Гасова лампа настільна

Довгі роки до появи електрики світло в будинку несли гасові лампи. В історії цього винаходу є багато цікавих сторінок. На сьогоднішній день джерела освітлення, які працюють на основі згоряння гасу в повітрі, мають обмежене застосування. Сучасні моделі таких виробів відрізняються оригінальним дизайном, який може прикрасити інтер'єр практично будь-якого приміщення. Купити гасову лампу сьогодні можна в спеціалізованому інтернет-магазині з доставкою по пошті.

Що таке гасова лампа

Це виріб являє собою світильник, що працює на основі згоряння гасу, який є продуктом переробки нафти. Пристрій ліхтаря відносно просте, за рахунок чого він користувався великою популярністю в XIX і на початку XX століття. Після широкого впровадження електричного освітлення, такі вироби стали використовуватися тільки у місцях, де немає електрики, і туристами. Іноді гасову лампу застосовують в якості аварійного джерела світла. Використовувати її потрібно наступним чином:

  • Лампа, що працює від гасу, випромінює світло найбільшої сили за умови заміни гнота не рідше 1 разу на 2 місяці. Гніт при цьому повинен заповнювати всю трубку.
  • Новий гніт спочатку просушується і тільки після цього просочується продуктом нафти.
  • Перед тим як запалити, гніт слід очистити від нагару і рівно підрізати ножицями.
  • Висоту полум'я потрібно тримати в межах 1-2,5 см: велика висота може призвести до кіптяви, а низька – зменшити силу світла.
  • Доливати гас потрібно регулярно, щоб не дати йому вигоріти повністю.

Історія

Першим прототипом гасової лампи була масляна, яку описав поет з Багдада Ар-Рази в далекому IX столітті. Тодішня лампа являла собою світильник з ємності з маслом і плаває в ній бавовняного гнота. Такий джерело міг давати слабке світло і при цьому сильно коптив. Заміна масла на нафтовій продукт підвищила яскравість і зменшила утворення відкладень. За рахунок високої випаровуваності і плинності гасу конструкція масляних джерел освітлення помітно спростилася.

Перші історичні згадки про застосування гасу для роботи освітлювального приладу відносяться до 1846 році. Вважається, що деякий участь у створенні гасових ламп прийняв і Леонардо да Вінчі. Він забезпечив зразок склом для припливу повітря до полум'я, але при цьому намагався охолодити його водою – скло не витримувало і просто лопалось.

Винахідниками гасових ламп (1853 р.) вважаються аптекарі зі Львова Ян Зех та Ігнатій Лукасевич, які допрацювали масляну модель і стали використовувати для освітлення продукт переробки нафти. У тому ж 1853 р. свою конструкцію приладу, що працює на гасі, запропонував Рудольф Дітмар з Відня – він використовував плоский гніт. Конструкція стала прототипом першої серійної лампи на гасі, виробництво якої почалося в США через три роки.

Ще одним перетворенням стала т. зв. «сітка Ауера». Сила світла звичайних гасових ламп досягла кількох десятків свічок, а сітка Ауера збільшила показник до 300 свічок. Це відповідає потужності лампи розжарювання в 300 вт при напрузі 110 вольт. Щоправда, це не допомогло, т. к. хода електрики стало тріумфальним.

Пристрій

Гасова лампа відрізняється нескладним пристроєм і принципом дії, який приблизно схожий з масляним приладом. У ємність заливається пальне речовина, звідки воно починає дозовано подаватися в зону горіння. Пальник іноді обладнується засобами відведення продуктів згорання і подачі повітря, і захистом полум'я. Остання є важливим елементом. Для переміщення і підвіски ліхтаря конструкцію забезпечують каркасом. Над пальником встановлюється лампове скло у формі труби змінного діаметру. Пристрій гасової лампи:

  • паливний бачок;
  • трубка з кришкою;
  • денце;
  • трубка для гнота;
  • стійка;
  • буртик для фіксації концентрує конуса;
  • колба з лампового скла, яке забезпечує тягу і захищає полум'я від вітру;
  • вкладиш, який необхідний для того, щоб регулювати положення гніту в отворі конуса з метою збільшення або зменшення полум'я.

Види гасових ламп

У продажу в Москві, Санкт-Петербурзі та інших містах країни можна знайти кілька варіантів конструкції гасових джерел освітлення. Традиційним видом є ґнотові вироби з кільцевим або плоским гнотом, в яких рідке паливо піднімається з резервуара до зоні горіння, завдяки капілярному ефекту. Для виготовлення гнота використовується бавовна. Раніше були поширені різні види ґнотових конструкцій: з захистом від проливу гасу при перекиданні, системою підігріву повітря для поліпшення горіння, оснащені відбивачами, ветростойкие та ін.

Часто можна зустріти і розпечені пристрої, які за конструкцією близькі до примусу, тобто бесфитильному нагрівального приладу. Паливо в них знаходиться під тиском, який створюється ручною помпою. Воно піднімається в область горіння по трубочці, де випаровується і нагрівається. Потім від неї пари гасу йдуть до пальника, де паливо згоряє і нагріває калильную сітку. Такі типи ліхтарів горять істотно яскравіше за рахунок повного і швидкого згоряння продукту нафтопереробки і застосування калильных сіток.

Традиційно гноти і скла до ламп з гасом зазначаються в лініях (одиниця вимірювання відстані). Наприклад, діаметр лампового скла у нижній частині рівний 20 лініях становить 50,8 мм Пристрій з шириною гнота 7 ліній (приблизно 18 мм) стала називатися семилинейкой. Гасові джерела світла відрізняються один від одного також часом роботи і потужністю. Перший параметр у залежності від моделі складає від 4 до 20 год, а другий – від 5 до 400 Вт.

SPARTA

Щоб зробити оптимальну покупку гасової лампи, зверніть увагу на форму колби, габарити, об'єм паливного бака і деякі інші параметри. Популярним варіантом є ліхтар «Летюча миша» SPARTA, який поставляється в ветрозащитном виконанні. Назва походить від «Fledermaus» – так називалася німецька фірма, яка в позаминулому столітті винайшла вітростійкий ліхтар. Гасова лампа летюча миша призначена для освітлення на відкритому повітрі і усередині приміщення. Зовнішня поверхня корпусу пофарбована атмосферостійкою емаллю:

  • назва моделі: кажан SPARTA 932305;
  • ціна: 118 грн.;
  • характеристики: матеріал абажура – жесть, колба скло, захисне покриття корпусу – оцинкування, ширина біля основи – 11,5 см, висота – 23,7 см, вага – 337 г, батьківщина бренду – Німеччина, країна-виробник – Німеччина, комплектація – 2 гнота, 1 воронка, є регулювання яскравості світла, колір – чорний або металевий;
  • плюси: захисна решітка, жаростійке скло колба, стійка підставка;
  • мінуси: хисткий механізм, невисока якість.

FIT DIY

Гасовий світильник FIT DIY 67600 використовується для освітлення невеликого приміщення в разі відсутності електрики. Дана модель може застосовуватися і як джерело освітлення на дачі або в саду. Бляшаний корпус оснащується колбою з жаро - і ударостійкого скла. На виробі передбачені петлі для можливості підвісу:

  • назва моделі: FIT DIY 67600;
  • ціна: 175 грн.;
  • характеристики: тип – настільний світильник, країна-виробник – Китай, висота – 24 см, вага – 325 г, конструкція металева;
  • плюси: наявність захисної сітки, міцного скла, стійкого підстави;
  • мінуси: хисткий корпус, коштує дорожче аналогів.

PARK

Ще один відмінний варіант – вітростійкий світильник PARK, призначений для освітлення як всередині приміщення, так і на відкритому повітрі. Дана модель ідеально підійде для дачної ділянки, до якого не проведено електрику. Корпус міцний, зверху є вушко для підвішування конструкції. Параметри світильника:

  • назва моделі: PARK-235;
  • ціна: 74 грн.;
  • характеристики: висота – 24,5 см, місткість резервуару – 0,2 л, час горіння на одній заправці (приблизний) – 14 год, матеріали – скло, метал;
  • плюси: зручна конструкція, коштує дешево;
  • мінуси: немає.

Якщо ви шукаєте світильник, який горить довше за своїх аналогів, то зверніть увагу на PARK-225. По зовнішньому вигляду і конструкції ця модель не відрізняється від попередньої:

  • назва моделі: PARK-225;
  • ціна: 104 грн.;
  • характеристики: висота – 28 см, місткість резервуару – 0,3 л, час горіння на одній заправці (приблизний) – 20 год, матеріали – скло, метал;
  • плюси: непоганий обсяг ємності, тривалість горіння, зручна конструкція, прийнятна вартість;
  • мінуси: немає.

Як вибрати гасову лампу

При купівлі лампи, що працює на гасі, врахуйте, що таке джерело світла не зможе висвітлювати великі приміщення. Він ідеально підходить для невеликих кімнат (наприклад, на дачі) і для використання у туристичних цілях. Основні критерії вибору:

  • Зверніть увагу на корпус, який повинен бути міцним і довговічним. Нерідко його виготовляють із бляхи, на якій можуть залишатися сліди вм'ятин, але її використання зменшує вага ліхтаря і вартість. Правда, міцний матеріал може суттєво збільшити вартість продукції, але натомість ви отримаєте надійний і довговічний ліхтар, що працює на керосиновом паливі.
  • Переконайтеся, що підстава освітлювального приладу дійсно стійке, інакше він може перекинутися при будь-якому слабкому вітерці – паливо при цьому розтечеться, що може бути небезпечно.
  • По можливості дізнайтеся об'єм паливного бачка, адже чим більше він вміщує, тим довше гасовий світильник буде осявати приміщення світлом.
  • Скло колби має бути ударо - і жароміцних, щоб захищати користувачів від прямого контакту з полум'ям.
  • Добре, якщо лампа оснащена петлями для підвісу, захисної гратами і можливістю регулювання яскравості.

Відео

Гасова лампа огляд дуже гламурні штучки.

Відгуки

Ігор, 39 роківПридбав гасову лампу SPARTA типу «Летюча миша» за 450 рублів. Сподобався симпатичний зовнішній вигляд, наявність двох ґнотів і воронка для бака. Легко заправляється, при закритій колбі не схильна до сильного вітру. Істотний недолік – занадто м'який корпус, наче з фольги, а не алюмінію. Навіть трохи протікає.
Микола, 25 роківПридбав лампу, що працює на гасі, PARK-225 висотою 28 див. Корпус з металу відносно міцний, скло прийнятної якості. Головною перевагою вважаю низьку вартість 280 р. На одній заправці може працювати до 20 годин, але поки не переконався в цьому, т. к. запалював всього на пару годин. Мінусів поки не виявив.
Антон, 27 роківМайже за 500 рублів купив гасову лампу FIT DIY 67600, яка зацікавила мене своїм привлекатльным зовнішнім виглядом можна прикрасити інтер'єр. Придбав ліхтар для дачі, з переваг відзначу наявність захисної решітки та сталого підстави. Є додатково петлі для підвісу. Що стосується мінусів, то корпус хлипковатый – якщо сильніше натиснути, можуть залишитися вм'ятини.
Олексій, 41 рікПісля довгих пошуків і походів по торговим точкам вирішив замовити лампу PARK-225 висотою 28 див. Виріб велике, але при цьому дає значний потік світла. На одній заправці може горіти більше 15 годин. До того ж коштує відносно недорого і має хороший обсяг бачка. Недоліків за два тижні використання не виявив, цілком задоволений товаром.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!