Редиска - корисні властивості і протипоказання для організму

З холодної зими ми чекаємо, коли вже з'являться свіжі корисні овочі. Одним з перших літніх коренеплодів, вирощених не в теплиці, а в природних умовах, є редиска корисні властивості якої приваблюють багатьох людей. Її люблять їсти окремо і в салаті не тільки дорослі, але і діти. Гіркий присмак нікого не бентежить, навіть навпаки, є перевагою коренеплоду. Яка користь від редиски? Всім корисно її є?

Склад і калорійність редиски

Що особливого в редисці? Склад і калорійність овоча припадуть до вподоби не тільки людям, які дотримуються суворих обмежувальних дієт, але і всім, хто не уявляє пікніка на природі без червоних коренеплодів з гірчинкою. Знаючи про проблеми або відсутніх вітамінах у власному організмі, ви з легкістю зробите висновок, чи потрібно включати в раціон більше редиски або навпаки зменшити її.

Візьмемо 100 грам коренеплоду. У ньому міститься 94 г води, 2 г вуглеводів, 1,6 г харчових волокон, 1,1 г білків і жирів 0,1. Мікро - і макроелементи, що входять до складу редиски: 22-25 мг калію, 33-35 – кальцію, фосфору – 27 мг, натрію 17 мг, магнію 9 мг, заліза 1,3 мг, фтору 0,1 мг. В ній є клітковина, ніацин, бета-каротин, рибофлавін, піридоксин, пантотенова, фолієва, аскорбінова кислоти, холін. За умовним позначенням, найбільше в ньому вітамінів групи С, В1, В2, В3, В5, В6, В9, А і К. Калорійність зовсім невелика – на 100 грам припадає 14 ккал.

Корисні властивості

Якщо ви досі сумніваєтесь в користь редиски, дуже даремно. Цей овоч обдаровує наш організм необхідними речовинами. Його часто розглядають у ролі доповнення до лікування при цукровому діабеті, ендокринних, серцевих хворобах. Рекомендують редиску і при вагітності, вона бере активну участь у формуванні нових клітин майбутнього малюка. Під час грудного вигодовування багато матусі помічали збільшення кількості молока, але навіть якщо з вами цього не станеться, то його складу напевно поповниться корисними вітамінами.

Експерименти японських дослідників показали, що благотворний вплив редиски на організм полягає ще й у тому, що вона здатна долати ракові захворювання. У ній міститься барвник антоціанин, який знижує показники розмноження шкідливих клітин більше, ніж на 70%. Овоч корисний не тільки в перші етапи захворювання, але і під час хіміотерапії. Він допомагає виводити радіонукліди, які накопичуються в організмі після тривалих опромінень.

Навесні нас нерідко наздоганяє авітаміноз. Ми частіше хворіємо, потрапляємо під вплив вірусів і інфекцій, які прокинулися після зимової сплячки. Раннє поява редиски у вас на столі дозволить заповнити частина норми вітаміну С. Фітонциди, які містяться в ньому, відмінно замінюють протизапальні та протизастудні речовини. Редиска – натуральний природний антибіотик!

Лікувальні властивості редиски:

  • Жовчогінний, але в міру.
  • Сечогінне.
  • Підвищення апетиту, що дуже допомагає при психологічних відмови від їжі.
  • Стимуляція виділення шлункового соку для кращого переробки корисних речовин в шлунку.
  • Стабілізація рівня цукру.
  • Поліпшення перистальтики кишечника.
  • Позбавлення від зайвого холестерину.Попередження серцево-судинних захворювань.
  • Виведення шлаків, завдяки великому вмісту води.

Користь бадилля редиски

Багато людей звикли вживати в їжу тільки коренеплоди, справжнім джерелом вітамінів і корисних речовин є бадилля редиски. У ній містяться ті ж мікроелементи, тільки в більш концентрованому вигляді. Бадилля редиски володіє пряним ароматом і неповторним смаком, тому вмілі господині не відмовляючись від неї, а додають у салати, супи, борщі і тушкують з нею м'ясо.

Якщо ви зіткнулися з грибковою хворобою на ногах, запасайтеся бадиллям редиски! Вона допоможе вам впоратися з цією проблемою, не вдаючись до медикаментозного втручання. Висушіть бадилля редиски, розітріть в порошок і насипте в усі ділянки шкіри, уражені грибком – на ноги зверху, між пальцями. Лікування буде ефективним, якщо ви будете регулярно використовувати листя і продовжувати це робити до повного зникнення грибка.

Лікувальні властивості соку

Для отримання соку використовують як бадилля, так і коренеплід. Рідина має ті ж перераховані властивості, але вживати її потрібно акуратно. У чистому вигляді сік редиски пити не рекомендується, велика ймовірність появи подразнення слизових оболонках. Краще вживати його з соками інших овочів, які пом'якшать дію. Пийте напій при цукровому діабеті, подагрі і різних ступенях ожиріння.

При холециститі сік редиски корисний в тандемі з черешнею, чорносливом і селерою. Корисний коктейль, вичавлений з редиски і буряків, вживають при жовчнокам'яній хворобі. Змішавши рівні пропорції соків редиски, огірків, зеленого болгарського перцю, ви отримаєте лікувальну суміш для полегшення стану при катарі верхніх дихальних шляхів. Підхопивши застуду, не впадайте у відчай. Змішайте сік редиски і цибулі з медом, він допоможе вам вилікувати.

Читайте також: селера - користь і шкоду для організму.

Чим корисна редиска для схуднення

Якщо за зиму ви встигли запастися парочкою зайвих кілограмів, було б непогано від них позбутися. Багато дієтологів радять збільшити кількість прийомів їжі, зменшивши порції. Чим корисний овоч для жінок та для чоловіків з надмірною вагою? Включивши в щоденний раціон салати з червоним коренеплодом, розраховуйте, що до літа ваша талія зменшиться на пару сантиметрів, а маса – на пару кіло. Все залежить від того, що ви будете вживати крім цього овоча.

Щоб корисні властивості редиски для схуднення проявили себе в повну силу, необхідно вибирати яскраво-червоні коренеплоди, середнього розміру та стиглості. Переріс овоч втрачає вітаміни. Занадто м'який -так же не годиться. Необхідно вживати салати з гірким корисним коренеплодом, заправляючи їх соняшниковою олією. Жодних майонезів, інакше всі ваші зусилля схуднути будуть марні. Постарайтеся зменшити кількість солі, яка тягне на себе багато води, тоді організму простіше буде виводити шлаки.

Чи можна вживати вагітним овоч

В будь-якому триместрі майбутнім матусям потрібно вживати більше корисних мікроелементів. Після відходу зими вагітним потрібно заповнювати свій організм необхідними речовинами, інакше звичайний стан авітамінозу тільки посилиться. Корисний склад редиски важливий для майбутніх матусь, адже в ній містяться вітаміни і мінерали. Кальцій допомагає формувати скелет малюка, зуби, м'язову масу. Овоч містить фолієву кислоту, яка гостро необхідна мами і плоду під час першого триместру. Вживаючи його, вагітні дівчата знижують ризик розвитку вад малюка.

Майбутнім мамам потрібно зміцнювати імунітет, адже закрити себе і не спілкуватися з людьми не вийде. Редиска багата вітаміном С, який захищає нас від застуди та інших інфекцій. Багато вагітні жінки страждають від проблем з кишечником протягом всіх 9 місяців (запори, діарея). Корисна клітковина нормалізує перистальтику. Любительки солодкого навіть у таке прекрасне час страждають від висипань, адже хочеться з'їсти побільше, а зупинитися не виходить. Редис і тут корисний помічник! Овоч сприяє кращому розщепленню вуглеводів.

Шкоди від вживання редиски для здоров'я

Це трапляється вкрай рідко, але ви повинні бути попереджені. Редиска – грунтове рослина, її вживають в сирому вигляді. Допустивши помилку, і не вимивши повністю землю з овоча, ви ризикуєте підхопити такі захворювання, як токсоплазмоз, сальмонела і кишкова паличка. При вагітності це вкрай небезпечно! Мікроелементи і вітаміни в складі майже не проявляються, якщо ви ретельно вибираєте овочі. М'які коренеплоди, пожовкле бадилля – ознака гнилья і старості. Не допустите помилки при виборі!

Ще один підводний камінь – цианогенные глікозиди. Такі речовини здатні негативно діяти на щитовидну залозу. Були випадки, коли після такого впливу людини очікували плачевні наслідки, такі як зоб (збільшення щитовидки). А це призводить до ускладненому диханню, осиплому голосу, кому в горлі, запаморочення.

Протипоказання до вживання

Є групи людей, яким не слід наполегливо налягати на редиску під час весняно-літнього періоду. Велика кількість клітковини і гірчичне масло здатні завдати шкоди. Гіркий смак є величезною проблемою для людей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, такими як виразки, гастрити, коліти, хвороби печінки, нирок, підшлункової залози і жовчного міхура. Вживаючи овоч більше, ніж раз в тиждень, ви можете викликати серйозні загострення. Хоча редиска корисна для серця, але людям, які пережили інфаркт, вживати її не можна.

Відео-рецепт салату

При настанні весни, потрібно приділити особливу увагу стану організму, збагативши його корисними речовинами. Спробуйте зробити салат з листя редиски користь якого незаперечна. Вам будуть потрібні: селера, зелена цибуля, огірки, редис з бадиллям, листя салату. Для заправки використовувати яблучний оцет, оливкова олія, сіль, перець, кунжут і біо дріжджі. Якщо ви спробуєте салат з відео-рецепти нижче, він точно стане вашим фаворитом на літньому столі!

Весняний салат з редиски бадиллям

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!