Інтуїтивне харчування - правила. Принципи інтуїтивного харчування Світлани Броннікової і результати з відгуками

Як можна схуднути без дієти – жінки дивуються, адже головною умовою зниження ваги є обмеження калорій. Зараз винайшли нову методику інтуїтивного позбавлення від зайвих кілограмів – харчування, побудоване на принципі: тіло знає, що потрібно їсти. Система проста і практично не має обмежень.

Що таке інтуїтивне харчування

Нерідко трапляється, що людина, виснажуючи себе фізичними навантаженнями і дієтами, так і не приходить до бажаної стрункості. Тіло протестує проти такого ставлення і в підсумку змушує рахуватися зі своїми запитами. Альтернативний спосіб позбавлення від зайвого жиру – це інтуїтивна дієта, при якій категорично заперечується використання будь-яких обмежень. Система схуднення будується на принципах, що дозволяють вживати випічку, солодощі, шоколад і ефективно зменшуватися в розмірах.

Методика спочатку була розроблена американським професором Стівеном Хоуксом, який сам безрезультатно худнув з допомогою різних дієт. Після декількох невдалих спроб він став прислухатися до свого організму і на висновках становив раціон самостійно. Інтуїтивний підхід виявився позитивним. Він допоміг професор схуднути на 22 кг і тримати вагу на протязі довгого часу. Стівен Хоукс стверджує, що до проблеми зайвої ваги треба підходити так:

  • розпізнавати сигнали, які посилає власне тіло;
  • навчитися контролювати апетит;
  • робити паузи під час прийняття їжі;
  • інтуїтивно розпізнавати, коли настає голод, а коли – переїдання.

Принципи інтуїтивного харчування

Продовжила розвивати ефективний метод схуднення американка Тейма Вейлер. Вона відкрила заклад Green Mountain, в якому запропонувала жінкам худнути без обмежень в їжі. Основна методика була спрямована на вивчення правильного відчуття власного тіла і побудована на тезах Хоукса. Отже, 10 принципів інтуїтивного харчування:

  1. Відмова від дієт. Будь-яке обмеження в харчуванні шкідливо.
  2. Повага до голоду. Треба давати організму потрібну кількість поживних речовин.
  3. Виклик контролю живлення. Слід забути про правила, які вчать, коли можна або не можна їсти.
  4. Перемир'я з їжею. Необхідно дозволити собі їсти.
  5. Повага до почуття насиченості. Треба навчитися розпізнавати, коли настає ситість.
  6. Фактор задоволеності. Потрібно усвідомити, що їжа не насолоду, а необхідність, тому насолоджуватися треба не процесом харчування, а кожним шматочком.
  7. Повагу почуттів без прийняття їжі. Потрібно зрозуміти, що самотність, нудьга або тривога – це почуття, які не можна заспокоїти їжею.
  8. Повага до власного тіла. Слід навчитися любити себе, незалежно від цифр на вагах.
  9. Тренування, як рух. Необхідно бути активним не для спалювання калорій, а для отримання заряду енергії.
  10. Повага до свого здоров'я. Потрібно навчитися вибирати такі продукти, які піклуються і про смакові рецептори, і про здоров'я організму в цілому.

Суть інтуїтивного харчування

Сучасний підхід до харчування повертає людини до природи, адже вона дала самий універсальний інструмент для оцінки чого-небудь – інтуїцію. Щоб зрозуміти, потрібна їжа в даний момент, варто лише прислухатися до організму і відчути наявність або відсутність голоду. Сучасна людина давно забув, що саме правильне харчування – інтуїтивне. Люди починають їсти за компанію або коли в крокової доступності багато смачних страв або продуктів для перекусів.

Суть системи живлення – жодних правил. Їсти дозволяється все, але тільки при дотриманні двох вимог: потрібно відчувати голод і інтуїтивно розуміти, що обраний продукт організм дійсно хоче прийняти. На цьому етапі багато дорослі люди відчувають труднощі. Проте їх легко подолати, якщо поспостерігати за дітьми – вони їдять стільки, скільки їм необхідно. Бажання батьків запхати в дитини зайве нерідко обертається великим скандалом.

Чи можна схуднути на інтуїтивному харчуванні

Серед дієтологів довгий час точилися суперечки з приводу такої системи, але в кінцевому результаті вони прийшли до висновку, що це ефективний аналог здорового харчування, розрахований з точки зору психології. Скільки можна скинути на інтуїтивному харчуванні? За відгуками тих, що худнуть ця система допомагає без праці за місяць скинути 5-7 кілограмів. Хочеться відзначити, що інтуїтивний спосіб позбавлення від зайвих кіло буде неефективний для людей, які страждають булімією, оскільки це психологічна проблема, що вимагає втручання кваліфікованого психотерапевта.

Як навчитися інтуїтивного харчування

Людині, який звик сидіти на дієтах за розкладом, важко навчитися слухати своє тіло. Спочатку у всіх виникають труднощі з визначенням власного почуття голоду і насичення. З часом приходить розуміння, що їсти потрібно тільки у випадку, коли відбувається бурчання в животі або смоктання під ложечкою, а не за компанію з ким-то. Інтуїтивне харчування для схуднення життєво необхідно для наступної категорії людей:

  • жертви дієт, життя яких перетворилася в тактику обмежень і зривів;
  • емоційні люди, які заїдають переживання;
  • звиклі до розподілу продуктів, підраховують калорії, які харчуються строго за розкладом і за співвідношенням БЖУ.

Як перейти на інтуїтивне харчування

Навчитися інтуїтивно оцінювати харчову поведінку можна, якщо перестати ділити їжу на корисну і шкідливу, погану і хорошу, а також припинити відповідати вазі прийнятим стандартам. Слід позбутися страху стати негарним або товстим. Перехід на інтуїтивне харчування – це зміна відношення до їжі, а не схуднення. Навіть якщо на початковому етапі набереться пара зайвих кілограмів – це нормально. Особливо у тих людей, які раніше обмежували собі в ласощах. Коли заборони не стане, то і тяга до них зникне, адже, як відомо, солодкий лише заборонений плід.

Як харчуватися інтуїтивно

Організм генетично запрограмований на вимогу власника лише тих продуктів, яких на даний момент бракує йому для нормального функціонування. Складаючи меню інтуїтивного харчування, слід привертати увагу до сигналів тіла і не допускати компульсивного переїдання. Відмовляючись від дієтичного мислення, потрібно дозволяти організму є все. З його точки зору порція вареної брокколі на вечерю нічим не краще тарілки з смаженою картоплею. Будучи з'їденої у відповідності з бажанням тіла, вона не призведе до набору ваги, а тільки поповнить енергетичний баланс.

Щоденник інтуїтивного харчування

Не так-то просто почати харчуватися інтуїтивно. Бажаний результат прийде не скоро, якщо розум постійно підкидає думки про їжу. Полегшити процес допоможе щоденник, в якому потрібно методично записувати з'їдені продукти і які від них були відчуття. Пара тижнів пройде і нотатки допоможуть проаналізувати, в який час доби активний метаболізм, коли їжа перетравлюється повільно, які продукти провокують на рясне пиття.

У щоденнику на першій сторінці повинна бути своя особиста шкала голоду, навпроти кожного пункту якої слід робити позначки. Наприклад, навпроти рівня «об'ївся» написати свої відчуття від цього процесу – болюча роздутість або інше. Пункт «ситий» буде означати наповненість, а абзац «дуже голодний» може вказувати на подразнення. Перші дні постійно звіряйтеся з шкалою і визначайте інтенсивність голоду. Це допоможе не переїдати і відрізнити емоційну спустошеність від реального бажання поїсти. Ви помітите, що насичення приходить набагато швидше, ніж раніше.

Інтуїтивне харчування дітей

Дитина робить вибір продуктів набагато легше, адже він знає, скільки йому треба їсти, інтуїтивно спираючись на сигнали тіла. Маленькі діти навіть з великим апетитом в один момент наїдаються і більше не хочуть, а батьківські спроби годувати їх насильно – не подобаються. Дитяче харчування по інтуїції – це мінімізація контролю над кількістю їжі дитини. Навіть немовля в стані попросити є – він плаче, поки не отримає харчування. Нехай дитина з малого віку збереже здатність чути інтуїтивні відчуття і розуміти різницю між ситістю, апетитом і голодом.

Відео: Інтуїтивне харчування Світлани Броннікової

Інтуїтивне харчування зі Світланою Броннікової

Відгуки та результати схудлих

Лілія, 37 роківПрочитала наукова праця Броннікової. Вирішила спробувати intueat харчування і почати прислухатися до голосу організму. Перше, що мене здивувало – це необхідність постійних запасів їжі в холодильнику. Раніше я взагалі боялася класти туди зайве, щоб не зірватися. Через час стала більше їсти, тому інтерес до цієї ідеї швидко зник.
Анатолій, 49 роківВивчивши відгуки фахівців і наукові дослідження, я прийшов до висновку, що зайва вага – це наслідок психологічних проблем. Мою теорію підтвердили і принципи інтуїтивного прийому їжі. Однак практично перейти на таку модель живлення складно. Став їсти все підряд і набирати вагу. Проте вже через місяць виявив, що кілограми стали йти.
Анастасія, 26 роківСама дотримуюся принципів інтуїтивної дієти і вчу свого 7 річної дитини свідомо регулювати апетит. Показую на своєму прикладі, що щоб наїстися, не обов'язково їсти багато. Потрібно виходити тільки з потреб організму. Син сам вільно відмовився від множинних перекусів в школі, а мені регуляція ваги абсолютно не потрібно.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!