Як почистити вуха перекисом водню в домашніх умовах самостійно

Для лікування сірчаних пробок у дітей і дорослих можна закапати перекис водню у вухо. Даний метод використовується і при деяких захворюваннях. Перекис є антисептичним засобом, тому допомагає при лікуванні отиту або проведенні механічного очищення при травмі шкіри слухового каналу. Вперше неоціненні властивості цього засобу довів Неумивакин Іван. Він навіть випустив свою книгу, де описав властивості перекису водню і запропонував кілька способів її використання.

Що таке перекис водню

Препарат можна знайти практично в кожній сімейній аптечці. Завдяки невисокій ціні, перекис, або пероксиду, водню (формула Н2О2) є доступною усім. Сам препарат є найпростішим представником розчинів пероксиду. Це прозора безбарвна рідина з характерним «металевим» присмаком. Вона розчиняється в ефірі, спирті і воді. У медицині Н2О2 відноситься до групи антиоксидантів і є антисептиком. Випускається препарат у вигляді 3-процентного розчину. У ньому виявляється 7,5-11 р медичної перекису водню.

Допоміжними речовинами в складі є очищена вода і бензоат натрію. В аптеці пероксид водню можна знайти в різних видах, серед яких виділяються:

  • скляні флакони;
  • скляні флакони-крапельниці;
  • пляшки для лікарських засобів з поліетилену високого або низького тиску.

Пероксид водню виходить при дії розведеної соляної або сірчаної кислоти з перекисів барію і калію. Молекула її являє собою поєднання двох атомів кисню (О2) і водню (Н2). Перша речовина відноситься до надзвичайно хімічно активним, тому воно легко вступає в реакцію з тканинним, кров'яним, секреторний, ексудативним, клітинним і іншим біологічним матеріалом. Результатом стає поділ молекули на кисень (О) і воду (Н2О). Біологічний матеріал, з яким контактує ліки, окислюється, тобто руйнується.

Властивості

Основна корисна властивість пероксиду водню – антисептичний. Контактуючи з слизовими оболонками або шкірою при промиванні, вона вивільняє активний кисень. Процедура сприяє розм'якшенню тканин. Некротизовані ділянки гнійних ран відокремлюються разом кров'ю. Якщо не використовувати пероксид водню, то загоєння ран затягується, що погіршує стан хворого. Стерилизующим впливом препарат не відрізняється. Він лише на час зменшує кількість мікроорганізмів. Пероксид водню володіє ще кількома корисними властивостями:

  • зміцнення імунітету;
  • видалення бруду і сірки з вух;
  • лікування захворювань вуха хронічної форми;
  • відсутність негативного впливу на тканини і клітини організму людини.

Що лікує

Завдяки антисептичним властивостям та відсутності негативного впливу на організм, Н2О2 використовують при різних запаленнях середнього і зовнішнього вуха. До таких показниками ставляться такі:

  1. Запальне захворювання слухового проходу. У більшості випадків він зумовлений проникненням інфекції. Симптомами є біль у вухах і зниження слуху. Внаслідок розмноження бактерій можливе виділення гною або слизу. При правильному застосуванні Н2О2 здатна повністю усунути інфекцію, але частіше вона використовується в комплексному лікуванні. Це робить терапію більш ефективною.
  2. Сірчана пробка у вусі. Являє собою щільне утворення в слуховому проході. Ознаками є зниження слуху, шум у вухах. Причиною виступають неякісна гігієна або підвищена продукція сірки. Перекис у вухо при пробці допомагає пом'якшити її. Надалі від сірки легше позбутися. Це відбувається при контакті з нею пероксиду водню, при якому виділяється кисень, який утворює піну.
  3. Середній або зовнішній отит. Це інфекційний запальний процес, провокований вірусами або бактеріями. При застуді вони проникають через євстахієві труби з носової порожнини в середнє вухо. Гнійний отит часто зачіпає барабанну перетинку. Лікування перекисом допомагає запобігти цьому. Розчин може використовуватися і при профілактиці отитів.

Можна капати перекис водню в вухо

Застосовувати перекис водню для вух можна з обережністю і бажано за рекомендацією отоларинголога. Препарат використовують для зовнішньої обробки вушної раковини і слухового проходу. У цьому випадку можна брати тільки 3 або 5-відсотковий водний розчин перекису, прогрітий до температури 37 градусів. Ліки можна регулярно закапувати у вуха, але не у всіх випадках. З допомогою перекису виробляють очищення вушних проходів від зайвих скупчень сірки і видалення цілих пробок. Ліки допомагає при:

  • приглухуватості;
  • синцях і подряпинах;
  • отомикозах;
  • травмах;
  • хронічних формах вушних захворювань.

При закладеності вух перед закапуванням потрібно лягти на бік. Розчин набирають у піпетку, яку потім акуратно вводять у слуховий прохід. Після закапування перекис починає пінитися і шипіти. Це нормальна реакція при виділенні кисню. Через пару хвилин розм'якшення сірка випливає з вуха. Важливо акуратно прочистити його після процедури, щоб відокремилася маса не потрапила назад. Для цього використовують серветку, ватяну паличку або тампон.

Чистка вух

Для лікування вух використовується 3%-ий розчин Н2О2. Якщо не розбавити його, особливо при полосканні горла і закопуванні вух, то існує ризик хімічного опіку барабанної перетинки. З усіх частин вуха вона є найбільш чутливою. Закапувати ліки при лікуванні певного захворювання потрібно з особливою інструкції. Після закінчення процедури рекомендується заткнути слуховий прохід невеликим ватним кулькою і залишити там хоча б на півгодини. У цей час можна відчути потріскування і шум у вусі, які пов'язані з виділенням кисню у вигляді піни. Через 2-3 хвилини вони проходять.

Як почистити вуха перекисом водню самостійно

Перед чищенням варто переконатися, що в них відсутній запальний процес. Не варто користуватися перекисом, якщо вуха болять. У такому випадку необхідно звернутися до лікаря. Чистка вух перекисом водню в домашніх умовах може здійснюватися різними способами. Одна з інструкцій наступна:

  • взяти 3% розчин перекису, змочити або ватяну марлеву турунду;
  • вкласти її у вушний прохід, залишити на 5-7 хвилин;
  • далі вийняти турунду, а вушну сірку прибрати ватною паличкою, вводячи її не надто глибоко.

Існує ще один алгоритм, як чистити вуха. У цьому випадку ватна турунда не знадобиться. Потрібна буде тільки піпетка і сама перекис. Інструкція по чищенню наступна:

  1. Наповнити піпетку на ¾ розчином пероксиду водню 3 або 5 відсотків.
  2. Затиснути рукою на пару хвилин, щоб ліки зігрілось.
  3. Далі лягти на бік, вільною рукою відтягнути вушну раковину догори і назад.
  4. Ввести піпетку і повністю її спустошити.
  5. Відпустити вухо, полежати, не змінюючи положення, ще 2-3 хвилини.
  6. По закінченні видалити залишки рідини, вушну раковину почистити ватним тампоном.

Лікування вуха перекисом водню

Чому чистити вуха від сірки не обов'язково з особливою ретельністю? Вона є необхідною частиною, так як захищає слуховий прохід від попадання інфекції і бактерій. Не можна використовувати концентрований розчин. Це не тільки прискорить процес одужання, але і може привести до серйозних ускладнень. Можна виділити ще декілька особливостей лікування перекисом:

  1. При виникненні свербежу, печіння або інших проявів дискомфорту потрібно припинити процедуру.
  2. Для розведення перекису необхідно використовувати звичайну чисту воду, кип'ячену, а не з-під крана.
  3. При частому освіту вушних пробок все ж таки варто звернутися до лікаря, щоб з'ясувати їх причину.
  4. При відсутності позитивного результату можна продовжувати самолікування, адже це може бути небезпечно і загрожує ускладненнями.

Видалення сірчаної пробки

Інструкція, як промити вуха перекисом водню, допоможе тільки при невеликих пробках. Інакше доведеться звернутися до лікаря. При наявності сірчаних пробок великих розмірів їх може видалити тільки ЛОР-лікар. Вони мають темний колір і щільну консистенцію. Процес включає два етапи. Спочатку щільну пробку розм'якшують, закопуючи протягом 3 днів по 8-10 крапель препарату до 3 разів за добу. Замість нього часто використовують розчин соди. Потім сірку вимивають за допомогою чистого шприца Жанні. В слуховий прохід вводять підігріту чисту воду або інші спеціальні препарати.

Якщо ж пробка світла і пластилиноподобная, то Н2О2 з нею впорається і в домашніх умовах, але потрібно бути впевненим, що барабанна перетинка зберегла свою цілісність. Чистити потрібно так:

  • закапати у вухо 10 крапель теплого розчину 3%, лежачи при цьому на боці;
  • через 8-10 хвилин перевернутися на інший бік, підклавши під вушну раковину серветку;
  • почекати поки з вуха вся рідина виллється;
  • змоченою водою ватною паличкою акуратно видалити залишки пробки.

При отиті

Перекис водню при отиті використовується завдяки її, нехай невисоким, дезинфікуючим властивістю. Ліки знезаражує рани і тріщини, запобігаючи розвиток всередині вух гнійного процесу. Розчин для лікування повинен бути теплим. Для цього потрібно пару хвилин потримати флакон у руках або розвести препарат теплою водою. Інструкція по закопування наступна:

  1. Перед процедурою необхідно лягти на бік, після чого закапати по 2-3 краплі розчину в вухо.
  2. Потім раковину потрібно помасажувати, а через 10 хвилин нахилити голову в протилежну сторону. Так залишки розчину витечуть з вуха.
  3. Процедуру повторюють протягом 5-7 днів по 2-3 рази в кожну добу.
  4. Якщо отит протікає з перфорацією, то перекис використовувати не можна. Це може призвести до больових відчуттів і навіть мастоидиту.

Лікування приглухуватості перекисом водню за Неумывакину

В результаті деяких захворювань можливе значне зниження слуху, що в подальшому призводить до приглухуватості. Судячи з відгуків, у народній медицині вона усувається за допомогою пероксиду водню. Один з таких методів лікування розроблений доктором Неумывакиным. Пропонована їм інструкція з лікування приглухуватості наступна:

  • кілька днів закапувати у вуха (чи вводити на ватній турунде) 0,5%-ий розчин перекису;
  • потім перейти на 3%-ий розчин, який рекомендують капати таку ж кількість часу.

Обробка раковини при травмі

При розрізах, саднах, розривах вушну раковину можна обробити пероксидом водню з концентрацією 3 або 5 відсотків. Їм просто заливають неглибокі рани. Розчин починає пінитися, виводячи з вогнища ураження найдрібніші частинки і проводячи дезінфекцію. Краї рани рекомендується змастити йодом, не допускаючи при цьому його потрапляння всередину. Після обробки необхідно накласти стерильну пов'язку. Для цього можна використовувати чисті серветки, бинт і лейкопластир.

Далі протягом кількох днів доведеться видаляти з рани згустки крові і теж обробляти її розчином пероксиду. Потім вже можна накладати пов'язки з маззю, наприклад, Левоміколь. Вогнища запалення теж промивають пероксидом водню. Після пари раз засіб можна замінити іншим антисептиком. Воду і спирт використовувати не можна. Перша стає джерелом вторинного інфікування, а другий посилює біль. При наявності гною можна після обробки рани накладати вату з кремом або маззю. З-за них залишаються ворсинки. Краще використовувати чисту суху серветку чи бинт.

Чи можна дітям

Якщо дитина віком до 1 року, то закопувати вушка йому не можна. Можна використовувати лише ватну турунду. Причина – дуже високий ризик пошкодити маленьке вушко. Малюкам старше вказаного віку вже можна закопувати розчин пероксиду водню. Дітям промивати вуха необхідно з великою обережністю. Не варто використовувати шприц, інакше є ризик розвитку глухоти. Краще замінити його на піпетку або знову ж ватну турунду.

Яку краще використовувати перекис

Ліки випускається в двох формах: таблетки та розчин. Перша характеризується високою концентрацією, тому її рекомендовано використовувати тільки при освітленні волосся. Промивати вуха раціонально розчином. З приводу його концентрації варто порадитися з лікарем. Оптимальним вважається пероксид водню 3 або 5 відсотків. Вона не викличе хімічного опіку вушної раковини. Столова ложка пероксиду рівноцінна одній таблетці.

Протипоказання

Зовнішнє застосування розчину протипоказано при гіперчутливості до основного речовини і інших компонентів складу. Не можна закопувати засіб при перфорації барабанної перетинки. Часто використовувати пероксид водню для очищення від сірки теж не рекомендується. Повністю позбавивши від неї вухо, ви підвищуєте ризик потрапляння інфекції і вірусів. Не можна збільшувати концентрацію використовуваного розчину. Це лише викличе опік і висушування тканин. Відносними протипоказаннями є:

  • гіпертиреоз;
  • декомпенсовані захворювання нирок і печінки;
  • герпетиформний дерматит.

Відео

Використання перекису водню при захворюваннях вух. Alexander Zakurdaev

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!