Як приймати препарат Но-шпа дорослим і дітям - склад, показання, форма випуску, протипоказання і аналоги

Спазм – це один із симптомів захворювання внутрішніх органів. Для зняття спазму застосовують спазмолітики. В анотації «Но-шпа – інструкція щодо застосування» вказано, що препарат містить речовини, дія яких спрямована на купірування нападів спастичної (непостійну) болю, поліпшення постачання тканин кров'ю, розширення кровоносних судин. Аналізоване засіб знижує артеріальний тиск, і випускається у вигляді таблеток та ампул для уколів.

Але-шпа спазмолітик

Медикамент є найпопулярнішим спазмолітичну препаратом, оскільки порівняно з іншими лікарськими засобами не має протипоказань і побічних явищ. Тому його часто призначають дітям і вагітним жінкам. Будучи розслаблюючим спазмолітиком, Но-шпа по ефективності впливу на причину спазму перевершує Папаверин в чотири рази. Має судинорозширювальну дію, збільшує приплив крові до органів.

Склад і форма випуску

Основний компонент Але-шпи – синтетична речовина під назвою «дротаверин гідрохлорид». Діючий компонент зменшує надходження кальцію в гладком'язові клітини, знімає напругу у внутрішніх органах, судинах, блокує нервові імпульси, не впливаючи на саму нервову систему. Прямий вплив спазмолитика Але-шпа на гладку мускулатуру дозволяє використовувати його з великою обережністю, в якості аналгетика при аденомі передміхурової залози і закритокутовій глаукомі. Нижче представлений склад різних форм випуску:

ТаблеткиРозчин для ін'єкцій
лактози моногідратЕ1510 етанол
повідонвода для ін'єкцій
магнію стеаратЕ223 натрію метабісульфіт
крохмаль кукурудзяний
тальк

Механізм дії

Механізм надходження і швидкість всмоктування в кров не залежить від способу прийому речовини дротаверин. Дротаверин швидко всмоктується після перорального застосування (таблетки), так і після парентерального введення (ін'єкції). Механізм дії Но-шпи полягає в спазмолитическом ефекті, що досягає через втручання в механізм скорочення м'язів. Максимальна концентрація речовини в сироватці крові досягається протягом 45-60 хвилин після перорального прийому. Ліки має високу зв'язок з білками, метаболізм відбувається в печінці (екскреція в жовч).

Від чого допомагає Но-шпа

Медикамент призначається при виникненні спазмолітичних болів для полегшення стану хворого з виразковою хворобою шлунка і дванадцятипалої кишки. Застосування препарату ефективно, навіть коли у пацієнта відзначається виразка в гострій стадії. Медикамент допомагає зняти спазм при проктиті, панкреатиті, коліті і пієліт, сечокам'яної хвороби нирок. Засіб застосовують при наступних захворюваннях і станах:

  • спазмах гладкої мускулатури внутрішніх органів (ниркова коліка, жовчна коліка, кишкова коліка, холецистит, дискінезія жовчних шляхів і жовчного міхура);
  • пілороспазм, гастродуоденіт;
  • бронхіальна астма;
  • запалення сечового міхура;
  • ендартеріїт, спазм периферичних, церебральних, корональних артерій;
  • альгодисменорея, загрозливий викидень, загрозливі передчасні пологи, спазм зіва матки під час пологів, затяжне розкриття зіву, після пологові перейми;
  • спазм судин головного мозку;
  • холангіт;
  • при вагітності, для зняття спазмів шийки матки (зниження тонусу) і ослаблення її скорочень під час пологів;
  • для зняття спазмів гладкої мускулатури після хірургічного втручання;
  • для проведення певних медичних досліджень.

Від зубного болю

Медикамент Але-шпа є неефективним при зубному болю. Препарат може надати тимчасове знеболювальну дію, але застосовувати його треба не по інструкції і незвичайним способом. Таблетки Но-шпа потрібно стовкти в порошок і нанести на хворий зуб, що дозволить препарату швидше проникнути в порожнину пульпи. Десна заніміє, біль вщухне, але анестезуючу дію можливо за умови прямого впливу ліків на нервовий пучок зуба через каріозну порожнину (ділянка карієсу).

При мігрені

Але-шпа не завжди може усунути головний біль. Мігрень – хронічне захворювання нервової системи. Напади мігрені супроводжуються сильними головними болями, які виникають у результаті розширення мозкових судин, а не їх спазмів. Медикамент не врятує від мігрені, т. к. не усуває судинні болю. Зате Але-Шпа ефективно бореться з втомою, допомагає при безсонні, якщо вона викликана сдавливающими відчуттями в голові.

Але-шпа від живота

Спазмолітики є обов'язковими препаратами при лікуванні болів у животі слабкою та середнього ступеня інтенсивності. Спазмолітик Але-шпа призначається для лікарської терапії хворим із симптомами недостатнього виділення травних ферментів, пацієнтів з синдромом подразненої кишки (легкого перебігу), дискінезією жовчного міхура, при загостренні виразкової та жовчнокам'яної хвороб, при порушенні випорожнень, для полегшення менструальних болів.

Спосіб застосування і дозування

Залежно від мети застосування, препарат застосовують внутрішньовенно, внутрішньом'язово, перорально. Внутрішньовенні ін'єкції медикаментозним засобом проводять тільки під наглядом медичного працівника, в домашніх умовах робити це заборонено. В анотації «Но-шпа – інструкція по застосуванню» вказана наступна дозування: дорослим до 2 таблеток на день або до 4 мл внутрішньовенно.

Таблетки

Круглі опуклі таблетки жовтого кольору. На одній стороні позначена гравірування. Максимальна добова доза для дорослих становить 6 таблеток або 240 мг. В якості лікарської терапії пацієнтам призначається по 2 таблетки тричі на добу. Максимальна доза для дітей становить 4 таблетки або 160 мг. З приводу тривалості прийому необхідно проконсультуватися з лікарем. У звичайних випадках, курс складає 2 дні.

Але-шпа Форте

Спазмолітик міотропної дії – Но-шпа Форте випускається у формі таблеток та розчину для внутрішньом'язового та внутрішньовенного введення. Дорослим призначають від 1 до 2 таблеток в день 3 рази або від 2 до 4 мл 1-3 рази. Для купірування печінкової і ниркової кольки засіб вводять внутрішньом'язово по 2-4 мл При захворюванні периферичних судин медикамент вводиться внутрішньоартеріально.

Але-шпа в ампулах

Щоб зробити укол Але-шпи, необхідно в стерильний шприц, куплений в аптеці, набрати лікарський засіб з ампули. Водою розбавляти не треба. Розчин для ін'єкцій призначений для внутрішньом'язового введення (дозування 40-240 мг). Але-шпа внутрішньом'язово вводиться повільно (30 секунд) глибоко в м'язову тканину. Перед застосуванням можна потримати ампулу в руці, щоб нагріти до температури тіла. Але-шпа внутрішньовенно вводиться в рідкісних випадках по 40-80 мг під наглядом лікаря.

Особливі вказівки

Обережне застосування показане при аденомі передміхурової залози, глаукомі, атеросклерозі коронарних артерій. При лікуванні виразки шлунка і дванадцятипалої кишки препарат застосовують у комплексі з іншими противиразковими препаратами. У таблетованій формі медикамент не призначають пацієнтам з синдромом порушення всмоктування глюкози в кров, з дефіцитом лактози. Після внутрішньовенного введення цілу годину не можна займатися роботою, що вимагає високої концентрації уваги. Алкоголь знижує ефект від прийому, але препарат полегшує стан при похміллі.

При вагітності та грудному вигодовуванні

Основною причиною для призначення Но-шпа вагітним жінкам є лікування спазмів порожнистих органів, насамперед гладкої мускулатури матки. У більшості випадків вагітній жінці призначають по 1-2 таблетки три рази протягом дня. Дія препарату починається через 30-40 хвилин. Щоб прискорити ефект, можна покласти таблетку під язик і розсмоктати.

Для прискорення процесу розкриття шийки матки під час пологів і зниження ризику травматизму спочатку вводиться 40 мг препарату. При слабкому ефекті можна повторити.

Застосування при лактації: потрапляючи в грудне молоко, діюча речовина потрапляє в організм немовляти. Разова доза не зробить негативного впливу на організм дитини. Якщо мамі призначений тривалий курс прийому Но-шпи, доведеться відмовитися від грудного годування. Деякі компоненти препарату можуть впливати на малюка небажане токсичну дію.

Але-шпа для дітей

В анотації до Но-шпі – в інструкції по застосуванню написано, що клінічні дослідження на тему впливу дротаверину на дитячий організм не проводилися. У педіатрії можливе призначення дитині лікарського препарату Но-шпа, якщо будуть дотримуватися наступні умови: вік після одного року, відсутність протипоказань на компоненти препарату, суворе дотримання допустимої лікарської дози, встановленої лікарем. Але-шпа призначається дітям при наступних захворюваннях:

  • цистит;
  • нефролітіаз (камені в нирках);
  • спазми шлунка і дванадцятипалої кишки, гастрит, коліт, ентерит, запори, метеоризм;
  • головні болі;
  • висока температура;
  • спазми периферичних артеріальних судин.

Але-шпа дітям до року

Але-шпа не призначається дітям до року, але при кишкових кольках у малюка годуюча мама може прийняти одну таблетку ліки. Діюча речовина (його мала кількість) потрапить в молоко і надасть спазмолітичну дію на організм дитини. На форумах можна прочитати поради про те, як лікувати дитину до року розчином Але-шпа з ампули. Але займатися самолікуванням ні в якому разі не слід. Лікувальні і профілактичні рекомендації надає тільки педіатр після медичного огляду.

Лікарська взаємодія

При одночасному застосуванні з іншими лікарськими препаратами дротаверин може як посилювати ефективність, так і послаблювати. По інструкції, дротаверин при внутрішньовенному введенні підсилює ефект інших спазмолітиків: атропіну, папаверину, бендазола. Разом з трициклічними антидепресантами сприяє швидкому зниженню кров'яного тиску. Препарат підвищує можливість фенобарбіталу усувати спазми, знижує активність морфіну. Одночасне застосування дротаверину та Леводопи посилює тремор.

Побічні ефекти

Клінічні випробування показали хорошу переносимість дротаверину пацієнтами. Однак при лікуванні ліками можуть виникнути ускладнення і побічні реакції. Як вказано в інструкції, – це відчуття жару, пітливість, нудота, запор, головний біль, запаморочення, аритмія, відчуття серцебиття, зниження артеріального тиску, дерматические прояви. При тривалому застосуванні Но-шпи лабораторні показники функцій печінки і нирок не змінюються. При внутрішньовенному введенні препарату Но-шпа можливі:

  • зниження артеріального тиску аж до настання клінічної смерті;
  • прояви аритмій;
  • розвиток АВ – блокади;
  • параліч дихального центру.

Передозування

Випадків передозування препаратом при прийомі рекомендованої дози не спостерігалося. Інструкція вказує, що при тривалому лікуванні і перевищенні допустимої дози препарату дротаверин пригнічує активність серцевого м'яза, що може призвести до зупинки серця і виникнення паралічу дихання. Хворий повинен отримувати лікування під наглядом лікаря. Усунення наслідків передозування включає промивання області шлунково-кишкового тракту і виклик штучної блювоти.

Протипоказання

Препарат по інструкції не можна застосовувати при підвищеній чутливості організму до активної речовини або до одного з допоміжних компонентів. Прийом Але-шпи не призначають дітям до року, а також, якщо у пацієнта спостерігаються тяжкі форми печінкової, ниркової, серцевої недостатності, артеріальна гіпотензія (зниження артеріального тиску), АВ-блокада 2 і 3 ступеня, при непереносимості галактози.

Умови продажу та зберігання

В аптеці можна придбати препарат у формі таблеток – без рецепта лікаря, а розчин для ін'єкцій – тільки за призначенням лікаря. За інструкцією, всі лікарські форми препарату Но-шпа зберігаються в темному, сухому, недоступному для дітей місці, при кімнатній температурі 15-25 градусів.

Аналоги

Самий дешевий аналог аналізованого спазмолитика – Дротаверин. Згідно інструкції, ліки ідентично по механізму дії, складу. Ціна на препарат-замінник варіюється від 30 до 130 рублів. Аналоги медикаменту виробляються на основі папаверину або дротаверину. Продається і незвичайний замінник – індійський препарат «Спазоверин». Сильним знеболюючим ефектом володіє препарат, що містить парацетамол і кодеїн – Но-шпалгин. Інші аналоги:

  • Нтш-Бра;
  • Дротаверин Форте;
  • Папаверин;
  • Спазмонет;
  • Спазмол.

Ціна Но-шпа

Купити форму спазмолитика з інструкцією, що випускається за рецептом, можна через інтернет-аптеку. Для цього замовляєте доставку ліків в зручний для вас пункт видачі, а рецепт надаєте кур'єру або показуєте менеджеру по видачі посилок. Ціна спазмолитика залежить від місця продажу, наявності знижки та форми випуску. Найдешевша модифікація ліки – таблетки. Нижче представлена вартість даного спазмолитика в різних інтернет-аптеках:

Назва аптекиФорма випускуЦіна, рублів
ЭликсирФармтабл. 6 шт. 40 мг52,50
Мережа аптек «5мг»табл. 100 шт. 40 мг238,00
ЗдравЗонаампули 5 шт. 2 мл88,00
Діалогтабл. 24 шт. 40 мг98,00
Ликиторияампули 25 шт. 2 мл1408,00

Відео

Но-шпа

Відгуки

Марина, 36 роківДію антиспазмолитического кошти випробували на собі все. Мама приймала таблетки, коли в неї щось боліло. Я помічала, що після прийому таблетки наступав знеболюючий ефект. Я почала приймати ліки по інструкції нещодавно від головного болю – мені допомагає. Засіб можна брати з собою всюди: коробка невелика.
Геннадій, 42 рокиПару років тому я «познайомився» з даними ліками після операції по видаленню апендициту. Мені медикамент призначив лікар як профілактичний засіб проти утворення спайок. Моєму синові прописували спазмолітик при підвищеній температурі спільно з прийомом інших ліків (Анальгіном і Супрастин). Вдома завжди є цей медикамент.
Вікторія, 27 роківПам'ятаю, як бабуся по незнанню разгрызла таблетку у роті – так ми перевірили, що ліки ефективно знеболює. У неї порожнину рота оніміла, і це тривало кілька годин. Мені самій засіб допомагає при циститі: прибирає біль. відчуття здавлювання внизу живота, знімає напруженість. Гінеколог порадила, коли я звернулася за допомогою лікаря.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!