Фізіологічний розчин для інгаляцій

Щорічна проблема холодного часу року – постійний нежить – не щадить ні дорослого, ні дитини. Поширеним засобом від несподіваній неприємності є аерозольна терапія. Подихати над картоплею або парами лікувальних трав – не найкращі способи, як прийнято вважати. Набагато ефективніше застосовувати фізіологічний розчин для небулайзера, змішавши його з різними ліками.

По своїй суті це звичайна сіль, розведена водою у певних співвідношеннях. Його легко приготувати самостійно або придбати в аптеці.

Як використовувати фізіологічний розчин натрію хлориду для інгаляцій

Відмінний засіб від нежиті та кашлю полегшує напади бронхіальної астми. Зніме розчин і хворобливі стани при захворюваннях легенів, фарингіту. З безліччю проблем запросто впораються терапія небулайзером. Купивши в аптеці заповітний флакон з фізіологічним розчином дозуванням 200/400 мл, не поспішайте вводити препарат. Для початку підігрійте його до кімнатної температури.

Після 2-3 мл змішують з ліками і додають в компресійний інгалятор. Добова кількість сеансів – 4-5 разів тривалістю до 7 хвилин.

Дозування фізрозчину

Перед початком застосування небулайзера необхідно точно знати, скільки фізрозчину потрібно для інгаляції. Дозування прийому для різних вікових категорій і застосовуваних препаратів може принципово відрізнятися. Закінчивши сеанс, апарат і маску промивають і просушують. Варто відзначити, що розчин хлориду натрію при паровій терапії не ефективний.

Пропорції з Лазолваном

Підкаже, як готується фізрозчин, інструкція для інгаляцій:

  • До 6-річного віку прописують аерозольну терапію з сумішшю 2 мл ліки і розчину. Проводиться 1-2 сеансу в добу.
  • Всім, хто старше цього віку, пропорції призначають у межах 2-3 мл компонентів. Частота та ж, що і для малюків.

З Амбробене

  • у дітей до 2 років терапія проводиться під наглядом лікаря з дозуванням на 1 мл розчину 1 мл ліки;
  • до 6 років суміш роблять з 2 мл кожного компонента;
  • дітям старшого віку і дорослим в апарат заливають по 3 мл розчину і ліки.

Як розводити Амбромгексал з фізрозчином

  • малюкам до 5 років розводяться по 15-30 мг препарату і розчину: добова частота сеансів 1-2 рази;
  • для всіх інших дозу збільшують до 45 мг кожного лікарського речовини. Добова частота – 1-2 рази.

З Беродуалом

  • малюкам до 6 років рекомендовано 0,1 мл на 1 кг маси, але не більше 1,5 мл; в ліки додають розчин до загального обсягу в 3 мл;
  • для віку 6-12 років-0,5-2 мл розбавляють розчином до кінцевої дози 3-4 мл;
  • всім, хто старше 12 років, есенція готується з 1-2,5 мл Беродуала плюс розчин 1,5-2 мл

Як робити інгаляції фізрозчином

Перш ніж проводити терапію згадайте, що при вагітності багато ліки протипоказані. Уважно прочитайте прикладену інструкцію. Інші правила:

  • якщо не хочете ризикувати, краще скористайтеся розчином без добавок;
  • для дітей до 6 років з-за їх непосидючості сеанси терапії необхідно проводити під наглядом;
  • дитині до 2 років сеанс проводиться під наглядом лікаря;
  • рекомендується перед початком процедури підігріти розчин;
  • не варто проводити сеанси за годину до їжі і після прийому їжі.

При кашлі

Як правильно виконуються інгаляції з фізіологічним розчином при сухому кашлі:

  • До 2 років доза становить 1-2 мл Частота сеансів 1-2 рази на добу. Тривалість – до 3 хвилин. Тривалість терапії 5-7 днів.
  • До 6 років дозування становить 2-3 мл Частота сеансів 1-3 рази на добу. Тривалість – до 3 хвилин. Тривалість аерозольної терапії – 5-7 днів.
  • Після 6 років дозування становить 2-3 мл Частота сеансів 1-4 рази на добу. Тривалість – 5-10 хвилин. Тривалість терапії – 5-7 днів.

При нежиті

Проблема запалення пазух з успішністю лікується аерозольній терапією за допомогою небулайзера. Скільки днів робити інгаляції з фізіологічним розчином при нежиті? Для дорослих сеанси проводяться 3-5 разів на добу до зняття симптомів. Якщо згодом почали виділятися соплі гнійного кольору або жовтого відтінку, зверніться до лікаря за додатковою діагностикою. Інгаляції фізіологічним розчином при вагітності безпечні, а тому сміливо застосовуйте їх.

Чим замінити фізрозчин

Фізіологічний розчин натрію хлориду для інгаляцій легко готується своїми руками. Візьміть 1 ч. л. звичайної солі і розведіть літром кип'яченої води. Розчин придатний протягом доби, але підлягає зберіганню в холоді. Недолік такої рідини: у відсутності стерильних умов існує небезпека потрапляння шкідливих мікроорганізмів на слизові оболонки при проведенні аерозольної терапії. Легше купити розчин в будь-якій аптеці: його невисока ціна (близько 50 рублів за 200 мл), а ризику значно менше.

Дізнайтеся, як вибрати інгалятор від астми.

Відео: як розводити фізіологічний розчин для інгаляцій для небулайзера

Аерозольна терапія проводиться із застосуванням компресійного інгалятора. Якщо ви не знаєте, як робити інгаляції з фізіологічним розчином у небулайзере, не лякайтеся! Подивіться відео: у ньому описаний порядок розведення ліки в потрібній дозуванні. Після колбу приєднайте до апарату спеціальним силіконовим шлангом. Потім надіньте маску на обличчя. Дихайте ротом, а видихайте носом.

ІНГАЛЯЦІЯ ЛАЗОЛВАНОМ ДИТИНІ

Відгуки

Дарина, 33 рокиЯ вам скажу як мама – інгаляція фізрозчином дітям при кашлі найефективніше засіб! Дитина вже на наступний день добре дихав, пішли хрипи. Я змішувала з Лазолваном. Давала дихати синочку вранці, в обід і перед сном. На 3 день кашель став вщухати. Я була невимовно рада, так як до того дитина заходилася від нападів. Всім матусям раджу!
Валерій, 35 роківЯ дуже схильний до застуд, тому компресійний інгалятор купив відразу, як дізнався про його появу. Крута річ! Фізрозчин приготавливаю сам. Всього тиждень – і я як огірочок, а від нежитю не залишається і сліду. Якщо раптом долає кашель, то розчин змішую з Амбробене. На 3 день стає легше, але я продовжую процедури.
Марія, 25 роківМій син – алергік, тому при застудах лікарі прописують йому інгаляції небулайзере з фізрозчином. Такі сеанси аерозольної терапії швидко усувають кашель і соплі у малюка. Сама теж частенько використовую цей рецепт, чоловік теж не відстає. Мій висновок: легкий, ефективний і дешевий спосіб. Рекомендую всім не залежно від віку!
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!