Як варити кальмари

Цей морепродукт дуже поживний. М'ясо кальмара включає до складу безліч вітамінів і корисних для людини мікроелементів: вітаміни В, С, РР, кальцій, йод, марганець, залізо. Правильно приготовлений продукт легко перетравлюється і має ніжний, приємний смак.

Як вибрати і підготувати кальмари до приготування

Свіжі кальмари рідко можна зустріти у продажу, як правило, на прилавки надходять вже морожені тушки. На що необхідно звертати увагу, вибираючи морепродукт:

  • філе повинно мати білий колір (інакше продукт зіпсований);
  • колір шкіри може бути або сірувато-білястим або світло-рожевим;
  • для салату підійдуть великі кальмари, мають щільне пружне м'ясо, а дрібні тушки ідеальні для фарширування, оскільки відрізняються ніжністю, м'якістю;
  • заморожене філе повинно легко відділятися один від одного, якщо тушки злиплися між собою – їх перемораживали вже кілька разів;
  • вживання прострочених продуктів небезпечно для здоров'я, тому звертайте увагу на термін придатності.

Перш, ніж готувати морепродукти в домашніх умовах, його варто розморозити. Для цього молюсків поміщають в ємність з холодною або теплою водою (але не гарячої) і залишають на деякий час. Після розморожування тушки слід очистити від шкірочки. Легше всього зняти плівку, попередньо обдавши продукт окропом. Чистити кальмарів необхідно не тільки видаляючи шкірку, але і нутрощі, кістки.

Скільки часу варити кальмари, щоб були м'якими

Деякі господині не знають, як правильно варити кальмари, тому уникають приготування страв, що містять цей інгредієнт. Між тим, це дуже простий процес, який не вимагає яких-небудь особливих навичок. Головне – не допустити тривалого варіння морепродукту. Якщо перетримати тушки в киплячій воді довше необхідного часу, замість ніжного і м'якого м'яса вийде жорстке і несмачне. Скільки хвилин варити кальмари? Все залежить від того, в якому вигляді ви збираєтеся готувати продукт.

Очищені

Смачні морепродукти готуються дуже легко і швидко. Як варити очищені кальмари:

  • наповніть каструлю водою, дочекайтеся закипання;
  • додайте у воду сіль, приправи;
  • розморожені і очищені молюски помістіть в окріп на 2 хвилини (м'ясо повинно стати білим), після злийте воду;
  • якщо ви переварили продукт, залиште каструлю на вогні ще на 30 хвилин – за цей час філе знову стане м'яким;
  • відваривши тушки, наріжте їх кільцями і подавайте з пивом.

Неочищені

Як приготувати кальмари з плівкою? Великої різниці способу варіння неочищених та «голих» тушок немає – відмінність полягає в часі, необхідному для приготування. Як кальмари відварити в шкірці:

  • розморозьте тушки;
  • поставте каструлю з водою на плиту;
  • коли рідина почне кипіти, додайте лавровий лист, сіль, запашний перець;
  • опустіть в каструлю тушки, вимкніть вогонь і накрийте ємність кришкою, щоб пар не залишав її;
  • через 10 хвилин дістаньте морепродукт з води.

Як варити кальмари, заморожені кільцями

Цілий молюск варити зручніше, ніж колечка, оскільки швидко вийняти з окропу всі шматочки буде складно. Крім того, переварити кільця легше, ніж великі тушки. Однак, якщо ви вже придбали нарізаний товар, є кілька способів, як варити кальмари кільцями:

  1. Перший варіант. Закип'ятіть воду, додавши спеції за смаком. Це може бути лавровий лист, білий/чорний перець, трави, ін. На шумовке опустіть в окріп пару кілець, порахувавши до 10, дістаньте їх. Так по черзі відваріть всі шматочки. Варене страву подавати охолодженим.
  2. Другий варіант. Засипте в окріп всі колечка, почекайте хвилину і зніміть ємність з вогню. Шматочки можна виймати з води через 3 хвилини. Довше тримати їх в рідині не варто, інакше вони стануть «гумовими».
  3. Третій метод. Закип'ятити півлітра води, приправте її спеціями. Надішліть всередину розморожені кільця, закрийте посуд і відразу ж зніміть з плити. Не відкривайте кришку на протязі 5 хвилин, після страва буде готове до вживання.
  4. Четвертий спосіб. Наповніть мультиварку водою наполовину, увімкніть опцію «Гасіння». Додайте приправи (можна використовувати паприку, будь перець, майоран, гвоздику, лимонний сік, ін). Після закипання рідини помістіть в чашу колечка і залиште варитися на 1-2 хвилини. Про їх готовність можна дізнатися по білому кольору – тоді шматочки можна виймати.

Видеорецепты: як зварити кальмари для салату

Як варити кальмари. Три способи - який краще?

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!