Інструкція по застосуванню препарату Мірамістин при вагітності - показання, побічні дії і ціна

Лікар може призначити мірамістин при вагітності як засіб для лікування у жінок хворого горла, нежиті або молочниці. Даний препарат вважається безпечним щодо плода, тому і використовується проти різних запалень і інфекційних захворювань. Навіть при таких умовах застосовувати Мірамістин необхідно чітко за інструкцією і в зазначених дозах. Вони залежать від конкретного захворювання. Докладніше про те, чи можна і як використовувати Мірамістин під час вагітності, розповідається далі.

Що таке Мірамістин

Універсальний і популярний препарат з антисептичними властивостями, який використовують у побуті та медицині для лікування інфекційних та запальних захворювань – це Мірамістин. Його дія спрямована на знищення мікроорганізмів. Активна речовина препарат не дає бактеріям розмножуватися на слизових оболонках. Мірамістин і вважається хорошим засобом для профілактики захворювань, викликаних вірусом або грибком. Крім знищення бактерій препарат сприяє посиленню процесів регенерації тканин, активно впливаючи на імунні сили організму.

Можна Мірамістин при вагітності

Згідно інструкції по застосуванню, Мірамістин вивчався щодо впливу на жінок під час вагітності. Ніяких доказів негативного впливу на матір або малюка не було виявлено, але підтвердження повної безпеки препарату теж немає. Мірамістин показаний для використання зовнішньо на слизових або шкірних покривах, тому в кров ліки не проникає, з-за чого не може потрапити і через плаценту до малюка. Зрошення при спринцюванні, накладення мазі на рану, полоскання або закапування носа – це допустимі методи лікування.

Показання до застосування

Мірамістин володіє широким спектром дії. Препарат використовують для лікування хвороб грибкового, вірусного та бактеріального походження. Основною областю застосування є венеричні патології. Також Мірамістин має місце у таких областях медицини, як хірургія, отоларингологія, дерматологія, урологія, стоматологія.

Гінекологія використовує цей антисептик для лікування запалень статевих органів і для їх попередження у післяпологовий період. Терапія починається за кілька днів до пологів: кожні 2 години жінці необхідно вводити всередину піхви змочений Мірамістином марлевий тампон. Іншими показаннями до застосування даного засобу при вагітності є:

  • опіки;
  • шкірні захворювання – мікози, піодермія;
  • захворювання верхніх дихальних шляхів;
  • гострі і хронічні патології сечостатевого тракту;
  • захворювання, що передаються статевим шляхом.

Для горла

Однією з сфер використання Мірамістину є отоларингологія. Тут ліки призначають у формі спрею. Розчин може застосовуватися для інгаляцій або полоскання. Будь-яка форма препарату чинить антимікробну і противірусну дію, але при цьому не потрапляє в кровотік. Мірамістин сприяє зниженню набряків і запалення горла, що зменшує прояви кашлю. Використовувати препарат при вагітності можна від наступних захворювань:

  • фарингіт;
  • ларингіт;
  • гострий тонзиліт;
  • гнійна ангіна;
  • ГРЗ і ГРВІ;
  • грип;
  • отит.

При молочниці

Для лікування молочниці рекомендовано закладання змочених Мірамістином тампонів всередину піхви, де вони повинні знаходитися 1,5-2 години. При статевих інфекціях, наприклад, микоплазмозе, трихомоніазі, гонореї дозволяється використовувати препарат для підмивання. Спринцювання при вагітності не слід виробляти самостійно. Це може спровокувати пошкодження слизової піхви або навколоплідних оболонок. Ускладненнями тут виступають мимовільне переривання вагітності, підвищення маткового тонусу і передача інфекції плоду.

Від нежиті

Отоларингологія використовує для лікування у вагітних проблем з носом. Зручною формою в цьому випадку знову ж таки є спрей з насадкою-розпилювачем. Впорскування препарату допомагає промити носову порожнину, що покращує дихання. Але для лікування носа можна використовувати і мазь або краплі розчину Мірамістину. Першою змащують носові ходи, а другі просто закапують у ніздрі.

  • риніт;
  • гайморит (для промивання гайморових пазух після розтину);
  • нежить при простудних захворюваннях.

Склад Мірамістину

Склад Мірамістину повністю безпечний для жінок під час вагітності. Допоміжним речовиною є очищена вода. Основними компонентами Мірамістину виступають:

  • креатин – безводну речовину, що представляє собою прозору маслянисту рідину, яку виробляють з сірки;
  • бензилдиметил або амоній хлориду – основний компонент, використовуваний у виробництві практично всіх антисептиків.

Механізм дії

Фармакодинаміка Мірамістину – це вплив на грибки, віруси і бактерії. Активна речовина препарату витягає рідкі виділення з ран, не дає нового утворення гною. Ліки не сприяє подразнення тканин, з-за чого вони швидше загоюються. Крім того, Мірамістин відновлює нормальну мікрофлору і сприяє стабілізації гормонального фону.

Інструкція із застосування Мірамістину при вагітності

Так як Мірамістин для вагітних є безпечним, то для лікування різних захворювань можна використовувати будь-яку форму його випуску. Це мазь, розчин і спрей. Останній застосовують для зрошення носа або горла. Розчином і обробляють рани маззю, або використовують їх для змочування тампонів, які потім закладають в ніс або піхву. Рідка форма підійде для полоскань та інгаляцій. Основну дозу в будь-якому випадку визначає лікар, як і тривалість лікування.

В ніс

Для лікування сезонних і хронічних захворювань ЛОР-органів Мірамістин використовують у вигляді мазі, розчину або спрею. При нежиті потрібно закапувати по 2-3 краплі препарату до 2 разів за добу. Ще один спосіб лікування – спочатку промити ніс сольовим розчином, а потім за допомогою ватної палички змастити ніздрі зсередини маззю Мірамістин. Повторювати процедуру можна не більше 5 днів. Мірамістин в ніс при вагітності додатково застосовують у вигляді спрею. Для цього необхідно в кожну ніздрю проводити по 2-3 впорскування, затримавши при цьому дихання. При застуді процедуру повторюють 6 разів за день.

В горло

Можна полоскати горло Мірамістином при вагітності? Інструкція по застосуванню препарату цього не забороняє. Крім розчину для полоскань можна використовувати спрей для зрошення горла. Препарат розприскують на поверхню мигдалин і область зіву, натискаючи на насадку по 3 рази. Для досягнення ефекту процедуру повторюють до 4 разів за добу протягом 4-10 днів. Для полоскання знадобиться вже розчин Мірамістину. Процедура проводиться за допомогою 10-15 мл препарату до 6 разів на день. Після полоскання необхідно сплюнути залишки розчину і утримуватися від їжі близько півгодини.

Інгаляції

Мірамістин для горла при вагітності застосовується у формі інгаляцій. Препарат прискорює регенерацію слизових оболонок та підвищує місцевий імунітет. Для процедури потрібно 0,01% розчин Мірамістину. Вистачить приблизно 4 мл Препарат заливають в небулайзер, не розбавляючи при цьому водою. Інгаляції з Мірамістином при вагітності тривають не більше 15 хвилин. Такі процедури призначає тільки лікар, адже при попаданні ліків у легені і бронхи є ризик його проникнення в кров і плаценту. Показанням до інгаляціям є випадки, коли користь перевищує можливу шкоду.

Спринцювання

У кожної третьої вагітної розвивається молочниця внаслідок гормональних перебудов. Для її лікування часто призначають Мірамістин, але спринцюватися їм у домашніх умовах не можна. Відсутність навичок щодо даної процедури може полягти за собою серйозні наслідки, аж до передачі інфекції дитині і мимовільного викидня. В домашніх умовах можна обмивати розчином антисептика зовнішні статеві органи. При ураженні слизової оболонки дозволено вводити змочені препаратом тампони у піхву на 1,5-2 години. Процедура повторюється протягом 5-7 днів.

Спосіб застосування та дози

Метод лікування Мірамістином та його дозування визначаються лікарем залежно від конкретного захворювання. Терапія відрізняється для різних періодів вагітності. Особливо важливими в цьому відношенні є 1-2 триместри, адже в цей час у дитини відбувається формування основних життєво важливих органів і їх систем. Будь-які процедури з даним антисептиком призначаються у випадку перевищення користі від них над потенційними ускладненнями.

1 триместр

На першому етапі вагітності використовувати Мірамістин можна тільки за призначенням лікаря. Тільки фахівець зможе визначити співвідношення лікувального ефекту з побічними діями. Багато гінекологи не рекомендують використовувати цей препарат у 1 триместрі. При необхідності варто обмежитися тими способами використання, при яких немає ризику потрапляння препарату в кров. В залежності від захворювання це може бути підмивання, полоскання, промивання носових проходів, змазування шкірних покривів або слизових оболонок. Дозування при цьому складає:

  • 10 мл для промивання носа;
  • 10-15 мл для полоскання;
  • 2-4 натискання при використанні спрею для лікування горла і носа;
  • 2-3 краплі розчину для закапування в ніздрі;
  • смужка 0,5-1 см мазі для накладання на рани.

2 триместр

На другому етапі вагітності теж варто бути обережним, застосовуючи Мірамістин. Способи використання тут ті ж, що для першого триместру. Краще обмежитися зовнішніми методами застосування, щоб виключити передачу препарату з кров'ю до плаценти і дитині. Не слід перевищувати зазначені вище дозування. Це необхідно для виключення розвитку побічних ефектів. Без особливих побоювань використовувати Мірамістин можна тільки в третьому триместрі, починаючи з 6 місяця вагітності.

Як не можна застосовувати

Не можна приймати препарат внутрішньо. Інші способи використання Мірамістину можна майбутнім мамам під час виношування малюка, але з декількома з них варто бути обережними. Є ризик попадання ліків в кров при інгаляціях внаслідок проникнення його в легені і бронхи. Те ж стосується полоскання горла, коли частина ліків може опинитися в шлунку. Щоб цього не сталося, обов'язково спльовують розчин після процедури. Високий ризик ускладнень припадає на спринцювання. Не можна виконувати їх вдома. В деяких випадках це може призвести навіть до втрати дитини.

Побічні ефекти і протипоказання

Як будь-який препарат, Мірамістин має протипоказання. Вони нечисленні. Не можна використовувати цей антисептик тільки при індивідуальній непереносимості компонентів препарату. Це залежить від особливостей організму. Що ж стосується побічних ефектів, то можлива поява алергічної реакції. Тоді варто припинити процедури. Іноді у вагітних виникає легке відчуття печіння та свербежу, але в більшості випадків воно проходить через 20-30 хвилин. Якщо ж відчуття не проходять і супроводжуються набряком або іншими характерними симптомами, то варто звернутися до лікаря.

Лікарська взаємодія

Мірамістин може давати тільки антисептичний ефект. З цієї причини препарат частіше використовують у комплексній терапії різних захворювань. Негативних наслідків від застосування його з якими медикаментами не відзначається. Спостерігається лише посилення протигрибкової й антибактеріальної дії при використанні Мірамістину разом з антибіотиками.

Аналоги

При пошуку аналогів Мірамістину його частіше порівнюють з Хлоргексидином, але останній є більш токсичним препаратом, з-за чого його побічні дії виявляються набагато сильніше. Крім того, при практично однакових показання до застосування дані ліки мають абсолютно різний склад. З цієї причини Мірамістин вважається більш безпечним засобом, з-за чого і призначається дітям або вагітним жінкам.

Існують інші ефективні аналоги даного антисептика. Для лікування ран і гінекологічних захворювання використовують препарати Октенисепт або Гексикон. Терапія проти хворого горла під час вагітності може включати:

  • Фарингосепт;
  • Гексорал;
  • Декасан;
  • Лизобакт;
  • Інгаліпт;
  • Гевискон;
  • розчин фурациліну;
  • Тантум Верде.

Ціна

Вартість Мірамістину визначається формою випуску та обсягом. Замовити і купити в інтернет-магазині або аптеці можна розчин у флаконах на 50, 150 і 500 мл Мазь ж в каталогах виробників представлена тюбиками з 15 до 30 р. Більш зручною для зрошення горла або слизової носа є флакончик розчину зі спеціальною насадкою-розпилювачем. Його ціна буде трохи вищою порівняно із звичайною формою випуску.

Форма випуску

Обсяг

Ціна, рублів

Розчин

50 мл

210

150 мл

400

500 мл

800

Мазь

15 г

100-120

30 г

200-240

Розчин з розпилювачем

50 мл

230

150 мл

250

Відео

Мірамістин — безпечний і ефективний антисептик сучасного покоління.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!