Запечені яблука в духовці: рецепти з фото

Свіжі плоди нормалізують роботу органів травлення, зменшують рівень холестерину і сприяють схудненню. В печеному вигляді яблука набувають додаткову користь, тому таке блюдо незамінне для людей з проблемами кишечника, крові, серця, і для годуючих жінок, які потребують додаткових вітамінах.

Як запекти яблука в духовці

Ідеальним варіантом для запікання є фрукти сортів Антонівка і Симиренка. Як запікати яблука в духовці? Спочатку відбирають приблизно однакові за розміром і вагою плоди, які обов'язково ретельно миють губкою, щоб позбутися від воску. У кожному яблучку акуратно проробляють вузький отвір діаметром приблизно 1,5 див. Серцевину завжди видаляють разом з насінням, а «дно» фрукта залишають неушкодженим.

Коли яблучка підготовлені, потрібно вирішити, якою начинкою їх заповнити. Найпростіший варіант – використовувати цукор або мед. Чайною ложкою всипте солодкий продукт отвір, залишивши вільним 0,5-1 см до верху, щоб у процесі випікання начинка не витекла. Далі потрібно помістити фаршировані фрукти на деко, застелене фольгою/пергаментом, і відправити десерт в піч.

Скільки запікати

Для приготування десерту частіше використовуються плоди середнього або великого розміру. Скільки часу запікати яблука в духовці в даному випадку? Чим більше фрукти, тим довше потрібно готувати. Так, при середньому температурному режимі великі плоди запікаються близько півгодини, а невеликим яблучкам потрібно не більше 15 хвилин. Готову страву має гарний бурштиновий колір, шкірка фруктів стає червоною.

При якій температурі

Якщо розігріти духовку занадто сильно, то яблука швидко иссушатся, а при недостатній температурі вони не пропечуться в середині. Щоб створити максимально сприятливі умови для плодів, на дно духовки варто поставити миску з водою – це запобіжить зневоднення фруктів. При якій температурі запікати яблука? Щоб отримати смачний, соковитий десерт, готувати його слід при 180-200 градусах протягом 30-40 хвилин. Готове блюдо викладають на широку плоску тарілку, присипають тертим шоколадом або цукровою пудрою.

Печені яблука в духовці – рецепт з фото

Цей десерт не тільки смачний, а й надзвичайно корисний: запечені плоди сприяють видаленню токсинів, підвищують імунітет, налагоджують обмін речовин, скорочують кількість холестеринових бляшок в крові. Яблука печені в духовці – ідеальний варіант сніданку або перекусу для хворих на панкреатит та гастрит. Крім того, це блюдо варто включити в раціон всім тим, хто піклується про своє здоров'я. Нижче описані різні варіанти приготування десерту, серед яких можна вибрати оптимальний для себе рецепт запікання яблук в духовці.

З медом

Запечені з медом яблучка – це не тільки ласощі, але і засіб для підняття імунітету, нормалізації роботи органів травного тракту. Доповнити блюдо коштує корицею, яка зробить аромат десерту дуже виразним і апетитним. Перш ніж готувати плоди, з шкірки треба видалити весь віск, яким покриваються фрукти, що надходять на продаж. Нижче докладно і з фото описано, як запекти яблука в духовці з медом за класичним рецептом.

Інгредієнти:

  • лимон;
  • яблука зелені середнього розміру – 5 шт.;
  • кориця мелена – ½ ч. л.;
  • мед рідкий – 5 ч. л.

Спосіб приготування:

  1. Гарненько очистити фрукти, видалите у них серединку вістрям овочечистки або за допомогою звичайного ножа.
  2. Помістіть всередину кожного плоду по 1 ч. л. меду і трохи кориці.
  3. З лимона зріжте цедру, потріть її дрібно і присипте отриманої стружкою заповнені начинкою яблучка.
  4. Покладіть підготовлені фрукти на сталевий лист, на його дно налийте 100 мл води.
  5. Випікати страву потрібно приблизно півгодини при 200 градусах.

З гарбузом

Сучасний ритм життя не дозволяє господиням готувати вишукані десерти – у них просто не вистачає на це часу і сил. Оптимальним варіантом частування до чаю стає страва швидкого приготування, яке не вимагає наявності великої кількості продуктів. Гарбуз з яблуками, запечена в духовці шматочками повністю відповідає цим вимогам. Крім того, вона є дуже корисною для організму. Як роблять смачний гарбузово-яблучний десерт?

Інгредієнти:

  • яблука кисло-солодкі – 0,5 кг;
  • гарбузова м'якоть – 0,5 кг;
  • цукор 1 ґатунку – 1 ст.

Спосіб приготування:

  1. Наріжте гарбуз середніми шматками.
  2. Яблука очистіть від шкірки, видалити серединку. Після поріжте їх часточками.
  3. З'єднайте подрібнені продукти, присипте цукром і поставте на застланную фольгою форму для запікання.
  4. Накрийте інгредієнти зверху фольгою, заправивши краю.
  5. Запечені яблучка будуть готові через 20 хвилин при температурі духовки 200 градусів.
  6. Подавайте блюдо, присипавши крошенными волоськими горішками.

З листковому тісті

Якщо ви любите пиріжки з начинкою, то обов'язково оціните таку випічку. Яблука запечені в тесті виходять не тільки дуже смачними і соковитими, але також мають оригінальний, неповторний зовнішній вигляд. Приготувати таку страву неважко, однак над створенням красивого вигляду доведеться постаратися. Готову випічку за бажанням посипають цукровою пудрою. Як зробити печені яблука в духовці?

Інгредієнти:

  • яйце;
  • горішки (не обов'язково);
  • мед – 1 ст. л.;
  • яблука Антонівка – 4 шт.;
  • листкове тісто – 1 уп.

Спосіб приготування:

  1. Підготуйте плоди: видаліть середину, звільніть їх від шкірки.
  2. Горішки подрібніть, з'єднайте з рідким медом.
  3. Наповніть отриманою масою фрукти.
  4. Розкачайте розморожене тісто на чистій стільниці. Розділіть його на чотири частини (однакові за розміром).
  5. У центр кожного квадрата покладіть яблучко (цілком). З'єднайте кути тіста зверху плоду, міцно защипайте їх, сформувавши мішечок.
  6. Змастіть кожен виріб збитим яйцем, відправте в духовку на 20 хвилин при 180 градусах.

З сиром

Це блюдо відноситься до дієтичних, підходить навіть для годування маленької дитини. Печені яблука з сиром в духовці варто доповнити родзинками, тоді десерт стане не тільки смачніше, але й корисніше. Час запікання десерту може змінюватись в залежності від обраного розміру плодів і температурного режиму. Лікарі радять включати частування в раціон хворих судинними і травними патологіями. Нижче детально і з фото описано, як приготувати запечені з сиром плоди.

Інгредієнти:

  • сметана – 1 ст. л.;
  • сир – 100 г;
  • цукор – 2 ст. л.;
  • родзинки – 2 ст. л.

Спосіб приготування:

  1. Змішайте цукор зі сметаною, сиром, родзинками.
  2. Фрукти очистити від забруднень, видалите у них серединку.
  3. Заповніть сформований отвір сирною начинкою.
  4. Покладіть фаршировані продукти на деко, сюди ж влийте трохи води, щоб запобігти пересиханню страви.
  5. Запечені фрукти будуть готові через 15-20 хвилин при температурі 180 градусів.

З цукром

Соковитий, натуральний смак фруктів зберігається навіть після їх запікання. Щоб сік не витікав з плодів, досвідчені кулінари радять обмотувати їх фольгою. Яблука, запечені в духовці з цукром, послужать прекрасним, смачним і корисним перекусом. Таке блюдо варто готувати для маленьких діток, щоб підтримати їх імунну систему і побалувати солодким частуванням. Нижче описаний простий рецепт приготування десерту.

Інгредієнти:

  • цукор – 3 ч. л.;
  • яблука – 3 шт.;
  • вершкове масло – 50 р.

Спосіб приготування:

  1. Вимиті фрукти звільніть від серцевини і насіння.
  2. Наріжте невеликими шматочками вершкове масло, покладіть скибочки всередину яблучок.
  3. В кожен отвір помістіть 1 ч. л. цукрового піску.
  4. Оберніть плоди фольгою, відправте дбати при 180 градусах.
  5. Приблизно через 25 хвилин запечений десерт буде готовий до вживання.

З корицею

Щоб яблучка добре пропеклися, готувати їх потрібно не менше 20 хвилин. Тим не менше, час запікання можна змінювати, залежно від того, яке блюдо вам більше подобається: деякі вважають за краще, щоб фрукти трохи похрускували, інші, навпаки, вважають за краще розвалюються, добре пропечені плоди. Нижче докладно і з фото описано, як готують запечені яблука з корицею. Таке блюдо притягує своїм ароматом і має запаморочливий смак.

Інгредієнти:

  • пудра цукрова;
  • цукор – 1 ч. л.;
  • мед рідкий – 1,5 ст. л.;
  • кориця перемелена – ¼ ч. л.;
  • яблука Симиренко – 3 шт.

Спосіб приготування:

  1. Змішайте корицю з цукром.
  2. В отриманій суміші слід обваляти очищені яблучка з вирізаною серцевиною.
  3. Після помістіть інгредієнти на застелену фольгою форму.
  4. Кожне яблучко начиніть 1 ч. л. меду, відправте в духовку, нагріту до 200 градусів.
  5. Запечені фрукти будуть готові через 25 хвилин. Перед подачею присипте їх солодкої пудрою (додавати її не обов'язково).

Без начинки

Це солодке частування – відмінний варіант для тих, хто постить чи дотримується дієти. Яблука, запечені в духовці без начинки, замінять цукерки, тортики, печиво та інші солодощі. Смачний десерт містить величезну кількість калію, який є незамінною речовиною для серця. Крім того, після запікання продукт втрачає кислоту, при цьому зберігаючи усі вітаміни, що входять до складу свіжих плодів. Як приготувати запечені яблука в духовці правильно?

Інгредієнти:

  • кисло-солодкі, зелені яблука (Голден або Гренні Сміт) – 5 шт.

Спосіб приготування:

  1. Гарненько вимийте фрукти.
  2. Помістіть їх у вогнетривку форму, залити дно ємності невеликою кількістю води.
  3. Надішліть яблучка дбати при 180 градусах до тих пір, поки вони не стануть м'якими. Це, як правило, займає від 15 хвилин і довше.
  4. Пригощайте рідних запеченим стравою, посипати його цукровою пудрою.

Дольками

Навіть недосвідчена господиня впорається з рецептом запечених часточками фруктів. Великим плюсом цього корисного і простого страви є швидкість приготування: весь процес з урахуванням підготовки та запікання займає 25-30 хвилин. Готувати різані часточками яблука в духовці з цукром краще з сортів Симиренка, Макінтош, ранет, Антонівка або Гренні Сміт. Подавайте частування до чаю, присипавши кожну порцію невеликою кількістю кориці.

Інгредієнти:

  • вершкове масло – 80 г;
  • стиглі, великі яблука – 3 шт.;
  • вода – 100 мл

Спосіб приготування:

  1. Наріжте основний інгредієнт невеликими часточками, щоб вони змогли добре пропектися. Шкірку зрізати не обов'язково.
  2. В окрему ємність покладіть вершкове масло, потримайте продукт на водяній бані над каструлею на плиті, поки він не розплавиться.
  3. Змастіть форму/топленим маслом деко. Сюди ж помістіть яблучні дольки.
  4. Залийте продукт водою і відправте дбати при 200 градусах.
  5. Через півгодини або менше запечені часточки будуть готові. Перед подачею посипте їх цукром.

З горіхами

Подавайте блюдо, полив його сиропом, який утворився під час запікання. Крім того, домогтися більш насиченого, цікавого смаку можна за допомогою додавання до яблучкам цукатів. При цьому печені яблука в духовці з горіхами краще їсти трохи теплими. Фахівці радять перемолоти горішки до стану борошна, тоді начинка стане однорідною і трохи в'язкого, а її смак покращиться.

Інгредієнти:

  • фініки – 4 шт.;
  • молоко – 50 мл;
  • маслом вершкове – 20 г;
  • яблука невеликі – 10 шт.;
  • горішки будь – 100 г;
  • сік половини лимона;
  • мед рідкий – 2 ст. л.;
  • імбир, кориця.

Спосіб приготування:

  1. Горішки перемеліть допомогою блендера/кавомолки.
  2. Очищені яблука слід збризнути лимонним соком.
  3. Розтопіть масло, з'єднайте його з порізаними фініками і подрібненими горішками, спеціями. Готову суміш розведіть молоком, попередньо злегка його підігрів.
  4. Розподіліть начинку по підготовленим яблучкам. Випікайте блюдо півгодини при 170 градусах печі.

У фользі

Фаршировані яблучка можуть послужити прикрасою святкового столу або ж стануть приємним доповненням сімейного вечері. Процес приготування дуже простий, тому впоратися з ним може навіть підліток. Для запікання краще підходять солодкі і соковиті сорту, а фрукти з кислим смаком після термічної обробки стануть ще кисліше, тому їх використовувати не варто. Нижче описано, як готуються яблука, запечені у фользі.

Інгредієнти:

  • мед рідкий – 4 ч. л.;
  • яблука Антонівка – 4 шт.;
  • ванілін.

Спосіб приготування:

  1. Розігрійте піч до 180 градусів.
  2. Очистіть від шкірки, серцевини основний інгредієнт. Повинні вийти барила з неушкодженим дном.
  3. Кожне отвір заповніть 1 ч. л. меду, додати по щіпці ванільного цукру.
  4. Кожну порцію оберніть фольгою, відправте дбати хвилин на 20.

Як приготувати печені яблука в духовці - поради шеф-кухарів

Запечені фрукти виходять смачними практично завжди, тим не менш, деякі хитрощі їх приготування все ж є. Що слід знати:

  • Запікання яблук в духовці може забарвити плоди в некрасивий темний відтінок. Уникнути цього допоможе лимонний сік, яким потрібно збризнути продукт.
  • Фрукти краще вибирати великі, гладкі і стиглі (найсмачніші – запечені пізні сорти яблук).
  • Деко обов'язково потрібно застелити фольгою/пергаментом або залити водою.
  • Зробити страву більш ситним допоможуть сухофрукти та горіхи (підходять будь-які).
  • В середину плодів можна помістити не мед/цукор, а звичайну карамельку.
  • Щоб перевірити продукт на готовність, слід спробувати проколоти його зубочисткою. Якщо вістря легко входить через шкірку в м'якоть, десерт готовий до подачі на стіл, інакше яблучкам потрібно дати ще 5-10 хвилин пропектися.

Дізнайтеся, як приготувати печені яблука в мікрохвильовці.

Відео

Запечені в духовці яблука - відео-рецепт

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!