися від неприємних спазмів.

Таблетки при сухому кашлі

Препарати від сухого кашлю мають кілька форм випуску, і пігулки вважаються найбільш затребуваними. Їх, згідно інструкції по застосуванню, можуть однаково приймати дорослі і діти, але це не єдина перевага. Таблетки діють безпосередньо на вогнище патології – роблять гальмуючий ефект на кашльовий центр в головному мозку і нервових закінченнях рецепторів, при цьому сприятливо впливають на слизову бронхів і гладку мускулатуру. Серед інших переваг даної форми випуску лікарі виділяють:

  • позитивний вплив на виділення бронхіального секрету;
  • сприяють продуктивному виділення мокротиння;
  • забезпечують повне або часткове гасіння нападів кашлю;
  • зручні в повсякденному застосуванні;
  • при грамотному призначення забезпечують стійкий лікувальний ефект.

При самостійному використанні пігулок дуже складно повністю вилікувати захворювання, тому такі медичні препарати частіше стають невід'ємною складовою комплексного лікування при сухому непродуктивному кашлі. Лікарі не виключають посилення настільки неприємного симптому, якщо присутність алергічна реакція на діючі речовини ліки.

Класифікація

Сухий кашльовий рефлекс ще називають непродуктивним, оскільки у пацієнта виникають певні складнощі з розрідженням і відділенням мокротиння. Щоб у швидкому темпі нормалізувати загальний стан пацієнта, можуть бути задіяні медикаменти наступної класифікації в залежності від хімічного складу:

  1. З наркотичним ефектом, які через підвищеного ризику звикання організму відпускаються в аптеці виключно за рецептом. Це такі ліки, як Кодеїн, "Гідрокодон", Каффетин, Терпинкод, Деморфан, Кодипрон.
  2. Без наркотичного ефекту. Представники такої групи не пригнічують ЦНС, не викликають ефекту звикання, відпускаються в аптеці без рецепта. Це такі фармакологічні позиції таблеткової форми, як Синекод, Тусупрекс, Глаувент, Седотуссин, Амбробене.

Якщо говорити далі про особливості складу представників даної фармакологічної групи, має місце така умовна класифікація:

  • синтетичного походження: Синекод, Либексин тощо;
  • рослинного походження (муколітики): Моколтин, Амбробене, Флавамед.

По поширенню і принципом дії на вогнище патології умовна класифікація зазначених медикаментів така:

  1. Представники периферичного дії надають безпосереднє вплив на оболонку дихальних органів, купируют спазм, продуктивно знімають роздратування. Це Либексин, Левопронт, Гелицидин.
  2. Медикаменти комбінованої дії, які безпосередньо купируют кашльовий рефлекс, при цьому володіють протизапальними, загальнозміцнюючі. Особливо затребувані Дигідрогеноцитратпісля, Бронхолитин, Лорейн, Туссин плюс.

Пригнічують кашльовий рефлекс

В даному випадку мова йде про наркотичних і ненаркотичних таблетках від сухого кашлю, які купірують рефлекс, надають безпосереднє вплив на нервові закінчення рецепторів, подають сигнал у головний мозок про припинення такого неприємного симптому. За їх участю починає посилено вироблятися мокротиння з її подальшим відділенням і виведенням через верхні дихальні шляхи. Особливою популярністю користуються такі фармакологічні позиції, як Либексин, Битиодин, Дигідрогеноцитратпісля, Кодеїн, Деморфан.

Ліки периферичного типу дії

Такі лікуючі засоби блокують периферичні кашлевые рецептори, розслаблюють гладку мускулатуру і продуктивно усувають бронхоспазм. Їх терапевтичний ефект в кілька разів слабкіше представників центральної дії, натомість пацієнт відчуває менше побічних явищ, медичних протипоказань, мінімізує ризик лікарської взаємодії. Добре зарекомендували себе такі фармакологічні позиції, як Глаувент, Коделак, Коделак Бронхо, Алекс.

Ліки, що регулюють бронхіальну секрецію

Основна мета представників даної фармакологічної групи – збільшити кількість виділяється мокротиння, забезпечити її продуктивне розрідження і швидке виведення з організму за дихальним шляхам. Стійкий терапевтичний ефект забезпечений за рахунок подразнення шлунка і порушення блювотних імпульсів, як результат, посилюється процес відкашлювання, формується мокротиння. Такими унікальними властивостями володіють лікуючі кошти Инфлубене, Фервекс, Мукалтин.

Таблетки від сухого кашлю дорослим

Хвороба однаково виникає в дорослому і дитячому віці, знижує якість життя, робить пацієнта нервовим і дратівливим. Боротися з сухим кашльовим рефлексом можна офіційними і альтернативними методами. У першому випадку, вибираючи ефективне ліки від сухого кашлю дорослим, рекомендується зробити акцент на таких фаворитів:

  1. Глаувент. Пігулки забезпечують спазмолітичний ефект, при цьому не впливають на головний мозок. Доречні до застосування при бронхіті та інших бронхіальних захворюваннях. Мають побічні явища, не рекомендовані пацієнтам при гіпотензії, інфаркті міокарда. Добова доза - 40 мг, 2 – 3 рази на день, але не більше 200 мг за добу. Приймати бажано після їди.
  2. Дигідрогеноцитратпісля (бутамірат). Це лікарський засіб відмінно підходить при кашлі будь-якого походження та інтенсивності. Таблеткова форма рекомендована пацієнтам від 6 років у дозі 5 мг 2 рази на добу. Хворим старше 18 років призначають по 20 мг 3 рази на добу. Приймати перед їжею, не розжовувати, але рясно запивати водою.
  3. Пектусин. Це яскравий представник фітотерапії, який випускається у формі таблеток для розсмоктування. Приймати належить по 1 пігулці 2 – 3 рази за добу протягом 5 днів. Далі легкий ефект перетворюється в повне бездіяльність цього лікарського засобу.

Недорогі, але ефективні

Ліки від сухого кашльового рефлексу можна купити в інтернет-магазині, при цьому істотно заощадити на покупці. У вільному продажу теж є недорогі лікуючі засоби, здатні в найкоротші терміни придушити цей неприємний симптом, полегшити загальний стан пацієнта, нормалізувати фазу сну. Це:

  1. Либексин. Білі плоскі таблетки з рискою здатні розслабити бронхи, зменшити чутливість рецепторів нервових закінчень, знизити роздратування. В упаковці знаходиться 20 пігулок, належить приймати по 1 шт. тричі за добу. Серед побічних явищ сонливість, запаморочення. Вартість медикаментів – від 250 рублів.
  2. Фалиминт. Усувають сухий кашльовий рефлекс, не сушать слизові оболонки, при цьому забезпечують стійку свіжість дихання. При вагітності і лактації препарат від сухого кашлю протипоказаний. Добова доза – по 1 – 2 таблетки до 3 разів за добу протягом 5 – 7 днів всередину без перерв. Вартість ліки – 200 рублів.
  3. Халиксол. При підвищеній активності діючих речовин відбувається прискорене розрідження мокротиння, її непомітне виведення через дихальні шляхи. Лікувальна дія починається через 30 хвилин після прийому разової дози. Рекомендовано приймати по 1 пігулці тричі за добу на протязі 1 тижня. Ціна – 120 рублів.

Шипучі

Такі пігулки перед прийомом всередину потрібно розчинити у воді і ретельно перемішати, бажано випивати в перервах між прийомами їжі, не запивати додатково рідиною. Механізм дії в організмі ідентичний твердим капсулам для прийому перорально: скорочення інтенсивності кашльового рефлексу, формування мокротиння, зниження її в'язкості, усунення природним шляхом. Ось ефективні медикаменти в заданому напрямку:

  1. АЦЦ Лонг. Це муколітичні препарату від сухого кашлю, який не рекомендується поєднувати з Парацетамолом та іншими препаратами від кашльового рефлексу. Серед побічних явищ лікарі виділяють ознаки диспепсії, індивідуальну непереносимість активних компонентів. Добова доза – по 1 таблетці 3 – 4 рази за добу протягом 7 днів.
  2. Вікс Актив. Препарат сприяє розрідженню мокротиння в легенях та виведенню її з дихальних шляхів, призначається при бронхіті, бронхіальній астмі, пневмонії, синуситу, ларингіті. Дозу у кількості 1 пігулки потрібно розчинити у воді, приймати всередину в перервах між прийомами їжі. Курс – 7 – 10 днів.
  3. Флуімуціл. Ці ефективні таблетки від кашлю, розріджує мокротиння, збільшує її обсяги в два рази, швидко виводять з організму. Таким способом можна полегшити загальний стан хворого, прибрати гострі напади. 1 таблетку необхідно розчинити у склянці води, випити натщесерце. Курс – до 10 днів.

Для розсмоктування

Пастилки мають протизапальну та відхаркувальну ефектом, при цьому мають приємний смак, містять хімічні або рослинні компоненти, діють м'яко і без побічних явищ. У першому випадку мова йде про таких фармакологічних позиціях, доступних для пацієнта у вільному продажу без рецепту:

  1. Стрепсілс. Активний компонент – флурбіпрофен, володіє місцевим, але цілеспрямованою дією безпосередньо на кашлевые рефлекси. Такі дешеві таблетки від кашлю необхідно розсмоктувати під язиком до 5 – 6 таблеток за добу протягом тижня. Курс лікування – до повного зникнення неприємної симптоматики.
  2. Фарингосепт. Препарат розширює бронхи, знижує в'язкість мокротиння, сприяє її виділення. Таблетки мають специфічний смак, але їх обов'язково розсмоктувати до повного розчинення в ротовій порожнині. За добу належить приймати не більше 4 – 5 шт., курс лікування – до 7 днів.
  3. Септолете. Ефективний засіб від сухого кашлю з активним компонентом хлорид бензалконію. Будучи місцевим антисептиком, продуктивно знищує патогенну флору, володіє знеболюючим ефектом. Пігулки потрібно розсмоктувати під язиком, добова доза – до 4 – 6 таблеток.

Трав'яні

Вибираючи ефективні таблетки від сухого кашлю, більшість пацієнтів віддають перевагу рослинним препаратам з безпечним дією в організмі. При респіраторних інфекціях це надійний засіб, яке однаково справляється з легким і інтенсивним кашльовим рефлексом, при цьому практично не має протипоказань. Серед побічних явищ – і місцеві алергічні реакції, серцева недостатність, місцеві та алергічні реакції. Ось ефективні позиції в заданому напрямку:

  1. Доктор Мом. Екстракт кореня солодки у рослинному складі має муколитическим, спазмолітичну та протизапальну дію, імбир є місцевим антисептиком, а ембліка контролює температурний режим. Препарат однаково дозволений дорослому пацієнту і дитині, потрібно розсмоктувати до 5 таблеток за добу.
  2. Доктор Тайс. У рослинному складу переважають ефірні масла, які заспокоюють роздратоване горло. Рекомендується розсмоктувати по 1 пігулці до 4 – 5 разів за добу протягом тижня. У першому триместрі вагітності рекомендується уникати такого фармакологічного призначення.
  3. Бронхо Веда. Характерний медикамент від сухого кашльового рефлексу демонструє протизапальну, знеболюючу, відхаркувальний, антибактеріальну дію, пригнічує кашльовий рефлекс, знімає сильне подразнення. Дорослим належить вживати по 1 таблетці 3 – 4 рази за добу, повільно розсмоктуючи в роті.

Сильні таблетки

Кожен пацієнт прагне якомога швидше позбутися від настільки неприємного симптому, тому відразу вибирає сильні лікуючі кошти, проходить повний курс. Такі медичні препарати можуть містити антибіотики, антисептики, але мають більше протипоказань, побічних ефектів. Тому перед початком лікування необхідно проконсультуватися з лікарем, враховувати особливості лікарської взаємодії:

  1. Бромгексин. Активний компонент – бромгексину гідрохлорид, який забезпечує розрідження бронхіального секрету високої в'язкості і його виведення із бронхів. Пацієнтам від 10 років можуть приймати по 8 мг 3 рази на добу, дітям – по 6-8 мг тричі за день. Курс – 7 – 10 діб.
  2. Гвайфенезин. Це седативний, муколітичний і відхаркувальний препарат, який відрізняється периферичним дією в організмі. Таблетки рекомендовані особам від 12 років у дозі 200 – 400 мг 3 – 4 рази за добу. Курс терапії – 1 – 2 тижні.
  3. Глауцин. Протикашльовий, бронхолітичну засіб для прийому всередину. Серед побічних явищ – порушення перистальтика кишечнику, вагітність, годування груддю. Добова доза препарату – по 40 мг 2 – 3 рази за добу обов'язково після прийому їжі. Курс терапії – до 2 тижнів.
  4. Амтерсол. Діюча речовина – йодид калію, чинить системну дію в ураженому організмі. Таблетки заборонено приймати без рекомендації лікаря, інакше побічні явища істотно знижують якість життя, можуть спровокувати ускладнення. Курс інтенсивної терапії – до 5 – 7 днів.

Нові препарати

У сучасній фармакології є ряд прогресивних медичних препаратів з протикашльову і відхаркувальну ефектом, які діють системно, з'явилися у вільному продажу відносно недавно. Щоб полегшити загальне самопочуття пацієнта, замовити таблетки можна з каталогу в інтернеті або купити в аптеці. Медикаменти нового покоління представлені нижче, але перед їх пероральним прийомом потрібно індивідуально проконсультуватися з лікарем:

  1. Термопсис. Активні компоненти – порошок термопсису ланцетного і гідрокарбонат натрію, які забезпечують відхаркувальну дію. Допомагає відновити сон при порушеннях, пригнічує тривалість і інтенсивність кашльового рефлексу. Приймати належить по 1 таблетки тричі за добу при курсі 1 – 2 тижні.
  2. Карбоцистеїн. Однойменний активний компонент стимулює моторну функцію миготливого епітелію дихальних шляхів, знижує в'язкість мокротиння, сприяє її відділення. Приймати належить по 2 капсули тричі за добу, бажано після прийому їжі. Курс інтенсивної терапії – 1 – 2 тижні.
  3. Хлорид амонію. Однойменний активний компонент чинить відхаркувальну, протикашльову та протизапальну дію, стимулює блювотний або гастропульмонарный рефлекс. Препарат має декілька зручних форм випуску. Таблетки потрібно приймати всередину, а лікуватися таким способом можна до 14 днів без перерви.

При вагітності

В даній клінічній картині рекомендується вибирати щадні лікуючі засоби з мінімальним переліком протипоказань. Важливо виключити патогенна дія на плід, вроджені вади і патології, попередити передчасні пологи. При вагітності від сухого кашльового рефлексу відмінно допомагають такі фармакологічні позиції повним курсом за рекомендацією фахівця:

  1. Травісил. У рослинному складі зібрані екстракти перцю довгого, куркуми, фенхелю, альпіни, імбиру, базиліка, солодки, акації катех, чорного перцю. Зелені пігулки мають приємний смак, призначені для розсмоктування під язиком. Рекомендується приймати не більше 5 – 6 таблеток за добу, продовжувати курс лікування до 10 днів.
  2. Мукалтин. У рослинному складі лікувальний ефект забезпечує цілющий корінь алтея. Щільні капсули необхідно приймати всередину по 2 – 3 шт. до 4 разів за день, і вже дуже скоро сухий кашель стане вологим, з'явиться відокремлюване мокротиння. Курс прийому важливо обговорити індивідуально.
  3. Проспан. Проводиться у формі «шипучок» і пастилок для розсмоктування. Активним компонентом є сухий екстракт листя плюща, який чинить протизапальну, секретолитическим і муколитическим дією. Приймати всередину належить по 1 пігулці тричі за день, попередньо розчинивши разову дозу в воді.

Для дітей

У дитячому віці пацієнт теж може стикатися з нападами сухого кашльового рефлексу. Щоб полегшити загальний стан і посилювати терапевтичний ефект, педіатри рекомендують з особливою вибірковістю поставитися до вибору лікарських засобів, а віддавати перевагу фармакологічним позиціях з рослинним, натуральним складом. Ось фаворити в заданому напрямку з мінімальним списком протипоказань, побічних явищ:

  1. Омнитус. Активний компонент – бутамірату цитрат, володіє протизапальними, відхаркувальними та бронходилатирующими властивостями. Дітям до 6 років належить приймати всередину по 1 пігулці 2 рази на добу, пацієнтам старше – по 2 пігулки. Курс лікування сухого кашлю не повинен перевищувати 7 – 10 днів.
  2. Тусупрекс. Активний компонент – окселадина цитрат, який забезпечує відхаркувальну, протизапальну дію в організмі. Приймати пігулки всередину належить дітям по 5 – 10 мг, дорослим – до 20 мг за добу. Курс лікування становить 7 – 10 днів.
  3. Настій трави подорожника. Це муколітики прямої дії рослинного походження, які мають кілька форм випуску. Препарат сприяє відходженню слизу, нормалізує фазу сну. Приймати його потрібно всередину, але попередньо заручитися підтримкою дільничного педіатра.

Які ліки вибрати при сухому кашлі

Основна складність в такій клінічній картині – труднощі з відділенням в'язкої мокроти, неможливість гарненько відкашлятися. Якщо правильно підібрати ліки, така проблема зі здоров'ям буде повністю вирішена вже на 4 – 5 добу регулярного прийому. Перш ніж зробити таку важливу покупку, лікарі дають наступні рекомендації щодо остаточного вибору:

  1. Склад. Перевагу бажано віддавати рослинним компонентам, які містять менше побічних ефектів. Наприклад, лікувальну дію коренів оману ні в чому не поступається бензоат натрію. У першому випадку список протипоказань буде більше, у другому – обмежиться індивідуальною непереносимістю активних компонентів.
  2. Фармакологічна дія. Наркотичні засоби бажано залучати лише в ускладнених клінічних картинах, на початковому етапі краще лікуватися натуральними препаратами периферичної дії. Процес одужання не затримується, зате проблем зі здоров'ям у майбутньому буде набагато менше.
  3. Принцип дії. Препарати центральної дії «функціонують» масштабно, що актуально далеко не у всіх клінічних картинах. Необхідно пройти діагностику і спільно зі спеціалістом визначити тип кашлю, ефективне лікуючу засіб для його продуктивного усунення.
  4. Форма випуску. Більшою популярністю користуються таблетки з приємним смаком, призначені для розсмоктування під язиком. Таке лікування має мінімум протипоказань, добре переноситься організмом, має стійкий терапевтичний ефект.
  5. Відгуки пацієнтів. Цей момент відіграє важливу роль, але краще прислухатися до думки фахівців. Поверхневе самолікування повністю виключено, оскільки здатне тільки нашкодити і без того підірваного здоров'я.
  6. Ціна. Ефективні таблетки від кашлю не завжди дорого коштують. Так що не варто ганятися за дорожнечею, краще відразу звернутися до фахівця і спільно підібрати гідний медикамент.

Кожен медикамент містить в упаковці докладну інструкцію по застосуванню, і протикашльові засоби – не виняток. Анотація у будь-якому разі не повинна ставати керівництвом до застосування, оскільки в результаті поверхневого самолікування гострий бронхіт і бронхіальна астма стають для пацієнта хронічними, вже невиліковними захворюваннями.

Ціна

Покупка всіх зазначених медикаментів не викликає труднощів, тому можна звернутися в будь-яку аптеку району. Для багатьох пацієнтів колосальне значення має ціна питання, тому необхідно попередньо прицінитися. Нижче представлені ціни медичних препаратів, які допомагають людині в самі найкоротші терміни позбавитися від нестерпних нападів кашлю, подовжити період ремісії вже хронічного захворювання. Отже:

Назва медичного препарату від сухого кашлю

Роздрібна ціна, рублів

Амбробене (№20)

180

Бромгексин (№50)

100

Синекод (драже №10)

300

Тусупрекс (№20)

Триста

Глаувент (№20)

350

Пектусину (№10)

40

Омнитус (№20)

200

Відео

Ліки від кашлю ліки, сухий кашель, ліки від кашлю для дітей

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!