Як правильно робити масаж грудних залоз при лактостазі, мастопатії, після пологів і для збільшення обсягу

Масаж грудей рекомендують робити для збільшення і пружності молочних залоз, при вагітності і для повноцінного годування дитини після пологів. Така процедура допомагає вирішити не тільки естетичні проблеми, вона також входить в комплекс лікування захворювань грудей, наприклад, мастопатії, маститу або лактостазу. Масаж сприяє появі молока в молочних залозах, що полегшує годування маляти і зціджування.

Що таке масаж грудей

Дана процедура мало чим відрізняється від звичайного масажу, однак виконується м'якше і ніжніше. Він полягає в погладжуванні долонями, натисканні пальцями і інших схожих прийомах. Його можна проводити за класичною методикою або слідувати аюрведичній техніці із застосуванням акупунктури – все залежить від особистих переваг. Плюс такого масажу: процедуру дівчата і жінки можуть здійснювати самостійно в домашніх умовах, так як вона не вимагає особливих навичок.

Користь

Груди складаються з жирової тканини молочної залози, вона не має м'язів. Це ускладнює надання їй бажаної форми і обсягу. Тим не менш, масаж творить справжні чудеса, він здатний покращувати ще й загальний стан здоров'я. Користь від нього неоціненна:

  • підтягнутість;
  • пружність;
  • красива шкіра;
  • хороший кровообіг, лімфодренаж;
  • виведення шкідливих речовин і надходження необхідних мікроелементів;
  • зменшення болю в грудях при менструації;
  • повноцінне годування новонародженої дитини;
  • лікування захворювань молочних залоз;

Кожна дівчина мріє мати красиву форму бюста. Груди страждає при дієті, зменшуючись в об'ємі, не кажучи вже про пологи і лактацію. В результаті, вона провисає і втрачає пружність, одним словом, вже не виглядає так привабливо, як раніше. Масаж сприяє збереженню або поверненню форми молочних залоз, головне – проводити його за правилами і регулярно.

Як робити

Які ж правила треба дотримуватися в настільки делікатній справі? Як розминати груди правильно і без шкоди? Масаж грудей – це дуже ніжний процес, який необхідно виконувати обережно і за всіма правилами. Це допоможе уникнути небажаних наслідків. Особлива увага приділяється молочних залоз під час годування малюка. Таких правил небагато, але від них залежить результат процедури. До них відносять:

  • Масаж молочних залоз робиться тільки вимитими з милом руками.
  • Тривалість процедури не повинна перевищувати 10 хвилин, при годуванні дитини – 5 хвилин.
  • Ступінь натискання контролюйте, покладаючись на свої відчуття.
  • Застосовуйте касторову олію, можна скористатися спеціальним кремом.
  • Після процедури прийміть душ. Несильний струмінь води повинна потрапляти на грудину.

Для збільшення

Збільшити розмір грудей можна за допомогою спеціального вакуумного массажера. Ефект буде помітний вже після першої процедури. Для цього нанесіть на молочні залози крем, дотримуючись інструкції приладу, прикладіть вакуумну помпу. Перш ніж опанувати цей метод, бажано проконсультуватися з лікарем на випадок виявлення протипоказань. Якщо така процедура не підійшла або ви не хочете використовувати вакуум, можна скористатися іншими видами масажу, які додатково збільшують грудні залози.

Для підтяжки

Процедура підтяжки грудей здійснюється з кремом, бажано для цих цілей використовувати спеціальний косметичний засіб, але, у крайньому випадку, підійде і звичайна оливкова олія. Три хвилини приділіть кругових рухів за годинниковою стрілкою з невеликим натиском. Далі зробіть погладжування по лінії від сосків вгору до ключиці, потім пиляючими рухами долонею масажуйте протягом двох хвилин від сосків до зовнішньої частини грудей. В кінці процедури зробіть легкі масажні поплескування.

Для пружності

Ефективною технікою масажу для пружності грудей є процедура під душем. Її можна проводити кожен день, не витрачаючи на це багато часу. Пам'ятайте, що спочатку треба легенько розім'яти залози. Далі увімкніть душ і направте теплу струмінь собі на грудину. У цей час слід акуратно робити кругові рухи складеними разом трьома пальцями, обходячи стороною соски. Через п'ять хвилин приступити до завершальної фази – контрастному душу, при якому температуру води необхідно міняти кожні п'ять секунд.

Масаж грудей при годуванні

Грудне вигодовування сприяє здоровому росту і розвитку малюка. Щоб лактація була приємна і не викликала дискомфорту, фахівці радять молодій мамі розробляти молочні залози і проводити розтирання. Завдяки простим рухам, молоко не буде застоюватися – це допоможе уникнути маститу та інших неприємних моментів. Додатково масаж «розганяє» кров, а це сприяє хорошій лактації. Врахуйте, що в правилах про те, як масажувати груди годуючим матерям, зазначено про заборону використання крему.

Для появи молока

Народження дитини – це найбільш хвилюючий момент у житті кожної жінки, який може зіпсувати відсутність молока. Для того щоб з'явилося молозиво, породіллі не можна втрачати ні хвилини, мати повинна відразу ж після народження прикласти малюка до грудей. Якщо з якої-небудь причини не вийшло зробити, потрібно провести масаж грудей, який допоможе виправити ситуацію.

Спочатку потрібно прикласти до молочних залоз змочену в теплій воді пелюшку, після накрити їх тонкої бавовняної тканини, попередньо нагрітої на батареї або праскою, через яку і буде виконуватися процедура. Акуратно стисніть пальцями груди біля основи і проведіть до сосків легкими вытягивающими рухами. Не використовуйте ніякі креми і масла. Повторити по 5-10 разів для кожної грудей. Наприкінці, по можливості, прикладіть дитину.

Перед годуванням

Процедура здійснюється і перед кожним годуванням. Це сприяє швидкому і якісному припливу молока. Погладьте молочні залози за годинниковою стрілкою від підстави до ореолу соска, при цьому не бійтеся натискати на неї долонями і пальцями. Здійсніть легкі стискання. Нахиліться вниз і помасажуйте від заснування до сосків – це стимулює вироблення молока. Опиніться від виконання цієї процедури, якщо на сосках є тріщини.

Перед зціджуванням

Процес расцеживания за своїм принципом нагадує стимуляцію годування, тому перед ним потрібно зробити невеликий масаж. Сядьте зручніше, злегка нахиливши корпус вниз, розітріть залози теплим чистим рушником. Плавно натискайте на груди від основи до соска за допомогою пальців або кісточок рук. Не забувайте задіяти всю площу молочної залози, інакше через час можна отримати застій. Далі пам'ятайте сосок між пальців выдавливающими рухами. Через кілька хвилин з'явиться молоко.

При лактостазі

Кожна друга жінка під час лактації стикається з таким поняттям як застій молока або лактостаз або мастит. Це дуже боляче, неприємно. Позбутися застою можна кількома способами, наприклад, частіше прикладаючи дитину до грудей. У ті моменти, коли малюк спить або нагодований, мама може поліпшити свій стан за допомогою самомасажу проти лактостазу. Не забудьте ретельно вимити руки перед процедурою.

Почніть з погладжування від периферії до соска, приділяючи при цьому особливу увагу ущільненню. Далі зробіть кругові рухи за годинниковою стрілкою. Наступним вправою буде скручування. Покладіть груди на долоню, а інший почніть робити кругові рухи в різні напрямки. Щоб зменшити больові відчуття, масаж рекомендується здійснювати під теплим душем. Через деякий час настане поліпшення.

При мастопатії

Мастопатія – це патологія грудей, яка небезпечна ускладненнями. При виявленні пухлини в молочній залозі, потрібно звернутися за допомогою до лікаря, який призначить лікування, одним з пунктів якого може бути масаж грудей. Процедуру слід починати з ніжного погладжування ареоли соска, далі давлять рухами потрібно пройтися по всій грудей. Не плутайте масаж грудей з пальпацією, тут рухи повинні бути більш плавними і м'якими. Час процедури-10 хвилин.

Лімфодренажний

Лімфодренажний масаж спрямований на профілактику здоров'я молочної залози. Якщо здійснювати таку процедуру регулярно, то це дасть можливість крові і лімфі безперешкодно циркулювати по всій молочній залозі, насичуючи її необхідними мікроелементами і речовинами. Результат лімфодренажного масажу – красива, здорова груди без ризику отримання мастопатії або онкології. Така процедура часто використовується в якості розминки перед іншими видами масажу.

Японський

Японська техніка заснована на натисненні активних точок на тілі протягом 20 секунд. Процедура не займає багато часу, однак без сторонньої допомоги не обійтися. Перш ніж приступити до процесу, уважно вивчіть розташування точок на тілі, до речі, їх всього 10. Результатом японського масажу стане:

  • збільшення тонусу м'язів;
  • правильна робота кровоносних судин;
  • прискорення і полегшення відтоку лімфатичної рідини;
  • красива, пружна шкіра.

Точковий

Точкова процедура аналогічна японського масажу, її ще називають масаж Шиацу або китайський. Тут задіяні 17 точок на тілі, на які натискають по 2-3 секунди. Фахівці кажуть, що ця східна техніка нормалізує гормональний баланс жінки, поліпшить загальний стан жіночого здоров'я, фахівці навіть стверджують, що він здатний оновити клітини в організмі. Перед процедурою рекомендують зробити легкий лімфодренажний масаж з використанням олії або спеціального крему.

Даоський

Даоський масаж грудей можна проводити не тільки жінкам, але і чоловікам. Полягає він у наступному. Покладіть руки на груди і зробіть 9 кругових рухів від плеча до центру. Після цього перемістіть руки так, щоб в центрі долоні виявився сосок, зробіть 10 легких надавлювань. Східні мудреці запевняють, що ці прості рухи омолоджують і наповнюють енергією.

Відео

Масаж Грудей

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!