Триттико – інструкція із застосування, форма випуску та склад, показання і дозування

При лікуванні від алкогольної залежності або при нервових розладах, що супроводжуються перепадами настрою, може бути призначений препарат Триттико – інструкція по застосуванню даного антидепресанту описує його здатність знижувати рівень злості і тривожності. У пацієнтів, що проходять курс терапії даним лікарським засобом, знижується тяга до напоїв, що містять етанол, знімаються психосоматичні та невротичні симптоми депресії.

Антидепресант Триттико

Таблетки Триттико мають тімолептичною, міорелаксуючою, легкий седативний і анксіолітичну ефектом. У зв'язку з особливостями складу основної речовини, схожої зі структурою серотонінових рецепторів, основна фармакологічна дія пов'язана з пригніченням зворотного захоплення серотоніну. На здатність нейронів до захоплення допаміну і норадреналіну препарат не впливає.

Крім психічних проявів тривожних станів підвищеної дратівливості, страху, порушення сну застосування препарату Триттико, згідно інструкції, знімає соматичні ознаки розвивається депресії, такі як тахікардія, підвищена пітливість, гіпервентиляція, часті позиви до сечовипускання. У пацієнтів, які страждають депресією, під час курсу лікування даним антидепресантом спостерігається нормалізація фізіологічної структури сну, збільшення його глибини і тривалості.

Ліки Триттико сприяє відновленню лібідо і підвищення якості потенції. У страждаючих алкогольною залежністю при прийомі препарату спостерігається зниження потягу до напоїв, що містять етанол. Під час лікування алкоголізму медикамент ефективно знімає абстинентний синдром і супроводжує його депресивний розлад. Згідно відгуками лікарів, тразодон може замінювати дози бензодіазепінів в період відновлення пацієнтів, тому що містять їх препарати можуть бути повністю виключені з терапії.

Склад і форма випуску

Препарат Триттико випускається в таблетках овальної форми білого або біло-жовтого кольору, які можуть містити 75 або 150 мг основної діючої речовини – тразодона гідрохлориду. Форми розфасовки для таблеток 75 мг – 15 або 30 штук, для дозування 150 мг – 10 або 20 штук. Повний склад антидепресанту представлений нижче:

Речовина

Зміст, мг

Тразодона гідрохлорид

150

Сахароза

32

Магнію стеарат

16

Віск карнауба

8,4

Повідон

9,5

Фармакодинаміка та фармакокінетика

Препарат випускається на основі похідного триазолопиридина. Він надає антидепресивну дію, має легкий седативний ефект, знімає симптоми тривоги, бореться з розладами сну, вирівнює загальний емоційний фон пацієнта в стані депресії. Тразодона гідрохлорид не чинить дії на розщеплення моноаміноксидази порівняно з активними речовинами трициклічних антидепресантів.

Згідно інструкції по застосуванню, тразодон абсорбується шлунково-кишковим трактом (переважно у кишечнику), максимальна концентрація речовини настає через 1,5-2 години після прийому. Якщо препарат приймається під час або після їжі, період засвоєння і досягнення максимальної концентрації в плазмі збільшується. Зв'язування гідрохлориду тразодона з білками плазми крові досягає 89-95 %, він легко проникає у всі рідини – слину, грудне молоко, жовч.

Показання до застосування

Описані в інструкції препарату Триттико властивості обумовлюють його призначення при різних формах депресивних станів, при комплексному лікуванні алкоголізму, терапії розладів нервової системи. Показаннями до застосування антидепресанту є:

  • соматогенная, психотическая, невротична або ендогенна депресія;
  • зниження лібідо і сексуальної активності;
  • безсоння та інші розлади сну;
  • розлади апетиту і харчової поведінки (булімія, анорексія);
  • підвищена стомлюваність, синдром хронічної втоми;
  • різні фобії, нав'язливі стани;
  • залежність від бензодіазепінових препаратів.

Як приймати Триттико

Інструкція препарату Триттико містить загальні рекомендації щодо його застосування. Схема лікування розробляється лікарем залежно від конкретного діагнозу, тяжкості стану та індивідуальних особливостей організму пацієнта. Засіб приймається за півгодини до або через дві години після прийому їжі. Таблетки не разжевываются, запиваются водою. Максимальна добова доза тразодона в стаціонарних умовах становить 600 мг/сут., в амбулаторних – 45 мг/добу.

Початкові дози Триттико в залежності від діагнозу варіюються в межах 50-100 мг один раз за добу (перед сном). Кожні три дні дозу поступово збільшують (50 мг) до досягнення антидепресивного ефекту (не перевищуючи максимальну добову дозу). Прийом розподіляється на два підходу, основну частину препарату приймають ввечері. Особливості прийому в залежності від стану і діагнозу такі:

  • літній вік – добова доза поступово збільшується від 100 до 300 мг;
  • розлад статевого потягу – добова доза 50 мг;
  • дитячий вік (від 6 до 18 років) – 1,5 мг на кожен кілограм ваги.

Особливі вказівки

Інструкція по застосуванню Триттико рекомендує з обережністю приймати засіб при перебоях з тиском (при артеріальній гіпертензії або гіпотензії). З-за адренолітична активності тразодона можливо прояв брадикардії, тому при наявності в анамнезі пацієнта діагнозу інфаркт міокарда необхідно уважно стежити за перепадами тиску під час терапії.

За спостереженнями лікарів, седативний ефект, викликаний прийомом Триттико, може порушувати швидкість психомоторних реакцій і знижувати увагу. На період лікування рекомендується відмовитися від діяльності, що вимагає високої точності. Дітям та підліткам від 6 до 18 років, особам з порушеннями функцій печінки та нирок препарат може бути призначений при гострих станах.

При вагітності

Згідно інструкції, застосування Триттико протипоказано в період вагітності і грудного вигодовування. Відсутні дані про здатність проникнення гідрохлориду тразодона через плацентарний бар'єр, у зв'язку з цим об'єктивна оцінка впливу прийому кошти на розвиток плода та загальний перебіг вагітності неможлива. Речовина припадає в грудне молоко, тому при гострій необхідності лікування матері з застосуванням даного антидепресанту процес годування малюка повинен бути припинений.

У дитячому віці

Призначення Триттико дітям виробляють з обережністю і тільки при наявності гострої необхідності. У віці до 6 років препарат протипоказаний. Добова доза, схема і тривалість лікування призначається лікарем. В інструкції із застосування не рекомендується перевищувати добову дозу, розраховану, виходячи з пропорції 1,5 мг тразодона на кожен кілограм ваги дитини. Лікування проводиться під регулярним наглядом фахівців.

Лікарська взаємодія

Тразодон активно взаємодіє з речовинами інших антидепресантів і сильнодіючих препаратів, тому в інструкції по застосуванню описані наступні особливості взаємодії Триттико:

  • посилює антихолинергический і седативний ефект таких препаратів як Галоперидол, Фенотіазін, Пімозид, Тиоксантен, Локсапін, трициклічних антидепресантів;
  • збільшує ефект від препаратів, що знижують артеріальний тиск;
  • спільний прийом з інгібіторами моноаміноксидази підвищує ризик розвитку побічних ефектів і концентрацію Дигоксину та Фенітоїну у плазмі крові;
  • спільний прийом з Карбамазепіном сніжет концентрацію тразодона в плазмі.

Триттико і алкоголь

Вживання алкоголю під час курсу лікування Триттико в інструкції із застосування не рекомендується. Прийом кошти збільшує навантаження на печінку і нирки, серцево-судинну систему, тому паралельне вживання алкоголю збільшує ризик розвитку таких побічних ефектів як аритмія та інші реакції з боку серцевої діяльності. Особливо небезпечний спільний прийом Триттико з алкоголем для осіб з перенесеним інфарктом міокарда.

Побічні ефекти Триттико

Під час курсу лікування Триттико, відповідно до інструкції із застосування, можливі побічні ефекти з боку центральної нервової і серцево-судинної систем (запаморочення і головні болі, міалгія, порушення координації рухів, сонливість; перепади артеріального тиску, непритомні стани). У ряді випадків негативні наслідки проявляються у вигляді нудоти, порушення зору, функцій кровотворення (утворення лейкоцитів) – лейкопенія, нейтропенія.

Передозування

Основними свідченнями передозування препаратом, згідно з відгуками, є нудота, різке зниження артеріального тиску, запаморочення і непритомність. У випадку появи таких реакцій прийом засобу необхідно припинити і пройти курс відновлювальної терапії. Згідно інструкції по застосуванню, специфічного антидоту тразодона не існує, тому лікування проводиться у відповідності з симптоматикою.

Протипоказання

Інструкція по застосуванню Триттико описує ряд станів, при яких прийом препарату строго не рекомендується. Крім дитячого віку до 6 років та періодів вагітності і лактації, до основних протипоказань відносять:

  • артеріальну гіпертензію;
  • хронічну тахікардію;
  • ранній відновний період після інфаркту міокарда;
  • індивідуальну непереносимість компонентів препарату.

Умови продажу та зберігання

Триттико відпускається за рецептом лікаря, продається в аптеках. Зберігати препарат, згідно інструкції по застосуванню, необхідно в сухому, темному, недоступному для дітей місці. Термін придатності становить три роки, починаючи з дати, зазначеної на упаковці.

Аналоги

Антидепресанти на основі гідрохлориду тразодона, крім Триттико, не випускаються. За механізмом дії та відношенню до однієї фармакологічної групи, до аналогів даного лікарського засобу відносять наступні препарати:

  • Азафен;
  • Бефол;
  • Вальдоксан;
  • Деприм;
  • Інказан;
  • Краксил;
  • Леривон;
  • Симбалта.

Ціна Триттико

Придбати препарат можна в аптеці або на відповідному інтернет-ресурсі. Діапазон цін на лікарський засіб Триттико, що варіюється в залежності від форми випуску та розфасування препарату, представлений в таблиці нижче:

Форма випуску

Ціна, рублів

Таблетки 150 мг №20

573-765

Таблетки 150 мг № 10

386-490

Таблетки 75 мг №15

470-615

Таблетки 75 мг №30

643-810

Відео

Тразодон. Триттико.

Відгуки

Марія, 36 роківТриттико мені призначили в період післяпологової депресії, з якої я не могла вийти майже два роки. Ніякого ефекту від прийому кошти я не відчула, хоча брала все у відповідності з рекомендаціями лікаря. До того ж за період лікування набрала майже 7 кг. Після двох місяців застосування терапевт призначив інший засіб.
Максим, 46 роківЯ брав Триттико, коли лежав у наркодиспансері з діагнозом алкоголізм. Не помітив особливих змін настрою, ні зниження тяги до спиртного. Приймав препарат у відповідності з призначенням – два рази на добу, поступово збільшуючи дозу. Після терапії вийшов з депресії за допомогою інших медикаментів, призначених іншим лікарем.
Ольга, 29 роківПід час депресії після втрати дитини мені призначили Триттико – його інструкцію по застосуванню я уважно вивчила і після деяких сумнівів пропила курс. Стан значно покращився через три тижні прийому – налагодився сон, апетит, стало підніматися настрій. Пила по дві таблетки на добу. Побічних ефектів не помітила.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!