Що таке абсорбенти: інструкція по застосуванню

На організм людини щодня впливають численні фактори, серед яких токсини: вони надходять з повітрям, їжею і водою. Надлишок токсинів в організмі призводить до розладу травлення, погіршення емоційного стану, поганому кольором шкіри і іншого. Якщо ви помітили у себе перераховані симптоми, слід застосувати абсорбенти для очищення організму. Важливо постійно стежити за станом здоров'я, вчасно приймаючи заходи. Коли і як приймати таблетки для очищення організму, ви дізнаєтеся після ознайомлення з представленими оглядом.

Що таке абсорбенти і як вони діють

Перш ніж зрозуміти, як діють речовини, варто відзначити в чому різниця між абсорбентами і адсорбентами. Процеси поглинання токсинів при використанні тих чи інших препаратів відрізняються. Адсорбція і абсорбція – це розчинення в сорбенті шкідливих хімічних сполук. У першому випадку в процесі бере участь тільки поверхню, а в другому весь об'єм сорбенту, що надійніше.

Як приймати для очищення організму

При гострому отруєнні токсинами абсорбуючі препарати застосовуються в цілях очищення внутрішніх органів, проте частіше (дев'ять разів із десяти) процедура носить профілактичний характер. Наприклад, західні фахівці прийшли до висновку, що абсорбція дуже корисна, а жителі Китаю щорічно проходять очищення абсорбентами по кілька разів у році для підтримки здорового стану організму.

При отруєнні

Часто люди вживають в їжу несвіжі продукти, навіть не підозрюючи про це. Щоб відновити правильну роботу мікрофлори кишечника дуже важливо приймати абсорбенти, особливо при отруєнні солями важких металів або алкалоїдами. Харчова інтоксикація майже не залишає видимих наслідків в організмі, а токсичні продукти можуть порушити надалі роботу травного тракту.

Як очистити організм від алкоголю:

  1. Можна використовувати вугільні таблетки. Як приймати активоване вугілля для очищення організму: 1 таблетка на 10 кг ваги. Якщо повторити процедуру два рази за добу, то можна зняти похмільний синдром і вивести отруйні речовини.
  2. Крім активованого вугілля застосовуються такі абсорбенти для ефективного очищення організму, як «Альмагель», «Поліфепан» або «Ентеросгель».
  3. Додатково рекомендується пити багато води, свіжих соків, трав'яних чаїв. Завдяки цьому спиртне виводиться швидше.
  4. Якщо в будинку є вітаміни С або Ті, варто їх прийняти. Вони сприяють зняттю інтоксикації.
  5. У випадку, коли людина вжив занадто багато алкоголю, варто промити шлунок. Для цього п'ють кілька склянок води з содою (марганцівкою), викликають блювоту.

При очищенні кишечника

Якщо вам потрібно очистити кишковий тракт, то перш ніж абсорбенти, рекомендується пити багато води. Крім того, корисно щодня вживати зелений чай. Свіжовичавлені соки з цитрусових фруктів стануть прекрасним помічником в цій справі, при цьому дуже важливо пити без цукру і розбавляти тільки водою. Фізична активність є запорукою здорового кишечника, допомагає в боротьбі з шкідливими речовинами.

Абсорбенти для ефективного очищення організму вибірково поглинають і виводять з кишечника шлаки, продукти обміну, радіоізотопи, солі важких металів. Для того щоб кишечник почав нормально працювати, прописують вуглецеві сорбенти, які містять два види вугілля і натуральне волокно. Серед препаратів можна розглянути «Ентеросгель», «Смекту», «Активоване вугілля».

При алергії

Алергени, потрапляючи в організм людини, викликають несприятливі наслідки: справа в тому, що вони сприяють виробленню імуноглобуліну Е. З часом даної речовини стає в крові більше, утворюється певний комплекс антитіл і антигенів, що викликає руйнування тучних клітин. З цієї причини збільшується проникність для організму речовин, що викликають подразнення шкіри, набряк і свербіж.

Препарати для очищення, при алергії:

  • Порошок «Полісорб».
  • Таблетки «Карболен», «Хітозан», «Білий вугілля».
  • Капсули «Сорболонг».

Приймати ліки-абсорбенти в даному випадку рекомендується відразу після появи перших ознак. Таблетки або порошки п'ють строго за дві години до їжі. Якщо терапія включає крім сорбенту інші препарати, інтервал між прийомом ліків не повинен бути менше двох годин. Добова доза залежить від маси тіла хворого. Приймають абсорбенти не довше одного тижня. Крім того, варто ознайомитися з інструкцією ліки і проконсультуватися в алерголога.

При захворюваннях нирок, ШЛУНКОВО-кишкового тракту і печінки

Абсорбція – це нейтралізація всією площею сорбенту шкідливих для людини токсинів. Процедура дуже ефективна при порушеннях в роботі печінки, нирок і органів травлення. Препарати даного способу дії нормалізують склад внутрішньої мікрофлори органів травлення, покращують обмінні процеси, очищають кровоносні судини. Абсорбенти нетоксичні, добре поглинають шкідливі компоненти, швидко виводяться з організму.

Застосовуються ліки для лікування захворювань печінки, нирок, ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Наприклад, тричі на день п'ють абсорбенти при інфекційних розладах сечостатевої системи, це сприяє нормалізації показань аналізів пацієнта. При розладах печінки в організмі накопичуються шкідливі речовини, які також виводяться абсорбентами, а п'ють таблетки за 2 години до їжі (або після).

Огляд абсорбуючих препаратів для очищення організму

Всі сорбенти, які пропонують сучасні фармацевтичні компанії, що випускаються у формі таблеток, капсул, гранул, паст, гелів або порошків. Дія препарату (абсорбенту) визначає головне складне речовина:

  1. На основі деревного вугілля виготовляються «Карболонг», «Карбактин» та інші.
  2. Група абсорбентів на основі водорозчинного полімеру полівінілпіролідону: «Ентеродез», «Энтеросорб». Основний компонент не є природним, що створюється в лабораторії штучно.
  3. Існують абсорбенти на основі кремнійорганічних компонентів. До них належить відомий засіб «Ентеросгель».
  4. Кошти з алюмінієм і магнієм: «Гастал», «Алмагель», «Фосфалюгель».
  5. Комплексна очистка забезпечується за допомогою препаратів-абсорбентів на основі сукральфату, наприклад, «Вентер».
  6. Засоби з натуральними компонентами (глина, целюлоза): «Смекта», «Альгисорб», «Поліфепан».

Які засоби можна застосовувати дітям

Дитячий організм має свої особливості, тому вибирати абсорбенти потрібно з урахуванням цього. Багато ліків однаково ефективні для лікування хворих в будь-якому віці. Наприклад, Полісорб для очищення організму можуть призначити дорослому і дитині. Цей порошок-абсорбент в рази ефективніше популярного активованого вугілля, але має протипоказання і приймати його треба за призначенням лікаря, суворо дотримуючись інструкції. Часто маленьким пацієнтам прописують «Фосфалюгель», «Смекту», іноді «Ентеросгель».

Побічні ефекти і протипоказання

Не рекомендується приймати абсорбенти при алергії, індивідуальної непереносимості компонентів, кишкова непрохідність, шлункові розлади або кровотечі. Якщо в ліках містяться анионообменные смоли, то вони не можуть застосовуватися для лікування годуючих матерів, вагітних жінок, хворих з вадами жовчовивідних шляхів. Якщо довго приймати сорбенти, формуються запори, вимиваються корисні речовини, порушується згортання крові. Препарати на основі активованого вугілля надають калу в чорний колір, а з аніонообмінних смолами викликають діарею.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!