Як зберігати червону ікру

Баночка червоної зернистої – гастрономічне задоволення недешеве, тому багато хто купує продукт за нагоди і запас для святкового столу. Цей делікатес вимагає не тільки вмілій подачі, але й грамотного зберігання. Давайте розберемося, як зберігати червону ікру вдома, щоб вона не втратила свій особливий смак і корисні для організму якості. Скільки часу продукт залишиться свіжим в заводській упаковці, що робити з ним після розтину банки?

Способи зберігання

Відомо, що не можна залишати це примхлива страва відкритим на тарілці, потрібно накривати і берегти від завітрювання, а як зберегти продукт, придбаний запас? Давайте розберемося, які існують способи домашнього зберігання цього ніжного делікатесу. З'ясуємо, чи можна заморожувати страву, скільки зберігається червона ікра в холодильнику, як обробити тару, щоби продукт довше не псувався.

У холодильнику

Як зберігати червону зернисту ікру на полиці холодильника? Якщо вона не витягнули з фабричної упаковки, то потрібно орієнтуватися на терміни та умови, які прописані на етикетці. Якщо ви розкрили банку або придбали цей вишуканий делікатес на вагу, то доведеться розкладати вміст тари по скляних ємностей і зберігати їх не довше тижня. При цьому необхідно користуватися лише чистими і сухими банками, які обов'язково потрібно щільно закупорити.

В морозилці

Заморожувати зернистий делікатес бажано тільки при гострій необхідності. Такий спосіб зберігання гарантовано не дасть продукту зіпсуватися, але змінить консистенцію ікряної маси. Як зберігати червону ікру зернисту замороженої? Щоб круглі пружні зернятка не стали більше схожі на кашу, заморожуйте їх, розклавши по сухих ємкостей, які зсередини змастіть рослинною олією. Деякі господині розкладають ласощі з маленьким промасленим порційних пакетиках і успішно зберігають її так кілька місяців.

У пластиковій банці

Контейнери з полімерних матеріалів цілком підходять для зберігання цього примхливого і ніжного продукту. Особливих умов при такому способі розфасовки не передбачено. Тара повинна бути чистою, сухою, змащеній маслом або обробленої міцним соляним розчином. Наповнивши ємності, зверху кладуть промаслений паперовий аркуш або накривають щільною кришкою. Головне – перекрити доступ повітря до икринкам.

У жерстяній банці

Зберігання не розпакованої жерстяної банки з вишуканою стравою ніяких проблем не створить. Просто приберіть продукт на полицю холодильника і залиште там до потрібного моменту (дотримуючи термін зберігання!). Якщо ж ви відкрили металеву тару, то залишати там ніжні ікринки не можна, інакше вони придбають неприємний присмак, а процес окислення буде сприяти передчасному псуванню продукту. Перекладіть делікатес в скляну ємність і використовуйте в найближчі три дні. Для тривалого утримання краще заморозьте.

Умови зберігання ікри

Всі види ікри відносяться до швидкопсувних харчових продуктів. На термін її зберігання впливають умови заготівлі та обробки:

  • швидкість дезінфекції після вилову риби;
  • строки переробки сировини та консервації (фасування в тару);
  • санітарні умови заготівлі;
  • дотримання температурних норм.

Важливим чинником є наявність консервантів. Вітчизняні виробники частіше обмежуються безпечними кислотами, які не дають продукту заграти, використовують як консервант рослинні олії. Зарубіжні постачальники орієнтуються на свої Гости і перспективу тривалого транспортування делікатесу, тому їх продукти містять більше консервантів і довше зберігаються.

Оптимальна температура для зберігання

Чим корисна ікра крім високої кількості білка? Багатим набором амінокислот, які руйнуються при теплі і глибокому заморожуванню, тому зберігати продукт при комфортній для цих речовин температурі. Оптимальним визнаний режим від трьох до восьми градусів морозу. У холодильнику підтримується діапазон від мінус трьох до нуля, в морозилці – від 12 до 20. В таких умовах для довгого (до року) зберігання краще заморозити червону ікру, а якщо тримати її в холодильнику не довше місяця в закритій ємності, ближче до стінки морозильної камери.

Термін зберігання ікри

Заводська зерниста, приготовлена з дотриманням вищезгаданих умов, випущена в якісній герметичній тарі, зберігається близько року. У вагового продукту цей термін становить 4-6 місяців. Ніжне страва не зіпсується протягом даного часу, якщо зберігається в оптимальних умовах: при вказаній на упаковці температурі не довше передбаченого виробником терміну.

Як правильно зберігати відкриту червону ікру

Якщо ви розпакували герметичну ємність або придбали делікатес на вагу, то обов'язково розкладіть її по маленьких скляних баночках (плошкам) і щільно закрийте кришкою або оберніть харчовою плівкою. Деякі господарки, щоб уберегти зерна від висихання і додатково їх «законсервувати», заливають їх зверху тонким шаром простерилізованого рослинного масла.

Ще один спосіб продовження терміну зберігання – крутий соляний розчин. Цією рідиною потрібно обполоснути тару, дати їй висохнути, а потім помістити в неї зернисту ікру. Допомагає довше зберегти продукт і лід, яким обкладають ємність з ікринками, а якщо ви вирішили заморозити цей ніжний делікатес, то його потрібно розфасувати на разові порції, після відтавання бажано їх використовувати.

Відео: як зберегти червону ікру в домашніх умовах

Хочете дізнатися, які консерванти використовуються у промисловому виробництві цього делікатесу, і як зберігати ікру вдома? Перегляньте відеосюжет з коментарями технолога. Ви дізнаєтесь, чого не можна робити категорично, чи можна заморожувати червону ікру, які дотримуватися умови, щоб не зашкодити якості цього корисного продукту, як вибирати і купувати його.

Читайте, як можна засолити ікру форелі самостійно.

Як зберегти червону ікру?

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!