Кава капучіно - що це таке і як приготувати в домашніх умовах класичний або з шоколадом з фото

Розвиток культури споживання кави збагачує повсякденний лексикон новими словами: латте, мокко, рістретто, капучіно. Кожне з цих екзотичних слів означає спеціальний спосіб приготування напою, з використанням молока, шоколаду, сиропу та інших смачних добавок. Фахівці з приготування кави вважають, що існує стійкий зв'язок між видом напою і характером людини.

Що таке капучіно

Завзятий відвідувач кав'ярень, впевнено відрізняє американо від еспрессо, легко пояснить, що капучино – це особливим чином приготований кави з шапочкою з спіненого молока. Це один з найпоширеніших видів кави, приготувати який під силу не тільки досвідченим бариста з використанням професійної апаратури, але і звичайним кавоманам в домашніх умовах.

Історія капучіно

Існує кілька версій походження цього напою в XVI столітті, так чи інакше обіграють назва cappuccino (в перекладі з італійської означає «чернець ордену капуцинів»). Ось три найбільш поширені:

  • Ченці-капуцини винайшли цей напій, ставши першими додавати до кави спінені вершки або молоко.
  • Ряси монахів цього ордену мають характерний коричневий колір, таким же виходить ця кава при правильному приготуванні.
  • Шапочка густої піни над чашкою з напоєм нагадує чернечий капюшон.

Найбільш правдоподібною виглядає третя версія, але якою б не була історія капучіно насправді, кожен з цих варіантів по-своєму пояснює характерні особливості цього напою – додавання молока і пінну шапочку. До речі, саме ченці-капуцини першими звернули увагу на красиві візерунки, що виникають на поверхні «капюшона», заклавши основи популярного спрямування в кулінарному мистецтві під назвою «латте-арт». Так називають спеціальний декор пінної поверхні, коли на неї наносяться красиві візерунки.

Склад

Широкому поширенню цей напій багато в чому зобов'язаний простим інгредієнтів. Класичний склад капучіно включає всього дві складових:

  • Кава – еспресо з кавоварки або напій, зварена в турці. Головна умова – щоб він був добре проціджений і не містив кавовій гущі.
  • Молоко – його збивають до тих пір, поки половина обсягу не стане піною. При приготуванні напою в домашніх умовах без використання капучинатора отримати хорошу дрібнопористу структуру піни можна за допомогою суміші молока і вершків у рівному співвідношенні.

Для приготування капучино з відмінним смаком і характерним ароматом вистачить і базових складових. Але є і додаткові інгредієнти, які використовують бариста, щоб трохи змінити присмак напою:

  • Цукор – часто використовується тростинний або карамелізований.
  • Посипка – какао або кориця, самі по собі або змішані цукровою пудрою;
  • Смакові добавки – ваніль, ароматизатори.

Види

Для приготування напою можуть використовуватися різні способи. Бариста розрізняють наступні види капучіно:

  • Білий – спочатку в чашку додають спінене молоко, а потім наливають міцну каву.
  • Чорний – спершу вливають еспресо, а на нього кладуть піну.

Важливо відзначити, що спосіб приготування більше впливає на колір напою, ніж на його смак, але незалежно від технології, прагнуть, щоб інгредієнти не змішувалися між собою. Домогтися шаруватої структури можна, якщо не доводити молоко до кипіння, а тут же збити його в щільну піну. Значення має і швидкість вливання кави молоко – чим швидше цей процес, тим більша ймовірність отримати правильний капучіно.

Чим відрізняється кави латте від капучіно

Схожість інгредієнтів молока і еспрессо, часто призводить до того, що кава латте плутають з капучіно, хоча це два абсолютно різних напою. Головна відмінність полягає в пропорції базових складових:

  • Капучино – 1/3 молочної піни, 1/3 молока, 1/3 еспресо.
  • Латте – 1/4 збитої піни, 1/4 міцної кави, 1/2 прогрітого молока.

Але є й інші відмінності між цими напоями. До них відносяться:

  • Спосіб подачі – у кав'ярні капучіно вам наллють в чашку обсягом не більше 180 мл, для сервірування латте вибирають високий скляний келих місткістю до 360 мл
  • Пінка – у правильно приготовленого капучіно вона має більш густу й щільну консистенцію, не просідаючи навіть під ложкою цукрового піску. Пінка у латте більш легка і пухка.
  • Смакоароматичні якості – для капучино характерний міцний смак еспрессо, згладжений тонами молока. Латте не даремно називають коктейлем з кавової основою – фортеці в ньому набагато менше, а смакові молочні відтінки проступають сильніше.

Як приготувати кави капучіно в домашніх умовах

Спробувавши хоч раз капучіно, зварений досвідченим бариста, багато хто намагається відтворити цей напій на власній кухні, але швидко здаються, зазнавши невдачі. Прийнято вважати, що якісний кави можна приготувати тільки на професійному обладнанні, але якщо дивитися об'єктивно, то це не зовсім так. Використання кавоварки для варіння еспресо і капучинатора для збивання піни значно спрощує процес приготування, але коли мова йде про 1-2 порції, то можна обійтися і більш простим, домашнім кухонним інвентарем.

Для збивання піни добре підходить френч-прес. Підігріте молоко наливають у посудину і, піднімаючи-опускаючи поршень 5-6 разів, домагаються гарного спінювання. Альтернативою френч-пресу буде електричний міксер або занурювальний блендер. При збиванні молоко в кілька разів збільшується в об'ємі, тому спочатку його не варто брати занадто багато. Отримана піна ложкою перекладається в чашку для кави.

Якісний напій починається з вибору інгредієнтів. В ідеалі, кавові зерна потрібно розмелювати безпосередньо перед приготуванням, але і звичайний мелена кава додасть капучіно дивовижний смак і аромат. Теоретично, напій можна приготувати і з розчинної кави, але такий ерзац-капучіно буде мало схожий на оригінал. Зваривши кави за всіма правилами, зверніть увагу на зовнішній вигляд при сервіровці – як виглядає справжній капучіно, можна дізнатися у найближчій кав'ярні або подивившись фото в інтернеті.

Не всі уявляють, як пити капучіно правильно. Головне – не перемішувати його, даючи верствам молока і кави протікати через повітряну піну. Так як молочна піна допомагає краще відчути насичений букет напою, її не знімають ложечкою для окремого вживання. Завзяті кавомани вважають, що цукор в цьому напої псує смак, але не буде нічого поганого, якщо додати ложечку. На батьківщині капучіно в Італії цей каву п'ють із ранку і до полудня, доповнюючи круасаном або булочкою.

Класичний

Навчитися самостійно варити смачний напій не так складно. Класичний рецепт кави капучіно в домашніх умовах включає прості інгредієнти, тому з приготуванням впорається навіть починаючий кавоман:

  • вода – 100 мл;
  • молоко – 100 мл молоко – 50 мл, вершки – 50 мл);
  • кава чорний мелений – 2 ч. л.;
  • (за бажанням) кориця в порошку і цукрова пудра – по 1/4 ч. л.

В джезву насипається кави, додається вода і напій ставиться на вогонь. Головна хитрість – необхідно зварити експрессо, доводячи його до кипіння, але не киплять (для цього його можна кілька разів знімати з вогню, коли кава почне підніматися і, трохи почекавши, знову продовжувати нагрівання). Молоко підігрівається, теж не до киплячого стану – коли воно досягне високої температури, половину його переливають у френч-прес, за допомогою поршня, збивають піну.

Для остаточної подачі зварений кави необхідно процідити, а кавову чашку заздалегідь підігріти. Далі у чашку наливають 50 мл еспрессо, акуратно додають зверху 50 мл молока і акуратно кладуть ложечкою піну. Декорувати напій можна обвалуванням із суміші кориці і цукрової пудри, просіяти через ситечко. За правилами гарного тону, цукор до цього напою подають окремо.

З шоколадом

Використання шоколаду в капучино – це не тільки прагнення догодити ласунам, але і простий спосіб змінити смакові характеристики напою. Для приготування знадобиться:

  • вода – 80 мл;
  • молоко – 80 мл (або молоко – 40 мл, вершки – 40 мл);
  • кава чорний мелений – 1,5 ч. л.;
  • тертий шоколад – 1/2 ч. л.;
  • цукровий пісок – за смаком.

Базова технологія приготування цього напою не відрізняється від тієї, що використовується для класичного капучіно, але при цьому для більш густий і насиченою піни, краще використовувати суміш вершків з молоком. Розмістивши по черзі в чашці зварений еспресо, вершки/молоко і збиту пінку, потрібно посипати зверху пінний «капюшон ченця» тертим шоколадом. Цукор додається за смаком.

Відео

Капучіно

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!