Як знизити цукор в крові

Напади слабкості, погіршення зору і повільне загоєння ран – це перші симптоми, які сигналізують про високий рівень глюкози у людини в крові. Коли підшлункова залоза не виробляє необхідний обсяг інсуліну, легко заробити серйозну патологію. Щоб цього уникнути, треба знати, як зменшити рівень цукру.

Чим знизити цукор в крові в домашніх умовах

Тільки після розщеплення цукру на фруктозу і глюкозу він всмоктується в кров. Цей процес необхідний для нормального функціонування головного мозку. Якщо норма цукру перевищена, то надлишок глюкози накопичується в м'язах і печінці, провокуючи такі патології, як гіпертонія, атеросклероз, цукровий діабет або подагру. Коли людина зловживає цукром, підшлункова залоза вже не може сама виробляти потрібна кількість інсуліну, тому організм втрачає можливість поповнювати запаси енергії.

Нормальний рівень цукру у дорослої людини, незалежно від статі – 3,3-6,1 ммоль/л. Якщо в крові менше цукру (гіпоглікемія), це загрожує порушенням роботи головного мозку. Виникає тремор кінцівок, запаморочення, сплутаність свідомості, постійне відчуття голоду. Якщо гіпоглікемія прогресує, то виникає глікемічна кома. Перевищення норми глюкози (гіперглікемія) виникає на короткий період часу після їжі. При такому стані не стоїть питання, як знизити цукор в крові, так як це нічим не загрожує організму, якщо не носить постійний характер.

Якщо при проведенні аналізу на глюкозу результат показує перевищення норми, то можна не тільки пити лікарські препарати для зниження цукру в крові, але і поєднувати медикаментозне лікування цукрового діабету будь-якого типу з дієтою, фізичними вправами, прийомом народних засобів. Щоб організм отримував потрібні мінеральні речовини і вітаміни, потрібно максимально знизити вживання солодощів.

Дієта

За допомогою правильно складеного меню можна постійно мати в крові нормальний рівень цукру. Збільшити сприйнятливість організму до інсуліну допоможуть певні мінерали і вітаміни, що містяться в деяких продуктах харчування. Як знизити рівень цукру в крові за допомогою дієти (основні принципи):

  1. Вживати в їжу продукти зі слабким інсуліновим відповіддю: бобові, білкові, овочі.
  2. Вводити в раціон клітковину, яка покращує здатність організму до висновку цукру з крові: волоський горіх, морська риба, лляне насіння.
  3. Максимально зменшити споживання насичених жирів, що провокують стан резистентності до інсуліну.
  4. Взагалі прибрати з щоденного меню: соки, цукерки, цукор.
  5. Застосовувати при приготуванні страв для зниження цукру оливкова олія, яка позитивно діє на здатність клітин використовувати інсулін.
  6. Їсти при підвищеній глюкози треба часто: 3 основних прийому їжі щодня і 3 перекусу, але без переїдання.
  7. Для зниження рівня глюкози в крові треба пити багато води – до 2 літрів щодня.

Препарати

Як знизити цукор в крові лікарськими препаратами? Лікар призначає таблетки навіть при малій мірі гіперглікемії. Ліки, що дозволяють знизити цукор в крові, поділяються на 3 групи:

  • спрямовані на підвищення чутливості до інсуліну: Глюкофаж, Актос, Сиофор;
  • допомагають підшлунковій залозі виділяти інсулін: Манинил, Діабетон МВ, Амаріл;
  • спрямовані на зниження всмоктування вуглеводів: Глюкобай, Байетта.

Як знизити цукор в крові, знає тільки лікуючий лікар. Призначення собі лікарських засобів самостійно, особливо діабетичного порядку, може мати неприємні наслідки. У цукрознижуючих препаратів є протипоказання:

  • хвороби печінки, нирок;
  • вагітність;
  • серцева недостатність;
  • діабетична кома;
  • інсульт, інфаркт;
  • індивідуальна непереносимість компонентів.

Вправи

При постійної слабкості є абсолютно безпечний спосіб, як швидко знизити цукор в крові в домашніх умовах – це спеціальні вправи. Вони сприяють зниженню глюкози шляхом поглинання її м'язами. При цьому знижується рівень холестерину, знижується артеріальний тиск, і загальне самопочуття швидко поліпшується. Починається виконання зарядки для зниження глюкози з 10-15 повторень за один підхід. Перед кожним наступним вправою слід відпочивати за 30-60 секунд.

  1. Згинання на біцепс. Взявши гантелі, опустіть їх до стегон, потім піднімайте, згинаючи руки і повертаючи по шляху долонями до плечей. Назад руки повільно повертайте. Швидкість переміщення гантелей повинна бути помірною.
  2. Жим від плечей. Піднімайте гантелі до рівня вух, щоб руки були зігнуті приблизно на 90 градусів. З цього положення піднімайте руки вгору, повністю випрямляючи, потім повертайте назад.
  3. Класичний кранч. Лежачи на спині, покладіть за голову руки, коліна зігніть. Лікті направте в сторони і зафіксуйте. Зігніть тулуб і, напружуючи м'язи живота, відривайте від підлоги верхню частину спини. Опускайтеся назад повільно, зберігаючи притиснутою до підлоги поперек.
  4. Планка. Ляжте обличчям вниз, лікті розташуйте під плечима, обіпріться про пальці ніг. Відірвіться від підлоги, напружуючи прес. Підніміть тіло на таку висоту, щоб поза нагадувала планку. Затримаєтеся на 5 секунд і більше, потім повільно поверніться назад.

Зниження цукру в крові народними засобами

Швидко знизити рівень глюкози народним методом допоможе цикорій. Він покращує кровообіг, надає енергії і сили, містить інсулін. Для приготування напою треба 2 ст. л. аптечного цикорію прокип'ятити 10 хвилин (500 мл води). Після проціджування відвар слід пити 2-3 рази/добу по півсклянки. Сприяють зниженню цукру відвар або настій з стручків квасолі, настій з перегородок волоського горіха і кореня лопуха. Нормалізують рівень глюкози прості рецепти заварювання листя і трав:

  • безсмертника;
  • лаврового листа;
  • кропиви;
  • звіробою;
  • подорожника;
  • чорниці;
  • суниці;
  • глоду.

Які продукти знижують цукор у крові

Щоб уникнути багатьох захворювань, слід знати, які продукти знижують цукор в крові і сечі. Оскільки при підвищеній глюкози лікарі завжди призначають сахароснижающую дієту, вивчіть нижче список продуктів, які рекомендовані лікарями. Більш повну таблицю глікемічних індексів ви легко знайдете в мережі інтернет:

  • морепродукти (лангусти, омари, краби);
  • кабачки, гарбуз, листя салату;
  • оливки, топінамбур, чорна смородина, селера, редис;
  • морква, буряк, кукурудза;
  • вівсянка;
  • горіхи – бразильський, мигдаль, волоський, кешью, арахіс;
  • шпинат, кориця;
  • вишня, лимон, авокадо, грейпфрут;
  • цибуля, часник;
  • курка, риба, кролик;
  • бобові;
  • цільні злаки.

Заборонені продукти при цукровому діабеті

Знизити вміст цукру допоможе не тільки індивідуально розрахована норма вуглеводів і дієта №9, але і відмова від вживання певних продуктів, які сприяють підвищенню глюкози. До них відноситься сам цукор і все цукровмісні продукти (мед, цукерки та інші). Ласунам лікарі дозволяють вживати трохи чорного шоколаду, якщо у пацієнта не спостерігається ожиріння.

Рівень глюкози можна знизити, якщо заборонити хлібобулочні здобні вироби, свіжовіджаті соки, сухофрукти (інжир, родзинки, фініки), а також фрукти (банани, суниці, виноград), мариновані та солоні овочі. Щоб знизити цукор, треба обмежити вживання картоплі, бобів і продуктів, що містять насичені жири (вершкове масло, жирні сорти м'яса, молокопродукти).

Відео: що робити, якщо підвищений цукор у крові

Цукровий Діабет. Як знизити Рівень Цукру В Крові Народними Засобами?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!