Але-шпа - від чого допомагає: застосування препарату від болю

Лікарський препарат Но-шпа є спазмолітиком міотропної дії. Він знижує тонус гладких м'язів, знижує збудливість внутрішніх органів, розширює кровоносні судини. За цей ефективності спазмолітик перевершує всі аналогічні препарати. Ліки допомагає знизити больовий синдром після застосування вже через 2-4 хвилини.

Таблетки Но-шпа

Фармакологічні властивості роблять препарат ефективним спазмолітичних болів різного генезу. Але-шпа впливає на гладку мускулатуру серцево-судинної, сечостатевої, біліарної, шлунково-кишкової систем. Країна виробник лікарського препарату – Угорщина. Випускається Але-шпа в таблетках або в ампулах з розчином для внутрішньом'язових ін'єкцій. Основною діючою речовиною препарату є дротаверину гідрохлорид. До допоміжних компонентів препарату належать:

  • моногідрат лактози;
  • кукурудзяний крохмаль;
  • полівідон;
  • тальк;
  • стеарат магнію.

Властивості

Дротаверин – похідне ізохіноліну, надає на гладку мускулатуру спазмолітичну дію шляхом пригнічення ферменту ФДЕ 4. Цей компонент синтетичного походження, завдяки інактивації ланцюжка кінази міозину, розслаблює м'язи. Від чого допомагає Дротаверин? Речовина корисно при лікуванні захворювань, під час яких з'являються спазми ШКТ, і від хвороб, що супроводжуються рухової гіперфункцією.

Властивості Но-шпа підсилювати кровообіг в тканинах призводить до здатності розширювати судини, що полегшує головний біль і знижує високу температуру. Ліки повністю абсорбується після перорального і парентерального введення. Воно в 95% зв'язується з плазмою крові і після першого метаболізму 65% дози в незмінному вигляді надходить у кровотік. Метаболізується дротаверин в печінці, частково виводиться через 10 годин, а повністю – через 72 години з сечею і калом.

Як діє

Хімічна структура та фармакологічні властивості Но-шпа схожі з Папаверином, але вона має більш тривалим і вираженим ефектом. Дія препарату виражено гальмуванням надходження в клітини гладкої мускулатури іонів кальцію. Це призводить до розширення коронарних судин, зниження тонусу і перистальтики кишечнику і м'язових волокон. Лікування Но-шпою не впливає на ЦНС і вегетативну нервову систему.

Від чого допомагає Но-шпа

Препарат призначають дорослим і дітям від одного року в лікувальних цілях. Миотропный спазмолітик ефективний при кишкових, ниркових, жовчних коліках. Ліки Но-шпа допомагає при виразковій хворобі шлунка та виразки 12-палої кишки. Спазмолітичний засіб здатна усувати спазми при тонусі матки під час пологів, суттєво скорочуючи їх загальну тривалість. Ще що лікує Але-шпа:

  • хронічний гастродуоденіт;
  • спазми мускулатури внутрішніх органів;
  • дискінезія жовчовивідних шляхів;
  • тенезми сечового міхура;
  • постхолецистектомічний синдром;
  • спастичні запори;
  • пілороспазм;
  • хронічний холецистит;
  • сечокам'яна хвороба нирок;
  • спазм судин мозку;
  • пієліт, проктит, спастичний коліт.

При температурі

Розрізняють два види підвищеної температури. Коли все тіло гаряче, тоді вистачає жарознижуючого. Коли руки і ноги холодні, відбувається спазм мускулатури, або судоми, то до лікування додаються спазмолітичні засоби. Застосування Но-шпа при температурі для дітей і дорослих в якості самостійного препарату неефективно. Препарат слід приймати разом з жарознижувальними та антигістамінними препаратами.

Від головного болю

В інструкції не сказано, що Но-шпа від головного болю допомагає. Проте ліки відмінно справляється з безсонням і втомою, якщо вони викликані сдавливающими головними болями. Не рекомендується доповнювати препарат іншими спазмолітичними медикаментами, але дозволяється приймати разом з анальгіном, парацетамолом та іншими знеболюючими препаратами. Якщо головні болі присутні постійно, то ліки не рекомендується застосовувати кожен день, краще здатися фахівця для визначення причини дискомфорту.

При кашлі

Кашель розвивається на тлі захворювання дихальних шляхів. Їх причинами можуть стати інфекції вірусного, бактеріального або грибкового походження. Але-шпа при кашлі марна, оскільки не має протикашльову або відхаркувальною дією. Однак нерідко напад кашлю супроводжується спазмами і задухою, якщо запалення локалізується в бронхах або легенів. У цьому випадку спазмолітик допоможе полегшити стан. Застосування препарату буде ефективним разом з протикашльовими та відхаркувальними лікарськими засобами.

Перед пологами

Під час вагітності у майбутніх мам потреба в застосуванні цього препарату виникає при високому тонусі матки, який загрожує викиднем. Але-шпа перед пологами сприяє підготовці родових шляхів до проходження плоду. Прописують її, як правило, з такими препаратами, такими як Папаверин, Бускопан, але в інших лікарських формах (уколи, супозиторії). Гінекологи стверджують, що з спазмолітиком пологи проходять швидше і легше, як для матері, так і для дитини.

Від зубного болю

Хоча в інструкції не зазначено і лікарями ніколи не призначається Але-шпа від зубного болю, але в деяких випадках таблетки від неї ефективні. Оскільки біль в зубі викликана роздратуванням нервових закінчень, то прийом спазмолилика марний. Однак багато людей відзначають зменшення зубного болю після того, як застосовувалася Но-шпа. Це пояснюється ефектом плацебо (самонавіювання), який триває недовго. Виходячи з вищесказаного, краще мати під рукою протизапальний засіб, яке реально усуне зубний біль до того часу, коли буде можливість відвідати стоматолога.

При місячних

Іноді у жінки настільки болючі місячні, що нагадують сутички. Біль проявляється в області крижів, живота і попереку протягом всієї менструації, викликаючи фізичний і психологічний дискомфорт. Але-шпа при місячних нейтралізує дію простагландину, що дозволяє більш інтенсивно виводити виділення. Оскільки причиною виникнення болю є скорочення матки, то спазмолітичний засіб розслабляє затиснуті маткові м'язи, нейтралізуючи больові відчуття. Допустимо пити до 6 таблеток на добу під час менструації.

При тиску

Підвищений АТ виникає на тлі різних патологій. Якщо тиск викликано судинним спазмом, то знизити його можна за допомогою спазмолітичний засіб. Оскільки Но-шпа має гіпотензивну дію і покращує кровообіг, здатне знижувати АТ. При використанні даного засобу потрібно обов'язково дотримуватися дозування. Неконтрольоване застосування Но-шпа при тиску здатне знизити його до критичних цифр.

При циститі

Запалення сечового міхура – хвороба поширена, а хворіють нею і діти, і дорослі. При несвоєчасному лікуванні цистит прогресує і з часом переходить в хронічну форму. Щоб не допустити розвитку патології, треба під час приймати заходи. Лікарі нерідко в якості додаткового лікування призначають Але-шпа при циститі, яка здатна швидко знімати больовий синдром. Прийом препарату прибирає тяжкість внизу живота і болю в районі попереку. М'язи сечового міхура відразу після застосування спазмолитика розслабляються, що допомагає органу – ефективніше функціонувати.

При кольках

У людини в будь-який момент можуть настати різкі болі, спричинені спазмом м'язів у черевному або зачеревному просторі. Сутички, як правило, слідують одна за одною. В залежності від локалізації, це можуть бути ниркові, підшлункові, печінкові або кишкові коліки. Спровокувати напади може надмірне вживання жирних страв, неконтрольований прийом алкоголю, спайки на внутрішніх органах. Але-шпа при кольках – це вірний засіб вгамувати біль. Слід пам'ятати, що спазмолітик не усуне причину хвороби. Після знеболювання необхідно відразу звернутися до лікаря.

При болях у кишечнику

Хворобливі відчуття в кишечнику не завжди пов'язані з яким-небудь захворюванням. Вони можуть з'явитися з-за тривалого застосування медикаментів, неправильного харчування або розлади моторики. Головна відмінність від шлункових патологій – незалежність хворобливості від прийомів їжі. Але-шпа при болях у кишечнику допомагає усунути будь-які за ступенем інтенсивності ознаки. Тривалі болючі відчуття в черевній порожнині, які не припиняються кілька годин – це небезпечний стан, при якому треба терміново звертатися до лікаря.

При нудоті

Людей часто нудить з різних причин. Іноді такий стан приходить після неякісної їжі або переїдання. Розлад роботи органів ШКТ теж нерідко супроводжується таким симптомом. Часто поряд з нудотою людина відчуває одночасно слабкість, сильне потовиділення, відчуття тяжкості в шлунку. Такий стан може вказувати на загострення холециститу, гастриту або на елементарне харчове отруєння. Але-шпа при нудоті позбавить від початкових симптомів, дасть час, щоб потрапити на консультацію до гастроентеролога і встановити причину недуги.

Але-шпа - як приймати

Спазмолітичні засоби продаються без рецепту лікаря, але це не означає, що ними можна безконтрольно лікувати всі хвороби. Як приймати Но-шпа, і які існують протипоказання, докладно написано в інструкції. Оптимальна доза для дорослих – 1-2 таблетки 2-3 рази/день. Максимальна добова доза для дітей становить 120 мг в три прийоми. Препарат протипоказаний для людей з тяжкою печінковою, серцевою або нирковою недостатністю, з артеріальною гіпертензією та індивідуальною непереносимістю компонентів. Аналоги Але-шпа:

  • Биошпа;
  • Веро-Дротаверин;
  • Дротаверин форте;
  • НТШ-БРА;
  • Дроверин;
  • Спазмонет;
  • Спазоверин;
  • Спаковин.

При вагітності

Коли вагітна жінка перебуває на обліку в жіночій консультації, лікарі нерідко рекомендують приймати Но-шпа при спастичних болях в органах ШКТ. Однак слід пам'ятати, що занадто часто, особливо при лактації, приймати медикамент не бажано, оскільки він має побічні ефекти при передозуванні. Але-шпа при вагітності лікує спазми нирок, кишкові коліки. Можна прийняти таблетку від головного болю, якщо вона викликана спазмуванням судин.

Після пологів при грудному вигодовуванні у мам часто виникає болючість внизу живота, тому одноразовий прийом Але-шпа не завадить. Велика доза препарату потрапляє у молоко, що відбивається на здоров'ї малюка. З цієї причини прийом спазмолитика до і після пологів повинен обумовлюватися з гінекологом. Якщо жінці необхідно пройти тривалий курс лікування дротаверином, то від грудного вигодовування на цей період краще відмовитися.

Відео

Особливості застосування Но-Шпи при гіпертонії

Відгуки

Віталій, 43 рокиЯ знав, Але-шпа - від чого допомагає. Дружина застосовувала таблетки внутрішньо під час місячних. Нещодавно доктор прописав мені ліки в якості знеболюючого засобу під час лікування холециститу. Можу зараз сказати, що це дуже потужний спазмолітик! Але зіткнувся і з побочкой: після його прийому тиск відразу знижується і відчувається сильна слабкість.
Наталія, 27 роківМи всі знаємо, для чого потрібна Но-шпа: вона швидко позбавляє від кишкових, печінкових або ниркових кольок, а також допомагає при загостренні гастриту. Але моє здивування було, коли подруга дала мені таблетку від головного болю. Вже через 10 хвилин як рукою зняло. Не знала, що спазмолітик здатен так швидко позбавити від тривалої мігрені.
Марина, 23 рокиПодружки порадили Але-шпа форте пити при хворобливих місячних. Купила препарат з формою випуску в таблетках, хоча він і не дуже дешевий. Болю в животі не пішли навіть після прийому двох таблеток – пролежала з пекельним болем півгодини, а ефекту ніякого. Я розчарована! Буду шукати інше знеболююче, яке допомагає.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!