Як їсти яблука для схуднення і на дієті

Корисні низькокалорійні фрукти зроблять талію стрункішою, а організм здоровіше. Яблука забезпечують швидке відчуття ситості. Їх можна запікати, їсти в свіжому вигляді, додавати в салати, використовувати для десертів і основних страв. Самі по собі фрукти не спалюють жирові відкладення, але як частина збалансованої дієти сприяють зниженню ваги.

Користь яблук для схуднення

Фрукти – джерело корисних речовин, які підтримують здоров'я організму, продовжують молодість. Серед них мінерали: магній, калій, кальцій, фосфор, натрій, залізо. У шкірці багато потужних антиоксидантів (вітаміни A і C). Вони захищають клітини від ушкоджень.

При дефіциті корисних речовин дієта погіршить здоров'я. В яблуках є майже всі вітаміни групи B. Це B1 (тіамін), В2 (рибофлавін), B3 (PP або нікотинова кислота), B5, B6, B7 (H або біотин), В9 (фолієва кислота). Вони мають величезне значення для клітинного метаболізму.

Яблука при дієті буквально забезпечують здоров'я організму на рівні клітин.

Мають низьку калорійність

100 грам фрукта містять всього 52 кілокалорії. Яблука на 80% складаються з води. Соковита м'якоть заповнює шлунок, ненадовго тамуючи голод.

Монодієта – це харчування яблуками для схуднення протягом декількох днів. Цей варіант дозволяє швидко знизити вагу, але не підходить для людей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту (гастрит, виразкові хвороби). Якщо дозволяє здоров'я, можна прискорити зниження ваги, влаштовуючи розвантажувальні дні. Це більш щадний варіант харчування порівняно з тривалою монодієтою.

Містять багато клітковини

Харчові волокна швидко насичують. Денна норма клітковини для дорослої людини становить 30-50 грам. В одному яблуці середнього розміру міститься 4 грама волокон. Половина з них – пектин. При контакті з рідиною волокна розчиняються у шлунку і набухають подібно желе. Людина відчуває почуття ситості, а його кишечник м'яко очищається.

У шкірці велика кількість нерозчинних волокон. Вони очищають кишечник як жорстка щітка, позбавляючи від запорів. Серед побічних ефектів нерозчинної клітковини – підвищене газоутворення, прискорення скорочення кишечнику аж до діареї. При порушеному травленні не можна повністю будувати дієту на продуктах з високим вмістом грубої клітковини. Запікання яблук знизить навантаження на ШКТ в цьому випадку.

Розчинні і нерозчинні волокна знижують рівень «поганого» холестерину в крові.

Це профілактика атеросклерозу – причини інсультів, інфарктів. Клітковина забезпечує фруктів низький глікемічний індекс, тому схуднути на яблуках можуть люди, що страждають діабетом.

Покращують травлення

Яблука позитивно впливають на всі органи, які беруть участь у перетравленні їжі. Вони прискорюють виробництво шлункового соку. Фрукти підсилюють вироблення жовчі, яка в тонкому кишечнику розщеплює їжу на мікроелементи. З'їжте фрукт через кілька годин після ситної трапези – це полегшить її перетравлення. Яблука очищають кишечник, підтримують корисну мікрофлору.

Як схуднути за допомогою яблук

Щоб фруктова дієта була ефективною, слід відмовитися від шкідливої їжі: фаст-фуду, випічки, жирних і рафінованих продуктів, цукру. Їжте фрукти, пюре з них або свіжовичавлений сік перед їжею. Так ви заповните шлунок, менше з'їсте, і загальна калорійність одного прийому їжі знизиться.

Після їжі яблука їдять через 1,5-2 години, щоб уникнути бродіння.

Правила харчування

Для схуднення вибирайте кислі або кисло-солодкі сорти. В солодких яблуках більше кілокалорій. Випивайте не менше 2 літрів води чистої природної води. Вона необхідна для розчинення клітковини, заповнює шлунок, знімаючи напади голоду, виводить з організму токсини.

Яблука насичують ненадовго, а потім посилюють апетит, тому потрібно харчуватися часто, але невеликими порціями. Останній прийом їжі повинен бути не пізніше, ніж за 4 години до сну.

Як їсти яблука для схуднення

  1. З шкіркою. Очищаючи її, ви позбавляєтеся від нерозчинної клітковини, багатьох вітамінів, мінералів.

  2. Без цукру. Через деякий час після переходу на правильне харчування смакові рецептори очищаються, і ви почнете відчувати насолоду фруктів.
  3. З маслом або сметаною. Деякі вітаміни краще засвоюються в присутності жирів. Додайте до натертому яблуку половину чайної ложки корисного нерафінованої олії (лляної, оливкової) або сметани.
  4. В запеченому вигляді. Це варіант для людей, які страждають із-за порушень роботи кишечника.

Яблучна дієта

Нутриціології (фахівці, що досліджують вплив їжі на людський організм) з'ясували дивовижний факт. Пектин здатний знижувати калорійність інших продуктів.

Яблучна дієта приблизно на 100 кілокалорій знижує енергетичну цінність інших з'їдених за день продуктів.

3 правила монодієт на яблуках:

  1. Повинні бути короткостроковими. В іншому випадку організм буде недоотримувати необхідні речовини, здоров'я погіршиться. Ідеальний варіант – два-три розвантажувальних дні на тиждень.

  2. Підходять тільки для людей з ідеальним здоров'ям. При будь-яких порушеннях в роботі органів травлення фрукти можуть бути лише доповненням до дієтичного харчування.
  3. Підходять тільки для людей, які добре переносять обмеження у виборі їжі. В іншому випадку скинуті кілограми швидко повернуться після повернення до звичного раціону.

Дієта тим краще, чим вона ближче до різноманітного, повноцінному харчуванню. Так ви уникнете психологічного стресу з-за обмежень і збережете здоров'я.

Меню

Дієта включає 5-6 фруктів щодня. Яблука – прекрасний дієтичний продукт, але підсилюють апетит.

Білки, жири й складні вуглеводи в складі різноманітного раціону вгамують голод, але вага буде знижуватися через зменшення кілокалорій.

Меню на 5 днів:

  1. Яблучний день – фрукти можна їсти в необмеженій кількості. З напоїв можна пити тільки воду і чай без цукру.

  2. Сніданок – 1 яблуко, 1 стакан знежиреного кефіру. Обід – салат з морквою, яблуками, зеленню і оливковою олією. Вечеря – 2 яблука.
  3. Сніданок – 1 яблуко, шматочок цільнозернового хліба, яєчня. Обід – 2 яблука, салат з огірками, помідорами і оливковою олією. Перекус – 1 склянка нежирного йогурту. Вечеря – 2 яблука, суп з сочевицею, салат з бекону індички, брокколі і моркви
  4. Сніданок – 1 склянка смузі з яблук і капусти. Обід – 2 яблука, овочі на грилі. Перекус – 1 апельсин (взимку) або трохи кавуна (влітку), склянка зеленого чаю. Вечеря – 2 яблука, салат з овочів, свіжовичавлений сік із селери і буряків.
  5. Сніданок – 2 яблука, 1 варене яйце, 1 склянка гарбузового соку. Обід – 1 яблуко, овочі на грилі, суп з пшоном і зеленою цибулею. Перекус – 2 мигдальні горішки, 1 персик. Вечеря – 2 яблука, запечена в духовці риба з квасолею і спаржею.

Овочі і фрукти можна комбінувати, замінювати іншими в залежності від сезону і особистого смаку. Порція не повинна бути більше 200-250 р. Зголоднівши, випийте води або з'їжте будь-який фрукт.

Дозволені продукти

При схудненні корисні овочі і фрукти з низьким вмістом цукру. Персики, виноград сприяють ожирінню. Вони допустимі тільки при ретельному контролі кількості. Зелені овочі, трави (шпинат, петрушка, рукола) – джерело корисних речовин, їх можна додавати в смузі. З масел використовуйте оливкову.

Віддавайте перевагу нежирним молочним продуктам. При сильному відчутті голоду дозвольте собі склянку кефіру. Пийте його як можна більш дрібними ковтками, так довго, як це можливо.

Це секрет, щоб не переїдати на ніч, коли боротися з апетитом складніше всього.

Дієтичне харчування можна урізноманітнити:

  • рибу (тріска, хек, минтай, короп);

  • птахом (курка без шкіри, індичка);
  • яловичиною;
  • курячими, перепелиними яйцями;
  • цільнозерновими продуктами (хліб, макарони з твердих сортів пшениці);
  • грибами.

Заборонені продукти

  • цукор і солодощі;

  • жирне м'ясо і риба;
  • хлібобулочні вироби;
  • газовані напої, магазинні соки;
  • картопля;
  • смажені та жирні страви, сало, вершкове масло, кокосове масло;
  • майонез і соуси з нього;
  • алкоголь.

Відео

Яблучна дієта. Меню яблучної дієти на 3 дні

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!