Інструкція із застосування свічок Реліф для лікування геморою - склад, тривалість курсу і аналоги

Загострення проктологічних захворювань впливає на самопочуття та погіршує якість життя. Хвороби товстої кишки, геморой, закрепи у чоловіків або жінок під час вагітності вимагають своєчасних дій із застосуванням таких ефективних форм лікування, як свічки Реліф. Запальний процес може протікати майже непомітно або супроводжуватися хворобливими відчуттями в області анального отвору – стадії патології можуть бути різними, але терапія не обійдеться без застосування ректальних супозиторій.

Що таке свічки Реліф

Тріщини, кровотечі в області ануса, запалення гемороїдальних вузлів, запори, свербіж – це поширені скарги, з якими пацієнти звертаються до лікаря-проктолога. Терапевтичні властивості свічок Реліф (Relief) допомагають усунути дискомфортні відчуття завдяки ранозагоювальну, кровоостанавливающему, знеболювальним ефектом. Противогеморройное засіб місцевого застосування нормалізує кровообіг, зменшує гемороїдальні вузли, позбавляє від неприємного печіння.

Склад

Базових компонента непрозорих ректальних свічок – два: масло акулячої печінки, яке надає медикаменту специфічний рибний запах і блідо-жовтий відтінок, а інший – фенілефрину гідрохлорид. Активні діючі речовини забезпечують відмінний протизапальний ефект, зупиняють кровотечу, сприяють швидкому загоєнню пошкоджень. Крім двох базових, в складі супозиторіїв Реліф присутні допоміжні компоненти:

  • бензойна кислота;

  • ланолін;
  • гліцерин;
  • парафін;
  • токоферолу ацетат;
  • масла;
  • кукурудзяний крохмаль.

Чим відрізняється Реліф від Реліф Адванс

За всієї схожості цих двох медикаментів існує одна важлива відмінність, що впливає на вибір того чи іншого препарату. Склад свічок Реліф Адванс, крім базових і допоміжних компонентів, містить ще й бензокаїн. Знеболюючі властивості цієї речовини допомагають швидко впоратися з больовим синдромом. При загостренні геморою, коли болючість доставляє сильний дискомфорт, або після операції на прямій кишці рекомендується використовувати супозиторії Реліф Адванс.

Як діють свічки Реліф

Комбінований склад лікарського препарату проти геморою забезпечує захист від інфекцій, пригнічує алергічні реакції, надає ранозагоювальну та судинозвужувальну дію. Свічки з олією акули і фенілефрину стимулюють місцевий імунітет, зменшують набряки, нормалізує відтік рідини в місцях запалення гемороїдальних вузлів. Роль допоміжних речовин – пом'якшувальну дію, при цьому вони не всмоктуються слизовою оболонкою прямої кишки.

Показання до застосування Реліф

Місцевий лікарський засіб має зручну форму, яка забезпечує потрапляння активних речовин безпосередньо на запалені вузли. Призначення ректальних свічок поширюється за межі зняття запалення, болю, свербіння, тому лікар може порекомендувати використання препарату з профілактичною метою, наприклад, при запорах. Заспокійливий, кровоспинний, ранозагоювальний дію супозиторіїв Реліф незамінним при лікуванні багатьох захворювань прямої кишки, серед них:

  • геморой;

  • свербіж перианальной області;
  • тріщини анального отвору;
  • проктит;
  • хронічні запори;
  • біль в анальному каналі після операції;
  • перед проведенням діагностичних досліджень.

Лікування геморою Релифом

Причиною появи поширеного захворювання вважається патологія вен прямої кишки. В області анального каналу виникає порушення кровообігу, з'являються застійні явища, розвивається запальний процес, який загрожує серйозними ускладненнями. Щоб позбавити пацієнта від болісних відчуттів, при лікуванні зовнішнього або комбінованого геморою використовується консервативний метод. Виробник ліки пропонує саму зручну форму препарату для боротьби із запаленням прямої кишки – ректальні свічки Реліф.

Свічки реліф – інструкція по застосуванню

Прикладена до препарату анотація представляє собою загальні рекомендації щодо дозування, прийому, тривалості курсу. Після огляду лікар може змінити схему лікування з урахуванням індивідуальних особливостей пацієнта, але це не вплине на послідовність дій, необхідних для введення ректальної свічки в анальний отвір. Оптимальний час застосування ліки: перед сном, після пробудження і кожного акту дефекації.

Спосіб застосування

При потребі полегшити симптоми геморою або інших захворювань, що стосуються періанальної зони, рекомендується використовувати наступну схему застосування свічок:

  1. Гігієнічні процедури – підготовчий етап, який передбачає спорожнення кишечника за допомогою клізми. Після дефекації треба очистити анус і область навколо, подмываясь водою або витираючись вологою серветкою для інтимної гігієни, потім вимити руки з милом.

  2. Вступ, основний етап, передбачає розтин оболонки. Далі слід лягти на бік, підтягти коліна до живота і вільною рукою розсунути сідниці. Приставити супозиторій заокругленим кінцем до анусу, проштовхнути пальцем на 2-3 див.
  3. Заключна стадія процедури займе кілька хвилин, протягом яких доведеться зберігати лежаче положення, щоб дати свічці розчинитися.

Дозування

Допомагати знеболювати, сприяти загоєнню ран і регенерації слизової прямої кишки ректальні свічки, як і будь-який інший лікарський препарат, при умові правильно підібраній дозі. Позитивна динаміка одужання безпосередньо пов'язана з регулярним застосуванням медикаменту, а загальні рекомендації щодо добової дози – 4 супозиторія. На дозування препарату і тривалість курсу може впливати тяжкість захворювання, а всі зміни повинні бути узгоджені з лікарем.

Побічні дії Реліф

Застосування свічок доведеться припинити, якщо організм пацієнта реагує появою наступних небажаних симптомів:

  • печіння, почервоніння, тобто відзначається алергічна реакція;

  • гіперкоагуляція (підвищення згортання крові);
  • брадикардія, гіпертонія;
  • головний біль, запаморочення;
  • ціаноз (посиніння) губ, шкірних покривів;
  • порушення дихальної функції.

Протипоказання

Крім індивідуальної непереносимості окремих компонентів у складі препарату Реліф, обмежень при призначенні дітям до 12 років, жінкам під час вагітності та лактації, є цілий перелік причин, за наявності яких не рекомендується застосовувати дані ректальні свічки:

  • пухлини в ділянці прямої кишки;

  • тромбоемболічна хвороба;
  • важкі випадки цукрового діабету;
  • туберкульоз;
  • серцева, ниркова недостатність;
  • гострий панкреатит.

Аналог свічок Реліф від геморою

Застосування будь-якого препарату для відновлення слизової тканини заднього проходу, зняття симптомів запалення припустиме тільки після консультації з лікарем! Вартість свічок Реліф нарівні з обмеженнями щодо їх застосування змушує хворих шукати аналоги. Які ще ліки допомагають боротися з гемороєм, в чому їх переваги і недоліки:

  • Свічки Проктозан. Дія ліків спрямоване на зменшення болю, відчуття печіння, загоєння ран, що допомагає швидко впоратися із запаленням гемороїдальних вузлів. Препарат ефективний при лікуванні гострої, хронічної форми хвороби, до недоліків відноситься наявність хімічних компонентів, більш широкий перелік протипоказань.

  • Свічки Гепатромбин Р. Містять антикоагулянт гепарин, знеболюючі, гормональні компоненти, тому препарат рекомендується використовувати для профілактики або лікування тромбів в області гемороїдальних вузлів. Ці ректальні супозиторії мають протинабрякову дію, але більш помірним у порівнянні з Реліф.
  • Постеризан форте. Препарат відрізняється вираженим впливом на місцевий імунітет, тому високоефективний при лікуванні екзем, дерматитів, тріщин анальної ділянки. За фармакологічними властивостями схожий з Реліф, але не має протипоказань при вагітності, лактації, при цьому побічні ефекти при правильному дозуванні виявляються вкрай рідко.
  • Натальсид. Базовим компонентом ректальних супозиторіїв є бурі морські водорості. Володіючи чудовими протизапальними властивостями, цей препарат чинить гемостатичну дію, сприяє регенерації пошкоджених тканин, тому ефективний при лікуванні анальних тріщин та хронічного геморою. Майже нешкідливе засіб часто призначають жінкам під час вагітності.
  • Анузол. Додатковий ефект комбінованого препарату – спазмолітичний, крім цього, зазначається непогане антисептичну, підсушує і знеболюючу дію. Недоліком цього ліки вважається великий перелік побічних ефектів і протипоказань, до того ж його склад здатний впливати на концентрацію уваги.

Скільки коштують свічки Реліф

Аптеки столичного регіону пропонують вибрати і купити комбінований препарат у стандартній упаковці (супозиторії ректальні 12 шт.) за наступними цінами:

Назва аптеки

Ціна (в рублях)

Wer

390

Авіценна

383

Пігулки

384

Еврофарм

430

ЕАптека

363

Відео: свічки від геморою Реліф

Відгуки

[review name="

Ольга, 45 років" content="Зі свого досвіду скажу, що якщо лікувати свербіж, то краще використовувати мазь або крем, мені добре допомагав недорогий Гідрокортизон. Коли діагностували геморой, то лікар прописав свічки. Гострий біль добре знімав Реліф Адванс, а для профілактики або при перших ознаках загострення використовую простий Реліф, він добре і швидко діє."]
Світлана, 29 роківПісля пологів з'явилися тріщини, біль у прямій кишці. Грудьми годувала пару місяців, тому не стала відкладати лікування. Дізналася скільки коштує Реліф від геморою, пошукала аналоги, використовувала ще Анузол з екстрактом беладони і сульфатом цинку, але від нього боліла голова і була сухість у роті, а після Релифа такого не було, тому зупинилася на ньому.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!