Як правильно варити рис для ролів і суші

Традиційною японською кухнею багато називають роли і суші. Зараз вони дуже популярні серед наших співвітчизників. Цікаве поєднання риби, морських водоростей і рису не залишає байдужими багатьох любителів суші. Зробити подібне блюдо будинку і почастувати рідних зможе кожен, головне знати, як правильно приготувати крупу, адже це основа для приготування.

Який вибрати рис для суші

Який рис потрібен для суші? В супермаркетах існують спеціальні відділення, де представлені товари для приготування суші. Там же ви знайдете спеціальну крупу, яка називається «Для суші». Це ідеальний варіант для домашнього приготування японської страви, але спеціальний рис можна замінити звичайним круглим. Пропарені, длиннозернистые зерна не підійдуть, тому що з них виходить розсипчаста каша як для плову, а вам потрібна клейка суміш. Вибирайте зернятка округлої форми.

Як готувати роли вдома

Практично кожен житель Японії вміє готувати роли, адже з дитинства знайомий з цією стравою, знає всі тонкощі створення, правильне поєднання інгредієнтів. Щоб у вас вийшли справжні і дуже смачні роли, враховуйте такі фактори:

  1. Краще всього використовувати рисовий оцет, тому що він відрізняється від нашого столового або яблучного. Японський оцет трохи солодкий, негострий. Якщо неправильно вибрати даний інгредієнт, то можна зіпсувати смак рису і самого блюда. Можна замінити заправку винним оцтом, додавши в нього цукру, трохи солі.
  2. Васабі можна знайти практично в будь-якому супермаркеті, де існує спеціальний відділ для японських страв. Краще вибирати даний продукт в порошку, невелику кількість розводять водою до потрібної консистенції і через 10 хвилин отримують готовий корисний продукт.
  3. Які ж роли без японських водоростей. Норі частіше зустрічаються у вигляді великих аркушів, але є й порізані, невеликі смужки. Чим темніше кольором листи водоростей, тим насиченішим буде смак приготованого блюда.
  4. Імбир і соєвий соус йдуть як доповнення до роллам. Без них обійтися можна, але якщо ви хочете відчути повноцінний смак японської кухні, то краще додати ці інгредієнти до ролів і суші.

Давайте розглянемо основні етапи процесу приготування ролів в звичайних домашніх умовах:

  1. Підбір та придбання усіх необхідних інгредієнтів і компонентів. Перед тим як приступити до процесу створення японської їжі, необхідно купити всі продукти, які можуть знадобитися. Продумайте рецепт, яка риба або морепродукти будуть в основі, чи будете ви використовувати норі, маринад і інші продукти.
  2. Після підготовки всіх необхідних інгредієнтів, можна приступити до приготування рису для ваших ролів і підготовки основи – нарізати рибу, овочі і інші компоненти.
  3. Коли рис охолоне, а начинка буде готова, приступайте до формування ролів. Для цього використовуйте спеціальний дерев'яний бамбуковий килимок, який допоможе скрутити правильної форми рулет. А за допомогою гострого, наточенного ножа, змоченого у воді, можна нарізати підготовлений рулет на маленькі порції.

Заправка рису для суші

Інгредієнти, які нам знадобиться:

  • сіль – 0,5 ч. л.;
  • окріп – 1,5 ст. л.;
  • цукор – 1 ч. л.;
  • винний або яблучний оцет – 1 ст. л.

Для того щоб приготувати заправку, необхідно змішати всі підготовлені заздалегідь продукти в одній ємності, поставити на вогонь і, не доводячи до повного закипання, помішувати. Коли цукор, сіль розчиниться, заправка буде готова, просто остудіть її. Правильне співвідношення пропорцій дасть вам хороший замінник рисового оцту, який звично використовують в японській кухні як приправу, більше нічого додавати не потрібно. Ознайомтеся з рецептами,як приготувати суші в домашніх умовах.

Приготування рису для ролів

Для того щоб у вас вийшов підходящої клейкості рис, ретельно промийте зерна водою в кілька підходів, поки вода не стане прозорою. Під час промивання крупи прибирайте спливаючі, темні зернятка, сміття. Після того як рис буде добре промитий, приступайте до приготування. Способи, як готувати рис для суші:

  1. Крупу для ролів викладаємо в каструлю з великими, переважно товстими стінками і дном. Заливаємо простою водою, співвідношення: 200 грам рису на 250 грам холодної води. Весь вміст має бути на третину всієї каструлі. Накриваємо каструлю щільною кришкою, ставимо її на вогонь, доїм воді закипіти. Після чого температуру зменшуємо до мінімуму. Приготування займе 15 хвилин. Не відкриваючи кришки, залишаємо без вогню ще на 15 хвилин, щоб рис добре настоявся.
  2. Викладаємо рис для ролів в каструлю в співвідношенні 2 частини води до 1 частини крупи і залишаємо на 30 хвилин. Після накриваємо щільною кришкою, ставимо на вогонь, доводимо до стану кипіння, після чого зменшуємо температуру до мінімуму. Так крупа вариться 10 хвилин, після знімаємо з плити каструлю, при цьому, не відкриваючи кришки, даємо настоятися ще 20 хвилин.
  3. Як і в попередньому способі, пропорція повинна бути у співвідношенні 2 до 1. Висипаємо крупу в звичайну каструлю з вже киплячою водою. Зменшуємо температуру до мінімуму, і так залишаємо рис для ролів чекати, поки вся рідина не випарується.
  4. Відварити рис в мультиварці для ролів не складе великої праці. Необхідно для цього висипати в чашу 2 склянки промитої крупи і залити 2,5 склянки води. Закрийте кришку і ввімкнути функцію гречка на 10 хвилин. Так рис можна зварити навіть в пароварці.

Ознайомтеся з рецептами, як приготувати роли в домашніх умовах.

Відео: як варити рис для суші в мультиварці

Рис для суші в мультиварці, відео рецепт (Смак Няшкино)

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!