Що таке пропіленгліколь

Пропіленгліколь – це безбарвна, гігроскопічна рідина, розчинна у воді, ацетоні, діетиловому спирті і хлороформі. Вона володіє низькою токсичністю, малою летючістю, має хорошу в'язкість і не викликає корозію. Це відомий елемент для людини, адже його застосовують практично в усіх сферах життя. Жоден косметичний крем, будь то жіночий або дитячий, не обходиться без цього виду гліколю. Давайте розберемося, чи не несе цей вид гліколю шкоду для організму людини і є йому яка-небудь альтернатива.

Властивості та характеристика пропіленгліколю

Найменування речовини відбувається від пропілену – назви вуглеводневого радикалу і гліколю – двоатомних спирту. Отримують гліколі методом сублімації, очищення органічних сполук. Цікава властивість пропіленгліколю – здатність розчиняти гідрофобні, гідрофільні речовини, що дозволяє змішувати рідину з субстанціями, які не змішуються між собою. Тому в'язке речовина активно застосовується в хімічній, фармакологічної, харчовій і інших галузях.

В яких галузях використовується пропіленгліколь

Близько 45% вироблюваного пропіленгліколю використовують для виробництва ненасичених поліефірних смол як хімічна сировина. З цим унікальним речовиною виробляють антиобледенительную рідина для літаків, систем вентиляції, кондиціонування, а також антифризи, призначені для миття автомобільного скла. Крім того, пропіленгліколь широко використовують у тютюновій промисловості для виробництва сигарет, нюхального, жувального, трубкового тютюну.

Пропіленгліколь в косметиці

Пропіленгліколь займає одну з лідируючих позицій при виробництві косметичних засобів, адже без нього проникнути в пори шкіри не здатний жоден активний компонент. Ця речовина служить незамінним провідником для доставки корисних елементів в глибокі шари епідермісу, і саме по собі є універсальним пом'якшувачем, зволожувачем для людини. В'язкий гліколь створює на поверхні шкіри захисну плівку, яка утримує воду і розчинені натуральні компоненти.

Для виробництва дитячої косметики ця безбарвна і малотоксичная рідина теж використовується, адже шкіра дитини характеризується високою чутливістю, легко реагуючи на подразники набряками, опіками, ранками або гіперемією. Косметика для дітей повинна мати нейтральним рівнем рН, гіпоалергійністю і не містити луг. Всіма цими якостями володіє пропіленгліколь.

В лікарських препаратах

У фармацевтичній промисловості пропіленгліколь застосовують як розчинник, несучий елемент або гігроскопічне речовина для мазей і всіляких лікувальних рідин. Речовина широко використовується в медицині при виготовленні інгалятора від астми, сиропів від кашлю, рідких розчинів, в складі яких одночасно перебувають жиро - і водорозчинні вітаміни. Ця безбарвна рідина має бактерицидну дію, тому її містять аерозолі для знезараження приміщень, транспортних засобів.

З-за унікальної здатності швидко транспортувати молекули всередину клітини в'язкий гліколь використовують як основний носій майже у всіх ліках зовнішнього застосування. Здатність утримувати, поглинати вологу, розм'якшувати поверхню епідермісу, зменшувати набряки, знайшла застосування малотоксичного речовини в складі багатокомпонентних мазей для загоєння нориць, трофічних виразок, мозолів, ран. Цим видом гліколю обробляються презервативи, що підвищує гарантію захисту не тільки від небажаної вагітності, але і від хвороботворних мікробів.

В електронних сигаретах

Тютюнова промисловість активно застосовує пропіленгліколь для електронних сигарет. По конструкції нове винахід схоже на звичайний інгалятор, адже всередині знаходиться спеціальна рідина, преобразующаяся в пар за допомогою нагрівального елемента, що працює на акумуляторі. Пристрій нагадує курцям сигарету, яка не шкодить здоров'ю, як стверджують виробники, а лише імітує процес тютюнопаління. Думка фахівців, шкідливий чи пропіленгліколь в електронних сигаретах, дивіться у відео:

Вчені довели шкоду електронних сигарет

У системах опалення

Це унікальна речовина входить до складу антифризу, використовуваного для систем опалення. Зараз існує багато видів антифризу, де можуть знаходитися різні види гліколів, а ось що краще етиленгліколь або пропіленгліколь – залежить від бажаних властивостей або умов експлуатації систем опалення. Антифризи володіють наступними корисними властивостями:
  1. Виводять і розчиняють осад, що утворюється в системі опалення.
  2. Захищають від корозії металеві елементи.
  3. Перешкоджають руйнуванню герметиків, гумових ущільнювачів, силіконових прокладок і інших неметалічних елементів.
  4. Перешкоджає замерзання опалювальної системи.

У харчовій промисловості

Широко застосовують пропіленгліколь пиво-безалкогольна і харчова промисловості. Це речовина містять приправи, сиропи, спеції, ефірні олії, харчові ароматизатори. Висока гігроскопічність гліколю дає хорошу можливість харчових продуктів зберегти при тривалому зберіганні вологість, і зберегти м'якість хлібопродуктів, здоби, кексів та коржів. Безбарвну гігроскопічність рідину використовують для харчових згущувачів, стабілізаторів жирів, пекарських сумішей, салатних приправ і виробництва багатьох інших харчових продуктів.

У тваринництві

Фізичні властивості пропіленгліколю такі, що при додаванні до складу кормів тварин він сприяє поліпшенню якості, сповільнюючи псування, хоча і не надає поживного впливу на організм корів, овець та іншої живності. Це речовина вводять підшкірно для заспокійливого дії або для поліпшення зовнішнього вигляду тварин. Ветеринарія цінує такі властивості цього виду гліколю:

  • консервуючі;
  • стабілізуючі;
  • стерилізуючі;
  • мастильні;
  • бактерицидні.

Інші сфери застосування

Лакофарбова промисловість теж не може обійтися без пропіленгліколю. З цієї речовини роблять різні пластифікатори, розчинники, зволожувачі для мастик, гліфталевих смол. В'язкий гліколь містять водоемульсійні і напівглянсові фарби для внутрішнього покриття інтер'єрів, так як він повністю водорастворим, а низьке випаровування збільшує час нанесення фарби. Цей вид гліколю широко застосовується для виробництва різної побутової хімії, хімічних реактивів, полімерів і пластмас, для консервації катерів і яхт.

Вплив пропіленгліколю на організм людини

У низькій концентрації пропіленгліколь абсолютно нешкідливий для людини, а у високій – небезпечний, адже речовина може викликати симптоми сухої алергії на шкірі у дорослих і дітей. Сучасні дослідження показують, що висока концентрація гліколів в косметиці або продуктах може викликати навіть розвиток ракової пухлини. Але це не означає, що всі косметичні засоби токсичні – Моз дозволено зміст пропіленгліколю для дитячої косметики до 50%.

Альтернатива пропиленгликолю

Сучасна промисловість зараз може запропонувати не так багато альтернатив пропиленгликолю. Найпоширенішою є заміною гліцерин – побічний продукт біологічного дизеля, які теж служить розчинником, загусником, зволожувачів, наповнювачем у багатьох сферах діяльності людини. Зовсім недавно американська хімічна компанія Дюпон анонсувала новий гліколь, виготовлений з кукурудзяного цукру, розроблений для косметичного використання. Це гідна альтернатива гліцерину і всім нафтовим гликолям.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!