Як приймати препарату Церебролізин в ампулах і пігулках - показання, дозування для дітей і дорослих, ціна

Для лікування уражень або порушень роботи головного мозку часто використовується ноотропний препарат Церебролізин - інструкція по застосуванню ампул включає важливі відомості про проведення внутрішньом'язових ін'єкцій пацієнтам. Розчин має нейротрофическими властивостями, завдяки чому незамінне засіб при терапії інсультів, слабоумства, приглухуватості або депресій. Комплексний препарат впливає на стан нервових тканин головного мозку, вплив ампул схоже з природним процесом росту нейронів.

Що таке Церебролізин

Ліки являє собою унікальний препарат з науково доведеною нейрональної активністю, який дійсно може вплинути на вищу мозкову діяльність. Назва кошти на латині або МНН звучить як «cerebrolysin». В офіційній медицині часто використовуються внутрішньом'язові ін'єкції або крапельниці з участю Церебролізину – міжнародна інструкція по застосуванню містить анотацію і докладний опис фармакологічних властивостей розчину. Препарат почали випускати ще в 1970 році, виробником ліків є компанія Евер Нейро Фарма.

Склад

Механізм дії ампул обумовлений наявністю активного речовини – церебролізину, концентрація якого становить 215 мг на 1 мл Даний пептид отримують з свинячого мозку. Додатково були використані такі компоненти, як ін'єкційна вода і натрію гідроксид (каустична сода). Придбати розчин можна тільки по лікарському рецептом.

Інструкція із застосування Церебролізину

Згідно інструкції по застосуванню, Церебролізин допомагає знизити ймовірність інфаркту, запобігти розвитку набряку головного мозку та підвищити показники виживаності. Перед тим, як лікувати пацієнтів, лікар зобов'язаний визначитися з дозуванням. Даний засіб призначено винятково для внутрішньом'язових або внутрішньовенних ін'єкцій. Максимально допустима добова доза становить 50 мл, речовина подібної концентрації необхідно розводити ізотонічної рідиною у співвідношенні 1:2.

Укол здійснюється методом повільної внутрішньовенної інфузії, активні компоненти препарату починають діяти відразу ж після розкриття ампули. З цієї причини розчин слід вводити негайно після приготування, щоб уникнути втрати лікувальних властивостей. Курс терапії триває від 10 до 20 днів залежно від стану пацієнта, на протязі даного періоду засіб приймається щодня. Одноразові ін'єкції вважаються менш ефективними.

Форма випуску

Ін'єкційний розчин 5% концентрації випускається у флаконах або ампулах, об'єм препарату варіюється від 1 до 30 мл В упаковці по 5 ампул з ліками, виготовлених з коричневого скла з каучуковою пробкою. Засіб має легкий бурштиновий відтінок, не випускається у формі таблеток. Після розкриття ампули речовина необхідно використовувати негайно. Церебролізин рекомендується зберігати в темному, захищеному від прямих сонячних променів місці. Температура не повинна перевищувати 25 градусів Цельсія.

Показання до застосування

Ноотропний препарат використовують для лікування таких дегенеративних захворювань нервової системи, як хвороба Альцгеймера. Також розчин показаний при метаболічних розладах і органічних ураженнях головного мозку, що призводить до порушення мікроциркуляції і утворення набряку. Лікар може призначати засіб для терапії пацієнтів, які страждають від нижчеперелічених недуг:

  • ускладнення після інсульту;
  • різноманітні психічні розлади;
  • травми головного мозку;
  • затримка психічного розвитку у дітей;
  • погіршення пам'яті;
  • неуважність.

Дозування

Для досягнення бажаного клінічного ефекту під час терапії необхідно ретельно дотримуватися вказаної в інструкції дози. Вводити Церебролізин слід тільки за обраним лікарем методикою, щоб запобігти розвитку побічних ефектів з боку організму. Рекомендована добова доза для пацієнтів, які страждають від деградації когнітивної функції, складає від 5 до 30 мл на добу.

Той же самий обсяг речовини показаний при метаболічних розладах і органічних патології головного мозку. Для того щоб усунути наслідки інсульту, фахівці призначають по 10-50 мл розчину в день, дозування залишається незмінною при лікуванні пацієнтів з травмами органів ЦНС. Церебролізин дітям прописують тільки у разі виявлення неврологічних відхилень у розвитку.

Побічні дії

У більшості випадків препарат не викликає побічних ефектів, однак іноді засіб може стати причиною появи багатьох негативних реакцій. Такі пацієнти перебувають у депресивному стані, відчувають безпричинну біль у грудях, запаморочення, сонливість або втрату апетиту. Крім цього, зустрічаються й інші прояви, наприклад: підвищена стомлюваність, задишка, артеріальна гіпертензія, синдром гіпервентиляції легенів. Набагато рідше спостерігаються наступні симптоми:

  • озноб;
  • підвищення судомної активності;
  • диспепсія;
  • ангіоневротичний набряк;
  • епілептичні напади;
  • алергія;
  • анафілактичний шок;
  • діарея;
  • запор;
  • лихоманка;
  • хворобливі відчуття в області шиї, спини і кінцівок.

Церебролізин часто застосовується для терапії людей похилого віку, тому іноді виникнення побічних ефектів може бути ніяк не пов'язано з курсом лікування. Більшість негативних клінічних проявів розвивається на грунті патологічних змін в організмі, що було неодноразово доведено науковими дослідженнями. Деякі побічні реакції з однаковою частотою з'являлися як під час ін'єкцій розчином, так і при введенні плацебо. До них відносяться:

  • тремор;
  • млявість;
  • зміна артеріального тиску;
  • задишка;
  • діарея.

Протипоказання

Розчин протипоказаний пацієнтам, у яких є гіперчутливість до компонентів складу. Лікарі не рекомендують вводити препарат людям з важкими порушеннями ниркової функції або епілептичними припадками. Випадки передозування під час ін'єкцій не були виявлені. Церебролізин не сумісний з липидосодержащими речовинами або засобами, що впливають на рівень водневого показника. Одночасне введення препаратів може призвести до різкого погіршення стану здоров'я.

Лікування в комплексі з антидепресантами або інгібіторами моноаміноксидази спричиняє такі негативні фармакологічні реакції, ослаблення імунної системи. При вагітності засіб призначають тільки у разі відсутності альтернативного способу лікування, в період лактації годування груддю слід тимчасово припинити. Розчин має погану сумісність з вітамінами, збалансованими амінокислотами та засобами для терапії серцево-судинних захворювань, тому не слід змішувати їх в одному флаконі для інфузій.

Як колоти Церебролізин

Церебролізин набирається у шприц безпосередньо перед використанням, повторно застосовувати вміст ампули заборонено. При введенні препарату через внутрішньовенний катетер, пристосування необхідно промити до та після процедури за допомогою 0,9% розчину натрію хлориду. Дуже важливо дотримувати всі запобіжні заходи під час ін'єкцій, щоб запобігти розвитку негативних реакцій з боку організму. Для уколів підходять тільки засоби, що володіють бурштиновим кольором, інші відтінки свідчать про закінчення терміну придатності речовини.

Внутрішньовенно

При травматичних ураженнях головного або спинного мозку проводиться курс внутрішньовенних ін'єкцій з застосуванням Церебролізину. Лікування полягає у використанні крапельних інфузій, об'єм розчину варіюється від 10 до 20 мл на день. Терапія триває 2-3 тижні, після чого доза знижується до 5-10 мл на добу. Відновлювальний період триває близько 20-30 днів. За рахунок нейропатичний властивостей препарату нормалізуються показники електроенцефалограми, у пацієнтів спостерігається швидке усунення неврологічних патологій.

Внутрішньом'язово

Тільки лікарі знають, як колоти Церебролізин внутрішньом'язово без негативних наслідків для пацієнта. Однак за певних життєвих обставин багатьом людям доводиться займатися цим особисто. Наприклад, хворим з ішемічним інсультом необхідні щоденні внутрішньом'язові ін'єкції по 1-2 мл протягом 20 днів. При своєчасному лікуванні препарат сприяє більш швидкому відновленню когнітивних і рухових функцій.

Засіб успішно застосовується для терапії гипоакузии і нічного енурезу при нейропедиатрической практиці. Речовина розводять фізіологічним розчином і колють внутрішньом'язово по 0,1-0,2 мл на 1 кг ваги протягом місяця. Для досягнення стійкого позитивного результату, курс ін'єкцій рекомендується повторювати 2-3 рази в рік. Препарат покращує роботу мозку і сприяє розслабленню м'язів сечового міхура.

Церебролізин для дітей

Ноотропний препарат показаний не тільки дорослим, але й дітям. При неврологічних захворюваннях у малюків показано уколи з вмістом 1-2 мл розчину. Для дітей віком до півроку рекомендована добова доза становить 0,1 мл на 1 кг маси тіла, максимальна кількість речовини не повинна перевищувати 2 мл в день. З кожним повторним курсом зростає ефективність лікування. Терапію продовжують до тих пір, поки не будуть помітні позитивні зміни у стані пацієнта.

Ціна на Церебролізин

Сучасний комп'ютеризований світ надає масу можливостей для своїх користувачів. Можна легко дізнатися, скільки коштує Церебролізин в ампулах, скориставшись інтернетом. Тим не менш, фахівці не рекомендують купувати розчин на просторах всесвітньої павутини через високу ймовірність натрапити на прострочений товар. Аптечні засоби є гарантом якості, тому що співробітники фармацевтичних установ дорожать своєю репутацією.

Назва препарату

Виробник

Об'єм, мл

Ціна, руб.

Церебролізин

ЕВЕР Нейро Фарма

1

526

Церебролізин

ЕВЕР Нейро Фарма

2

954

Церебролізин

ЕВЕР Нейро Фарма

5

947

Церебролізин

ЕВЕР Нейро Фарма

10

1372

Церебролізин

ЕВЕР Нейро Фарма

20

3022

Церебролізин

ЕВЕР Нейро Фарма

30

4325

Аналоги Церебролізину

Даний розчин підходить не всім пацієнтам, тому при необхідності можна підшукати йому гідний замінник. Аналог церебролізину в ампулах представлений наступними препаратами: Актовегін, Бравинтон, Кавінтон, Пірацетам, Ноотропіл. Схожі по дії таблетовані засоби називаються: Амилоносар, Веро-Вінпоцетин, Гліцин, Кавінтон, Луцетам, Мексидол, Нейромет, Пирацет, Омарон, Телектол, Енцефабол. На ринку представлено понад бюджетні аналоги ліків, наприклад: Церебролизат, Гліцин, Ноотропіл, Інстенон.

Відео

Пірацетам, Кортексин, Церебролізин, Гліцин, Цитофлавин, при хворобі Альцгеймера

Відгуки

Марина, 33 рокиПісля розлучення з першим чоловіком я більше року перебувала в сильній депресії: апатія, слабкість, втрата апетиту. Мати не витримала і силоміць відвела мене до лікаря, який порекомендував уколи Церебролізин внутрішньовенно. Позитивний ефект від цього ліки я помітила не відразу. Через місяць мій стан покращився, підвищена стомлюваність зникла.
Ніна, 47 роківУ мого другого дитини невелика затримка розумового розвитку, тому я звернулася за допомогою до фахівця. Невропатолог сказав купити в аптеці Церебролізин - інструкція по застосуванню розчину містила усю необхідну інформацію для лікування. Після трьох місяців терапії помітила прогрес, стан мого хлопчика повертається до норми.
Дмитро, 35 роківПівроку тому я переніс важку операцію на головному мозку, після чого довгий час провів на реабілітації. Крім інших ліків, мені прописали стимулятор нейрометаболических процесів – Церебролізин. Лікарі вважають, що засіб сприятливо впливає на нервові тканини. Я не помітив ніякої позитивної динаміки від його використання.
Петро, 51 рікЗа останні п'ять років я двічі лежав у лікарні з причини інсульту. Призначення даного розчину ніяк не вплинуло на моє стан, хвалена ноотропну дію ампул не спрацювало. Шкодую про витрачені гроші, адже вартість ліки набагато вище середньої. Змінив лікаря і проходжу лікування у приватного невропатолога, дуже сподіваюся на одужання.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!