Тропикамид - інструкція по застосуванню і склад, протипоказання і дозування

Офтальмологічні захворювання, незалежно від ступеня тяжкості, вимагають якнайшвидшого лікування. З деякими формами недуг можна впоратися за допомогою антибіотиків, а для усунення інших доведеться попередньо обстежити очне дно. В офтальмології з метою блокування рецепторів сфінктера райдужки та циліарного м'яза застосовують краплі для очей Тропикамид. Цей препарат допомагає полегшити визначення рефракції методом скиаскопии.

Що таке Тропикамид

При діагностиці запальних захворювань ока важливо, щоб камери були відкриті і добре проглядалися. З цією метою застосовують М-холіноблокатори. Одним з медикаментів цієї групи є Tropicamide. Він допомагає при дослідженні рефракції і діагностики деменції у літніх пацієнтів. Ліки надає легкий бактеріостатичний ефект, тому іноді його призначають для лікування кон'юнктивіту.

Склад і форма випуску

Препарат випускають у вигляді крапель для очей. Основною діючою речовиною ліки є tropicamide. Він блокує рецептори циліарного м'яза і сфінктера райдужної оболонки, що викликає параліч акомодації і короткочасне розширення зіниці. Приступати до дослідження очного дна можна через 5 хвилин після закапування розчину. Повний склад очних крапель:

Компоненти

Концентрація в мг

Tropicamide

5

Хлорид натрію

7

Этилендиаминтетраацетат динатрію

0.5

Соляна кислота 10% для підтримки потрібного рівня водневого балансу

До 5

Хлорид бензалконію 50%

0.2

Фармакологічні властивості

Ліки блокує м-холінорецептори, що призводить до паралічу акомодації і розширення зіниці. Tropicamide надає легке вплив на внутрішньоочний тиск, провокуючи його підвищення. Дія ліків настає через 10 хвилин після інстиляції. Зіниця приходить у норму через 4-5 годин після контакту з розчином. Рівень поглинання активної речовини через слізні канали дуже високий, тому при тривалій терапії у пацієнтів спостерігаються системні побічні ефекти.

Тропикамид як наркотик

Спочатку цей офтальмологічний препарат наркомани використовували для відновлення нормального розміру зіниці після вживання опіоїдів. Але в результаті численних експериментів з наркотичними речовинами і розчином Тропікаміду наркозалежні виявили, що медикамент посилює дію галюциногенних хімічних агентів. Фахівці стверджують, що М-холіноблокатор навіть без сторонніх домішок здатний викликати бачення, тому наркомани використовують його для внутрішньовенних ін'єкцій.

Наслідки вживання Тропікаміду

Регулярне застосування цього препарату викликає незворотні ураження сітківки у наркоманів. Постійне розширення зіниці медикаментом призводить до поступового погіршення зору. Якщо хворий не відмовиться від препарату, то розвинеться повна сліпота. Змінюється зовнішній вигляд наркозалежного. Шкіра стає сухою, набуває жовтуватий відтінок. Наслідки тривалого вживання М-холиноблокатора:

  • цироз печінки;
  • запалення серцевого м'яза;
  • зниження імунітету;
  • пошкодження центральної нервової системи;
  • низький рівень гемоглобіну в крові.

Детоксикація після Тропікаміду

Процедура повинна проводитися під наглядом лікаря. Спеціаліст (нарколог або анестезіолог) підбирає препарати та розраховує їх дозування, щоб зменшити симптоми абстинентного синдрому і не погіршити стан пацієнта. Отруйну речовину з організму виводять з допомогою інших лікарських засобів, що мають електролітичними, абсорбуючими властивостями. Самостійно позбавитися від залежності хворий не зможе. Процес детоксикації складається з наступних етапів:

  1. Виведення препарату з організму.
  2. Введення ліків для нормалізації стану пацієнта.
  3. Проведення курсу вітамінотерапії.
  4. Проходження реабілітації.
  5. Робота з психотерапевтом.

Показання до застосування

Tropicamide часто використовують лікарі для діагностичного розширення зіниці і визначення ступеня заломлення світла в оптичній системі ока. Ліки призначають пацієнтам після хірургічного втручання для запобігання розвитку синехії разом з іншими офтальмологічними препаратами. Застосовують Tropicamide під час підготовки до наступних видах операцій:

  • екстракція катаракти;
  • лазеркоагуляція сітківки;
  • хірургічні маніпуляції на склоподібному тілі і сітківці.

Тропикамид – інструкція по застосуванню

Для діагностичного розширення зіниці закапують в кожне око 1 краплю 1% або 2 краплі 0.5% розчину. До огляду приступають через 10-15 хвилин. Tropicamide для усунення перенапруження очних м'язів закапувати по одній краплі в кон'юнктивальний мішок. Інстиляції повторюють 1 раз/день. Тривалість лікування встановлюється лікарем індивідуально. При визначенні рефракції Tropicamide застосовують за наступною схемою:

  1. По 1 краплі 1% речовини закапують в кожне око.
  2. Засікають 10 хвилин.
  3. Проводять инстилляцию повторно.
  4. Повторюють процедуру ще 4 рази.
  5. Приступають до дослідження через 25-30 хвилин.

Тропикамид в ніс по інструкції капати не можна. Хоч це ліки і має судинозвужувальну ефектом, при контакті зі слизовою оболонкою трахеї воно може викликати параліч дихальних органів. Небажано використовувати Tropicamide довше 4 тижнів. М-холіноблокатор накопичується в організмі, що спровокує розвиток стійких побічних ефектів.

Особливі вказівки

Лінзи перед закапуванням розчину потрібно зняти. Назад їх можна надіти через 40 хвилин після використання засобу Tropicamide. У відгуках деякі пацієнти скаржаться на розлади зору та підвищену фоточутливість відразу після інстиляції. Цей стан є нормальним і не потребує медикаментозного лікування. Пацієнт повинен зачекати 4-5 годин. За цей час речовина повністю виведеться з організму.

Офтальмологічний тонус після контакту з засобом Tropicamide підвищений. Внутрішньоочний тиск нормалізується через 2-3 години. Використання препарату негативно позначається на чіткості зору, тому після інстиляції водити автотранспортні засоби, читати і займатися управлінням складних механізмів не рекомендується протягом 5-6 годин.

При вагітності

Жінкам під час виношування дитини заборонено проводити інстиляції цим медикаментом. Tropicamide швидко проникає в кров через слізні канали і судини ока, а потім через плацентарний бар'єр. Блокатор мускаринового ацетилхолинового рецептора порушує природний розвиток центральної нервової системи плода, тому його не використовують під час діагностики захворювань очного дна у вагітних.

У дитячому віці

Краплі можна застосовувати для лікування пацієнтів від 6 років. Концентрація діючої речовини в М-холиноблокаторе повинна бути не більше 0.5%. З метою зниження ризику розвитку побічних ефектів засіб розводять фізіологічним розчином у співвідношенні 1:1. При запальних захворюваннях очей закапують по 1 краплі готової суміші низької концентрації перед сном. Тривалість терапії – 2 тижні.

Лікарська взаємодія

Tropicamide посилює антихолинергический ефект протиалергічних засобів. Ліки провокує підвищення внутрішньоочного тиску при одночасному використанні з нітритами, нітратами, Галоперидолом і Дизопірамідом. Засіб посилює ефект від прийому тетрациклических і трициклічних антидепресантів, інгібіторів моноаминоксидаза, хінідину, прокаінаміда.

Побічні дії

У відгуках багато хворі говорять про палінні в очах після закапування розчину. Такий ефект часто настає від препаратів, що блокують м-холінорецептори. У людини може порушитися акомодація і зменшитись гострота зору на короткий проміжок часу. У рідкісних випадках пацієнти страждають від алергічної реакції, яка проявляється свербежем, набряком і почервонінням століття. При тривалому використанні кошти Tropicamide можуть спостерігатися наступні побічні ефекти:

  • тахікардія;
  • підвищення температури тіла;
  • сухість у роті;
  • порушення сечовипускання;
  • гострий напад закритокутової глаукоми.

Випадків передозування при зовнішньому використанні кошти Tropicamide зафіксовано не було, але деякі пацієнти не дотримуються правила застосування ліків. В результаті діюча речовина швидко потрапляє у кров, що призводить до сухості шкірних покривів і слизових оболонок. При виявленні цих симптомів хворий повинен припинити використовувати Tropicamide. Якщо в організм пацієнта потрапило занадто багато М-холиноблокатора, йому промивають шлунок і дають активоване вугілля. При судомах внутрішньовенно вводять Діазепам.

Протипоказання

Tropicamide не призначають, якщо у хворого спостерігається чутливість до одного з компонентів складу. З обережністю лікарський засіб застосовують при високому внутрішньоочний тиск. При первинної змішаної і закритокутовій формі глаукоми використовувати Tropicamide не можна. Заборонено застосовувати ліки для лікування немовлят, оскільки воно викличе незворотні ушкодження центральної нервової системи.

Умови продажу та зберігання

Купити Тропикамид можна тільки за рецептом лікаря. Не можна зберігати розчин довше 3 років з дати випуску. Пляшечку з рідиною повинен знаходитися в сухому, недоступному для дітей і променів сонця місці. Температура повітря не повинна перевищувати 25 °C. По закінченню терміну придатності застосовувати цей М-холіноблокатор не можна. Після розкриття упаковки необхідно використати препарат протягом 28 діб.

Аналог Тропікаміду

Схожий ефект на кришталик та сітківку ока надає Цикломед. Ліки відрізняється тривалістю впливу. Зір після його застосування нормалізується через 24 години. Краплі Мідріаціл – американський замінник Тропікаміду. Вони містять таку саму діючу речовину і сприяють зняттю спазму очних м'язів. Придбати Мідріаціл, як і інші блокатори мускаринового ацетилхолинового рецептора, можна за письмовим приписом офтальмолога. До найближчих аналогів Tropicamide відносять:

  • Атропін;
  • Циклоптик;
  • Мідрум;
  • Унитропик.

Ціна Тропікаміду

Препарат виробляють в Індії та Румунії. Виготовленням упаковки для місцевого ринку і перекладом інструкції по застосуванню займаються російські філії цих іноземних компаній. Безбарвний розчин фасується в пухирці по 10 мл Вартість лікарського засобу залежить від концентрації діючої речовини, виробника та дати випуску. Очні краплі Тропикамид можна придбати за наступною ціною:

Виробник

Форма випуску

Вартість в рублях

К. О. Ромфарм

Розчин, 1%

124

Розчин, 0.5%

77

Промед Експортс

Розчин, 0.5%

75

Розчин, 1%

100

Відгуки

Анастасія, 27 роківВперше познайомилася з цими ліками на прийомі у офтальмолога. При закапуванні виникло печіння, яке пройшло через 15 хвилин. Лікар перевірив зір і призначив краплі Tropicamide для зняття втоми. Застосовувала їх тільки на ніч. Біль у віках пройшла через 3 дні. Загальний курс лікування становить 1 місяць. З побічних ефектів було тільки печіння.
Олександр, 32 рокиВ силу особливостей своєї роботи я багато часу проводжу за комп'ютером. З цієї причини у мене з'явився спазм акомодації. Ознайомившись з моєю історією хвороби лікар мені виписав Tropicamide 1%. Хоч ліки від моєї проблеми допомагає добре, але застосовувати його мені не сподобалося. У мене під час лікування постійно були червоні і опухлі повіки.
Наталя, 30 роківЗ проблемами із зором я зіткнулася ще в школі. Коли вирішила зробити лазерну корекцію, офтальмолог до операції призначив мені Tropicamide 0.5% разом з гімнастикою для очей і краплями Ирифрин. Після закапування зіниця стає дуже широкою і чутливим навіть до штучного світла. На 2 тижні лікування гострота зору покращилась.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!