Актовегін - для чого призначають дорослим і дітям

Спеціально для поліпшення енергетичного і кисневого обміну призначений медичний препарат Актовегін, який має одразу кілька форм випуску. Це ефективне лікуючу засіб живить тканини, покращує процес їх регенерації у разі травми, порушення цілісності. Медикамент можна знайти в аптеці, але приймати тільки за рекомендацією лікаря.

Актовегін показання до застосування

При ішемічному інсульті та черепно-мозкових травмах лікарі призначають таке продуктивне і безпечне ліки Актовегін, яке має натуральні компоненти, відрізняється щадним, але цілеспрямованим ефектом. Поверхневе самолікування повністю виключено. В анотації сказано, що застосування Актовегіну доречно не тільки в офіційній медицині, але і в косметології, у спорті. Особливо актуально таке призначення за медичними показаннями в гінекології, при цьому не заборонено для вагітних жінок.

Інструкція описує такі клінічні картини, коли дія Актовегіну на організм незамінне:

  • порушення головного мозку судинного і метаболічного походження;
  • виразки різної етіології;
  • променеве ураження шкірних покривів, слизових оболонок;
  • порушення цілісності дерми;
  • діабетична поліневропатія.

Актовегін - інструкція по застосуванню

Цей медичний препарат забезпечує інтенсивне живлення тканин на клітинному рівні, запобігає кисневе голодування і формування масштабних вогнищ некрозу. Застосування Актовегіну передбачає відразу кілька форм випуску, які можна вдало комбінувати при одній схемі комплексного лікування. Випадки передозування виключені за умови попередньої консультації з лікарем. Кожна форма випуску Актовегіну має свої особливості, відображена в інструкції до медикаменту.

Гель

При використанні гелю в лікувальних цілях випадки передозування виключені, оскільки діючі речовини проникають в кров, а впливають безпосередньо на уражені шкірні ділянки, зони слизових оболонок. Якщо верхній шар епідермісу пошкоджений, або переважають опіки, трофічні виразки, пролежні, лікарі настійно рекомендують використовувати гель Актовегін в'язкої консистенції зі специфічним запахом.

Це лікарський засіб діє швидко, але його рекомендується наносити на попередньо очищені і висушені шкірні покриви тонким шаром. Рекомендована кількість процедур – не більше 4-5, тривалість інтенсивної терапії визначається індивідуально. Це дорогий препарат зовнішнього застосування, який є допоміжним ліками, ніж основний терапією.

Таблетки

Перш ніж замовити в каталозі і купити в інтернет-магазині цей медичний препарат, важливо з'ясувати, яка форма випуску зазначеного ліки особливо актуальна для конкретної клінічної картини. Найчастіше лікарі призначають Актовегін в таблетках для прийому всередину при відсутності медичних протипоказань. Користь для організму пацієнта є очевидною, призначають препарат:

  • при судинних порушеннях для нормалізації системного кровотоку;
  • у разі тромбофлебіту, зниженого тонусу судин, варикозного розширення вен;
  • при порушеннях головного мозку для живлення тканин на клітинному рівні;
  • при ураженнях шкіри у разі травм, опіків, трофічних виразок, саден, пролежнів;
  • при енцефалопатії, ангіопатії;
  • в післяопераційному періоді мікрохірургії ока;
  • при ЕКО у разі діагностованого безпліддя.

Медикамент випускається драже зеленого кольору. Застосовувати його всередину, чітко дотримуючись визначене дозування. Важливо не розжовувати таблетки ковтати цілими, запивати великою кількістю води. Добова доза ліків – не більше 2 драже, а залежить і коригується залежно від переважаючої проблеми зі здоров'ям. Курс терапії – від 4 до 6 тижнів, потім покладений короткочасну перерву.

Мазь

Цей медичний препарат може застосовуватися у формі мазі, наприклад, при опіках, саднах і ударах. Крем, гель і мазь Актовегін діють за одним принципом, задіяні в дерматології, офтальмології для використання зовнішньо. Актовегиновую мазь закладають в очі після операції на рогівку, за таким же принципом можна застосовувати гель. Що стосується дерматології, на пошкоджені ділянки накладають компреси з додаванням цього медичного препарату.

Актовегін внутрішньовенно

Виконання інфузій передбачає внутрішньовенне введення ліків. Починати крапельниці потрібно з разової дози 250 мл, але поступово підвищувати її до 500 мг. Актовегін внутрішньовенно вводити струминно – по 2 мл за хвилину. Тривалість обраного лікування – до 20 процедур, однак цей показник визначається лікарем індивідуально. Додатково залучати місцеве лікування Актовегін для посилення лікувального ефекту.

Актовегін внутрішньом'язово

При порушеннях кровопостачання головного мозку і дисбаланс обміну речовин призначають уколи цього ліки. Актовегін внутрішньом'язово передбачає разову дозу 5 мл, переважно 2-3 сеансу за добу. Ампули належить вводити щодня або декілька разів на тиждень залежно від медичних показань. Внутрішньом'язові ін'єкції можуть бути доповнені іншою формою випуску зазначеного препарату, інтоксикація організму повністю виключена. Колоти розчин згідно вікової категорії, з огляду на патогенез захворювання.

Для дітей

При проблемах неврологічного характеру Актовегін можна призначати дитині. Якщо на шкірі з'явилися подряпини, садна, рани і опіки, теж допоможе цей лікарський препарат, призначений для зовнішнього застосування. Актовегін для дітей виключає ризик інтоксикації організму, мінімально проникає в системний кровотік. Ліки не заборонено для новонароджених.

Для очей

Дорослим пацієнтам з проблемним зором добре відомо, навіщо призначають Актовегін, як правильно його використовувати в офтальмології. Найчастіше вказане ліки використовують зовнішньо у формі гелю, який необхідно закладати в очі в післяопераційний період. Разова доза визначається індивідуально. Очний гель Актовегін призначають при операції на сітківку, а також при прогресуючих патологіях кон'юнктиви, рогівки ока.

При вагітності

Щоб виключити або вилікувати гіпоксію плоду, призначають зазначений медикамент. Приймати Актовегін при вагітності дозволено виключно під лікарським контролем, причому на будь-якому терміні «цікавого положення». Якщо зазначений медичний препарат не підходить протипоказань, необхідно підібрати більш щадний аналог. Однак перш ніж замінити Актовегін, показання до застосування наступні:

  • загроза викидня на ранньому терміні;
  • патології при вагітності з ризиком передчасних пологів;
  • передчасне відшарування плаценти;
  • гестоз на пізніх термінах;
  • планування вагітності;
  • затримка внутрішньоутробного розвитку плода;
  • варикозне розширення вен при вагітності;
  • наявність цукрового діабету у майбутньої матусі.

Ось для чого призначають Актовегін при вагітності, однак важливо заздалегідь обумовити, що це буде – ампули або таблетки, уколи або крапельниці. При плануванні «цікавого положення» лікарі рекомендують пероральний прийом пігулок курсом, особливо якщо успішне запліднення не настає протягом року. Не виключено застосування лікарського засобу в цілях профілактики.

При псоріазі

При такому діагнозі вказаний медичний препарат застосовують у формі лікувальної мазі наносять на осередки ураження верхнього шару епідермісу тонким шаром. Попередньо уражену виразками шкіру промити, просушити, обробити антисептиками, а після змащувати проблемні зони тонким шаром. Актовегін при псоріазі є частиною компресу, а міняти пов'язку рекомендується до 3 разів за добу. Препарат дешевий, наслідки для здоров'я мінімальні. Тому Actovegin варто купити в аптеці, тримати про запас навіть при схильності до дерматиту.

При опіках

Враховуючи натуральний склад ліки, лікарі рекомендують його при термічних і механічних ушкодженнях дерми. Це дешевий спосіб відновити пошкоджені шкірні покриви, сумісність з іншими медикаментами відсутні. В інструкції сказано, що потрібно обробляти тонким шаром всі зони ураження: для мазі – використовувати пов'язку, для гелю – закривати рану не потрібно. Застосування препарату Актовегін при опіках враховує виробник в якості свідчень, однак важливо враховувати індивідуальну непереносимість окремих компонентів.

Для спортсменів

Професійні спортсмени повинні постійно поповнювати запас глікогену. Використовувати продукти харчування з його ємним змістом недостатньо, тому багато хто вдається до допомоги медичних препаратів. Актовегін для спортсменів є незамінним засобом, оскільки додатково усуває ознаки прогресуючої гіпоксії тканин, покращує системний кровообіг, підвищує витривалість органічного ресурсу, впливає на транспорт глюкози.

Для ендометрію

При хронічному ендометриті виникають певні проблеми з успішним зачаттям, а багато жінок репродуктивного віку з таким діагнозом особисто зіткнулися з проблемою діагностованого безпліддя. Актовегін для ендометрію є сприятливим медикаментом, оскільки прискорює процес регенерації та відновлення тканин, пригнічує прогресуючий запальний процес. Приймати по 1 таблетці 2 рази за добу протягом місяця, потім покладений перерву.

Ціна на Актовегін

Якщо лікар радить придбати зазначений медикамент, перше питання пацієнта, скільки коштує Актовегін. Якщо фахівець каже, що недорого, це не зовсім так. Ціна залежить від форми випуску, комплектації встановленого ліки. Наприклад, вартість 25 ампул по 2 мл становить всього 600 рублів, тоді як ціна таблеток досягає 1500 рублів за 50 штук.

Відео

Актовегін - інструкція із застосування, протипоказання, ціна

Відгуки

Ганна, 35 роківЯ раніше не знала, що є медикамент Актовегін – для чого призначають, і зовсім не цікавилася, поки не попала в лікарню. Випила алкоголь на свята, в результаті мене чекала травматологія і два тижні лікарняного. Мені кололи уколи для живлення тканин. Лікарі нахвалювали препарат, але мені тоді стільки коштів призначали, що не знаю, яке допомогло.
Аліса, 29 роківКоли син руку окропом обпік, призначали цей медикамент. Купила ампули в аптеці, а лікувальний розчин розводила з іншими ліками в рецепті відновлювального компресу. Через 7 днів з'явилися помітні поліпшення, дитина стала краще спати, шкіра затягувалася. Ліки дороге, але ефективне. Добре, що його призначають, а не дешеві аналоги.
Володимир, 41 рікЯкщо призначають цей медикамент, краще відразу уточнити торгова назва. Може з'явитися моторошна висип на тілі, що просто нестерпно свербить. Краще вибрати Актовегін Нікомед, який діє набагато м'якше, однак може коштувати пацієнту трохи дорожче. Мені тоді призначали ампули для компресу, допомогло вже через 5 днів.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!