Чим корисна кориця - рецепти для вживання. Корисні властивості кориці і протипоказання, відео

Східні прянощі – це не тільки ароматні добавки до різних страв, булочкам, але ще і величезна користь для людського організму. Незвичайна приправа з засушеної кори рослини може значно підвищити імунітет. Чим корисна кориця для здоров'я? Дізнайтеся, як пряність допомагає скинути вагу, поліпшити стан волосся і шкіри, є засобом профілактики простудних і інших хвороб.

Склад і корисні властивості кориці

Лікувальні властивості кориці проявляються завдяки її унікальному складу. Коричний спирт, альдегід, циннамилацетат, ефірні олії, дубильні речовини, крохмаль – складові частинки прянощі. Речовини володіють антисептичною дією, протидіють появі тромбів. Судячи з відгуків, ефірна олія кориці допомагає людині видужати від грипу, застосовується в косметології, так само, як мелений коричнева порошок.

Застосування в лікувальних цілях

Якщо вживати прянощі разом з їжею, то рівень цукру в крові знижується, а рівень апетиту знижується завдяки самому запаху. Почуття голоду у людини на час вщухає, обмін речовин посилюється і людина скидає вагу. Чим ще корисна кориця? Пряність нейтралізує шкідливий вплив кишкових токсинів, шлаків, знижує рівень холестерину, покращує роботу кишечника і шлунка.

Кориця з медом – дуже корисна і смачна добавка до чаю, а от з цукром вона втрачає свою корисність, знаходячи підвищену калорійність. Така спеція для їжі зменшує апетит і вагу людини, робить вікові зміни менш різкими. Чай з корицею можна пити людям, які страждають на цукровий діабет, стрибками тиску. Спеція є активним учасником нормалізації роботи кровотворної системи.

При Грипі та застуді

Якщо щодня вживати по маленькій ложечці меду з корицею, то можна уберегти свій організм від простудних захворювань, посилити захисні функції імунної системи. Кров'яні тільця в крові з'являються активніше і стан здоров'я людини зміцнюється. Від кашлю добре допомагає складу народного рецепту:

  1. 4 великих ложки меду з чайною ложкою коричного порошку.
  2. Приймати по чайній ложці тричі за добу і кашлю не буде вже через пару днів.

При грипі можна застосувати чай з зігріваючим ефектом на основі меленого порошку:

  1. Одну паличку кориці заварюють 4 склянками окропу і настоюють протягом 20 хвилин.
  2. Якщо хочеться, можна підсолодити медом чай, додати апельсинову або лимонну цедру.
  3. Мед додають в теплу, але не гарячу рідину.

При цукровому діабеті

Завдяки корисним складовим, цейлонський спеція благотворно впливає на обмінні механізми, що важливо при цукровому діабеті. При регулярному прийомі в їжу кориці у людини, що страждає на діабет, знижується рівень глюкози, зберігається рівень корисного холестерину, а показники глюкози і гемоглобіну поліпшуються. Шкідливий холестерин значно зменшується в організмі, що запобігає дію токсичних речовин в організмі. Кровоносні судини розширюються, інсулін засвоюється краще, швидкість метаболізму збільшується.

Перш, ніж вживати корицю в лікувальних цілях, порадьтеся з ендокринологом на рахунок індивідуальної переносимості, щоб не нашкодити пряністю. Якщо ви хочете застосовувати спецію як добавку до інших продуктів, то почніть з грама, щоб поспостерігати за реакцією організму, потім збільшуйте за потреби дозу до 3 грам, але тільки після попереднього узгодження з лікуючим лікарем.

Для схуднення

Зниження ваги за допомогою прянощі так само здійсненно. Кориця для схуднення, при правильному використанні, через деякий час дає добрі результати по зниженню ваги. Чим корисна натуральна кориця для фігури:

  • зниження глюкози;
  • прискорення обмінних процесів організму;
  • збереження почуття насичення більш тривалий термін;
  • посилена дія прянощі на зменшення живота і талії.

Їсти корицю потрібно не в чистому вигляді, а додаючи до йогуртам, чаю, каші, желе, какао, кава, сиру. Користь пряність принесе тоді, коли в страві не буде присутній цукор. Високу ефективність має такий метод прийому кориці для зниження ваги, як спеціального приготування напою:

  1. Розведіть порошок кориці кип'ятком, а після охолодження рідини додайте мед, пропорції кориці і меду 1:2.
  2. Чашку такого напою розділіть на дві порції: вранці випийте за півгодини до прийому сніданку, а ввечері – перед сном.

Якщо ви любите пити кефір, ряжанку, молоко, то можна додати спеції:1 чайна ложка на чашку (200 мл) рідини. Смачно і корисно для фігури буде їсти корицю з сиром, вона чудово поєднується з кисломолочними продуктами. Щоб знизити рівень цукру, заваріть корицю окропом без меду, випивайте протягом дня невеликими порціями, можна і після основних прийомів їжі.

Від тиску

Здебільшого східна спеція корисна людям з високим артеріальним тиском. При регулярному вживанні в їжу, через час, у пацієнтів спостерігається нормалізація тиску. Додаючи чайну ложку приправи в їжу і напої, людині з підвищеним тиском вдасться незабаром знизити показники. Вживати можна з медом, молоком, чаєм або простий кип'яченою водою. Кефір з корицею вважається так само корисним продуктом для гіпотоніків.

При гіпотонії людям дозволяється використовувати приправу, але в невеликих кількостях. Любителям кави дозволяється додавати в напій вранці щіпку кориці, щоб поліпшити самопочуття, тому як особливо низький тиск спостерігається в ранковий час. Завдяки такому напою, підвищується емоційний фон, загальна стану організму. Не можна перестаратися зі спеціями: у великих дозах вона здатна значно знижувати тиск.

У косметології

Для косметичних процедур використовується порошкоподібна приправа і ефірне масло. Які корисні властивості і протипоказання кориці в косметологічній галузі:

  1. Протизапальну дію.
  2. Антицелюлітний ефект при використанні обгортання, маски для тіла разом з глиною.
  3. Прискорений обмін речовин в шкірному покриві.
  4. Уповільнення старіння шкіри обличчя.
  5. Зміцнення волосся, їх покращений зростання, корисна освітлююча фарби. Кориця для волосся є альтернативою фарбування, відвари і маски способи освітлити локони, через час.
  6. Для жінок корисно використовувати корицю в складі масок, скрабів для обличчя. Так шкіра стане м'якою, ніжною і сяючою, а зморшки розгладяться.
  7. Для темноволосої шевелюри використання засобу не годиться, інакше може спровокувати освітлення.

Для зміцнення імунітету

Часті хвороби – це сигнал про те, що імунний захист організму знижена. Кориця є корисним помічником у відновленні захисних реакцій. Особливо ефективна цейлонський і китайська пряність при простудних хворобах, бо в ній міститься багато мікроелементів, вітамінів, моносахаридів, дисахаридів. Від чого допомагає кориця:

  • часті головні болі;
  • захворювання шлунково-кишкового тракту;
  • поширення бактерій, вірусів в організмі;
  • скачки тиску або гіпертонії;
  • здатна підвищувати захисну реакцію від негативної навколишнього середовища;
  • прекрасна профілактика вірусних хвороб.

Як правильно вживати

Є кілька способів вживання кориці з такими складовими:

  1. З медом. На літрову банку окропу додайте ложку меленої прянощі. Перемішайте, коли суміш охолоне, додайте дві столові ложки меду і приймайте вранці, ввечері по 100 грамів щодня.
  2. З кефіром. Для схуднення підійде такий напій: на 200 мл кефіру, додайте маленьку ложку коричного порошку. Якщо додати гострий перець (щіпку), то поліпшується обмін речовин, тому, корисно тим, хто на дієті і хоче виглядати, як модель на фото.
  3. З молоком. На один стакан теплого молока додайте третю частину чайної ложки кориці, підігрійте, кип'ятити такий напій необов'язково.
  4. Кава з корицею. Такий напій готується в турці, корисно для людей, які страждають погіршеним самопочуттям вранці. Знадобиться: кави дрібного помелу – 1,5 ч. л., чашка води, шматочок палички кориці (можна подрібнити). Всі сухі складові помістіть у турку, залийте холодною водою. Поставте на вогонь варити, і перед самим закипанням зніміть. Настоявшийся напій налийте в чашку. За бажанням, перед варінням кави додають гвоздику.
  5. Чай з імбиром і корицею. Корисний гарячий напій готується так: чайна ложка імбиру, половина чайної ложки кориці заливається склянкою гарячої води і настоюється три години. Якщо рідина в результаті занадто гостра, то додайте шматочок лимона або меду за смаком.

Шкоди та протипоказання

Не завжди кориця стає корисним ліками. Існує ряд протипоказань, за яким не можна приймати в їжу продукт:

  • алергічні реакції;
  • невпевненість у натуральності продукту. Існує підробка з китайського дерева «касія», яка викликає головні болі, захворювання печінки;
  • у великих кількостях – токсична речовина для внутрішніх органів, особливо слизової оболонки шлунка;
  • у разі кровотечі;
  • заборонена при вагітності, годуючим мамам. Медицина підтверджує, що пряність призводить до скорочення матки, навіть провокує викидень;
  • не можна вживати при гастриті, виразці.

Відео: користь і шкода кориці для організму людини

Корисні властивості і шкоду кориці

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!