Масло для ванни: корисні властивості для шкіри, правила прийому та протипоказання

Відпочити після трудового дня, впоратися зі стресом, заспокоїтися або отримати лікувальний ефект допомагають ванни з ефірними маслами. Їх широке дію на весь організм допомагає привести вас у форму, усунути неприємні відчуття на шкірі, підвищити імунітет і просто поліпшити настрій. Як і з чого правильно приготувати для себе таку процедуру, читайте далі.

Чим корисна ванна з ефірними маслами

Процедура буде корисна кожному людині в будь-якому віці. Різноманітність масел допомагає досягати необхідного ефекту. Ванни з додаванням ефірних масел надають наступні дії:

  • седативний;
  • судинорозширювальну;
  • тонізуючий;
  • знеболювальне;
  • протисвербіжну;
  • метаболічне;
  • імуномодулююча;
  • антицелюлітне.

Косметичний ефект

У косметології ароматичні масла для ванни допомагають досягти еластичності, пружності шкіри. Жінки користуються цими корисними властивостями і приймають ванночки для отримання косметичного ефекту. Робити це потрібно не менше одного разу за тиждень. Особливо така процедура буде корисною власницям сухої шкіри, тому що вона позбавляє від лущення, сприяє прискоренню кровообігу і допомагає регенерувати епідерміс. Зволоження, живлення, тонізація – такий ефект допоможе відновити вашу шкіру вже після першого застосування.

Лікувальні властивості

Правильно підібравши масло для ванни, можна позбутися від застуди, ОРЗ, різних шкірних захворювань, свербежу. Результат буде досягнутий, як через дихальні шляхи (якщо це застуда), так і через потрапляння поживних речовин у шкіру (якщо це алергічна реакція, свербіж, псоріаз, мікоз). Повністю позбавитися від хвороби не вдасться, але послабити або зовсім прибрати симптоми на час вийде. Крім того, такі ванни будуть корисні в якості профілактичних сеансів для підвищення імунної системи.

Лікувальні прописують при різних патологіях:

  • головні болі і мігрені;
  • підвищений тиск;
  • розширені капіляри;
  • гіпертонія;
  • гіпотензія;
  • стенокардія;
  • гінекологічні захворювання;
  • для позбавлення болю в суглобах;
  • ревматизм.

Седативний ефект

Одним з найпопулярніших властивостей, завдяки яким подібні водні процедури стали настільки популярні – це седативний ефект. Один час, проведений у воді з приємним запахом, діє миттєво: всі погані думки, проблеми, стрес і депресія залишаються позаду. Така антистрес процедура допоможе позбавитися від безсоння, тому що після неї ви точно заснете як немовля і проспите до самого ранку.

Ароматичні прописують людям з психічними розладами, підвищеною дратівливістю, при хронічній втомі, епілепсії, адже вони дійсно допомагають розслабитися, сприяють заспокоєнню та релаксації. Ті ж процедури можна проводити при гормональних збоях, при клімаксі. Для посилення ефекту можна пити до і після - настій із звіробою, чебрецю.

Для схуднення

Суміш деяких масел не тільки сприяє зволоженню шкіри, але і виробляє антицелюлітний ефект шляхом прискорення підшкірних лімфатичних процесів. Якщо приймати таку ванну (частіше це сидячий варіант) регулярно, поєднуючи з фізичними вправами і нанесенням спеціальних кремом на проблемні зони, то позбутися целюліту вийде куди швидше.

Правила прийому

Для досягнення необхідного ефекту потрібно дотримуватися кількох правил:

  1. Проводять процедуру після їжі, не раніше ніж через 2 години і за 1 годину до сну.
  2. Рекомендується гарненько помитися. Для підвищення ефекту очистіть шкіру скрабом. Так ви допоможете шкірі розкритися і далі краще вбирати корисні речовини.
  3. Під час сеансу не бажано митися, використовувати шампуні, гелі для душу.
  4. Після виходу не потрібно обтиратися махровим рушником, а можна просто загорнутися в нього чи простирадло, щоб дати корисним речовинам краще вбратися в шкіру.
  5. Категорично забороняється вживати алкогольні напої після процедури, виходити на вулицю.

Скільки крапель ефірного масла додавати в ванну

Якщо може здатися, що такий обсяг води знадобиться багато ароматичних масел, то ви помиляєтеся. Для досягнення ефекту вистачить 6-9 крапель. При цьому, якщо ви берете таку ванну регулярно, то вже днів через десять необхідно знизити дозування. Для лікувальних цілей ароматерапевти радять 10-15 крапель, для сидячої – 4-6, ванночки для рук або ніг капають до 4 крапель.

Особливості температурного режиму

Грає роль і температурний режим, який потрібно підтримувати для більшої результативності від прийому ванни. Якщо ви хочете провести сеанс в гарячій воді, то її температура не повинна бути вище 38 градусів, інакше ви будете потіти, а потовиділення протистоїть проникнення масел в шкірні покриви. Прохолодну ванну потрібно заповнювати водою - не нижче 10 градусів.

Тривалість процедури

Оптимальна тривалість ароматичної процедури становить 15-30 хвилин, її тривалість можна збільшити до 35 хвилин, якщо ви хочете домогтися седативного ефекту. При застудах або шкірних захворюваннях процедура повинна повторюватися раз в 3 дні. Після 10-15 сеансів необхідно зробити тижневу перерву. Курс можна проводити в якості профілактики або для спільного лікування з препаратами.

Ефірні масла для ванни

Існує широке розмаїття ефірних масел, щоб досягти той чи інший ефект. Їх ділять на групи, з яких потім можна створювати цілі букети природних ароматів:

  • Квіткові: троянда, мімоза, герань, гвоздика, липовий цвіт.
  • Деревні: кедровий, сандаловий екстракти, кипарис, ялиця, сосна, ялина.
  • Горіхові: мигдаль, волоський горіх.
  • Цитрусові: мандарин, апельсин, лимон.
  • Трав'яні: м'ята, бергамот, меліса, імбир, розмарин.

При цьому ванни теж бувають різних видів:

  • загальні – для повного занурення;
  • сидячі – дія на нижню частину тулуба і ніг;
  • часткові або місцеві – для певних частин тіла.

Для отримання належного ефекту існують збірки з коштів, які можна змішувати між собою, або застосовувати окремо. Тільки так можна гарантувати позитивний результат від водних процедур. Якщо ж метою є простий відпочинок, то варто застосовувати тільки трав'яні або квіткові екстракти. У них найменше протипоказань, а тривалість перебування у воді без будь-яких наслідків можлива до 40 хвилин.

Тонізуючі

Якщо ви хочете привести в порядок не стільки тіло, скільки дух, то вам допоможе бадьорить з тонізуючим ефектом. Вона додасть вам енергії, зробить думки ясними. Приймати її можна вранці, або протягом дня, але тільки не ввечері. Температура води повинна бути комфортною, не сильно гарячої: 30-33 градуси. З масел вибирайте сосну, розмарин, мімозу і лимон. Не варто запалювати ароматичні свічки, якщо тільки вони не будуть зі змістом тих же тонізуючих масел.

Антицелюлітні

Сидячу ванну для боротьби з целюлітом можна робити в будь-який зручний для вас час. Благотворний ефект досягається з допомогою високої концентрації діючих речовин: на меншу кількість води (якщо порівнювати із загальною) стільки ж крапель засобу – 6-9. Під час процедури будуть не зайвими пощипування, розтирання проблемних ділянок. Засіб з антицелюлітною дією можна придбати в аптеці: лимонне, гераневое, гвоздична, ялівцеве, імбирне.

Заспокійливі

Позбутися від стресу допоможе масло для ванни з меліси, лаванди й ірису. Процедуру бажано проводити ввечері перед сном. В кімнаті можна вимкнути штучне освітлення і замінити свічками, які теж можуть бути ароматичними. Так ви повністю поринете в спокій і в приємній атмосфері забудете про всі проблеми. Наливайте Воду теплу, але не більше 40 градусів. Після сеансу можна випити трав'яний чай і лягати спати.

Омолоджуючого дії

Після 30 років (іноді навіть раніше) на користь для вашого тіла підуть омолоджувальні ванни з екстрактом жасмину, троянди, сандалу, мірри і лотоса, які допоможуть зберегти пружність і еластичність шкіри, зроблять її бархатистою. Крім того, вона працює як антисептик і здатна загоювати ранки. Процедури можна проводити курсом до 5 разів на тиждень. Всього 10 сеансів, далі тижневу перерву. Після виходу з води обов'язково дати шкірі самостійно увібрати вологу, а не витиратися рушником.

Для зміцнення імунітету

В якості профілактики, особливо в зимовий час року, на користь підуть імуностимулюючі водні процедури. Бажано приймати їх ввечері, але можете сміливо приготувати їх і вдень. Використовується масло гвоздики, ромашки, ялиці, базиліка. Під час процедури не забувайте глибоко вдихати пари і аромати масел. Чудовим завершенням буде чай з медом.

Збуджуючі

Зробити сюрприз своїй другій половині можна, приготувавши ванну з збудливим ефектом. При цьому, якщо місце дозволяє, то вживати її можна вдвох. Не забудьте розставити свічки, включити улюблену музику, кинути жменьку пелюсток троянд і додати у воду можжевельниковое, рожеве, мускатне, гераневое, шавлієве, іланг-иланговое масла. Кімната наповниться приємним ароматом афродизіаків, яке закрутить голову кожному.

Як використовувати

Кожне ефірне масло для ванни володіє певним ефектом. Існують свої особливості приготування процедури, завдяки яким стає простіше активізувати необхідні процеси в організмі заради оздоровлення. Як правильно створити вдома атмосферу спа-салону і отримати максимум користі від ароматичного масла для ванни:

  • засіб додають у воду по кілька крапель, попередньо змішуючи з іншими аромамаслами;
  • для посилення дії екстракт попередньо розбавляють емульгатором (молоко, вершки, сметана), а потім виливають суміш у воду.

Ванна з маслом чайного дерева

Рецепт приготування заспокійливої ванночки дуже простий. З цим завданням добре справляється базове масло чайного дерева. Його можна змішувати з іншими ефірами, але і саме по собі воно несе седативний ефект, так що піде на користь кожному, хто хоче зняти нервове напруження, депресивний стан. Завдяки своїм антимікробним властивостям, чайне дерево гоїть ранки, так що не варто відразу після водних процедур витиратися рушником. Нехай волога самостійно абсорбується з поверхні шкіри.

Перш ніж додавати засіб у воду, його необхідно розбавити в эмульгаторе. Для цього підійде молоко, вершки, мед, нежирна сметана. У невеликій мисочці змішайте 100 мл емульгатора з 10 краплями ефіру. Виливати суміш у воду можна лише після того, як ванна буде повністю наповнена. Занурюватися у воду рекомендується на 20-30 хвилин. При цьому атмосфера в кімнаті повинна бути розслаблюючій: приглушене світло або свічки, легка неголосна музика або тиша.

З ялицевою олією

Для лікування і профілактики багатьох захворювань рекомендується використовувати ялицеве масло для ванни. Вона здатна вбивати багато мікроби, в тому числі, і інгаляційним шляхом. В косметології застосовують процедуру в поєднанні з оливковою або рожевим. При цьому в чистому вигляді використовувати засіб не можна, так як існує ймовірність отримання опіків. Як зробити: наберіть теплу воду (не вище 40 градусів), додати 15-20 крапель пихтового кошти. Тривалість перебування у воді не повинна перевищувати 30 хвилин, тому що можливі запаморочення, мігрень.

Масло лаванди для ванни

Лавандова засіб допоможе не тільки оздоровитися, але і привести в порядок нервову систему. Летючий аромат цього гірського квітки завжди заспокоює. Крім того, він добре очищає шкіру від жиру, так що одна пляшечка може використовуватися за різним призначенням. Водні процедури з цим засобом застосовують, щоб полегшити біль у м'язах, при розтягненнях, для зняття стресу, набряклості, від перевтоми.

Рецепт приготування простий: наберіть воду температурою не вище 38 градусів, але не нижче 30 (ефект краще проявляється в теплі), додайте 10-15 крапель ефіру і столову ложку морської солі. Перебувати у воді можна 20-30 хвилин. Після процедури шкіру рекомендується додатково зволожувати засобами для шкіри. Справжню насолоду від процедури ви отримаєте, якщо вирішите запалити аромалампу.

Ванна з апельсиновим маслом

Ефірне масло апельсина використовується для нормалізації підшкірних процесів, як антицелюлітний засіб. Його можна застосовувати для загальних і сидячих ванн. Час збільшують поступово: від 5 до 30 хвилин. Воду можна наливати, як гарячу, так і прохолодну – все залежить від ваших уподобань. В неї додають до 10 крапель води. Для досягнення лімфатичного ефекту можна змішувати засіб з грейпфрутовим і проводити курс з 10 процедур на місяць. Перед процедурою важливо провести очищення шкіри скрабом або мочалкою.

З ефірним маслом лимона і ялівцем

Пробуджує, збуджує, чуттєвий та сексуальний – ось так можна описати ефект від лимона і ялівцю. Такий відпочинок можна зробити, як для себе, так і свого партнера. Змішайте по 7-8 крапель кожного засобу в мисці і додайте в гарячу воду. Процедура може тривати від 15 до 35 хвилин. Після процедури ви навряд чи захочете спати, так що на ніч її приймати не рекомендується.

Як користуватися твердим маслом

Рідкі аромамасла для ванни поступово замінюють твердим аналогом, назва якому баттер. Сьогодні можна придбати кокосова, пальмова, каріте, купуасу, мангове, какао. Їх можна змішувати між собою шляхом плавлення на водяній бані, щоб отримувати нові аромати. Додаючи до них базові ефірні масла для ванни, можна досягати лікувального, профілактичного або косметичного ефекту.

Баттер можна застосовувати в чистому вигляді для догляду не тільки за тілом, але і волоссям, нігтями. Використовують його наступним чином:

  1. Невелику частину засоби беруть руками і вичікують 1-2 хвилини, поки вона не прогріється.
  2. Легкими масажними рухами наносять на шкіру і втирають до повного всмоктування.
  3. Для захисту від морозів баттер не втирають до кінця, а залишають на шкірі. Така своєрідна " плівка здатна захистити шкіру від обвітрювання навіть при самих сильних холодах.

Бомбочки для ванни з аромамаслами і баттерами

Ще одним способом розслабитися і отримати догляд для тіла – це використовувати вже готові бомбочки, які можна зробити своїми руками. Ванна з бомбочкою сподобається навіть дитині, адже ці кольорові кульки нагадують цукерки, а якомусь малюку не захочеться такого цікавого купання? Деякі бомбочки при попаданні у воду починають шипіти, утворюючи піну. При покупці цього кошти поштучно, зберігають його в полотняному мішечку.

Використовувати шипучі гейзери потрібно, дотримуючись правил:

  • перед процедурою необхідно прийняти душ;
  • бомбочку кидають у воду після наповнення ємності водою;
  • тільки після того, як кулька розчиниться, можна сідати в воду;
  • волосся краще сховати в шапочку для душу або загорнути в рушник;
  • у воді не рекомендується перебувати більше 20 хвилин.

Шкоди та протипоказання

Існують застереження для прийому ароматичних ванн, які слід знати, перш ніж намагатися поліпшити свій стан або влаштувати собі відпочинок таким шляхом. Передозування буває дуже небезпечна з-за можливого отримання опіків, алергічних реакцій на шкірі. Тому варто бути обережним і додавати кошти у воду дозовано. Як правильно користуватися ефірним засобом:

  1. Не додавати в піну, рідке мило або гелі для душу. Хімічний склад засобів перешкоджає впливу корисних речовин.
  2. Аромаванни протипоказані при гострих запальних захворюваннях, деяких ураженнях шкіри, хвороби серця, хронічних захворюваннях нирок, печінки, гепатиті, тромбофлебіті, цукровому діабеті, епілепсії, онкології.
  3. Перед прийомом для лікування завжди необхідна консультація з лікарем
  4. Жінкам не рекомендується робити такі процедури під час менструації.
  5. Процедура протипоказана при наявності підвищеного кров'яного тиску, захворюваннях серця або після хірургічних операцій.
  6. У період вагітності дозволяється приймати тільки сидячі ванни і то лише в перші три місяці.
  7. Додайте у воду будь-ефірне засіб, але обов'язково дотримуючись їх максимальні і рекомендовані дозування.

Відео

DIY Сіль для Ванни / Ефірні олії / Подарунки Своїми Руками

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!