Домашній йогурт - як приготувати в йогуртниці. Рецепти приготування смачного домашнього йогурту, відео

Давно відомо, що йогурт – це не тільки користь для організму, але також смачний і поживний кисломолочний продукт. Його можна без проблем придбати в будь-якому магазині або самостійно приготувати вдома, використовуючи різноманітні технології. Зробити йогурт під силу навіть початківцю кулінару.

Особливості приготування домашнього йогурту

Сьогодні здорове і правильне харчування стає все популярнішим. У зв'язку з цим з'явився широкий асортимент рецептів корисних страв. Серед них і йогурт, приготовлений вдома. Хтось запитає про те, навіщо докладати зусиль, якщо можна купити цей кисломолочний продукт в магазині? Все просто: натуральний живий йогурт не містить барвників, підсилювачів смаку та інших шкідливих добавок. До того ж, домашній варіант зміцнює імунітет, покращує роботу кишечника, блокує розвиток патогенних мікроорганізмів, сприяє засвоєнню вітамінів, мінералів і амінокислот.

Перед приготуванням йогурту в домашніх умовах варто дізнатися про деякі цікаві нюанси:

  1. Потрібно правильно вибрати молоко. Краще використовувати домашній сільський продукт або пастеризований. Домашнє молоко потрібно закип'ятити, а пастеризоване – підігріти до 90 градусів. Щоб йогурт вийшов смачним, кисломолочні бактерії повинні активно розмножуватися, для цього продукція для заквашування поміщається в молоко температурою 40-45°С.
  2. Бажано підігрівати або кип'ятити у посуді з товстим дном із нержавійки, ще можна взяти для цих цілей керамічну ємність. Сквашувати молоко краще в скляному посуді (наприклад, в пів-літрових банках).
  3. Закваска теж повинна бути обрана грамотно. Найчастіше використовується суха закваска в маленьких флаконах. Вона завжди є у вільному продажу. Вміст флакончика розводять у невеликій кількості молока, добре перемішують, а потім з'єднують з іншою рідиною.
  4. Різні добавки (фрукти, ягоди, цукор) рекомендується поміщати у вже готовий кисломолочний продукт, щоб не переривати процедуру сквашування.
  5. Щоб поласувати справжнім смачним йогуртом в домашніх умовах, або наприклад, приготувати кефір за схожою технологією, їх варто помістити в холодильник на 3-4 години.

Закваска для йогурту

Закваска для йогурту продається в аптеках, спеціалізованих магазинах або супермаркетах. Нерідко для приготування йогурту застосовуються такі продукти:

  1. Бактеріальна українська закваска Віво (Vivo) відома серед любителів здорової та смачної їжі. З її допомогою часто готують йогурти своїми руками.
  2. Болгарська продукція торгової марки «Генезис» – дуже якісна, перевірена часом продукція, яка ідеально підходить для домашньої кисломолочки.
  3. Закваска з Вірменії під назвою «Наріне» випускається в сухому і рідкому вигляді. Обидва варіанти дають можливість зробити смачний, густий і апетитний йогурт для всієї родини.
  4. Італійські кисломолочні бактерії «Гуд Фуд» (Good Food) недавно з'явилися на ринку, але вже впевнено завойовують популярність та мають позитивні відгуки серед споживачів. Вони допомагають швидко приготувати дитині корисну страву на сніданок або полуденок.

Як зробити натуральний йогурт в домашніх умовах – рецепти

Для швидкого, зручного, правильного приготування кисломолочного десерту застосовується кілька варіантів. Наприклад, його можна зробити за допомогою спеціальної побутової техніки – йогуртниці. Ще в цих цілях використовують мультиварку, пароварку, термос або звичайну духовку. Ось кілька докладних рецептів здорової, корисної кисломолочної їжі для дорослих і дітей.

В йогуртниці

За допомогою йогуртниці готують смачні страви. Цей процес займає небагато часу, результат виходить дуже смачним і однорідним за консистенцією. Рекомендується користуватися агрегатами таких фірм, як Tefal (Тефаль) або Moulinex (Мулинекс). Щоб приготувати йогурт, необхідно взяти такі продукти:

  • молоко середньої жирності – 1 літр;
  • рідка закваска «Наріне» (або будь-яка інша).

Приготування:

  1. Спочатку робимо суміш для сквашування. Підігріваємо невелику кількість молока (100-150 г) до 40°С, змішуємо його з закваскою.
  2. Отриману рідину витримуємо в йогуртниці 10-12 годин, ставимо в холодильник ще на пару годин.
  3. Після цього можна починати робити йогурт. Підігріваємо Молоко, ретельно перемішуємо з 2 столовими ложками закваски, розливаємо по спеціальних ємностях, якими укомплектована йогуртниця. Запускаємо прилад на 6 годин.
  4. Потім баночки закриваються кришками, ставлять у холодильник на кілька годин.

В мультиварці

Якщо немає можливості придбати йогуртницю, то можна легко зробити йогурт в мультиварці. Потрібні інгредієнти для приготування ласощів:

  • домашнє молоко (або пастеризоване) – літр;
  • суха закваска – 1 флакончик або пакетик.

Приготування:

  1. Спочатку треба підготувати ємності для йогурту. Відмінно підійдуть скляні літрові банки, які мають бути простерилизованными.
  2. В молоко засипаємо закваску, перемішуємо.
  3. Розливаємо рідина по банкам, ставимо їх у каструлю.
  4. Заливаємо ємності водою (до країв), встановлюємо програму «Підігрів» на 6 годин.
  5. Після виключення агрегату йогурт не слід виймати, нехай трохи настоїться.
  6. Щоб зупинити сквашивание, закриваємо баночки кришками, ставимо в холодильник.
  7. Кисломолочний домашній продукт їдять окремо або з сиром, салатами, добавляють до інших страв.

В термосі

Ще один простий і цікавий варіант зробити йогурт вдома – це термос. Цей посудину, який є майже в кожному будинку, прекрасно підходить для таких цілей. Завдяки таким рецептом, можна отримати корисний та смачний десерт кисломолочний для дитини або дорослого. Приготування вимагає наявності:

  • літрового термоса;
  • молока – 1-1,5 літра;
  • закваски в порошку.

Рецепт йогурту виглядає наступним чином:

  1. Молоко домашнього типу необхідно закип'ятити, остудити приблизно до 40 градусів. Пастеризований продукт можна просто підігріти до потрібного температурного режиму.
  2. Беремо 3 ложки молока, змішуємо з закваскою, вливаємо отриманий «коктейль» до іншої рідини.
  3. Все ретельно перемішати.
  4. Поміщаємо майбутній йогурт в термос, щільно закручуємо, залишаємо на 7-9 годин.

У духовці

Є шанс зробити йогурт вдома за допомогою класичного духової шафи. Інгредієнти для кисломолочного страви:

  • будь-яка суха закваска – 1 флакон;
  • молоко – один літр.

Приготування:

  1. Молоко, кип'ятимо або підігріваємо, як у попередніх рецептах.
  2. Порошок для заквашування змішуємо з молоком, суміш розливаємо по скляним банкам.
  3. Духовку нагріваємо до 50°С, вимикаємо. Бажано, щоб вона була оснащена хорошим терморегулятором. Ставимо всередину ємності з майбутнім ласощами, накриваємо шматочком тканини.
  4. Періодично потрібно буде підігрівати духовку для підтримки температури, адже йогурт готується 7-8 годин.
  5. Готовий продукт покласти в холод на кілька годин.

Як готувати грецький йогурт з фруктами

За смаком і консистенцією грецька кисломолочна корисність схожа з кисляком або мацоні. Порівняно з класичним йогуртом, такий варіант виходить більш густим, концентрованим. Це не зменшує його смакових якостей, швидше навпаки. Для виготовлення грецького десерту знадобляться такі продукти:

  • не дуже жирне домашнє молоко – 1-2 літра;
  • будь-яка закваска (суха або рідка);
  • фрукти.

Приготування:

  1. Молоко доводимо до кипіння, через хвилину знімаємо з вогню.
  2. Охолоджуємо його до 38-40 градусів, додаємо закваску.
  3. Посуд з майбутнім йогуртом (наприклад, каструлю або банку) добре закутуємо, витримуємо 6 годин. По закінченні цього терміну вміст посуду переміщаємо в марлю, чекаємо поки стече вся сироватка.
  4. Якщо хочеться зробити більш густий йогурт, то до нього необхідно додати сметану, вершки або навіть сир.
  5. Залишається додати нарізані фрукти до готового блюда.

Видеорецепты смачного домашнього йогурту

Приготувати домашній живий йогурт дуже просто, головне – точно слідувати інструкції. Щоб ще більше спростити цей процес, можна скористатися кулінарними відеоуроками. Після перегляду роликів можна швидко навчитися робити кисломолочне ласощі без йогуртниці та закваски, готувати питної або густий йогурт для дитини. Кожна запис докладно пояснює всі нюанси приготування смачної страви.

Як приготувати без йогуртниці

«Все буде добре» Випуск 26. Йогурт в домашніх умовах

Як робити без закваски

Домашній Йогурт за 12 годин в будь-якій кількості | найпростіший рецепт Йогурту

Як готувати густий йогурт для дітей

Сім'я Бровченко. Корисний йогурт з домашнього кефіру. Діти обожнюють.

Питний йогурт з домашнього молока

Домашній йогурт питний.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!