Флуконазол для чоловіків: як приймати препарат

Оскільки молочницею може заразитися і чоловік (від інфікованої партнерки), лікування потрібно проводити комплексне. У числі протигрибкових засобів високою ефективністю володіє лікарський препарат Флуконазол, який має кілька форм випуску. Медикамент продуктивно знищує грибки роду Candida (Candida), що характеризується системною дією в організмі.

Загальні відомості про Флуконазоле

Медичний препарат належить до групи протигрибкових засобів. Основна форма випуску – капсули для вживання всередину. В картонній упаковці міститься від 1 до 50 шт. концентрацією діючої речовини 50, 100 і 150 мг. Інші форми випуску – гель, крем, супозиторії, розчин для введення внутрішньовенно. Хімічний склад:

Активний компонент

Допоміжні речовини

Склад оболонки капсули

флуконазол

лаурилсульфат натрію;

магнію стеарат;

крохмаль картопляний;

стеарат кальцію.

діоксид титану;

натрію пропілпарабен;

желатин;

натрію метилпарабен;

синій патентований.

Будучи похідним триазолу, флуконазол порушує цілісність стінок грибів Кандида та пригнічує синтез речовин, що підтримують їх життєдіяльність. Токсичний вплив на печінку мінімальна, зате стійка позитивна динаміка спостерігається вже після вживання разової дози. Препарат швидко всмоктується в кров, рівномірно розподіляється в тканинах. Метаболізм відбувається в печінці, виводяться неактивні продукти нирками.

Флуконазол не тільки продуктивно лікує молочницю, але і попереджає її появу на тлі ослабленого патогенними факторами імунітету. Ціна протигрибкового препарату залежить від форми випуску. Наприклад, крем коштує в аптеці 350-450 рублів, таблетки обійдеться пацієнту в 200-300 рублів. Самолікування ліками Флуконазол чоловікам протипоказано.

 

Показання до застосування

Відмінно допомагає Флуконазол для чоловіків при молочниці. Повний список медичних показань описаний в інструкції по застосуванню:

Медичний препарат використовують для профілактики інфікування молочницею статевого партнера. Особливо це стосується чоловіків, у чиїх партнерок був виявлений кандидоз статевих органів.

Спосіб прийому і дозування потрібно індивідуально уточнити у фахівця, додатково пройти діагностику.

Спосіб застосування і дозування

Частіше вогнищами патології є слизові оболонки статевих органів. Оскільки молочниця має інфекційний характер, чоловікові на період лікування потрібно тимчасово відмовитися від статевих контактів, лабораторним шляхом визначити стадію патологічного процесу. Загальні рекомендації:

  1. Якщо розвивається генітальний кандидоз, або на статевому члені з'являється білий наліт (присутнє відчуття свербежу), лікар призначає 1 таблетку концентрацією діючої речовини 150 мг.
  2. На ранній стадії грибкового захворювання краще утриматися від перорального прийому протигрибкових засобів. Переважно використовувати креми, гелі та мазі з флуконазолом зовнішньо, регулярно втираючи лікувальний склад слизову оболонку статевого члена.
  3. Якщо захворювання набуло хронічну форму, лікування тривале. Чоловікові призначають по 1 табл. концентрацією 150 мг 1 раз на тиждень. Рекомендований курс лікування становить 1 місяць. Після потрібно пройти повторну діагностику на предмет виявлення патогенної флори. Дозування коригують індивідуально.

З метою профілактики чоловікові рекомендується використовувати крем зовнішньо. Така форма випуску Флуконазолу діє локально, запобігає інфікуванню слизових оболонок. При появі місцевих або алергічних реакцій від такого фармацевтичного призначення краще відмовитися, підібрати аналог.

Протипоказання і побічні дії

Медикамент підходить не всім пацієнтам. В окремих клінічних випадках може спровокувати побічні ефекти. Можливі скарги пацієнтів-чоловіків:

  • болі в животі (біль у шлунку);
  • підвищена стомлюваність, запаморочення, слабкість;
  • аритмія, тахікардія;
  • вимивання кальцію з організму;
  • головний біль;
  • нудота, рідше – блювання;
  • розлад шлунка;
  • гепатотоксичність;
  • анафілактичний шок;
  • шкірні висипи різної локалізації.

Побічні явища мають тимчасовий характер, самостійно зникають після відміни препарату. Частіше це алергічні реакції, викликані підвищеною чутливістю організму до діючих речовин Флуконазолу. В інструкції по застосуванню також міститься повний список медичних протипоказань:

  • одночасне лікування з Астемізолом, Терфенадином, Цизапридом, Еритроміцином;
  • вік до 4 років.

Обережно протигрибковий препарат призначають пацієнтам до 18 років, хворим з нирковою та печінковою недостатністю хронічної форми, захворюваннями серцево-судинної системи, літнім людям старше 65 років, при наявності схильності до алергічних захворювань.

Відео

Флуконазол: дозування, схема лікування, дія, тривалість лікування

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!