Як зберігати моркву в домашніх умовах - правила і температура

Кінець вересня є важливою часом для всіх дачників. Необхідно зібрати овочі на своїх грядках, грамотно упакувати їх для гарної схоронності та можливості використання цілий рік до наступного врожаю. Морква є найскладнішим для зимівлі в квартирі або льосі овочем, тому важливо дізнатися, як зберігати моркву в домашніх умовах. Першим етапом цієї роботи є збір моркви. Вона вважається дозрілої, коли нижні листочки бадилля починають жовтіти. Для соковитості овоча останній тиждень перед збиранням його не слід поливати.

Зберігання моркви в домашніх умовах на зиму

Можливість зберегти овоч до наступного врожаю залежить від багатьох факторів, серед яких важливими є такі:

  • вибір сорту для цієї мети. Не всі сорти добре зберігають вологу і придатні для тривалого зберігання;
  • своєчасне збирання врожаю. На пакетиках з насінням вказуються середні терміни дозрівання овочевих культур. Зберігши пакетики від насіння, ви завжди можете вирахувати оптимальний строк збирання моркви;
  • обробка зібраного врожаю та підготовка морквини залежить від обраного вами варіанту.

Які сорти моркви краще зберігаються

Довгострокове зберігання моркви в льосі або підвалі залежить від вибору сорту. Ранньостиглі та середньостиглі сорти невеликої довжини погано зберігають вологу, тому не підходять для тривалого зберігання. Їх бажано використовувати до настання холодів або консервувати. Для тривалого збереження вибраних вами сорту повинні бути позднеспелыми і мати довжину не менше 20 див. Добре підходять для цих цілей таки сорти:

  • Форто;
  • Валерія;
  • Віта Лонга;
  • Московська зимова;
  • Берликум;
  • Нюанс;
  • Королева осені;
  • Карлена;
  • Флаккоро;
  • Самсон;
  • Шантане.

Як обрізати моркву для зберігання

Після збору врожаю морквину просушують, очищають від землі, перебирають. Ступінь її обрізання залежить від обраного способу зберігання. При залишенні овоча на зиму в грунті обрізують гичку, не зачіпаючи коренеплід. Зберігання моркви на зиму в підвалі або домашніх умовах потребує зрізання гички і коренеплоду на 5-10 мм для видалення точки її зростання. Після викопування необхідно своєчасне охолодження до 1-2 градусів Цельсія для зупинки зростання і кращої збереженості коренеплодів.

Температура зберігання моркви

Важливим параметром гарної схоронності моркви є підтримання у приміщенні оптимальної температури від +2 до -1 градуса Цельсія і вологості 90 - 95%. При більш високій температурі морквина почне висихати, плоди гниють. Підвищення температури створить додаткові умови для небажаного проростання овоча, прояви хвороб. Зниження температури може призвести до перемораживанию і втрати смакових якостей. Зниження вологості призведе до прискореної втрати морквою своєї соковитості і висиханню.

Умови зберігання

Якщо є можливість створити для зберігання оптимальні температурні умови, для гарної схоронності моркви підійдуть дерев'яні овочеві або пластикові ящики. Небажано ставити їх на підлогу сховища або гаража. Варто для цієї мети передбачити полиці висотою над рівнем підлоги 10-20 див. Спосіб зберігання залежить від обраного вами місця розміщення овочів на зиму. Кращими варіантами будуть не промерзають взимку підвали або погреби. Більш складно зберегти моркву в умовах квартири.

Способи зберігання

Різні способи зберігання моркви переслідують одну мету – не дати продукту можливість втратити вологу. Наші предки знали, як правильно зберігати моркву. Способи зберігання включають як перевірені століттями народні методи, так і більш сучасні, з використанням нових матеріалів. Гарну схоронність забезпечить застосування:

  • провітрюваних ящиків на полицях підвали або погреби;
  • поліпропіленових мішків з золою;
  • ящиків з глиною;
  • ящиків з вологим піском, мохом, сухою хвоєю або цибульним лушпинням;
  • збереження на грядці – там, де морква проростає.

Як зберегти моркву на зиму

Первинна обробка коренеплодів включає їх очищення, обрізку і сушку. Після вибракування й обрізки овочі просушують до утворення сухої скоринки на місці зрізу. Термін зберігання моркви залежить від способу зберігання:

  • глина і тирсу допоможуть зберегти моркву до нового збору врожаю;
  • вологий пісок – від 7 до 9 місяців;
  • звичайні ящики – від 4 до 7 місяців;
  • поліпропіленові пакети – від 2 до 3 місяців;
  • поліетиленові пакети для заморожування або харчова плівка – до 6 місяців.

У підвалі

Якщо у вас є підвал, необхідно його просушити, побілити, провести дезінфекцію і забезпечити хорошу вентиляцію. Вибір способу зберігання залежить від рівня вологості приміщення. При її недостатності краще використовувати вологу глину або пісок. Для цього готують глиняну суміш з суглинних (не річкових) пластів. Дно ящика викладають шаром глини в 1-2 см, а потім перший ряд моркви. Коренеплоди не повинні стикатися. Таким же чином укладають всі наступні ряди морквини. Укладання у вологий пісок проводиться аналогічним чином.

За температурою приміщення і вологістю повітря, піску або глини слід стежити. В сухому піску овочі швидко почнуть втрачати вологість. Для збереження вологи морквину засипають тирсою в щільних ящиках. Хвойні тирсу перешкоджають раннього в'янення моркви. Перед укладанням коренеплоди можна обробити крейдяної суспензією або припудрити шаром крейди для створення слабкою лужного середовища, що перешкоджає загнивання коренеплодів.

В погребі

Погреби є ідеальним місцем зберігання коренеплодів – природним холодильником. Збереження оптимальної температури і вологості надає можливість застосовувати будь-який із запропонованих способів зберігання. Необхідно вжити заходів щодо захисту врожаю від гризунів та інших шкідників. Відповідаючи на питання, як краще зберігати моркву у погребі, фахівці рекомендують використовувати мох, суху хвою або цибульну лушпиння. Хороший ефект дає застосування кількох способів, оскільки рівень вологи в овочі (соковитість) багато в чому залежать від погоди влітку.

В квартирі

Важко придумати ще таку складну господарську задачу, як зберігати моркву в квартирі. До перших заморозків її можна тримати на балконі, потім бажано перемістити ящики з коренеплодом в комору. Для довготривалого збереження можливе застосування поліетиленових мішків для заморозки продуктів. В такі мішки бажано укладати не більше 5-7 коренеплодів. Бажано додати кореневища хрону, володіє бактерицидними властивостями. Можливе застосування харчової плівки, якою обмотуються 2-3 плода з коренем хрону, перешкоджає утворенню цвілі і грибка.

Відео

Зберігання моркви.

Результат експерименту. Як зберегти моркву не маючи льоху.

СУПЕР СПОСІБ ЗБЕРІГАННЯ МОРКВИ І БУРЯКА!

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!