Як запекти баклажани в духовці цілими - рецепти з відео. Скільки запікати баклажани в духовці і мікрохвильовій печі

Екзотичні баклажани – овочі, давно полюбилися росіянам. Їх друге, російське назва звучить ніжно: синенькі. Запечені цілком, вони складають основу для багатьох вишуканих овочевих страв, гарнірів, салатів і заготівель на зиму.

Як правильно вибрати баклажани

Успіх страви з баклажанів закладається при виборі на ринку. Вимоги до синенькими, які будуть нарезаться кубиками або кружечками, не такі високі, як до тих, які готуються цілком. Овочі для запікання повинні бути бездоганними, як на фото в глянцевому журналі. Перед тим, як запекти баклажани в духовці цілими, запам'ятайте ознаки їх якості:

  1. Свежесорванный баклажанчик – твердий і важкий. При тривалому зберіганні з нього випаровується значна кількість вологи.
  2. Зелена, гладка плодоніжка характерна для свіжого плоду. З часом вона буріє, засихає, може покритися білим грибкових нальотом.
  3. Занадто великі плоди можуть виявитися переспілими або вирощеними з великою кількістю добрив. І те й інше – шкідливо.
  4. Шкірка здорового плоду може бути різних кольорів (фіолетового, рожевого, бузкового, зеленого, білого, майже чорної). Вона завжди повинна бути глянцевою, блискучою, гладкою.
  5. Зморщеними стають синенькі з-за дуже тривалого зберігання. Є такий продукт не потрібно.
  6. Найніжніші, позбавлені гіркоти плоди – білі та рожеві. Це їх сортова особливість.

Для приготування вам знадобляться якісні синенькі вагою до півкіло. Для однієї закладки на решітку відбирайте овочі, однакові за формою і розміром. Запекаемые бубочка не повинні мати механічних пошкоджень (порізів, подряпин, вм'ятин). Це особливо важливо, якщо приготовані синенькі ви плануєте заморозити на зиму. Одночасно краще готувати плоди одного сорту.

Як запекти цілу баклажани в духовці

Печені сині – не тільки смачне самостійне блюдо, але і заготівля для безлічі інших страв. Як можна запекти баклажани в духовці цілими, щоб вони були смачними, корисними і виглядали апетитно? Для цього є кілька перевірених способів:

  • на решітці;
  • у фользі;
  • у рукаві для запікання.

Найпростіший спосіб – овочі, запечені на решітці. Підготуйте синенькі: ретельно вимийте, сполосніть окропом, обсушити паперовим рушником, обріжте хвостики. Щоб плід, запекаясь, не лопнув, зробіть на шкірці баклажана 3-4 проколи вилкою. Укладіть приготовані овочі на решітку. Випікайте баклажани при температурі 180-200 градусів до повної готовності.

Скільки запікати цілий баклажан

Це залежить від розміру овоча. Невеликі синенькі (масою 200-300 грам) пропікаються за 20-25 хвилин. Полукилограммовым плодам потрібен більший термін запікання. Їх тримають в духовці 40-50 хвилин. Готовий баклажанчик всередині м'який і має рум'яну скоринку. Печені синенькі можна використовувати як самостійну страву. Часто їх заморожують, закривають з розсолом чи олією. З печених овочів виходить чудова баклажанна ікра.

Рецепт синеньких запечених в духовці

Як запекти невеликі баклажани в духовці цілими, щоб вони стали основою смачного і корисного обіду? Цікаво поєднання цілих синеньких з крупно порізаною іншими овочами і зеленню. Інгредієнти для приготування вашого обіду:

  • цілий невеликий баклажанчик (один на порцію);
  • одна середня морква для двох-трьох порцій;
  • картопля (один-два бульби на порцію);
  • цибуля ріпчаста (одна луковичка для 2-3 порцій);
  • помідор (один середній для двох порцій);
  • болгарський перець (один на порцію);
  • кілька часникових зубчиків;
  • пучок вашої улюбленої зелені;
  • спеції;
  • пара ложок рослинного масла.

Готується страва рекордно просто. Сирі овочі крім синеньких промийте, очистіть, наріжте великими шматочками. Змішайте, додайте сіль, олію, спеції, мелкорубленный часник. Помістіть овочеву суміш в рукав для запікання. Зверху покладіть підготовлені баклажани (помиті, сухі, без плодоніжок). Не забудьте зробити кілька отворів в їх шкірці. Запечатайте рукав, випустивши з нього повітря, відправте в прогріту до 180 градусів духовку на 40 хвилин. Готові овочі просочаться баклажанным соком і будуть надзвичайно смачні. Посипте блюдо зеленню перед подачею на стіл.

Як приготувати баклажани на грилі цілком

Цілі синенькі можна фарширувати, вкладаючи овочеву, сирну, грибну і навіть м'ясну начинку в розріз, зроблений уздовж плоду. Особливо гарні такі баклажани на грилі. Спробуйте сині, смажені на вугіллі з салом і часником. Готуються вони за таким рецептом:

  1. Наріжте сало тонкими довгими скибочками.
  2. Подрібніть часник.
  3. Скибочки сала рясно присипте часниковими шматочками.
  4. Невеликі сині без плодоніжок акуратно надріжте вздовж глибше, ніж до половини товщини плода. Підсолити всередині надрізу.
  5. Начиніть надріз 1-2 скибочками сала з часником.
  6. Запікайте плоди на грилі над вугіллям до готовності. Перевертайте їх іноді для рівномірного запікання.
  7. Невелика кількість соусу (майонезу) доповнить ваші посинілі до досконалості.

Ознайомтеся з іншими рецептами,як запекти сало в духовці.

Як запекти баклажани в духовці цілими у фользі

Вам сподобався рецепт, а поїздці за місто заважає погана погода? Баклажани з салом можна зробити в домашній духовці. Підготовлені таким же чином синенькі перед запіканням слід загорнути у фольгу – це дозволить зберегти ні з чим не порівнянний часниково-баклажановий аромат і смак. Оскільки візуально контролювати процес запікання овочів у фользі неможливо, засічіть час приготування. Розігрійте духовку заздалегідь, укладайте бубочка на лист і печіть 30-40 хвилин.

Відео: як приготувати цілі баклажани в духовці для заморозки

Заготівля баклажанів на зиму. Просто, смачно, недорого.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!