Як приймати краплі Боботик дорослим і дітям - склад, показання, дозування і побічні дії

Багато молоді мами стикаються з ситуацією, коли у немовляти шлункові або кишкові коліки, він весь час плаче після їжі. Недосвідчені батьки губляться, не знаючи, що робити, і як полегшити стан малюка. Однак, є випробуваний препарат на основі Симетикона в краплях – Боботик – інструкція із застосування якого додається до кожного флакону ліки, призначений для різних вікових груп – від зовсім крихітних дітей до дорослих людей.

Що таке Боботик

Хімічно синтезована ліки, практично нешкідливий, застосовується для людей з різними хронічними захворюваннями. Краплі Боботик для новонароджених і дорослих являють собою вітрогінний засіб, успішно допомагає впоратися зі здуттям живота і коліки в кишечнику. Якщо доросла людина може сам сказати, що у нього щось болить, то болю у немовляти проявляються плачем.

Серед безлічі ліків, як натурального, так і штучного походження, спрямованих на зняття кольок в кишечнику, препарат завоював собі популярність завдяки швидкому ефекту, що настає через декілька хвилин після застосування. Однак, перед тим як давати Боботик немовляті інструкція до Боботику повинна бути прочитана уважним чином, щоб уникнути передозування.

Склад

Основним діючим компонентом засобу є Симетикон, який представляє собою складний полидиметилсилоксановый полімер на кремнійорганічній основі. В препараті він представлений 30%-ою емульсією. Крім нього, згідно інструкції по застосуванню, ліки містять такі речовини:

  • моногідрат лимонної кислоти;
  • метил - і пропилпарагидроксибензоаты;
  • натрію кармеллоза;
  • малиновий ароматизатор;
  • дистильована вода очищена.

Фармакологічна дія

Симетикон, будучи силоксановым полімером, хімічна дія якого стабілізується діоксидом кремнію і триметисилоксиловыми групами, сприяє зменшенню сили поверхневого натягу газових бульбашок в кишечнику. Це призводить до руйнування вже наявних бульбашок газу і не дає виникати новим газовим утворень на слизистих ЖКТ і кишечника. Згідно інструкції по застосуванню Боботика, що виходить з-за розриву бульбашок газ всмоктується в стінки кишечника і виводиться завдяки перистальтичним скороченням.

Такий вплив знімає гострі і різкі болі, що виникають при наявності в кишечнику великих газових скупчень, сприяє видаленню газів з організму дитини і дорослого. При застосуванні ліки не потрапляє в кровотік, не взаємодіє з їжею надходить або шлунковим соком, виводиться в незмінному вигляді. Ліки, згідно інструкції, фахівці призначають при проведенні дуоденоскопии, сонографії, гастроскопії і рентгенографії для усунення перешкод виходить зображення і кращого окроплення товстої кишки контрастними розчинами.

Показання до застосування

По інструкції, застосування лікарського засобу обґрунтовано в наступних випадках:

  • постійне сильне газоутворення в ШКТ, метеоризм;
  • скупчення газів у кишечнику, провокує різкі болі;
  • стан хворого після операції на органах черевної порожнини, яке призвело до застою і скупченню газів;
  • подразнення блукаючого нерва при переповненості шлунка з появою симптоматики, характерної для серцевого нападу;
  • надмірне заковтування повітря, що призводить до скупчення газів у черевній порожнині;
  • дослідження органів ШКТ (рентгено - і сонографія, гастро - і дуоденоскопия) з метою недопущення утворення піни.

Форма випуску

Препарат являє собою густу рідину білого або жовто-білого кольору із запахом малини або іншого фруктового наповнювача, без неприємного смаку, за відгуками. У стандартному флаконі, по інструкції, міститься 30 мл речовини, з них 66,7 мг Симетикона. Флакон складається з непрозорого скла зі спеціальною кришкою-дозатором, що дозволяє накапати розчин в їжу або питво дитині. Оскільки Симетикон у Боботике представляє собою суспензію, можливо випадання осаду на дно флакона після розтину. Перед застосуванням всередину флакон необхідно ретельно збовтати.

Інструкція по застосуванню Боботика

Багатьох батьків цікавить питання, як приймати Боботик, яким способом вийде точно відміряти потрібну дозування. Для забезпечення найкращого дозування флакон, інструкції, рекомендується тримати кришечкою вертикально вниз після енергійного збовтування і змішувати Боботик з їжею або питвом. Прийом ліків відбувається згідно симптоматиці – після зникнення відчуття здуття живота препарат пити не потрібно. За різних обставин для дітей і дорослих дозування буде відрізнятися, згідно інструкції по застосуванню.

Для новонароджених

Незважаючи на те, що багато педіатри та неонатологи рекомендують застосування медикаменту буквально з першого тижня життя малюка, в інструкції по застосуванню чітко сказано, що приймати Боботик можна, починаючи з 28-29 днів життя дитини. Дозування препарату, залежно від недуг, для дітей можна побачити в наступній таблиці:

Вік дитини

Здуття живота(крапель/ разів за добу)

Підготовка до рентгенографії (крапель/ разів за добу)

Підготовка до сонографії (крапель/разів за добу)

28 днів - 2роки

8/4

10/2

10/2

2 - 6 року

14/4

16/2

18/2

Більше 6 років

16/4

20/2

22/2

Для дорослих

Для дорослих людей, які страждають метеоризмом, викликаного скупченням газів у черевній порожнині, а також при проведенні обстежень внутрішніх органів, застосування медикаменту проводиться згідно нижчеподаній таблиці:

Метеоризм, здуття живота (крапель/ раз на добу)

Підготовка до рентгенографії (крапель/разів за добу)

Підготовка до сонографії (крапель/разів за добу)

16/4

20/2

22/2

Прийом Боботика перед дослідженням внутрішніх органів проводиться один день, вранці і ввечері. Однак, перед сонографіей за 3 години до початку проведення процедури пацієнту, згідно інструкції, рекомендовано повторити прийом 20 крапель, змішавши їх з водою. Важливо, щоб пацієнт не вживав перед обстеженням газованих напоїв, які можуть змастити загальну картину і утруднити постановку діагнозу.

Як давати новонародженому Боботик

Існує багато аналогічних препаратів, які можна давати дитині прямо з народження, якщо малюка мучать кишкові або шлункові коліки. Боботик не показаний для зовсім крихітних дітей, до 1 місяця життя. Застосування препарату для тільки що народжених дітей може запустити алергічну реакцію, яка, при такому малому терміні життя, важко переноситься з немовлям ще не сформувалася ферментативною системою. Не потрібно ризикувати здоров'ям своєї дитини.

До або після годування

Як часто б малюк не їв, але давати Боботик за інструкцією можна не частіше 4 разів за день. Після струшування флакона, його потрібно перевернути догори дном і накапати необхідну кількість крапель в дитяче харчування чи напої малюка. Якщо дитина знаходиться на грудному вигодовуванні, то препарат можна дати йому на чайній ложечці. Інструкція стверджує, що медикамент треба приймати під час або відразу ж після годування, щоб уберегти дитину від імовірності підвищеного газоутворення та ліквідувати накопичені у кишечнику газові конгломерати.

З якого віку можна давати

Боботик можна давати немовляті, починаючи з 1 місяця життя. Щоб максимально уникнути можливості появи алергічної реакції на препарат, неонатологи, та педіатри радять починати давати Боботик по 1-2 краплі, підмішуючи його до сумішей для вигодовування або воді. Переконавшись, що ліки не викликає жодних побічних ефектів у дитини, після першого дня пробного прийому, можна давати ліки так, як того вимагає інструкція, стосовно до віку дитини.

Побічні ефекти

При застосуванні Боботик не потрапляє в кров, не вступає в реакції з вмістом шлунка і кишечника, виводиться у практично незмінному вигляді, не містить ніяких підсолоджувачів, лактози і сахарози. Такі особливості препарату сприяють його широкого застосування серед хворих з різними недугами, без побоювання появи можливих наслідків. До побічних ефектів відносяться алергічні реакції організму на Симетикон або допоміжні компоненти Боботика.

Протипоказання

Застосування Боботика протипоказано при таких недугах:

  • атрезії стравоходу, дванадцятипалої кишки, тонкої кишки, ануса;
  • кишкової непрохідності;
  • заворот сліпої або товстої кишки;
  • меконіальної непрохідності як наслідку захворювання муковісцидозом;
  • калових скупченнях і пробках;
  • вік дитини менше 28 днів;
  • алергічні реакції на компоненти;
  • вагітність не є строгим протипоказанням, однак, згідно інструкції, застосування препарату можливо тільки за умови, що користь від нього буде більше потенційної шкоди для плоду і матері від бездіяльності.

Лікарська взаємодія

Застосування Боботика може послаблювати дію пероральних препаратів, що розріджують кров, що перешкоджають утворенню тромбів, таких як Гепарин, Ангиокс, Антитромбін, Ангиофлюс, Варфарин, Варфарекс, Виатромб та інших антикоагулянтів. На водіння автомобілем і управління іншими технічними засобами, які вимагають високого рівня зосередженості, негативного впливу відзначено не було.

Аналоги Боботика

Ліків, що полегшують кишкові коліки, здуття живота і метеоризм у дорослих і дітей, багато. Вони можуть бути на натуральній основі або штучно синтезованими. Однак до аналогічних Боботику препаратів, що містять такий же активний діючий компонент – Симетикон, відносяться тільки такі лікарські засоби:

  • Еспумізан;
  • Симетикон;
  • Метеоспазмил;
  • Антифлат Ланнахер;
  • Дисфлатил;
  • Симикол;
  • Саб Симплекс.

Ціна

Багато батьків хотіли б знати, скільки коштує Боботик, щоб ліки було під рукою, коли немовля будуть мучити кишкові коліки. Препарат можна недорого купити в інтернет-магазині, подивившись каталог і замовивши доставку на будинок. Він може продаватися у вигляді капсул чи флаконів з рідиною. Ціна у цього засобу цілком демократична. Приблизний рівень цін на краплі по Москві можна побачити в нижчеподаній таблиці:

Найменування аптеки та адреса

Вартість флакона 30 мл., руб.

ЭкономЪ в Ховрино, вул. Петрозаводская, 9, корп.2

255

Мосздрав Північ, Кронштадтський бульвар, 7/2, стор 2

239

Фармсервис-Медікал, вул. Тверська-Ямська 1-а, 36, стор 1

248

Відео

Боботик малюкам

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!