Лікування дизентерії у дорослих в домашніх умовах. Медикаментозне та народне лікування дизентерії у дорослих

Часто дизентерія вражає зовсім маленьких дітей. Однак не тільки дитина, але і дорослий може захворіти. Бактеріальний недуга може мати несприятливі наслідки. Лікування проводиться антибіотиками і засобами, які купірують токсичні ознаки. Профілактика можлива з застосуванням вакцини.

Форми дизентерії і способи їх лікування

Захворювання інфекційного характеру являє собою дизентерія, збудником якого є шигели. Недуга супроводжується проявами інтоксикації та патологічними змінами в дистальному відділі товстого кишечника. Врятуватися від хвороби можна за допомогою своєчасного введення вакцини. Розрізняють дві форми дизентерії:

  • Гостру. Для її профілактики знадобиться використання вакцини. Різновид виражається декількома варіантами і різним ступенем тяжкості:
  • При легкому перебігу колитического варіанти у дорослих інтоксикація організму має слабкі ознаки. Початок хвороби визначається підвищенням температури у межах 37-38 °C, появою слабкості, порушення апетиту, болю помірної сили. Виникає діарея, стілець стає рідким, помітна слиз або сліди крові. Захворювання може тривати до 5 днів.
  • Середня тяжкість колитического варіанти характеризується у дорослих збільшенням температури до 39 °C. Внаслідок цього виникає ломота, озноб і загальне пригнічений стан. Больові відчуття мають різкий, схожий на сутички, характер. Стілець відбувається від 10 до 20 разів за добу. При цьому являє собою слиз з кров'ю. Зниження інтенсивності симптомів відбувається через 5 днів.
  • При колитическом варіанті з тяжким перебігом у дорослих спостерігаються яскраво виражені ознаки інтоксикації: температура піднімається вище 39 °C, виявляється марення, нудота і блювота, можливі непритомність. Больові відчуття в області живота інтенсивні, виникають часті позиви до сечовипускання. Пронос при цьому типі хвороби має слизово-кров'яний склад, позиви піти в туалет можуть турбувати до 50 разів за добовий період. Аналізи крові показують лейкоцитоз. Така форма хвороби може тривати до 2 місяців.
  • Гастроэнтероколитический варіант ( дизентерія Зонне) має бурхливу течію в самому початку. Спостерігається блювання, пронос водянистого характеру без виділення крові і слизу. Тяжкість дизентерії Зонне визначається залежно від ступеня зневоднення організму.
  • Хронічну. Відрізняється від гострої форми тим, що має тенденцію до рецидивів або безперервному перебігу. Перший вид поєднує в собі чергування рецидивів і ремісій. Другий передбачає розвиток важких патологій травлення, анемії, виснаження і дисбактеріозу.

Потрапити в організм дорослої людини дизентерія може кількома шляхами:

  • харчовим (дизентерія Зонне);
  • водним (Флекснера);
  • контактно-побутовим (Григор'єва-Шиги).

Як лікувати дизентерію в домашніх умовах

Коли симптоми інтоксикації неважкі, можливі варіанти лікування дизентерії у дорослих в домашніх умовах. Передбачається поєднання заходів щодо антибактеріальної терапії антибіотиками, очищенню медикаментами. Допомога призначається застосування народних засобів. Якщо дорослого хворого мучить частий рідкий стілець, прописують лікування, частиною якого є регідратація при діареї. При тяжких формах захворювання показане перебування під постійним наглядом лікаря.

Дієта при дизентерії

Під час дизентерії лікарі рекомендують дорослим дотримуватися дієти, оскільки кишкова паличка сильно травмує стінки органу. В період вираженої інтоксикації до прийому покладається їжа, що має рідку консистенцію. Можна компоти, киселі, бульйон, соки з фруктів або желе. Щоб система травлення дорослого не відчувала сильні навантаження, всередині не утворювалися гази, потрібно утриматися від щільної їжі, газованих напоїв і молока.

Коли інтоксикаційні ознаки зникнуть, прийом їжі повинен здійснюватися 6-7 разів за день. Порції харчування слід робити маленькими. У цей період для дорослих краща їжа, що містить багато білка, однак жири і вуглеводи не слід виключати. Можна їсти супи, по консистенції нагадують слиз, розварені і протерті каші, нежирні сорти м'яса і риби, які потрібно готувати у формі суфле. Слідкуйте за тим, щоб у раціоні було багато вітамінів. Через кілька днів ви зможете з'їсти тверду їжу.

Медикаментозне лікування

Стати профілактикою виникнення захворювання може щеплення від дизентерії дорослим. Однак якщо вакцинація не була проведена вчасно, і людина захворіла, потрібне лікування медикаментами. Лікування у дорослих передбачає комплекс заходів по очищенню організму від бактерій і токсинів, збільшення швидкості роботи фільтрувальних органів, насиченню необхідною кількістю рідини.

Засоби для очищення організму

Гострий напад дизентерії передбачає додаткове лікування очисними препаратами, які є в аптеці за недорогими цінами:

  • Энтеросорбентами, які, завдяки пористих частинок, вбирають в себе продукти життєдіяльності бактерій. Такі препарати приймають при дизентерії всередину з незначною питвом. До ліків цього виду відносяться:
  • Ентерол;
  • вугілля активоване;
  • Ентеросгель.
  • Сольові і глюкозні розчини, що вводяться внутрішньовенно. Засоби допомагають збільшити швидкість фільтрації в нирках і нормалізувати діяльність судин. Розчини сприяють зниженню інтенсивності ознак зневоднення при дизентерії.
  • Внутрішньовенні колоїдні розчини застосовують для очищення, коли не виявляються симптоми нестачі рідини в організмі. Вони допомагають збільшити швидкість виведення токсинів.

Ліки від дизентерії для підвищення імунітету

Деякі форми у дорослих (наприклад, дизентерія Флекснера) мають затяжний і важкий перебіг. За таких обставин лікарями рекомендуються різні за вартістю препарати для стимуляції роботи місцевої імунної системи. Засоби такої дії:

  • Пробіотики і пребіотики, які допомагають відновити нормальну мікрофлору всередині кишечника у дорослих при дизентерії.
  • Імуномодулятори при лікуванні вступають в боротьбу з інфекційним проявом дизентерії.
  • Препарати, що відносяться до класу ферментів. Дія ліків призводить до встановлення нормального переварювання їжі, зростанню кількості необхідних бактерій.

Антибіотики при дизентерії у дорослих

Лікування причини захворювання вимагає прийому антибіотиків. Призначають таблетки від дизентерії:

  • Фуразолідон;
  • кислота налідиксова;
  • сульфаніламіди;
  • фторхінолони;
  • цефалоспорини;
  • тетрацикліни.

Народне лікування дизентерії у дорослих в домашніх умовах

Лікування дизентерії у дорослих передбачає використання деяких народних методів лікування:

  • Екстракт прополісу, який можна купити в аптеці, розведіть в окропі. Готувати засіб потрібно з розрахунку 1 ч. л. ліки на склянку рідини. Пити розчин слід тричі за добу. Цикл лікування може тривати до 7 днів.
  • Візьміть листя золотого вуса, зробіть з них сік. Змішайте 1 ч. л. субстанції з білком 1 яйця і 1 ст. коньяку. Отриману масу ретельно збийте міксером або блендером, залиште ненадовго, щоб настояти. Приймати зілля для лікування дорослих слід по 1 ст. л. тричі на день перед їжею приблизно за 20 хвилин.
  • Заваріть міцний чорний чай, додайте в нього 4 ч. л. цукрового піску. З незрілих виноградних ягід вичавити сік і влийте в напій. Домашній відвар процідіть, лікування подіє через 90 хвилин.

Відео: причини, симптоми і методи лікування дизентерії у дорослих

Дизентерія: причини, симптоми, лікування. Fast-doctor.ru

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!