Вітаміни для зміцнення серця і судин

Проблеми з серцем все частіше турбують багатьох мешканців різних куточків світу. Питання, як зміцнити судини, не втрачає своєї актуальності. Профілактичні заходи допомагають запобігти появі серйозних проблем зі здоров'ям, тому лікарі рекомендують правильне харчування і фізичну активність всім пацієнтам. Крім того, дозволяється приймати вітаміни для серця і судин, щоб робота даної системи не давала збої. Отримувати корисні речовини можна не тільки з препаратів, але і певних продуктів харчування. Як це зробити, ви дізнаєтеся з представленого огляду.

Чому потрібні вітаміни для організму

Вітаміни і мінерали є незамінними речовинами для людини. Важливо пам'ятати, що особливість цих хімічних елементів у тому, що надходити в організм вони можуть тільки з їжею. Внутрішні органи не можуть синтезувати ці цінні речовини самостійно. Вони не дають життєву енергію, не беруть участь в будові нових тканин, але необхідні для нормального перебігу обмінних процесів. Щодня людина повинна отримувати ці речовини в певних дозах, інакше можуть виникнути порушення роботи однієї або декількох систем організму.

Всього існує 13 видів вітамінів, які можна розділити на водорозчинні (C, групи B) і жиророзчинні (A, E, D, K). Останні здатні накопичуватися в організмі і витрачатися при виникненні такої потреби, тому надлишок таких речовин небезпечний не менше, ніж дефіцит. Водорозчинні вітаміни не відкладаються про запас, витрачаючись відразу при надходженні, після чого вимиваються природним шляхом. У зв'язку з цим є ризик виникнення проблем зі здоров'ям при ненадходженні в організм цих речовин, якщо людина погано харчується (наприклад, дотримується дієти).

Важливими вітамінами для серця і судин є:

  1. Тіамін (підвищується еластичність м'язової тканини, нормалізує серцевий ритм).
  2. Рутин (допомагає зміцнити стінки судин).
  3. Аскорбінова кислота (зміцнює серцевий м'яз, знижує скупчення холестерину на стінках кровоносних судин).
  4. Токоферол (знижує рівень окислення ліпідів і утворення вільних радикалів).
  5. Піридоксин (нормалізує обмін жирів, зміцнює судини).
  6. Групи В (потрібні для комплексного оздоровлення серцево-судинної системи людини).
  7. F (перешкоджає утворенню бляшок холестерину на стінках судин).
  8. Q10 (знижує ризик виникнення аритмії).

Вітаміни для серця в продуктах харчування

Для безперебійної роботи серця і довгого життя фахівці радять вживати в їжу свіжі овочі, зелень, фрукти, рибу, горіхи, морепродукти. Крім того, потрібно включати в раціон кисломолочні продукти, оливкове масло, цільнозерновий і висівковий хліб, різноманітні крупи. Повноцінне харчування є головним профілактичним заходом у боротьбі з серцево-судинними захворюваннями.

Продукти для серця і судин (вміст вітамінів)
ВітаміниПродукти в яких містяться
C
  • чорна смородина;
  • петрушка;
  • апельсини;
  • шипшина.
A
  • шпинат;
  • молоко;
  • морква;
  • абрикоси.
P
  • чорна смородина;
  • горобина;
  • шипшина.
Групи B
  • дріжджі;
  • жовток;
  • арахіс;
  • печінка.
E
  • мигдаль;
  • маргарин;
  • злакові;
  • волоські горіхи;
  • вершкове масло;
  • бобові.

Переваги полівітамінів для серця в таблетках

Одна капсула містить приблизно добову норму вітамінів для серця і судин. Завдяки цьому, недолік корисних речовин в раціоні заповнюється. Варто пам'ятати, що у кожної людини потреби в мікроелементах індивідуальні. Вибирати, які вітаміни краще, потрібно з урахуванням віку, стану здоров'я, режиму харчування, роду діяльності, умов проживання.

Розумніше всього звернутися до кардіолога за консультацією. Наприклад, вітаміни для серця при аритмії відрізняються від препаратів для профілактичного зміцнення судин. Додатково іноді потрібно приймати оливкову олію, щоб засвоювалися певні речовини. Не кожній людині відомі ці тонкощі, тому без консультації лікаря полівітаміни можуть не дати результатів.

Які є серцеві вітаміни

Найпопулярніші вітаміни для серця у таблетках:

  1. Драже «Біовіталь». Містить фолієву кислоту, натуральний екстракт глоду. Препарат підходить тим, чия робота пов'язана зі стресом, метеозалежним, страждаючим гіпертонією, анемією.
  2. «Направить». Покращує роботу міокарда. Містить натуральні рослинні екстракти, калій, магній.
  3. «Вітрум Кардіо». Запобігає появі атеросклерозу, ефективний, як додаткове лікування хвороб судин. Скорочує ризик появи ускладнень.

Дізнайтеся,як зміцнити судини.

Відео: вітаміни при серцевих хворобах

Які вітаміни потрібні серцю?

Відгуки

Ганна, 33 рокиМій чоловік багато працює і іноді скаржився на підвищення тиску та серцебиття. Купила йому «Кардіо Актив Глід», приймає близько двох тижнів. Препарат натуральний, добре допомагає роботі серцево-судинної системи!
Маргарита, 44 рокищовесни купую «Допель Герц Енерготонік». Приймаємо всією сім'єю і дуже задоволені! Препарат справляється з нестачею вітамінів, втомою, береже серце і судини, допомагає переживати стреси без наслідків.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!