Очищаюча детокс дієта

Будь-яка дієта має на увазі очищення організму від зайвого. У прагненні схуднути людина повинна насамперед позбутися від шлаків і токсинів, тільки потім можна розраховувати на втрату зайвих кілограмів. Що таке детокс дієта? Популярна серед сучасних жінок система харчування передбачає відмову від ряду продуктів і вживання великої кількості води, фруктів, овочів.

Особливості та правила дотримання дієти

Детоксикація – звичайна функція організму. За її здійснення відповідають більшою мірою печінка і нирки, які виводять шкідливі речовини через піт, сечу, калові маси. Тіло людини влаштовано так, щоб токсини, які потрапляють всередину з навколишнього середовища, не всмоктувалися в слизові. Однак при надмірному споживанні шкідливої їжі, ослабленні імунітету, розвитку деяких хронічних захворювань система природного очищення організму дає збій. Токсини не виводяться своєчасно і поступово накопичуються в тілі. Як результат, з'являються зайві відкладення.

Згідно відгуками, харчування детокс допомагає ефективно позбавитися від продуктів розпаду і активізувати роботу органів, відповідальних за природну очистку. Підготовка до дієти передбачає відмову від жирної, смаженої, гострої, копченої їжі за місяць до початку детоксикації. Будь-які занадто калорійні продукти повинні бути виключені з раціону. За 10 днів до старту дієти слід повністю перейти на вегетаріанський раціон. М'ясне або рибне блюдо допускається вживати лише 1 раз в тиждень.

Під час підготовки до детоксу людина не повинен їсти пізніше 8 години вечора, при цьому його раціон харчування повинен бути розбитий на 5-7 прийомів їжі в день. Підготовчий період передбачає відмову від будь-яких алкогольних напоїв, солодощів, випічки. Як правило, сама дієта триває від 3 до 5 днів, проте її тривалість можна збільшити до 10 діб, за цей час організм зможе повністю очиститися від шлаків і токсинів, оновивши склад крові.

Головні правила схуднення полягають у правильному завершення дієти. Вихід з детокс живлення повинен бути поступовим, тому після завершення детоксикації варто потроху додавати в меню білкові і вуглеводні продукти, спеції, сіль. М'ясні і рибні страви вибирайте виключно пісні, макарони допускаються до вживання лише з твердих сортів пшениці. Заборонено дотримуватися раціон детокс-дієти в наступних випадках:

  • при захворюваннях ШКТ;
  • хворобах судин, серця;
  • цукровому діабеті;
  • низький вміст цукру в крові;
  • під час вагітності/лактації.

Список дозволених продуктів

  1. Брокколі.
  2. Буряк.
  3. Виноград.
  4. Спаржа.
  5. Цитрусові.
  6. Болгарський перець.
  7. Банани.
  8. Яблука.
  9. Артишоки.
  10. Гранати.
  11. Морська капуста.
  12. Сухофрукти (курага, чорнослив, родзинки).
  13. Злаки в невеликій кількості.
  14. Паростки/ростки трав.

Зразкове меню детокс дієти для схуднення і очищення організму

Детокс програма в домашніх умовах передбачає вживання в першій половині дня свіжих фруктів і великої кількості води, соків або несолодкого трав'яного чаю. Після обіду і до 8 годин вечора дозволено їсти тушковані, запечені, варені або сирі овочі. Дієта для очищення організму від шлаків і токсинів може тривати 3 дні, але продовживши її, ви запустите відновлюючі функції організму. Якщо дотримуватися таку систему харчування протягом 10 діб, в організмі відбудеться повна детоксикація та відновлення кровотоку.

Експрес методика від Юлії Висоцької на 3 дні

Автор очисної дієти пропонує протягом 3 діб є виключно корисні і легкі продукти, після чого можна дозволити собі улюблені страви. Протягом триденної детоксикації організм позбавиться від зайвого і буде готовий знову справлятися зі звичною калорійною їжею. Очищаюча дієта Юлії Висоцької базується на головному принципі: 5-6-разове харчування з невеликими порціями запобігає дискомфорт через почуття голоду, але не забезпечують організм значною кількістю калорій для формування жирових відкладень.

Перший день дієти детокс:

  • до 8 ранку – фрукти/фреші в будь-якій кількості;
  • до 10 годин – склянку свіжого соку;
  • обід – овочі, приготовані на пару, тарілка пісного супу;
  • 15 годин – стакан соку;
  • обід – тарілка пісного супу, свіжий овочевий салат.

Другий день дієти детокс:

  • до 8 годин – стакан соку;
  • 10 ранку – фреш з овочів, фруктів;
  • обід – тарілка овочевого супу;
  • 15 годин – стакан соку з м'якоттю;
  • вечеря – 1-2 тарілки супу.

Третій день детокс:

  • вранці – печене яблуко;
  • 10 годин – свіжий сік;
  • обід – овочевий бульйон;
  • 15 годин – фруктовий фреш;
  • вечеря – суп з брокколі.

На 7 днів

Крім шкідливих речовин детокс система харчування також сприяє виведенню корисних компонентів. Дієтологи рекомендують не захоплюватися очищенням, проводячи його не більше 2 разів на рік. Найкращим часом для детоксикації вважається початок весни і восени, оскільки організм легше переносить зміни в демісезонний період. Варто врахувати, що детокс дієти можна дотримуватися тим, хто відчуває сильну навантаження на роботі чи навчанні, щоб уникнути виснаження. Розглянемо приблизний очищаючий меню на тиждень:

  1. Понеділок: дозволена лише рідина. Бажано випити 4-5 склянок натурального соку і стільки ж негазованої води.
  2. Вівторок: додайте в раціон фрукти. Можна сливи, яблука, кавун, груші. Не можна їсти виноград і банани. Не забувайте про велику кількість води.
  3. Середа: до соків і фруктів додаються овочі, причому плоди не варто готувати. Їжте сирі томати, огірки, капусту, моркву, буряк або робіть з них салати з рослинною олією.
  4. Четвер: у меню додається трохи вареного рису. Крім того, овочі можна варити, тушкувати або запікати.
  5. П'ятниця: дозволено трохи пісного м'яса. Норма – до 200 г вареного/запеченого курячого філе або індички.
  6. Субота: слід доповнити меню вівсянкою або гречкою і кефіром. Зранку краще їсти кашу, в обід – м'ясо і овочі, перекусом послужать фрукти. На вечерю ідеально підійде склянку кефіру або нежирного сиру.
  7. Неділя: повторіть раціон суботи.

На 10 днів

  • День 1. Вранці випивають склянку негазованої води з 1 ч. л. лимонного соку. Снідають авокадо, чашкою чаю з імбиром і скибочкою темного хліба. На обід вибирають рис з овочами. В якості перекусу для детоксикації підійде 1 запечене яблуко. На вечерю дозволено з'їсти пару яєць круто, 200-300 г овочів на пару. До 8 годин можна перекусити компотом із сухофруктів.
  • День 2. За півгодини до сніданку під час дієти детокс п'ють склянку води з лимоном. На сніданок – м'ятний чай, свіжий овочевий салат з олією, хлібець. На обід їдять овочевий суп-пюре, в полудень можна спожити 1 апельсин/грейпфрут. Повечеряти слід парою шматочків твердого сиру, овочевим салатом. Пізнім перекусом при очисній дієті послужить відвар з сухофруктів.
  • День 3. На сніданок, після прийому води з лимоном можна з'їсти трохи нежирного сиру зі склянкою апельсинового соку. Пообідати під час детокс дієти можна пісним супом чи борщем. На полуденок допускається 1 цитрус, на вечерю – морська риба на пару, свіжий салат з овочів. Перед сном можна випити несолодкий компот/сік.
  • День 4. Снідати при детоксикації можна трав'яним чаєм, фруктовим салатом і невеликою кількістю горішків. На обід їдять порцію овочевого супу-пюре, в полудень можна перекусити горішками. Вечеряти під час детокс дієти краще невеликим шматочком пісного м'яса, овочевим салатом.
  • День 5. Для детоксикації на сніданок дозволено випити 2 склянки соку, з'їсти трохи нежирного сиру. В обід можна з'їсти пісний суп з гарбузом. Повечеряти краще шматочком морської риби на пару і овочевим салатом.
  • В інші дні повторіть детокс меню попередніх.

Відгуки про результати схуднення

Олена, 30 років Ефективна дієта на 10 днів допомогла мені позбутися від 4,5 кг. Головне правило детоксикації – добове меню не повинна перевищувати 500 кКал. Плюсом такої системи харчування вважаю можливість змінювати продукти в раціоні і комбінувати їх за своїм розсудом. Однак під час дієти варто відмовитися від серйозної фізичної навантаження, оскільки організм буде ослабленим.
Тетяна, 27 років Практикую коротку дієту детокс на 3 дні, щоб підтримувати вагу в нормі і регулярно очищати організм від шлаків. У мене схильність до повноти, тому 1 раз в місяць відмовляюся від білкової їжі на користь сирих фруктів і овочів. Головне при детокс – пити багато води або соків, інакше може стати погано (запаморочення, головний біль, нудота). Спортом займатися не припиняю, оскільки за такий короткий проміжок часу дієти організм не виснажується.
Ніна, 35 років Схуднути дієта детокс допомагає швидко – це я перевірила на власному досвіді, однак платою стають ламкі нігті і волосся. Система живлення не підходить жінкам, які багато працюють, із-за чого організм виснажений. Але, якщо проводити детоксикацію протягом 3 днів, негативних наслідків не буде. Рекомендую коротку детокс систему живлення для очищення органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту, крові.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!