Як швидко підняти тиск будинку

При гіпотонії або артеріальної гіпертензії у людини постійно знижений тиск (АТ). Ще зовсім недавно це стан вважалося безпечним для здоров'я, але останнім часом думку вчених кардинально змінилося. Щоб бути у всеозброєнні і полегшити своє самопочуття в такі моменти, важливо розібратися в причинах, які провокують зниження тиску, і оволодіти способами його підняття будинку самостійно, без допомоги лікаря.

Причини зниженого артеріального тиску

Гіпотонія утворюється при ослабленому тонусі судинної системи, внаслідок чого сповільнюється рух крові по організму. Всі внутрішні органи починають недоотримувати кисень, що негативно позначається на функціонуванні головного мозку. Значно погіршується загальне самопочуття людини. Спровокувати знижений тиск можуть такі чинники:

  • затяжна депресія;
  • серцева та ниркова недостатність;
  • нестача вітамінів;
  • особливість вегетативної системи, вродженого характеру;
  • сильне виснаження організму;
  • туберкульоз;
  • сильна кровотеча знижує тиск;
  • часті стреси;
  • анемія;
  • порушення в роботі ендокринної системи;
  • панкреатит;
  • захворювання інфекційного характеру;
  • виразка шлунка в загостреній формі;
  • різка зміна клімату;
  • остеохондроз;
  • вегетосудинна дистонія.

Легка гіпотонія може спостерігатися після відвідування сауни, проведення різноманітних обгортань, гарячої ванни, прийом певних лікарських засобів. До числа медикаментозних препаратів, здатних спровокувати такий стан, відносяться нітрогліцерин, валокордин, бета-блокатори, настоянка пустирника, спазмолгон, антибіотики, прийняті протягом тривалого часу у великих дозах.

Як підвищити тиск будинку без ліків

  1. При гіпотонії рекомендують випити міцний чорний чай. Допомагає кави, але ефект після нього триватиме не довго. Тривалість дії чаю набагато більше.
  2. Корисно з'їсти кілька шматочків чорного шоколаду. Цей продукт допомагає нормалізувати показники.
  3. Зробіть дихальну гімнастику: наберіть повільний і глибокий вдих через ніс, потім через стиснуті губи видихніть повітря. Це просте і ефективне вправу треба виконувати кілька хвилин.
  4. Точковий масаж. Необхідно стимулювати 3 точки легкими натисканнями пальця (рух тільки в напрямку за годинниковою стрілкою). Точка масажується в області улоговинки, між верхньою губою і підставою носа, на мізинці поруч з нігтем, збоку великого пальця на нозі.
  5. Кожен день здійснюйте піші прогулянки на свіжому повітрі, вранці приймайте контрастний душ - ці рекомендації обов'язкові до виконання при гіпотонії.
  6. Настоянка лимонника – найпопулярніший засіб, яке продається в кожній аптеці і не вимагає рецепту від лікаря. Приймати ліки необхідно перед трапезою по 25-30 крапель. Лимонник допоможе привести організм в тонус, завдяки вмісту флавоноїдів, органічних кислот і ефірних масел.

Таблетками

Діастолічний або нижнє ПЕКЛО – це показник тиску крові під час максимального розслаблення серця. Щоб підняти самостійно вдома його рівень, необхідно приймати певні ліки:

  • Кофеїн. Його беруть не тільки як напій, але і у вигляді таблеток. Категорично заборонено зловживати цими ліками в домашніх умовах, щоб не спровокувати розвиток аритмії.

  • Белатаминал. Це засіб призначається, коли зниження тиску було викликане розладом функції блукаючого нерва, і приймається самостійно вдома, щоб його підняти. Ліки прописується при початку клімаксу, безсонні, дифузному нейродерміті.

Чим можна підняти тиск при вагітності

За винятком фізичної гіпотонії, пов'язаної зі збільшенням обсягу крові у майбутньої мами і гормональними змінами в організмі, зниження артеріального значення можуть спровокувати серйозні проблеми зі здоров'ям:

  • виразка шлунка;
  • інфекція;
  • надниркова недостатність;
  • порушення в роботі щитовидної залози.

Якщо артеріальний тиск довго тримається нижче 90/60, повністю переглянете свій раціон. Вагітній жінці обов'язково потрібно вживати ягоди, овочі, чорну смородину, лимони, моркву, яловичу печінку, корисна кориця і вершкове масло. Самостійно нормалізувати тиск будинку неважко, приймаючи білий і зелений чаї. На відміну від забороненого при вагітності кави, з білого чаю виділення кофеїну відбувається поступово.

Щоб підняти артеріальний значення до норми, повністю відмовтеся від прийому гарячих ванн і душа. Уникайте тривалого перебування в задушливих і жарких приміщеннях, громадському транспорті. Краще не вирушати в місто у годину пік. Потрібно привести в норму режим дня, відпочинку і сну. Спати корисно не менше 10 годин на добу.

Допоможе спеціальна гімнастика для вагітних, яка легко виконується самостійно вдома. Тривалість кожного тренування повинна бути не менше 5 хвилин. Якщо немає ніяких протипоказань, варто відвідувати заняття з аквааеробіки або йоги. Оптимальний режим дня, здоровий спосіб життя, помірні фізичні навантаження, прогулянки на свіжому повітрі допоможуть майбутній матусі уникнути проблем, пов'язаних з циркуляцією крові. Для лікування гіпотонії необхідно звернутися до лікаря.

Категорично заборонено під час вагітності приймати які-небудь лікарські препарати без консультації лікаря. Найкраще звернути увагу на безпечні, але не менш ефективні народні методи, які повинні бути узгоджені з лікарем. Нерідко допомагає відмова від вживання будь-яких заспокійливих засобів, навіть, якщо вони натурального походження.

Народні засоби

  • Настій кореня женьшеню. Візьміть 4 ч. л. заздалегідь подрібненого сировини і залийте 500 г води. Ємність помістіть у прохолодне, темне місце і залиште на 8-9 днів. Готовий настій приймайте по 1 ч. л. за півгодини до сніданку. Пройшовши таке лікування вдома протягом тижня, ви помітите, що самопочуття покращилося. Після цього припиніть прийом настою.
  • Сік свіжих ягід винограду. Це найефективніший засіб. Вибирайте тільки червоні сорти. У чистому вигляді це народне ліки дуже кисле. Щоб кислота не нашкодила шлунку, розводьте 1 склянку свіжого соку 125 г постигла кип'яченої води. Готовий лікарський напій буде з легкою кислинкою, але не додавати цукор або мед. Щоранку випивайте по 1 склянці розведеного соку, після трапези. При проблемах з шлунково-кишковим трактом змішуйте воду і сік в рівних пропорціях.
  • Трав'яний чай з глоду, листя грициків і омели. У рівній кількості візьміть всі складові. 3-4 ч. ложки отриманої заварки залийте 500 г киплячої води і відвар залиште в термосі на пару годин. Якщо чай здасться не дуже смачним, можете додати трохи меду, цукру, малинового варення.

  • Солоні огірки і розсіл. Лікарі рекомендують їсти бочкові огірки, пити залишився після них розсіл. Так сіль буде затримувати в організмі рідина, що запобіжить початок процесу зневоднення, провокуючого гіпотонію.
  • Спиртова настоянка женьшеню. Це засіб приймається 3 рази протягом дня, строго до початку трапези. В кип'яченій воді розчиняється 15-18 крапель настойки, і отриманий розчин випивається за раз. Повний курс лікування триває близько місяця, після чого робиться перерва. Будьте уважні, настоянка женьшеню може викликати безсоння.
  • Настій шкірки і м'якоті лимона. Береться 10 середніх фруктів, видаляються всі кісточки, потім шкірка і м'якоть подрібнюються в блендері (м'ясорубці). До отриманої кашки додається кип'ячена, охолоджена вода (1 л), ємність накривається кришкою і поміщається в холодильник на 1,5 доби. Необхідно зрідка струшувати ліки. Потім до отриманої настоянці додається мед (500 г), і все добре перемішується. Через 36 годин ліки від гіпотонії повністю готове. Його приймають рівно по 50 г, не натщесерце.

Відео

Гіпотонія може спровокувати сонливість, почуття втоми, знизити рівень працездатності, викликати депресію, головний біль, запаморочення і порушити звичний спосіб життя. Уникнути цих неприємностей легко, якщо знаєш причини низького тиску і способи запобігання розвитку такого стану. Подивіться відео нижче, щоб розібратися, як швидко підняти тиск в домашніх умовах за допомогою безпечних методів, що позитивно впливають на організм в цілому і не здатних спровокувати погіршення самопочуття.

Як підвищити тиск

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!