Показання до прийому препарату Ингарон дорослим і дітям - форма випуску, склад, побічні дії і аналоги

Для відновлення імунітету і боротьби з вірусами нерідко використовуються спеціальні види ліків. У їх число входить Ингарон – інструкція по застосуванню, якого, докладно описує лікування препаратом, тривалість курсу терапії і інші нюанси. Нижче представлена інформація про показання до використання, дозування, протипоказання і вартості засоби.

Що таке Ингарон

Коли настає похолодання, вірусні інфекції нерідко вражають дитини і дорослого. Щоб знизити ризик появи хвороби або швидше з нею впорається, лікарі рекомендують використовувати препарати-інтерферони. Вони мають високий рівень біологічної активності, завдяки чому ефективно борються з шкідливими мікроорганізмами. До таких медикаментів відноситься Ингарон рекомбінантний препарат, у складі якого є гамма-інтерферон людини, що поєднує в собі імуномодулюючу та противірусну дію.

Препарат Ингарон здатний знищити безліч різних вірусів. Активна речовина ліки не дає їм прикріплятися і упроваджуватися в організм, воно усуває клітини, які вже уразив вірус. Медикамент з гамма-інтерфероном відрізняється масою позитивних якостей:

  • повне виключення попадання інфекції в організм;
  • віруси не можуть адаптуватися до Ингарону;
  • ліки практично не має токсинів у своєму складі, тому без ризику для здоров'я приймається у великих дозах;
  • Ингарон здатний безпосередньо діяти на паразитарні організми весь період хвороби;
  • інтерферон має здатність накопичуватися в організмі людини, тому імунітет значно укріплюється.

Склад і форма випуску

Противірусну та імуномодулюючу медикаментозне засіб Ингарон виробляється у вигляді порошку – лиофилизата. Рихла або пористе речовина використовується для приготування розчину. Порошок випускається в двох формах: для ін'єкцій та інтраназального використання. Придбати засіб можна в звичайному аптечному кіоску або купити в інтернет-магазині. Його легко впізнати за герметично закритим скляним флаконам з об'ємом 3 і 5 мл Число флакончиків буває різним (1,5, 10 або 20 штук), вони вміщені в упаковку з картону.

Основною активною речовиною Ингарона вважається гамма-інтерферон – це вид протеїну, що складається з безлічі амінокислот. Його отримують шляхом мікробіологічного синтезу в штамі Escherichia coli, а потім максимально очищають за допомогою колонковою хроматографією. Вміст інтерферону у препараті вимірюється в міжнародних одиницях (МО). Один флакон може містити 100000, 500000, 1000000 або 2000000 МО. Крім основного активного компонента в складі Ингарона є додатковий елемент - манітол.

Механізм дії

Як було сказано раніше, Ингарон – це ліки з сильно вираженою противірусною дією на організм. Він відновлює і зміцнює імунітет. Коли активна речовина кошти потрапляє в кров, то «включається» клітинний фагоцитоз, що каталізує природний захисний механізм імунної системи і блокує розвиток вірусних клітин.

Показання до застосування

Щоб отримати бажаний результат від застосування препарату, потрібно уважно вивчити інструкцію по його застосуванню. Ингарон в ніс або для ін'єкцій призначається у наступних випадках:

  1. Комплексне лікування туберкульозу легенів.
  2. Вірусний гепатит В, С.
  3. Герпес та оперізувальний лишай статевих органів.
  4. Комплексна терапія ВІЛ, СНІД включає застосування Ингарона.
  5. Відновлення організму після хіміотерапії або променевих процедур, підтримання імунітету після тривалого лікування за допомогою антибіотиків або цитостатиків.
  6. Терапевтичні заходи, спрямовані на боротьбу з хламідіозом.
  7. Хронічні запалення простати у чоловіків теж лікують Ингароном.
  8. У деяких випадках для усунення вірусу папіломи, що вразила геніталії, теж використовують інтерферон.

Інструкція по застосуванню Ингарона

Перед тим, як розпочати лікування препаратом Ингарон, слід обов'язково проконсультуватися з фахівцем і врахувати всі особливості прийому, вказані в інструкції по застосуванню. Порошок розводять по певній пропорції, а потім роблять уколи або закапують ніс отриманою рідиною. Варто пам'ятати про те, що ліофілізат для інтраназального і ін'єкційного застосування відрізняється способом виготовлення. Це означає, що ліки для ін'єкцій не можна використовувати в якості крапель і навпаки.

Парентерально

Щоб приготувати розчин для ін'єкцій, крім Ингарона нагоді очищена вода або фізрозчин. Беруть 2 мл рідини і розчиняють у ній ліки з одного флакона. Повинна вийти прозора, однорідна суміш без осаду. З Ингароном роблять внутрішньом'язовий або внутрішньовенний укол. Дозування препарату залежить від конкретного захворювання, особливостей пацієнта і деяких інших чинників. Найчастіше дози медикаменту розподіляються так:

  1. Для лікування ВІЛ-інфекції, гепатиту, Сніду, туберкульозу дихальних шляхів приблизна добова норма становить 500 тисяч МО. Ингарон необхідно колоти один раз в 24 години щодня (або через добу). Курс лікування – від 1 до 3 місяців.
  2. Онкологічні захворювання припускають введення ін'єкцій через день одноразово. Тривалість терапії визначає лікар.
  3. Для профілактики появи інфекційних наслідків після гранулематоза використовується Ингарон 500000 МО. Введення препарату відбувається один раз на два дні або щоденно. Курс лікування складається з 5-15 ін'єкцій.
  4. Гостре або хронічне запалення передміхурової залози (простатит) теж нерідко зцілюється за допомогою розчину Ингарона. Його вводять по 100000 МО щодня. Використовується один флакон на добу, тривалість терапії – 10 днів.
  5. Герпесная інфекція (у тому числі хронічна) або захворювання, які вона спровокувала, лікують Ингароном за суворої інструкції. Потрібно п'ять флаконів по 500 тисяч одиниць інтерферону для щоденного підшкірного вколювання. При необхідності лікування повторюється.
  6. Терапія Ингароном, спрямована на усунення аногенитальных бородавок, дозволяє застосовувати 100000 МО на добу. Можна вводити препарат 5 днів підряд або один раз за дві доби.

Як назальний спрей

Для інтраназального застосування Ингарона, порошок – ліофілізат розбавляють 5 мл рідини (фізіологічний розчин, дистильована вода). Відразу після процедури рекомендується зробити легкий масаж носових крил. Краплі Ингарон використовують за наступною схемою:

  1. При терапії ГРЗ, ГРВІ, грипу на початковій стадії вистачає 2-ух крапель в кожну ніздрю по 5 раз в день. Тривалість лікувального курсу становить тиждень.
  2. Коли сталося разове контактування з людиною – носієм вірусу грипу, то роблять тільки разове закапування.
  3. Для профілактики вірусних інфекцій лікарі радять приймати по 3 краплі Ингарона через день за 30 хвилин до вживання їжі. Тривалість терапії – 10 діб.

Побічні дії

Іноді після застосування Ингарона фіксуються побічні ефекти (можуть бути відсутні). Найпоширенішими проявами є:

  • відчуття ломоти в тілі;
  • головний біль, слабкість;
  • підвищення температури;
  • свербіж, печіння в ніздрях після процедури закапування;
  • освіта запального процесу на тій ділянці тіла, куди був введений Ингарон (нерідко це викликається потраплянням голки в нерв або посудину);
  • больові відчуття в суглобах;
  • алергія на шкірі (бувають контурні висипання, якщо у пацієнта непереносимість ліків).

Протипоказання

Перед використанням порошку Ингарон для ін'єкцій або інтраназального застосування, потрібно обов'язково вивчити інструкцію. Крім іншого в ній вказуються обмеження щодо лікування інтерфероном. Протипоказання:

  • цукровий діабет;
  • вагітність;
  • вікова категорія до 7 років;
  • особиста непереносимість складових елементів ліки;
  • хвороби аутоімунного типу.

Взаємодія з іншими препаратами

Щоб не виникло ускладнень при використанні Ингарона, медики радять не тільки добре ознайомитися з інструкцією, але і не вживати деякі форми препаратів одночасно з інтерфероном. Враховуючи той факт, що засіб Ингарон доповнює дію антибіотиків, противірусних препаратів, імуномодуляторів, бажано не зловживати ним. У будь-якому випадку за лікувальним процесом і його результатами повинен стежити спеціаліст.

Аналоги Ингарона

Якщо складові компоненти Ингарона не підходять конкретному пацієнту, то доктор виписує аналог даного препарату:

  • Липоферон (лікує гепатит В);
  • Афонекс (різні бактеріальні, вірусні інфекції);
  • Вирогель (герпес, ГРВІ, грип);
  • Генферон (грип, ГРЗ, ГРВІ);
  • Віферон (сучасний противірусний засіб);
  • Альфарон (зміцнює імунітет при ракових захворюваннях);
  • Альфа-инзон (гепатит С);
  • Лаферобіон (профілактика, терапія вірусних інфекцій);
  • Пегинтрон (гепатит В).

Ціна

Як правило, вартість імуностимулятора та противірусного ліки Ингарон залежить від конкретної аптеки та кількості флаконів в упаковці. Також препарат можна придбати в інтернет-магазині за доступною ціною (якщо замовити з віртуального каталогу, то часто бувають знижки та акції). Нижче представлена таблиця, що показує приблизну середню вартість Ингарона в Москві і області.

Назва лікарського препарату

Кількість флаконів і вміст інтерферону (МО)

Середня ціна в рублях

Ингарон для уколів

5 флаконів по 500 тис. одиниць

4940-5600

Ингарон для ін'єкцій

5 флаконів по 100 тис. одиниць

1500-1800

Порошок для ін'єкцій

1 флакон на 500000 МО

260-560

Ингарон для інтраназального застосування

1 флакон на 100000 одиниць

270-305

Засіб для виготовлення крапель в ніс

5 флаконів по 100000 МО

1815-1850

Відео

Ингарон.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!