Натаміцин – інструкція із застосування, форма випуску, склад, протипоказання, аналоги і ціни

Для усунення грибкової інфекції кишечника та шкіри лікарями призначається препарат Натаміцин – інструкція по його застосуванню включає відомості про показання, побічні ефекти, форми випуску та складі. Активна речовина препарату діє на мікроорганізми, вражаючи синтез життєво важливих речовин в мембрані грибка. Ознайомтесь, як застосовувати лікарські засоби проти грибкових захворювань, в якій дозуванні.

Натаміцин від грибка

Інструкція по застосуванню Натаміцину містить відомості, що за фармакологічною класифікацією це ліки належить до протигрибкових препаратів із групи макролідів, або полієнових антибіотиків. Активною речовиною складу є однойменний компонент natamycin (ще його називають пимарицином). Це речовина:

  • проникає в клітини збудника патології;
  • порушує синтез білка;
  • викликає загибель мікроорганізму.

Склад і форма випуску

Випускається чотири форми Натаміцину – свічки, крем (мазь), таблетки і субстанція-порошок. Їх склад та опис наведено в таблиці:

Вагінальні свічки

Мазь

Таблетки

Порошок

Опис

Білі супозиторії у формі торпеди

Однорідна кремова субстанція світло-жовтого кольору

Білі круглі таблетки

Білий однорідний порошок

Концентрація натаміцину, мг

100 на 1 шт.

20 на 1 г

100 на 1 шт.

Чистий натаміцин

Склад

Жир твердий, адипиновая кислота, сорбитан триолеат, цетиловий спирт, полісорбат, гідрокарбонат натрію

Децилолеат, вода, цетостеариловий спирт, натрію лаурилсульфат

Крохмаль картопляний, магнію стеарат, лактоза, повідон, карбонат кальцію, тальк, сахароза

Немає додаткових речовин

Упаковка

По 3 шт. у стрипі, по 1-2 стрипи в пачці

Туби по 30 г

По 20 шт. в пачці

Пляшка 500 г

Фармакодинаміка та фармакокінетика

Натаміцин належить до антибіотиків, протимікробну та антисептичну засобів, що використовуються в гінекології та дерматології. Він ефективний щодо патогенних грибів, включаючи дріжджові грибки і Candida albican. Ці збудники вражають генітальні шляху, але препарат виявляє фунгіцидну дію, зв'язуючи стероли мембран грибкових клітин. Це порушує цілісність оболонки і вбиває мікроорганізми.

За даними інструкції, медикамент не має сенсибілізуючої дії, не викликає алергічних реакцій і резистентності. Активна речовина складу швидко діє при інфікуванні грибами, знімає запалення і свербіж. Таблетки вкриті кишковорозчинною оболонкою, тому діють лише в кишечнику, не впливає на системний кровотік.

Крем використовується зовнішньо, свічки призначені для інтравагінального застосування, тому системна концентрація натаміцину в крові не виявляється. Супозиторії усувають рясні виділення з піхви, рівномірно розподіляються по всіх його відділах після плавлення від температури тіла. В крові та біологічних рідинах не виявляється достатня кількість активного компонента, тому даних щодо фармакокінетики немає.

Показання до застосування

Згідно інструкції, застосування Натаміцину має певні показання. Частими чинниками для використання препарату є:

  • вульвовагинозный кандидоз, вульвіт, вульвовагініт;
  • вагініт, спричинений Candida albicans;
  • лікування і профілактика неінвазивного кандидозу кишечника;
  • грибкові інфекції шкірних покривів і слизових оболонок, спричинені дерматофітами, дріжджовими або дріжджоподібними грибами;
  • кандидоз рота, стравоходу, травного тракту;
  • грибкові ураження стоп, гомілки, тулуба;
  • вагінальний кандидоз;
  • профілактика первинних і вторинних інфекцій захворювань шкіри при імунодефіциті;
  • застосування в офтальмології при блефариті, кон'юнктивіті, кератиті.

Спосіб застосування і дозування

Лікарі активно призначають Натаміцин – інструкція по застосуванню засобу вказує, що спосіб використання, дозування, режим і курс лікування залежать від форми випуску. Дозволяється комбінувати препарати лінійки. Наприклад, при молочниці вводять по одному супозиторію на день перед сном, попередньо змастивши слизову кремом (двічі/день). Для партнера рекомендується нанесення мазі на статевий член одноразово за день.

Свічки

По інструкції, свічки Натаміцин застосовуються дорослими жінками по одній штуці курсом 3-6 днів. Супозиторії водяться інтравагінально, якомога глибше у піхву. Бажано робити це лежачи раз/добу на ніч. Лікування починається через кілька днів після закінчення періоду менструації і завершується до її настання. Свічки протипоказані для застосування дітьми.

Таблетки

Для лікування кандидозу кишечнику або хронічної або важкої молочниці використовуються таблетки. Згідно інструкції:

  1. Призначається одна штука чотири рази/добу курсом сім днів, аналогічна дозування застосовується при ослабленому імунітеті.
  2. При кандидозі кишечника у дітей приймається по одній таблетці двічі/добу курсом сім днів.
  3. Приймати таблетки краще під час або після їди, в один і той же час, запиваючи водою.
  4. Не можна розжовувати або розламувати препарат – це порушить кишечнорастворимую оболонку, зменшить дозу, і ефект від лікування буде знижений.

Порошок

Інструкція по застосуванню субстанції-порошку Натаміцин свідчить, що його можна використовувати зовнішньо, перорально або вагінально. На шкіру препарат наноситься до декількох разів/добу, курс визначається лікарем. Інтравагінально порошок застосовується на ніч, курс лікування препаратом не повинен перевищувати тиждень. Для перорального прийому показано 100 мг субстанції 2-4 рази/день.

При кандидозах ротової порожнини з порошку з чистою водою роблять суспензію і приймають по 1 мл 4-6 разів/добу. На початку лікування допустимо приймати меншу дозу – по 0,5 мл щогодини, для дітей – 0,5 мл 4-6 разів/день. При необхідності добову дозу можна збільшити до 4 мл Курс лікування залежить від обсягу ураженої ділянки, призначається лікарем.

Крем

Популярним препаратом проти грибкових уражень шкіри є Натаміцин мазь (крем). Її наносять на уражені ділянки шкіри 2-3 рази/добу з інтервалом 7-8 годин між аплікаціями курсом 2-3 тижні. Термін лікування може бути продовжений з дозволу лікаря. Фахівці радять не переривати лікування кремом відразу після усунення видимих симптомів.

При дерматомікозах, отомикозах, кандидозах шкіри, оніхомікозах (грибка нігтів), попрілості у дітей мазь наносять на уражену поверхню шкіри і нігтів кілька раз/добу. Перед обробкою вушних раковин вміст слухового проходу очищають перекисом водню, вводять ватний тампон, просочений кремом. При баланопоститі (грибкове ураження статевого члена чоловіків) крем наноситься кілька разів/добу курсом, що визначається лікарем.

Особливі вказівки

Вивчаючи інструкцію по застосуванню Натаміцину, корисно звернути увагу на розділ особливих вказівок. З нього можна дізнатися корисні відомості:

  • під час менструації не можна використовувати свічки;
  • при лікуванні молочниці терапії повинен піддаватися і статевий партнер (оптимально використовувати крем);
  • у період використання препаратів при статевому контакті бажано оберігатися бар'єрними методами контрацепції;
  • медикаменти не впливають на швидкість психомоторних реакцій і концентрацію уваги, тому під час їх прийому можна керувати автомобілями і небезпечними механізмами.

Натаміцин при вагітності

Під час вагітності та грудного вигодовування препарат не заборонений, але слід використовувати з обережністю і під контролем лікарів. При годуванні груддю (лактації) не можна наносити засіб у вигляді мазі на ділянку молочних залоз. Застосування таблеток показане при оцінці лікарем ризику для плода: він повинен бути нижче, ніж користь для матері. Не слід перевищувати дозу, зазначену в інструкції, змінювати призначений термін лікування.

Лікарська взаємодія

На тлі лікування Натамицином не можна приймати алкоголь, це призводить до реакцій підвищеної чутливості і можливих порушень функції печінки. Дозволяється комбінувати препарати лінійки між собою або поєднувати їх з коштами на основі гризеовульфина або з терапією антибіотиками при складних випадках лікування дерматомікозів. Інших даних про лікарську взаємодію препарату немає.

Побічні дії

За відгуками, все медикаменти Натаміцин переносяться добре, але не виключений ризик появи побічних ефектів. Часто згадуваними чинниками стають:

  • алергічні реакції, свербіж, кропив'янка, висип на шкірі;
  • анафілактичний шок, набряк Квінке;
  • відчуття печіння, гіперемія, подразнення слизових і шкіри;
  • блювота, нудота, диспепсія, біль у животі, дискомфорт травного тракту;
  • передозування проявляється аналогічними ознаками, її випадки вкрай рідкісні, при появі рекомендується симптоматичне лікування.

Протипоказання

Застосовувати засоби лінійки Натаміцин можна не всім. З обережністю призначається медикамент при вагітності, грудному вигодовуванні. До протипоказань препаратів, зазначеним в інструкції з використання, відносяться:

  • підвищена чутливість до компонентів;
  • туберкульоз шкіри;
  • алергія на препарати з групи макролідів;
  • дитячий вік до трьох років для застосування таблеток, і до 16 років – для свічок.

Умови продажу та зберігання

Препарати відпускаються без рецепта. Рекомендується зберігати в сухому прохолодному місці при температурі не вище 25 градусів протягом двох років – для супозиторіїв, чотирьох років – для крему, таблеток і порошку.

Аналоги Натаміцину

На полицях аптек можна зустріти безліч аналогічних Натамицину препаратів. Вони поділяються на ті, які мають таку ж активну речовину, і засоби, що мають інший компонентний склад, але проявляють однакову дію. Аналоги Натаміцину наступні:

  • Примафунгин;
  • Пімафуцин;
  • Натамакс;
  • Дельвоцид;
  • Экофуцин;
  • Вагицин;
  • Далацин;
  • Кліндаміцин.

Ціна Натаміцину

Купити Натаміцин можна через інтернет або аптечні мережі. Вартість коштів буде залежати від форми випуску та рівня торговельної націнки. Порошок у вільному продажу не зустрічається. Приблизні ціни на препарати по Москві складуть (див. таблицю):

Тип лікарського засобу

Інтернет-ціна, в рублях

Аптечний цінник, в рублях

Крем 30 г

260

280

Супозиторії 6 шт.

245

253

Таблетки 20 шт.

250

263

Відео

Пімафуцин

Відгуки

Вероніка, 28 роківУ мене на тлі простуди з'явилася молочниця. Було неприємно відчувати дискомфорт і печіння. Я вирішила купити вагінальні супозиторії Натаміцин, тому що прочитала про них хороші відгуки на форумі. Застосовувала по інструкції на ніч по одній штуці курсом тиждень, це допомогло усунути прикрі симптоми, свербіж, неприємний запах з піхви.
Артем, 36 роківДружина захворіла молочницею, а так як ми не охоронялися під час сексу, підхопила грибок і я. Дружина лікувалася свічками, я мазав статевий член кремом Натаміцин. Ми обрали цей препарат за доступну вартість, гарну ефективність. Він показав себе відмінно, за п'ять днів від проблеми не залишилося і сліду. Сподіваюся, більше не зіткнемося.
Вікторія, 41 рікУ дитини виявили грибок у вухах, мабуть, підчепив в басейні. Я вирішила робити йому турунди з вати, просоченої кремом Натаміцин. Така рада, даний мені знайомою, виявився ефективним. Мазь відразу зняла біль, печіння, на четвертий день усунула закладеність у вусі, а через два тижні дитина була повністю здорова. Буду рекомендувати засіб!
Микола, 38 роківІз-за неправильного харчування і способу життя, вічного стресу, у мене почав боліти живіт. Аналізи крові показали, що в кишечнику, кандидоз. Мені виписали таблетки Натаміцин, сказали пити по чотири штуки на добу курсом сім днів. Цього було мало, хвороба прогресувала, довелося купити більш дорогий препарат і лягти в стаціонар для встановлення крапельниць.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!