Бавовняна тканина: види і склад

Матерія, виготовлена з волокон рослинного походження, називається бавовняної або бавовняною тканиною. Вона відрізняється тим, що текстильне полотно приємно для тіла, не подразнює шкіру, не викликає алергію. В результаті прогресу і багаторічного досвіду роботи над створенням цього матеріалу було створено безліч способів його обробки, тому з'явилася велика кількість різних видів тканин на основі бавовни.

Що таке бавовняна тканина

Відкриттям для людства став бавовник. З волокон цієї рослини дуже давно почали виготовляти одяг. Бавовна являє собою порожню рослинну клітину, максимальна довжина якої сягає 60 мм. Розвивається він з насіння бавовнику, тобто це плід рослини. Бавовняна пряжа, в залежності від довжини і якості волокон, по ГОСТу ділиться на 3 види:

  • коротковолокнистая;
  • средневолокнистая;
  • тонковолокнистая.

Сировина являє собою щось схоже на вату. Спочатку бавовна збирався вручну, з розвитком технологій були створені спеціальні комбайни, які значно збільшили швидкість роботи. Основні речі, які робляться на основі бавовни:

  • матеріали;
  • вата;
  • бавовняне масло;
  • госипол (використовується в медицині);
  • порох.

Виробництво бавовняних тканин

Волокна бавовнику ховаються в коробочці, яка при дозріванні відкривається, стає видно вміст. На волокнах можуть бути насіння, тому після збору вже на заводі все ретельно перебирається, непотрібні елементи усуваються. Основні етапи роботи з хлопчатником:

  1. Збір бавовняних волокон.
  2. Відділення насіння.
  3. Сортування на три групи: для матерії (довжина — 20 мм), лінт або пух (від 5 до 20 мм) і делинт або подпушек (менше 5 мм).
  4. Волокна пресують, і виходить пряжа.
  5. Пряжа може забарвлюватися або залишатися в такому вигляді аж до виготовлення полотна.
  6. З цих ниток робиться бавовняна тканина.

Види бавовняних тканин

Існує декілька способів, за якими класифікується бавовняна тканина. Один грунтується на складі волокон – компонентів, на основі яких робиться пряжа для бавовняних виробів. В основному, нитка складається з бавовни, але можуть бути додані інші складові: натуральні (органічні), штучні або синтетичні. Інший варіант створення видів матерій ґрунтується на способі переплетення ниток. Ще одна класифікація – за способом обробки волокон і тканини.

Склад

В пряжу на етапі її виготовлення можуть додаватися інші компоненти. Хоча кращим вважається чистий, органічний бавовник, зараз часто в складі є такі типи волокон:

  • льон – це натуральне волокно рослинного походження;
  • віскоза – штучне, отримане в результаті переробки целюлози;
  • поліестер – синтетичні поліефірні волокна;
  • акрил – синтетика, отримана з природного газу;
  • ацетат – волокна, виготовлені на основі целюлози і хімічних реагентів.

Переплетення ниток

Існує кілька способів переплетення ниток. Перший варіант – полотняне переплетення: нитки рівномірно закладаються один на одного, тобто одна йде через іншу. При цьому бавовняна тканина виходить рівною, гладкою і міцною. Основні види тканини такого переплетення:

  1. Батист – це тонка, напівпрозора бавовняна матерія, зроблена з перекрученої пряжі. Йде на виробництво білизни, блузок, суконь, носових хусток.
  2. Бязь – щільний бавовна, можуть бути додані штучні волокна. Йде на пошиття постільної білизни, суконь та підкладок.
  3. Вуаль – дуже тонкий бавовна, який просвічує, з нього роблять декоративні головні убори, шарфи, штори, фату, сукні, блузки.
  4. Маркізет – це тонка, легка, навіть повітряна матерія, з якої виготовляються літній одяг, постільна білизна, штори.
  5. Міткаль – жорстка матерія, нитки не вибілені. На основі цього бавовняного матеріалу виробляються інші: муслін, ситець, клейонка, дерматин. Може використовуватися для оббивки меблів.
  6. Муслін – легкий і тонкий, з нього шиють сукні і штори.
  7. Поплін – це щільний двосторонній матеріал, що має дрібний рубчик. З нього шиють сорочки, сукні, скатерті, постільну білизну.
  8. Сарпинка – це легкий матеріал, що іменується ще холстик. Малюнок при цьому буває у вигляді смужки або клітини, схожий на ситець. Роблять з сарпинки сукні, блузки, спідниці.
  9. Ситець – легкий, проводиться при виробленні міткалю. Шиють сорочки, сукні, постільна білизна, одяг для дітей.
  10. Тафта – це щільний матеріал з глянцевим блиском. Він жорсткий, тому можна робити пишні драпірування, створювати об'ємні силуети: весільні сукні, блузки, спідниці.

Існує ще саржеве переплетення ниток: асиметричне з'єднання ниток, коли йде чергування одній через дві або одній через три. Такий бавовняний матеріал дуже важкий і щільний, можуть бути виступи, створюють певну текстуру. Часто з цієї матерії роблять підкладки для одягу або різного роду драпірування. Види матеріалів з таким переплетенням ниток:

  1. Бумазея – це тепла, товста і дуже м'яка бавовняна матерія, на виворітній стороні є начіс. З неї роблять сорочки, сукні, термобілизна.
  2. Денім – дуже щільний і твердий матеріал, з якого вперше були зшиті джинси. З нього виготовляють: штори, спідниці, куртки, комбінезони.
  3. Фланель – це м'яка, але щільна матерія з начосом, ворсом (одностороннім або двостороннім). Раніше з неї шили солдатські онучі, зараз – сорочки, одяг для новонароджених.
  4. Шотландка – це бавовняний матеріал, що має малюнок у середню клітку. З нього шиють: кілти, костюми, брюки, спідниці, сукні, шкільну форму.

Сатин — це матеріал, який виготовляється за особливим типом з'єднання ниток, званому "сатинове переплетення": утокові нитки спрямовані горизонтально один до одного і вертикально – до ниток основи. Тканина виходить гладка, шовковиста, м'яка, щільна, має блиск. Зовні вона схожа на шовк. З неї виготовляють: сорочки, сукні, халати, підкладки, взуття. Дифтин або кретон мають те ж переплетення, але це більш щільні тканини, з яких шиють меблеву оббивку і верхній демісезонний одяг.

Щоб зробити оксамит, використовують ворсове переплетення, коли виготовляється полотно вводиться додаткова третя нитка. Полотно має короткий ворс з лицьового боку, воно м'яке і приємне, якщо провести рукою. Роблять з нього плаття, піджаки, жакети, штори і різний домашній текстиль. Для виробництва байки (або футера) застосовують техніку двухлицевого плетіння, коли використовуються три системи ниток. Полотно виходить ворсистое, щільне і м'яке. З нього шиють тепле білизні, жіночу, дитячу та домашній одяг.

Щоб зробити інтерлок, використовують особливий тип переплетення – перехрещення. Це щільний трикотаж, приємний на дотик, його поверхня гладка, різниці між виворотом і лицьовою стороною немає. Роблять з матеріалу спортивні костюми, одяг для чоловіків. Ще один різновид бавовняного трикотажу – це кулірка (гладке полотно, на лицьовій стороні – кіски, а з вивороту – цеглинки). Така бавовняна матерія тягнеться в ширину і майже не змінюється в довжину, не мнеться. Це самий тонкий бавовняний трикотаж, одяг виходить легка і повітряна: сукні, спідниці, блузки.

Оздоблення

Бавовняні тканини розрізняються не тільки за способом переплетення ниток і складом, але й за типом обробки, яка складається з певних хімічних і фізичних дій по відношенню до хлопчатобумажному матеріалу. Після цих маніпуляцій матеріал має поліпшений зовнішній вигляд, стає м'яким і міцним. Обробка бавовни буває наступних видів:

  1. Сувора – це бавовняна тканина без обробки, просто знята з ткацького верстата.
  2. Вибілена – за допомогою відбілювачів матеріал освітлюють.
  3. Гладкофарбована – пофарбована в один колір матерія.
  4. Набивна – цей матеріал однотонний, але на нього надрукували малюнок.
  5. Пестротканая – цей матеріал робиться шляхом переплетення різнокольорових ниток.
  6. Меланжева – полотно з волокон різних кольорів як би в цяточку.

Властивості бавовняної тканини

Основні переваги бавовняних тканин – це їх гіпоалергенність, тактильно приємні відчуття, екологічність. Крім цього, у них є інші достоїнства:

  1. Повітропроникність – завдяки способу переплетення ниток і структурі самих волокон, повітря може вільно проникати через одяг, добре здійснюється теплообмін.
  2. Гігроскопічність – це здатність тканини вбирати вологу, що говорить про комфортні відчуття в спеку, коли людина потіє, а парниковий ефект не створюється. Намоклий бавовна може збільшуватися ще на 40%, стаючи при цьому більш еластичним, міцним, ніж в сухому вигляді.
  3. Легкість, м'якість – людина комфортно відчуває себе в цьому одязі, вона прилягає до тіла, не сковує рухів.
  4. Не викликає свербіння, будь-яких проявів алергії.
  5. Міцність – може витримати більше навантаження, ніж вовна, зрівняється хіба що з шовком.
  6. Збереження тепла – добре зігріває, хоча легкий і тонкий матеріал. Це відбувається завдяки тому, що бавовняне волокно всередині порожнисте, тому затримує повітря.
  7. Термопластичность – при нагріванні бавовна як би запам'ятовує форму, згодом її тримає.

Є і мінуси у бавовняних тканин. До таких недоліків відносяться наступні моменти:

  1. Гниття, якщо буде сприятлива середа для різних мікроорганізмів.
  2. Чутливість до світла та нагрівання – після тривалої дії сонячних променів або при високих температурах щільність зменшується в два рази.
  3. Чутливість до лугів і кислот (неорганічним) – при пранні не можна використовувати агресивні засоби, але можна застосовувати для обробки мерсеризацию (швидку обробку тканини розчином концентрованого натру, після чого вона промивається в гарячій чи холодній воді), тоді матеріал не постраждає.
  4. Мнеться, тому часто в неї додають синтетичні волокна або поліпшують за рахунок просочень і обробок.
  5. Погано тягнеться, деформується.

Що шиють з бавовни

Тканини з бавовни по застосуванню діляться на побутові і технічні. Перший вид становить 80% всіх матеріалів, вони призначені для пошиття одягу. Серед цього типу тканин є декоративні, які використовуються для виготовлення штор, портьєр, оббивки меблів, носових хустинок, рушників. Це не всі сфери застосування такого матеріалу, з нього роблять літні байкові ковдри, скатертини, покривала, марлю і т. д. Матерії, призначені для технічних цілей, діляться на дві категорії: пакувальні і тарні.

Ціна

У великих містах, наприклад, Москві або Санкт-Петербурзі можна знайти бавовняну тканину у багатьох спеціалізованих роздрібних магазинах. Там можна потрапити на розпродаж, де покупка буде зроблена за зниженою вартістю. В інтернет-магазині всілякі акції і знижки зустрічаються дуже часто, тому там можна купити товар недорого. Багато сайтів пропонують безкоштовну доставку поштою або кур'єром. Приблизна ціна на бавовняну тканину в Москві:

Вид тканиниМагазинЦіна, в рублях
БатистВсі тканини709
СатинВсі тканини945
БязьМаркилюкс150
СитецьМаркилюкс100
СатинМаркилюкс480
ФланельМаркилюкс170
ВельветПошву149
Креп-сатинПошву330
ТрикотажПошву525

Як відрізнити бавовна від інших натуральних тканин

Існує кілька видів натуральних тканин. Основний момент, як можна відрізнити бавовняну матерію, полягає в перевірці на горіння:

  1. З'являється запах паленої папери, полум'я при цьому має жовтий колір. При тлінні утворюється білий дим.
  2. Льон горить схоже, але набагато гірше тліє.
  3. Шерсть горить повільніше, при цьому потріскує і формується в чорний кульку. По запаху шерсть схожа на палені волосся.
  4. Шовк горить, як шерсть, але при цьому має специфічний, яскраво виражений запах.

Є також інші способи розпізнати бавовна, вони ґрунтуються на тактильних відчуттях:

  1. Він теплий, м'який, а при стисканні рукою сильно мнеться.
  2. Льон теж добре мнеться, але зовні виглядає більш гладким і блискучим. Драпірується гірше бавовни. Матерія на дотик і щільна, тверда.
  3. Шерсть не буде м'ятися.
  4. Поверхня шовку на дотик приємна, матеріал м'який, теплий, майже не мнеться, приємно блищить.

Відео

Виробництво тканин. Бавовняна тканина. Фільм 1.

Асортимент бавовняних тканин

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!