Вітамін с в таблетках для дорослих і дітей. Інструкція по застосуванню вітаміну C і добова доза

Аскорбінова кислота необхідна організму, оскільки бере участь у всіх метаболічних процесах на клітинному рівні. Цей антиоксидант, що забезпечує зростання і відновлення тканин, ще зміцнює імунітет, корисний для волосся. Вітаміни з аскорбіновою кислотою продаються в таблетках, капсулах, драже, що відпускаються без рецепта в аптеці.

Чим корисний вітамін C

Цей цінний елемент міститься в продуктах харчування, при цьому не затримується і не накопичується організмом. Тому його концентрацію потрібно постійно підвищувати, забезпечувати вітамінний баланс. Для цього існують такі корисні продукти харчування, як апельсин, чорна смородина, лимон, інші цитрусові, а також шипучі таблетки аскорбінової кислоти різних виробників. Користь вітаміну C колосальна, при цьому лікарі виділяють такі лікувальні дії:

  • усунення симптомів залізодефіцитної анемії;
  • лікування хвороб серця, судин;
  • придушення нападів гіпертонії, нормалізація артеріального тиску;
  • усунення симптомів застуди, грипу, авітамінозу;
  • нормалізація цукру крові при рецидиві цукрового діабету;
  • позбавлення від кровоточивості ясен;
  • прискорення метаболізму заліза;
  • сечогінний ефект;
  • усунення токсичних, отруйних речовин;
  • прискорення обміну речовин;
  • придушення симптомів запалення;
  • лікування ран і опіків;
  • зміцнення імунітету.

Вітамін C при вагітності

При виношуванні плоду вживання цього цінного елементу теж не протипоказано, мало того, робить позитивний вплив на перебіг вагітності. Приймати його доречно в першому і третьому триместрах для забезпечення нормального внутрішньоутробного розвитку, запобігання генетичних патологій плоду. Вітамін C для вагітних рекомендований для зміцнення імунітету при застуді, однак приймати його в натуральному вигляді або таблетках дозволено при обмежених дозах за добу.

Вітамін с в таблетках для дітей

Для зору малюкам дають аскорбінову кислоту, але тільки після попередньої консультації з лікарем. Вітамін C для дітей не протипоказаний, але у формі шипучих таблеток чи драже його добові дози строго обмежені. Якщо батьки не звикли лікувати свою дитину синтетичними препаратами, аскорбінова кислота завжди приходить на допомогу. Це зміцнення імунітету, профілактика простудних і вірусних захворювань, оздоровлення всього організму. Вітамін С можна приймати концентрованим або у складі полівітамінного комплексу.

Як приймати в таблетках вітамін C

Перш ніж щодня пити шипучі таблетки, необхідно детально вивчити інструкцію. Приймати вітамін C самовільно протипоказано, оскільки такий медичний препарат може тільки нашкодити. Оскільки існує кілька форм випуску, застосування цього лікарського препарату дещо відрізняється. Наприклад, шипучі таблетки потрібно попередньо розбавити склянкою води, а капсули і драже приймати виключно перорально. В інструкції показано читати не тільки назву медикаменту, але і його корисні властивості, фармакологічна дія.

Вітамін C – інструкція для таблеток

Якщо рекомендована аскорбінова кислота в таблетках, важливо обговорити з лікарем добові дози, курс інтенсивної терапії. Інструкція по застосуванню вітаміну C обумовлює максимальну добову дозу – 1 000 мг, при вагітності дозволено вживати не більше 250 мг за добу. Це можуть бути капсули або жувальні таблетки, але в будь-якому випадку важливо враховувати свідчення, лікарські рекомендації, добові дозування.

Цей медичний препарат продуктивно всмоктується з органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту, а своєї граничної концентрації в крові досягає через 2 години. Процес метаболізму проводиться печінкою, а неактивні метаболіти виводяться нирками. Вітамін С не затримується в крові, яку б форму випуску пацієнт не вибрав для себе. Замовити таблетки можна через інтернет або купити в будь-якій районній аптеці за доступною ціною.

Вітамін C – дозування

Якщо це таблетки, у день дозволено застосування 5-6 пігулок в залежності від лікарських приписів. Наприклад, при сезонному авітамінозі добова доза містить 1 000 мг аскорбінової кислоти. Таблетки не розжовувати, ковтати цілком, при цьому запивати великою кількістю води. Дозування вітаміну C для профілактичних цілей складає по 250 мг (по 1 жувальній таблетці двічі за добу – прийнятно після пробудження, перед вечірнім сном. Тривалість інтенсивної терапії для обох клінічних картин обговорюється індивідуально.

Вітамін C – побічні дії

Аскорбінова кислота підкуповує пацієнтів своїми багатогранними фармакологічними властивостями, однак до застосування таблеток існують певні медичні протипоказання. Наприклад, небажано таке призначення для жінок у другому триместрі вагітності, при очевидних ознаках гіпервітамінозу. Інші лікарські обмеження по відношенню до вітаміну З боку фахівців детально викладено нижче:

  • підвищена чутливість організму до аскорбінової кислоти;
  • оскільки таблетки виробляються з кукурудзи, протипоказання обумовлюють алергічну реакцію на цей натуральний продукт;
  • сечокам'яна хвороба хронічної форми;
  • період лактації;
  • обережно: при цукровому діабеті, в дитячому віці до 18 років.

Надлишок вітаміну С, вірніше його неправильне застосування теж небезпечно. Тому важливо контролювати добові дозування, особливо на початковому етапі прийому таблеток з такими корисними властивостями. Шкода вітаміну C в його підвищеної концентрації, оскільки органи ШКТ у такі періоди відчувають очевидні ознаки інтоксикації. Добову дозу доведеться поступово знижувати, коригувати індивідуально. Побічні дії вітаміну C є, і вони докладно викладено нижче:

  1. Органи ЦНС: підвищена нервозність, безсоння, напади мігрені, напади апатії.
  2. Органи ШЛУНКОВО-кишкового тракту: очевидні ознаки диспепсії, гастрит, запалення слизової оболонки.
  3. Органи кровотворення: зниження проникності капілярних, судинних стінок.
  4. Порушення речовинного обміну.
  5. Зміна хімічного складу біологічних рідин організму.
  6. Алергічні реакції: кропив'янка, шкірний висип, гіперемія, свербіж.
  7. Очевидний прояв діурезу.
  8. Порушення водно-сольового балансу.
  9. Місцеві реакції: набряк верхнього шару епідермісу, шкірний висип.

Ціна на таблетки вітамін C

Лікарський препарат в аптеках коштує недорого, ще дешевше його ціна при більш уважному вивченні розцінок інтернет-аптек. Визначальним чинником вартості є форма випуску ліки, концентрація аскорбінової кислоти однієї таблетки. В середньому, ціна вітаміну С варіюється від 50 до 250 рублів за упаковку таблеток, а у складі полівітамінних комплексів на порядок дорожче. Перш ніж зробити покупку, важливо обумовити такий намір з лікарем, уточнити добові норми аскорбінової кислоти.

Відео: таблетки вітамін C

Огляд Вітаміну С

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!