Румикоз – інструкція щодо застосування капсул, склад, показання, побічні ефекти, аналоги і ціна

При грибкових інфекціях, таких як дерматомікоз, оніхомікоз або кератит, хворому може бути призначений Румикоз – інструкція по застосуванню відносить цей препарат до протигрибкових засобів широкого спектра дії. Перед початком лікування грибка шкіри, нігтів, кандидозу або позбавляючи необхідно впевнитись у відсутності протипоказань, оскільки побічні дії при некоректному прийомі можуть призвести до серйозних негативних наслідків для здоров'я організму.

Препарат Румикоз

Лікарський засіб Румикоз являє собою синтетичний протигрибковий препарат з широким спектром дії. Його активна діюча речовина проникає в мембрани клітин грибка і порушує синтез ергостеролу, який відповідає за процес поділу (тобто розмноження клітин збудника інфекції. Препарат ефективний при ураженнях шкірних покривів, грибку нігтів, грибкових інфекціях слизових оболонок, всіх видах різнобарвного лишаю.

Склад і форма випуску

Засіб Румикоз випускається у формі двоколірних капсул, вміст яких являє собою мікрогранули жовтуватого відтінку. Фасується по 6 або 15 штук в упаковці. Одна капсула містить 100 мг основного активно діючої речовини – интраконазола. Повний склад препарат представлений в таблиці нижче:

Діюча речовина

Зміст, м

Пелети ітраконазолу

0,461

Інтраконазол

0,1

Гіпромелоза

0,09

Полоксамер (лутрол)

0,09

Сахароза

0,06

Крохмаль

0,08

Фармакодинаміка та фармакокінетика

Активна діюча речовина лікарського засобу Румикоз (ітраконазол) є похідним хімічної сполуки триазолу. Це речовина пригнічує синтез основного речовини клітинної мембрани грибкової, в результаті чого збудник інфекції не має можливості розмножуватися і гине. Антимикотический препарат має високу активність до більшості відомих видів грибків (дріжджових грибів, пліснявих грибів, грибів роду Кандида, різних дерматофітів).

Згідно інструкції по застосуванню, після перорального прийому капсули Румикоз компоненти препарату всмоктуються в системний кровотік через 4-6 годин. Ітраконазол рівномірно розподіляється у тканинах і органах організму, в ході терапії накопичується в шкірі і її рогових придатках (нігтях і волоссі). Після закінчення курсу лікування концентрація интраконазола не виявляється у плазмі крові через 7 днів зберігається в клітинах шкіри, нігтів, слизових оболонках від 2-3 днів до 3 місяців (у нігтях і волоссі).

Препарат метаболізується печінкою, частково виводиться нирками з сечею у вигляді метаболітів (35%), у незміненому вигляді (до 0,03%) і частково з калом (від 3 до 18%). В особливих клінічних випадках, у пацієнтів з нирковою недостатністю або з синдромом імунодефіциту, біодоступність активної діючої речовини знижена, період напіввиведення з плазми збільшується до 4-6 доби.

Показання до застосування

Препарат Румикоз, згідно інструкції по застосуванню, ефективний відносно всіх інфекцій, спричинених дерматофітами, дріжджовими і пліснявими грибків, при лікуванні молочниці, грибкових захворювань нігтів і шкіри, слизових оболонок. Призначення цього лікарського засобу можливе при одному з наступних діагнозів:

  • дерматомікоз;
  • грибковий кератит;
  • оніхомікоз;
  • системний мікоз;
  • системний кандидоз;
  • криптококоз;
  • криптококовий менінгіт;
  • гістоплазмоз;
  • споротрихоз;
  • паракокцидиоидомикоз;
  • бластомікоз;
  • вульвовагінальний кандидоз;
  • вісцеральний кандидоз;
  • висівкоподібний і різнобарвний лишай.

Спосіб застосування і дозування

Згідно інструкції по застосуванню, капсули Румикоз призначені для прийому всередину. Дозування підбирається індивідуально, залежно від діагнозу, симптоматики, особливостей лікування. Тому схема прийому не може підбиратися самостійно та має бути розроблена лікарем. Середня доза становить від 100 до 400 мг на добу за два прийоми. Тривалість терапевтичного курсу залежить від захворювання, яким страждає пацієнт, і сягає від 3 днів (при використанні ліки Румикоз від молочниці) до 1 місяця (лікування грибка нігтів або шкіри).

Особливі вказівки

Таблетки Румикоз не рекомендуються до застосування пацієнтам з серцевою недостатністю. При нирковій недостатності і синдрому імунодефіциту необхідне коригування дози з урахуванням уповільненого виведення компонентів препарату з організму. Через зниження біодоступності интраконазола при зниженій кислотності шлунка необхідно відокремити його прийом від прийому антацидних засобів не менше ніж двогодинною перервою.

Невропатія, що виникає на тлі терапії препаратом, є показанням для його скасування. Печінкова недостатність в анамнезі пацієнта може спровокувати розвиток тяжкого ураження печінки під час курсу лікування Румикозом, тому курс слід проводити з обережністю, при постійному контролі відповідних показників. Жінкам репродуктивного віку на час прийому слід подбати про контрацепцію, щоб виключити можливість вагітності в цей період.

Румикоз і алкоголь

Під час терапії слід утримуватися від прийому спиртних напоїв, тому що Румикоз впливає на серцево-судинну систему і збільшує навантаження на печінку. Серед протипоказань до інструкції по застосуванню сумісне застосування з етанолом не вказано, але в разі вживання алкоголю в процесі лікування збільшується ризик розвитку артеріальної гіпертензії, серцевої недостатності, зниження функції лівого серцевого шлуночка та інших побічних негативних наслідків.

Лікарська взаємодія

Особливу увагу слід звернути на лікарська взаємодія Румикоза – в інструкції по застосуванню чітко прописані медичні препарати, активні речовини яких впливають на засвоюваність интраконазола, посилюють побічні дії спільно прийнятих лікарських засобів. До таких речовин належать блокатори кальцієвих каналів, індуктори ряду ферментів, пероральні антикоагулянти. Не рекомендується сумісний прийом Румикоза з такими ліками:

  • Терфенадин;
  • Астемізол;
  • Цизаприд;
  • Триазолам;
  • Мізоластин;
  • Мизолам;
  • Дофетилід;
  • Лимозид;
  • Хінідин;
  • Ловастатин;
  • Симвастатин;
  • Вінкристин.

Побічні дії

Прийом Румикоза, згідно інструкції по застосуванню, може викликати негативні реакції з боку травної системи (зниження апетиту, нудота, блювота, болі в животі), нервової системи (запаморочення, головний біль, периферична нейропатія). Можливі алергічні шкірні реакції, порушення функціональної активності печінки. При проявах зазначених симптомів прийом препарату припиняється, проводиться промивання шлунка, призначається необхідна відновлююча терапія.

Протипоказання

Перед курсом лікування зверніть увагу на протипоказання до препарату Румикоз – інструкція по застосуванню описує стани, при яких прийом ліків строго не рекомендований або повинен проводитися з особливою обережністю, при наявності життєво важливих показань. До таких станів належить:

  • період вагітності і грудного вигодовування;
  • вік до 18 років;
  • серцева, ниркова та печінкова недостатність;
  • порушення функцій печінки та нирок;
  • індивідуальна непереносимість компонентів препарату;
  • спільний прийом з рядом лікарських засобів.

Умови продажу та зберігання

Препарат Румикоз відпускається в аптеці за рецептом лікаря. Зберігати його, згідно інструкції, потрібно в темному, недоступному для дітей місці, при температурі не вище 25°С. Термін зберігання 2 роки з дня випуску, не може використовуватися по закінченню терміну придатності.

Аналог Румикоза

На фармацевтичному ринку представлений широкий спектр протигрибкових препаратів, аналогічних Румикозу за механізмом дії та показаннями до застосування. Найбільш близьким аналогом, згідно з відгуками фахівців, є вітчизняний препарат Ітраконазол у капсулах, що виробляється на основі того ж активного діючої речовини. У разі непереносимості або інших показань до скасування Румикоза, він може бути замінений на один з наступних аналогів:

  • Миконихол;
  • Ирунин;
  • Итразол;
  • Орунгал;
  • Кандитрал;
  • Итрамикол;
  • Текназол;
  • Орунит.

Ціна Румикоза

Препарат Румикоз продається в аптеках, а попередньо ознайомитися з цінами і оформити замовлення можна на спеціалізованих аптечних сайтах. При продажу фармацевт може попросити вас пред'явити рецепт лікаря. Середній діапазон цін на різні форми випуску препарату представлений в таблиці нижче:

Де купити у Москві

Форма випуску

Діапазон цін, в рублях

Діалог

капсули 100 г №6

365

Діалог

капсули 100 г №15

858

ІФК

капсули 100 г №6

525

ІФК

капсули 100 г №15

1113

Відгуки

Олег, 34 рокиЗ грибком нігтів спочатку боровся самостійно, але безуспішно. Звернувся до дерматолога, той прописав Румикоз. Значний список особливих вказівок в інструкції трохи збентежив, але оскільки я здоровий, пропив повний курс і не дарма – грибок повністю пройшов через три тижні. Задоволений, дякую призначив його фахівцеві.
Ганна, 26 роківМені Румикоз дуже добре допомагає при молочниці. Спробувала по хорошому відкликання подруги. Позитивний ефект відчуваю на другий день прийому, посилений курс, але короткий. У мене проблеми зі щитовидною залозою, але в інструкції по застосуванню їх немає в списку протипоказань, тому приймаю спокійно, проблем немає.
Оксана, 33 рокиПід час лікування Румикозом почалася серйозна алергія – висип по тілу, свербіж, запаморочення. Лікар сказав, що це індивідуальна непереносимість, реакція гістамінових рецепторів, і скасував призначення. Курс лікування грибка довелося перервати, пропилу протиалергічний засіб. Мікоз лікувала вже з допомогою іншого препарату.
Євгенія, 26 роківЗаразилася лишаєм. Дерматолог прописав Румикоз, ударні дози – по 4 кап./день 10 днів. Сильно боліла голова і нудило, тому дози знизили, тривалість курсу збільшилася. В цілому задоволена, шкіра через півтора місяці стала без будь-яких слідів перенесеної хвороби. Довелося витратитися, засіб не дешеве, але результат того коштував.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!