Як заварювати ягоди годжі правильно

Годжі – довгаста, червона ягода, що росте в Китаї і азіатських країнах. У народній медицині популярна своїми лікувальними властивостями. Китайський барбарис використовують для приготування різноманітних настоїв, чаїв, компотів, мають тонізуючу, загальнозміцнюючу ефектом. Розберемося, як заварювати ягоди годжі, щоб зберегти корисні мікро - і макроелементи. При правильному приготуванні ви отримаєте корисний, смачний напій, що благотворно впливає на здоров'я, веде до омолодженню організму і довголіття.

Чим корисні ягоди годжі

Ягода годжі – джерело великої кількості корисних речовин: вітамінів (С, В1, В6, В12, Е), мінералів, амінокислот, моно - і полісахаридів, каротиноїдів, бета каротину. Унікальний хімічний склад китайського барбарису допомагає організму успішно справлятися з вірусними інфекціями, має потужну протизапальну дію, стимулює шлунково-кишковий тракт, прискорює перистальтику кишечника. Плоди годжі покращують роботу серцево-судинної системи: підвищують еластичність судин кровоносної системи, нормалізують артеріальний тиск.

Годжі – корисний продукт для схуднення. Прискорює обмін речовин, сприяє детоксикації, покращує самопочуття, допомагає спалювати жирові відкладення, насичує організм корисними мікро - і макроелементами. В результаті ви ефективно позбавляєтеся від зайвих кілограмів, очищаєте шкіру, виводите шлаки і токсини. Ягоди допомагають котрі худнуть знизити апетит, відновити сили, уповільнюють процеси старіння, допомагають боротися з депресивним настроєм.

Як заварювати і пити ягоди для схуднення

Норма споживання для схуднення ягід дорівнює 30-50 г (одна-дві невеликі жмені) на добу, розділена на два прийоми (ранок/вечір). Калорійність китайського барбарису висока, на 100 г 234 ккал, тому враховуйте поживну цінність плодів в загальному раціоні і не зловживайте цим корисним продуктом під час дієти. Як правильно заварювати ягоди годжі для схуднення?

Для настою потрібно:

  • емальований посуд;
  • гаряча вода склянку – 250 мл;
  • 1-2 ложки годжі.

Попередньо промийте плоди проточною водою, покладіть в приготовлену посуд, залийте гарячою водою, накрийте кришкою. Напій повинен настоюватися 20-30 хв. Випийте відвар, а потім з'їжте ягоди за півгодини до їжі. Для різноманітності в готовий настій плодів годжі додайте часточку лимона або трохи меду, поліпшивши смак напою, підвищивши кількість поживних елементів і вітамінів. Для отримання більш насиченого настою зміните пропорції плодів і води.

Технологія заварювання чаю в термосі

Якщо ви не любите холодні напої, то заваріть годжі в термосі. Вам буде потрібно невеликий термос (до 500 мл), гаряча вода і добова норма ягід. Сполосніть термос окропом, засипте промитий китайський барбарис, залийте гарячою питною водою. Відвар готовий через 15 хвилин. Заварені плоди годжі в термосі добре настоюються, зберігають корисні властивості тривалий час. Готовий напій зручно брати з собою всюди: на роботу, спортивне тренування, тривалу прогулянку з дітьми.

Вживайте гарячий відвар невеликими порціями протягом усього дня, як тільки відчуєте перші ознаки голоду або занепад сил. Це допоможе вам знизити апетит, відновить енергію, поліпшить загальне самопочуття. Збільшити ефективність схуднення настою ягід годжі допоможуть природні «схуднення»: зелений чай, грейпфрутовий сік, імбир, кориця, журавлина. Додаючи корисні інгредієнти у готовий відвар перед вживанням, ви прискорите обмін речовин, поліпшити травлення, підвищите ефективність процесу спалювання зайвого жиру.

Рецепти з ягодами годжі

Плоди годжі чудово поєднуються з багатьма продуктами. Китайський барбарис покращує смакові характеристики страви, підвищуючи поживну цінність, доповнюючи корисними вітамінами, мікро - і макроелементами. Кисло-солодкі плоди використовуються для приготування не тільки чаїв, напоїв, відварів, компотів, але і в якості добавки для супів, других страв, каш, випічки і десертів.

Енергетичний напій

Інгредієнти: 1 л гарячої води, 30 г ягід, 2 ч. л. натертого імбиру, 30 г кореня женьшеню, 1 ст. л. меду.

Спосіб приготування: з вечора залити гарячою водою в термосі імбир, женьшень, наполягати ніч. Вранці додати до відвару плоди годжі і мед, залишити на кілька годин. Готовий напій пити в чистому вигляді невеликими порціями, розбавляти мінеральною водою або соками цитрусових.

Смузі з кефіром

Інгредієнти: 200 мл кефіру 1%-жирності, 2 ст. л. ягід, 1 банан, 2-3 полуниці.

Спосіб приготування: змішайте інгредієнти в блендері, збивайте 3 хвилини.

Вівсяна каша

Інгредієнти: 1 склянку вівсянки, 2 склянки знежиреного молока, 2 ст. л. ягід, ½ ч. л. меду.

Спосіб приготування: зварити вівсяну кашу, за 5 хвилин до готовності додати плоди, мед.

Куряча грудка з овочами

Інгредієнти: 2-3 курячі грудки, 2 ст. л. ягід, 1-2 солодких перцю, 1 морква, 1-2 цибулини, чорний/червоний перець, сіль, куркума.

Спосіб приготування: порізані грудки змішати зі спеціями, залишити на 10-12 хвилин для маринування. Порізані овочі, плоди годжі, змішати з куркою, скласти суміш в рукав для запікання. Викласти на деко, розрівнявши всередині рукава інгредієнти рівним шаром. Запікати в духовці 20-30 хв, температура 180°.

Кекс з висівками

Інгредієнти: 200-300 мл знежиреного кефіру, 5 ст. л. висівок (вівсяних, пшеничних, житніх), 1 куряче яйце, 3 ст. л. ягід, 1 ст. л. меду або цукру.

Спосіб приготування: змішати інгредієнти, залишити на 15 хвилин. Викласти суміш у форму, випікати в духовій шафі 10-15 хв при температурі 180°.

Протипоказання

Ягоди годжі – безцінний для здоров'я продукт, багатий на вітаміни, мікро - та макроелементи. Унікальна, висока концентрація корисних речовин обмежує кількість споживання китайського барбарису 1-2 жменями в день. Перевищення зазначеного обсягу призводить до гіповітамінозу, алергічних реакцій, порушення роботи травної системи.

Плоди протипоказані:

  • Людям, схильним до алергії – висипання на шкірі, кропив'янка.
  • Людям з хворобами ШКТ – загострення гастриту, виразкової хвороби, діарея.
  • Людям з онкологічними захворюваннями – надмірне стимулювання імунної системи негативно позначиться на загальному стані хворого.
  • Вагітним, годуючим мамам і дітям до 3 років – алергічні реакції;
  • Людям, які беруть Бади – гіповітаміноз.

Ягоди китайського барбарису – харчова добавка, яку застосовують безліч людей з користю для здоров'я, сприяє омолодженню організму і довголіття. Вирішивши брати плоди годжі, додавайте їх до раціону, поступово збільшуючи кількість до рекомендованих 30-50 г на добу. При виникненні алергічних або інших негативних реакцій, зменшіть дозу до усунення негативних наслідків. Якщо симптоми не зникають тривалий час, то відмовтеся від використання плодів і зверніться до лікаря.

Відео

як правильно заварювати ягоди годжі

Ягоди Годжі для здоров'я та схуднення. Відгук Олени Малишевої

Відгуки про ефективність застосування

Світлана, 36 років«Мій лікар-дієтолог порадив включити в раціон ягоди годжі, як ефективну харчову добавку для схуднення. Послухавшись поради, я прискорила процес схуднення на 500 г в тиждень. Дуже задоволена, так як напій дуже смачний, корисний для здоров'я».
Тамара, 56 років«З допомогою плодів годжі я борюся з віковими порушеннями перистальтики кишечника. За порадою сусідки приймаю відвар. Пішли всі проблеми зі стільцем, кишечник працює як годинник, з'явилася бадьорість і додаткова енергія в тілі».
Руслан, 28 років«Я активно займаюся спортом: ходжу в гойдалку, бігаю – хочу наростити м'язову масу, прибрати зайві кілограми. Ягоди годжі почав пити місяць тому за порадою тренера зі спортзалу. Напій добре допомагає відновлюватися після важких тренувань, надає бадьорість, енергійність, знімає м'язову біль».
Олена, 40 років«У мене двоє дітей, 10 і 8 років, які постійно хворіють простудними захворюваннями. Чула про користь годжі для здоров'я, покращення імунітету, але зупиняла висока ціна. Нещодавно зважилася на експеримент, в результаті залишилася задоволена. Діти практично перестали хворіти в міжсезоння, почувають себе добре, активні, рухливі. Завжди всією сім'єю проводимо профілактичний прийом плодів навесні/восени. Гроші не проблема, економимо на ліках».
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!