Бронхикум З - інструкція із застосування, форма випуску, дозування для дітей і дорослих, аналоги і ціна

Кашель – захисний рефлекс організму, тому приймати протикашльові препарати небезпечна помилка. Призначають При бронхітах відхаркувальний препарат Бронхикум З, дія якого спрямована на відкашлювання мокротиння, а не на придушення нападу кашлю. Захисною реакцією дихальних шляхів на потрапляння в них збудників інфекції є утворення великої кількості густого слизу, яка рефлекторно виводиться назовні.

Бронхикум від кашлю

Захворювання дихальних шляхів часто супроводжуються кашлем. Показником позитивної динаміки стану пацієнта, наприклад, при бронхіті, вважається «мокрий» кашель. Такого ефекту вдається досягти при використанні препаратів з відхаркувальною дією і протизапальним ефектом. Одним з них є Бронхикум. Ефективність лікарського засобу доведена практикою використання і відгуками пацієнтів.

Склад і форма випуску

Лікарський препарат розроблений на основі рослинної сировини, має декілька фармакологічних форм. Покупці мають можливість вибрати зручний для застосування варіант:

Фармакологічна форма

Кількість

Основна діюча речовина

Допоміжні компоненти

Сироп

100 мл

Рідкий екстракт трави чебрецю

Вода очищена, гліцерин, етанол, бензоат натрію, рожеве масло, сік вишневий, ароматизатор медовий, сироп інвертний, глюкоза рідка, розчин сахарози, моногідрат лимонної кислоти

Пастилки для розсмоктування

20 таблеток у блістері

Рідкий екстракт трави чебрецю

Розчин аміаку, етиловий спирт, вода, гліцерин, сахароза, левоментол, повідон, камедь акації, цинеол, магнію стеарат, кремнію діоксид, стеаринова кислота

Фармакологічна дія

Бронхикум надає не тільки лікувальне, але і відновлюючу дію. Він має відхаркувальну, протизапальну, антимікробну, бронхолітичних ефектом. Дія екстракту чебрецю направлено на розрідження густого слизу, за рахунок чого збільшується її обсяг і спрацьовує кашльовий рефлекс. Завдяки муколитическому дії препарату розріджена мокрота разом із збудниками захворювання природним чином виводяться з організму. Лікарський засіб сприяє відновленню пошкоджених тканин, що прискорює процес одужання.

Показання до застосування

Препарат призначають при запальних процесах дихальних шляхів, які супроводжуються набряком слизової оболонки, «сухим» надсадним кашлем, відчуття грудки в горлі. Перед застосуванням препарату слід проконсультуватися з лікарем. Бронхикум входить в комплекс лікарських препаратів, які призначаються для лікування захворювань органів дихання:

  • гострого і хронічного бронхіту;
  • бронхоектатичної хвороби (патології, яка характеризується недорозвиненням або деформацією бронхів з вираженою дисфункцією і утворенням гнійної мокроти);
  • пневмонії;
  • бронхіальної астми;
  • грипу;
  • гострих вірусних респіраторних захворювань, ускладнених кашлем;
  • бронхіту у курців.

Спосіб застосування і дозування

Спосіб застосування Бронхикума залежить від обраної фармакологічної форми і віку хворого. Стандартна схема прийому лікарського засобу наведено нижче в таблицях. Тривалість лікування залежить від тяжкості захворювання, динаміки стану пацієнта, його індивідуальних особливостей. Висновок про тривалість застосування відхаркувальний засіб робить лікар на основі даних огляду хворого.

Швидкого терапевтичного ефекту вдається досягти при поєднанні лікувального сиропу або жувальних таблеток з проведенням інгаляцій, застосуванням протимікробних засобів, антибіотиків. Комплекс медикаментів підбирається з урахуванням тяжкості захворювання і стану пацієнта на момент первинного діагностування. Доцільно крім лікарських засобів забезпечити хворому рясне пиття. Лікувальні трав'яні настої добре вживати з медом.

Сироп Бронхикум

Приймати сироп рекомендується після прийому їжі. Для точного дозування препарат на один прийом краще використовувати спеціальну мірну ложку або стаканчик. Бронхикум сироп від кашлю застосовують таким чином:

Фармакологічна форма

Вік хворого

Кількість препарату на один прийом

Добова кількість прийомів препарату

Сироп

6-12 місяців

2,5 мл

2 рази

1-2 роки

2,5 мл

3 рази

2-6 років

5 мл

2 рази

6-12 років

5 мл

3 рази

старше 12 років

10 мл

3 рази

Бронхикум пастилки

Таблетки (пастилки) Бронхикум потрібно повільно розсмоктувати. Лікар може призначити індивідуальну добову дозу, якщо таких призначень немає, пастилки Бронхикум приймають за наступною схемою:

Фармакологічна форма

Вік хворого

Кількість препарату на один прийом

Добова кількість прийомів препарату

Пастилки

6-12 років

1 пастилка

3 рази

старше 12 років

1 -2 пастилки

3 рази

Особливі вказівки

Слід знати, що сироп від кашлю Бронхикум включає 5,6 відсотка об'ємних спирту етилового, тому його застосування не рекомендовано хворим на алкоголізм. Бронхикум пастилки від кашлю включають 0,07 хлібних одиниць (в 1 таблетці), 5 мл сиропу – 0,3. Якщо у пацієнта діагностовано цукровий діабет, препарат слід замінити лікарським засобом іншого складу. Важливо врахувати, що склад і застосування сиропу і еліксиру відрізняються.

При самостійному застосуванні медичного препарату слід дотримуватися обережності. У разі відсутності поліпшення при 5-денному застосування сиропу або пастилок, появою високої температури, гнійної мокроти, нападів задухи потрібно обов'язково звернутися за екстреною медичною допомогою, щоб уникнути розвитку інтоксикації. Прийом ліків у цих випадках, при появі побічних реакцій слід відмінити.

Бронхикум при вагітності

Етиловий спирт, екстракт чебрецю та інші активні компоненти, які входять до складу лікарського засобу, можуть викликати аномалії розвитку плода, викликати порушення процесів життєдіяльності дитини. З цієї причини застосування лікарського сиропу і таблеток Бронхикума вагітним не рекомендується. Протипоказання поширюється і на період грудного вигодовування.

Бронхикум для дітей

Препарат широко застосовується в педіатрії. Батьки завжди віддають перевагу лікарським формам на рослинній основі. Чебрець здавна використовується в народній медицині як муколітичний і протизапальний засіб, тому не небезпечний для дітей, починаючи з 6 місяців. Для маленьких дітей зручно використовувати сироп, старші діти із задоволенням пастилки розсмоктують, завдяки приємному смаку. Дозування препарату залежить від віку дитини (схеми прийому наведені вище).

Лікарська взаємодія

Відхаркувальний ефект Бронхикума не буде проявляти при його одночасному застосуванні з протикашльовими препаратами або лікарськими засобами, дія яких спрямована на зменшення в'язкості мокротиння і її кількості. При такому поєднанні виникають труднощі з природним виведенням розрідженого мокротиння. Дія протикашльових препаратів ефективно при сухому кашлі.

Побічні ефекти

На будь-який лікарський засіб, особливо рослинного походження, організм кожної людини має специфічну реакцію. На діючі речовини Бронхикума може бути індивідуальна непереносимість, мати місце прояви алергічних реакцій і диспепсичних явищ:

  • набряки особи;
  • висип;
  • свербіж шкіри;
  • діарея;
  • нудота;
  • блювота.

Протипоказання

Відгуки досвідчених лікарів попереджають, що у Бронхикума є перелік протипоказань. З обережністю препарат призначають при захворюваннях печінки, травмах головного мозку, епілепсії. Згідно інструкції до застосування препарату лікувальний засіб протипоказаний при:

  • індивідуальній непереносимості до будь-якого з компонентів препарату;
  • важких ураженнях печінки і нирок;
  • вагітності і лактації;
  • віком до 6 місяців;
  • серцевої недостатності;
  • порушення процесу всмоктування поживних речовин в тонкому кишечнику (мальабсорбції);
  • алкоголізмі;
  • цукровому діабеті.

Умови продажу та зберігання

Медичний препарат необхідно зберігати у темному місці, недоступному для дітей, при температурі не вище +25°С. Термін придатності препарату 2 роки, використання лікарського засобу після його закінчення неприпустимо. Відпустку Бронхикума проводиться в аптеках без рецепту.

Аналоги

Замінити медпрепарат можна структурними аналогами або лікарськими засобами іншого складу зі схожим терапевтичною дією. До першої групи відносяться два препарату:

  • Туссамаг. Аналог Бронхикум випускається в двох фармакологічних формах для внутрішнього застосування – краплі, суспензія. Основною діючою речовиною лікарського засобу є рідкий екстракт чебрецю. Туссамаг протипоказаний при вагітності, лактації, серцевої недостатності.
  • Доктор Тайс Бронхосепт. У складі рідкого лікарського засобу екстракт чебрецю. Протипоказання поширюються на вагітних, матерів та дітей у віці до 18 років.

До другої групи аналогів відносяться:

  • Бронхолитин;
  • Коделак;
  • Амбробене;
  • Гербион;
  • Либексин;
  • Тусупрекс та інші.

Більшість лікарських препаратів, представлених у списку, відпускаються в аптеках без рецепта. Але інструкції по застосуванню настійно рекомендують перед прийомом проконсультуватися з лікарем ліки. У пацієнтів, які не можуть в силу протипоказань приймати Бронхикум, є широкий вибір аналогів, які не поступаються йому по ефективності.

Ціна на Бронхикум З

Купити Бронхикум можна в будь-якій аптеці. Крім сиропу і пастилок в аптеках представлена серія відхаркувальних препаратів Бронхикум – еліксир, бальзам з евкаліптом, емульсія, ефірне масло чебрецю для інгаляцій. Середня ціна ліків в аптеках Москви:

Форма випуску

Кількість

Середня ціна

Сироп

100 мл

270-300 рублів

Пастилки

20 штук

170-190 рублів

Відгуки

Ганна, 23 рокиСкажу чесно, що сиропи і пастилки ніколи не приймала всерйоз. Була впевнена, що це виключно придумано для дітей. Серйозно захворіла бронхітом. Лікар порадив прийом сиропу Бронхикум, крім інших медикаментів. Полегшення настало вже через три дні. Думаю. що сироп зіграв свою роль у комплексному лікуванні.
Єгор, 31 рікЯ курець зі стажем, банальна застуда закінчується для мене бронхітом. Взяв за правило не переносити застуду на ногах. Під час лікування обов'язково купую собі пастилки Бронхикум або еліксир. З інгаляціями вони мені відмінно допомагають. Мокротиння при кашлі відходить добре і швидко настає одужання. Раджу, не нехтуйте цим засобом.
Катерина, 26 років,У мене двоє дітей, тому завжди цікавлюся ефективними препаратами з відхаркувальним ефектом. Дворічному сину даю сироп Бронхикум. Доньці 8 років, вона воліє пастилки. Дітей не потрібно вмовляти прийняти ліки. Приємний смак і відмінна ефективність. Побічних ефектів не спостерігала. Відмінний рослинний препарат.
Інна, 41 рікМені хворіти ніколи, постійно в роботі. Мій хронічний бронхіт потрібно постійно тримати під контролем. Пастилки Бронхикум у мене завжди з собою. При перших ознаках погіршення починаю їх приймати. Приймаючи по 6 таблеток у день, ефект настає швидко, додаю різні трав'яні чаї. Цей засіб допомагає мені не випадати з робочого режиму.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!